Στην τελική ευθεία για το 1ο Διεθνιστικό Φεστιβάλ Νεολαίας στις 11-13 Ιουλίου 2008

Η προετοιμασία για το 1ο Διεθνιστικό Φεστιβάλ Νεολαίας Resistance 2008 έχει αρχίσει. Πολλές ακόμα οργανώσεις και κινήματα απ’ όλο τον κόσμο θα συμμετάσχουν σ’ ένα πρωτότυπο και πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα γεγονός. Η ανάγκη να έρθει ο κόσμος της αντίστασης πιο κοντά, να δημιουργήσουμε ή να συσφίξουμε σχέσεις αλληλεγγύης και συντονισμού, ν’ ανταλλαχθούν απόψεις, να μάθουμε, να βοηθήσουμε τους αγώνες και να βοηθηθούμε από την πείρα τους, φαίνεται να διαπερνά όσους και με όποιο τρόπο δίνουν τις μάχες τους. Ένοπλοι λαϊκοί αγώνες, απεργίες και εργατικές κινητοποιήσεις, στα φοιτητικά αμφιθέατρα και τους δρόμους, μέσα από τις φυλακές, αυτών που παλεύουν για το ψωμί κι αυτών που παλεύουν για την αξιοπρέπεια. Όλοι όσοι πιστεύουμε ότι αυτός ο κόσμος μας ανήκει και γι’ αυτό θα τον διεκδικήσουμε, θα βρεθούμε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας από τις 11 ως τις 13 Ιουλίου! Οι προσδοκίες μας γι’ αυτό το φεστιβάλ είναι μεγάλες. Πιο μεγάλη όμως είναι η πρόθεσή μας να κάνουμε συμμέτοχους σ’ αυτόν τον κινηματικό σταθμό εκατοντάδες ανθρώπους. Να μπλέξουμε τις ιδέες, το μεράκι, τις δεξιότητές μας, ώστε αυτό το φεστιβάλ να είναι το αποτέλεσμα της δράσης, της σκέψης, της δύναμης πολλών, πάρα πολλών ανθρώπων. Όπως απαιτεί άλλωστε κάθε προσπάθεια για ν’ αλλάξει αυτός ο κόσμος.

Και τις τρεις μέρες θα πραγματοποιούνται παράλληλες παρουσιάσεις-συζητήσεις, καθώς και κάποιες κεντρικές εκδηλώσεις. Οι παρουσιάσεις θα αφορούν τα παρακάτω θέματα:

  • Οι Αντιστάσεις στην Τουρκία και το Βόρειο Κουρδιστάν (MLKP, MKP κ.ά.)
  • Το αριστερό κίνημα στα Βαλκάνια (αντιπροσωπείες από Σερβία, ΠΓΔΜ, Κροατία, Βουλγαρία, Ρουμανία)
  • Ευρώπη και ΕΕ (Κοκκινοπράσινη Συμμαχία – Δανία, RED – Νορβηγία, Δίκτυο των Κομμουνιστών – Ιταλία)
  • Κινήματα αντίστασης στην Ευρώπη (Sans Papiers – Γαλλία, MLPD – Γερμανία, νεολαία της πατριωτικής Αριστεράς – Χώρα των Βάσκων)
  • Αντιιμπεριαλιστικό/αντιπολεμικό κίνημα (PLP – ΗΠΑ, κίνημα ενάντια στις αμερικάνικες βάσεις – Βιντσέντσα/Ιταλία, PFLP – Παλαιστίνη)

Οι κεντρικές εκδηλώσεις θα είναι:

  • Πείνα στον 21ο αιώνα; (Νέο Κ.Κ. Αϊτής, Επαναστατικό Κ.Κ. Αργεντινής)
  • Οι ανατροπές στον 21ο αιώνα (Κ.Κ. Νεπάλ Μαοϊκό, Κ.Κ. Βολιβίας Μ-Λ-Μ, Ενοποιημένο Σ.Κ. Βενεζουέλας)
  • Νέοι εργαζόμενοι – Νέες αντιστάσεις (LCR – Γαλλία, Πρεκάριοι – Ιταλία, UDP/Μπλόκο της Αριστεράς – Πορτογαλία)
  • Η Αριστερά σήμερα (με στελέχη απ’ όλο το φάσμα της ελληνικής Αριστεράς)

