Ο Γενάρης των αγροτών

Αγωνιστική διάθεση, έλλειψη συντονισμού

Ανταπόκριση του Ν. Γκαμαλέτσου από το μπλόκο της Νίκαιας

Από την περιοχή Καρδίτσας οι αγρότες συμμετείχαν στο μπλόκο της Νίκαιας. Ήταν κυρίως φτωχοί και μικρομεσαίοι αγρότες που δήλωναν ότι δεν ανήκαν σε κάποια συγκεκριμένη πολιτική παράταξη κι ότι δεν επηρεάζονταν από τον Μπούτα, ο οποίος φαινόταν ότι ήταν επικεφαλής του μπλόκου αυτού. Και ήταν πολλοί αυτοί που μας είπαν να το δηλώσουμε αυτό. Όσον αφορά το κλίμα, υπήρχε αγωνιστική διάθεση από την πλευρά των αγροτών. Μάλιστα όταν πήγαμε ενίσχυσαν με περισσότερες “παράγκες” τα μπλόκα τους και ήταν αποφασισμένοι να παλέψουν μέχρι το τέλος.

Οι συνδικαλιστές, από την πλευρά κυρίως του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μπούτα, ήθελαν να διαφοροποιηθούν από το μπλόκο των Τεμπών στο θέμα των εγγυημένων τιμών και της ελαχίστης τιμής επί των προϊόντων. Επίσης έβαζαν μακροπρόθεσμα αιτήματα, όπως για παράδειγμα η πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στην ΕΕ, καθώς και το τι θα γίνει με τις ενισχύσεις ενόψει 2013 που θα καταργηθούν. Τα προβλήματα συντονισμού οξύνονταν και από το ότι στην συντονιστική επιτροπή δεν αντιπροσωπεύονταν οι αγρότες της Νίκαιας και η ηγεσία του μπλόκου των Τεμπών ήθελε να καθορίζει το παιχνίδι των κινητοποιήσεων.

Το ουσιαστικό ζήτημα είναι ότι τελικά τα χρήματα που πήραν οι αγρότες είναι ψίχουλα και μάλιστα από χρήματα δικά τους, δεδομένου ότι έτσι κι αλλιώς ένα μέρος από αυτά τα ποσά θα τα παίρνανε πίσω με τις διαδικασίες που ο ΕΛΓΑ κάθε χρόνο κάνει, αλλά και με την επιστροφή του Φόρου Πετρελαιοειδών και του ΦΠΑ (στο ύψος όμως του ποσοστού που υπήρχε από παλιά και όχι από του 15% που απαιτούσαν οι αγρότες, δηλαδή στο ύψος του 7%). Με αυτήν την έννοια δεν αισθάνονται ότι είναι δικαιωμένοι και λέγανε ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να δικαιωθούν.