Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, 01/05/2008

Σε συνθήκες ακραίας νεοφιλελεύθερης επιθετικότητας τιμήθηκε η φετινή εργατική Πρωτομαγιά: σε συνθήκες διεθνούς οικονομικής κρίσης, εξεγέρσεων των πεινασμένων σε τριάντα και πλέον χώρες, εκτίναξης της ακρίβειας στην Ελλάδα και ξεπούλημα κάθε δημόσιου τομέα.
Χαιρετίζουμε τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση που υπογραμμίζει ότι όσο τα αιτήματα της Πρωτομαγιάς του Σικάγου του 1886 παραμένουν αδικαίωτα και επίκαιρα, ο αγώνας θα είναι μονόδρομος.
Η φετινή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς έπρεπε να είναι ανάλογη της κυβερνητικής επίθεσης, ειδικά μετά την ψήφιση του αντιασφαλιστικού νόμου. Όμως η μαζική αποστροφή προς τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, (που πριν στεγνώσει το μελάνι του αντιασφαλιστικού νόμου, έσπευσαν να υπογράψουν αυξήσεις της τάξης των 80 λεπτών από 1/1/2008 και των 75 λεπτών από 1/9/2008, κάνοντας ευτυχείς τους βιομήχανους και την εργοδοσία), δεν επέτρεψε να μετατραπεί η φετινή Πρωτομαγιά σε μαζικό και αγωνιστικό χαστούκι στην κυβέρνηση και το κεφάλαιο.
Νέοι εργαζόμενοι οργισμένοι από τους πανηγυρισμούς των ομιλητών για τις αυξήσεις που «πέτυχαν», αποδοκίμασαν πετώντας κουλούρια (που κοστίζουν όσο και οι αυξήσεις) στην εξέδρα της ΓΣΕΕ. Η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ επιτέθηκαν στους διαμαρτυρόμενους και ανακάλυψαν «κίνδυνο επεισοδίων» ώστε να δικαιολογήσουν την προειλημμένη απαράδεκτη και πρωτοφανή απόφασή τους να μην συμμετάσχουν στην πορεία. Παρόλα αυτά η πορεία έγινε χωρίς ίχνος επεισοδίων, δείχνοντας ότι η υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζόμενων είναι έργο των ίδιων των εργαζόμενων και όχι της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας.
Σε δελτίο τύπου η ΠΑΣΚΕ κάνει χυδαία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και μιλά για σταλινικές συνιστώσες και τραμπουκισμούς, ενώ στελέχη της επιτέθηκαν στην ΚΟΕ και την Ένωση Εργαζομένων. Η ΚΟΕ σε παρέμβασή της συστήνει στην ΠΑΣΚΕ και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να αφήσουν το σφιχταγκάλιασμα με την εργοδοσία, να παραιτηθούν αν νιώθουν ντροπή για τις υπογραφές τους στις συμβάσεις φτώχειας, και να προσπαθήσουν να τεθούν απέναντι στον κοινωνικό τραμπουκισμό του κεφάλαιου ενάντια στους εργαζόμενους.
Δείτε εδώ το δελτίο τύπου της ΚΟΕ και εδώ το δελτίο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τη σημερινή συγκέντρωση.
Τέλος σχετικό σχόλιο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία τη Δευτέρα 5/5/2008.