Το ακριβές πρόγραμμα, καθώς και αναλυτικά στοιχεία για τις ξένες αποστολές, θα είναι γνωστά σε λίγες μέρες και θα τα βρείτε στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.resistancefestival.gr

Οργάνωση, συμμετοχές, πληροφορίες:

Πάρε κι εσύ μέρος. Βοήθα σε κάποια από τις ομάδες που έχουν ήδη αρχίσει τη δουλειά!

Στήσιμο του χώρου: 6972-307580

Μπαρ-εστιατόρια: 6945-701224

Μεταφράσεις-Διερμηνεία: 6972-738059

Φύλαξη-καθαρισμός του χώρου: 6948-785468

Επαφή με τα ΜΜΕ: 6946-534510

Συναυλίες: 6972-878054

Παιδότοπος: 6970-803019

Πανό, γκραφίτι, στένσιλ: 6944-782951

Κάμπινγκ: 6946-680558

Φιλοξενίες: 6946-692731

Κινηματογραφική κάλυψη: 6972-838928

Για συμμετοχές οργανώσεων και συλλογικοτήτων από την Ελλάδα, επικοινωνήστε μαζί μας το συντομότερο στο τηλέφωνο 6932851407


Συναυλίες

Το 1ο Διεθνιστικό Φεστιβάλ Νεολαίας, που διοργανώνει η ΚΟΕ στις 11-13 Ιουλίου, θα πλαισιωθεί με συναυλίες στις οποίες θα συμμετάσχουν σημαντικά ελληνικά και ξένα συγκροτήματα, που έχουν βάλει τη δική τους (διαφορετική) σφραγίδα στα μουσικά πράγματα.

Παρασκευή 11 Ιουλίου

Ojos de Brujo SoundSystem και Imam Baildi

Μια πολυάνθρωπη μπάντα από τη Βαρκελώνη, που έχει αγαπηθεί και από το ελληνικό κοινό. Συνειδητά εκτός δισκογραφικής βιομηχανίας μετά τους περιορισμούς που γνώρισαν από την εταιρεία στην οποία κυκλοφόρησαν το πρώτο τους album, οι Ojos de Brujo είναι γνωστοί για το μοναδικό εκρηκτικό μείγμα χιπ χοπ, φλαμένκο, τσιγγάνικης αλλά ακόμα και ροκ και τζαζ μουσικής που παρουσιάζουν. Ενσωματώνουν ένα πλήθος μουσικών επιρροών αλλά και κοινωνικών και πολιτικών αναφορών, ενώ κατορθώνουν να μετατρέψουν κάθε συναυλία τους σε γιορτή προορισμένη να μείνει αξέχαστη.

"Η πολιτική για μας είναι μια στάση ζωής που πραγματώνεται καθημερινά στον δρόμο. Είμαστε όμως μουσικοί, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Κι από την άλλη δεν θέλουμε να πούμε στους ανθρώπους τι να κάνουν. Δεν κάνουμε προπαγάνδα, αντικατοπτρίζουμε την πραγματικότητα γύρω μας. Παίρνοντας μια μουσική με βαθιές ρίζες στον λαό, τη συνδέουμε με σημερινά προβλήματα ώστε να ξυπνήσουμε τις συνειδήσεις του κόσμου, να καταλάβουν οι ίδιοι την ταυτότητα και την ιστορία τους. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει όχι ως κήρυγμα αλλά με το πάθος και τη χαρά της μουσικής".

Στο Resistance Festival θα βρίσκονται σε μια πιο χιπ χοπ εκδοχή, ως Ojos de Brujo SoundSystem, χωρίς την τραγουδίστριά τους.

Δισκογραφία: Vengue (1999), Barί (2002), Barί: Remezclas de la Casa (2003), Techarί (2006), Techarί Live (2007).

Τη συναυλία των Ojos de Brujo θα ανοίξει ένα από τα πιο συζητημένα νέα ελληνικά σχήματα, οι Imam Baildi, που οργανώνουν στη μουσική τους τις πιο απρόσμενες συναντήσεις, για να δημιουργήσουν ένα παράδοξο, όσο και απολαυστικό μουσικό χαρμάνι (κυκλοφορεί ο ομώνυμος δίσκος με "πειραγμένα" παλιά ελληνικά τραγούδια).

Σάββατο 12 Ιουλίου

Fun-Da-Mental και Ρόδες

Πιθανότατα μια από τις πιο αμφιλεγόμενες μπάντες της Μ. Βρετανίας αφού ο προβοκατόρικος τρόπος με τον οποίο υποστηρίζουν την πολιτική τους ατζέντα –με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα της Μέσης Ανατολής και του μουσουλμανικού κόσμου γενικά– έχει προκαλέσει πολλούς να τους κατηγορήσουν ως φιλοτρομοκράτες. Το όνομά τους είναι ένα παιχνίδι με τη λέξη φονταμενταλισμός, και ενσωματώνουν πολλαπλές επιρροές τόσο σε μουσικό, όσο και σε ιδεολογικό επίπεδο, στρέφοντας τα βέλη τους κυρίως ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό.Το "μοτό" της μπάντας είναι ενδεικτικό: "Μέχρι η φιλοσοφία που θέλει τον έναν ανώτερο και τον άλλο κατώτερο αφοπλιστεί και εγκαταλειφθεί οριστικά, θα έχουμε πόλεμο".

"Αυτά τα πονηρά σκυλιά που ζουν στο κατώφλι μας τρέφονται από την πείνα μας, δεν ανήκουν σε κανέναν από εμάς. Αυτά τα παράσιτα, αυτά τα σκυλιά θα σε εξαφανίσουν". (Από το Parasites).

Δισκογραφία: Seize the Time (1994), With Intent to Pervert the Cause of Injustice (1995), Erotic Terrorism (1998), Why America Will Go to Hell (1999), There Shall Be Love! (2001), Voice of Mass Destruction (2003), All Is War (The Benefits of G-Had) (2006)

Τη συναυλία των Fun-Da-Mental θα ανοίξουν οι Ρόδες (Στη Γιορτή της Φαντασίας, Silent Disco) που μόνο τυπικά μπορεί κανείς να τοποθετήσει κάτω από την ετικέτα του χιπ χοπ, αφού η μουσική τους αποτελεί ένα κράμα διαφορετικών στιλ και ειδών, και τους τοποθετεί ανάμεσα στα πιο φρέσκα, ενδιαφέροντα και δυναμικά σχήματα που έχουν εμφανιστεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Κυριακή 13 Ιουλίου

Μάρθα Φριντζήλα και Matisse

Μια εξαιρετική ερμηνεύτρια, που αγαπήθηκε μέσα από τις εμπνευσμένες συμπράξεις της με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, αλλά και ηθοποιός και σκηνοθέτιδα με σημαντικές δουλειές στο ενεργητικό της, και ένας από τους ανθρώπους που απαρτίζουν το δυναμικό του καλού χώρου τέχνης Κρατήρας, η Μάρθα Φριντζήλα θα εμφανιστεί στο φεστιβάλ με κεντρικό άξονα την πρόσφατη δισκογραφική της δουλειά Baumstrasse.

Μαζί της θα εμφανιστεί ένα από τα καλύτερα σχήματα της εγχώριας αγγλόφωνης σκηνής, οι Matisse (4, Cheap As Art, Toys Up) που στην εννιάχρονη παρουσία τους στη μουσική έχουν αναδειχθεί σε μια σταθερή αξία, ειδικά στα live.