Ο Γενάρης των αγροτών

Οι κτηνοτρόφοι όμηροι των τραπεζών

Γιώργος Χασκής, μέλος του Δ.Σ. του “Προβατοτροφικού Συνεταιρισμού Αναπαραγωγικής Φυλής Φριζάρτα”, από το μπλόκο του Λούρου, Πρέβεζα

Το σημαντικό στις κινητοποιήσεις της περιοχής μας, γιατί υπήρχαν κι άλλα μπλόκα εδώ, ήταν ότι συμμετείχαν αρκετοί νέοι αγρότες. Αγρότες οι οποίοι χρεώθηκαν για να υλοποιήσουν τα πολυδιαφημισμενα σχέδια βελτίωσης που υποτίθεται ότι θα αναβαθμίζανε τις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αλλά τελικά έγιναν όμηροι των τραπεζών. Εδώ στην περιοχή μας δεν υπήρχε έντονος χρωματισμός στα μπλοκ και το μπλόκο που συμμετείχα, στην περιοχή του Λούρου, ήταν πολύ μαζικό με πολλούς νέους ανθρώπους και κράτησε 4 μέρες. Ο κόσμος ήταν έντονα προβληματισμένος και δεν περιμέναμε ότι θα δώσει κάτι η κυβέρνηση στην παρούσα φάση. Αισθάνονται οι πιο πολλοί ότι έχουν προδοθεί από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, μόνο λόγια και καμία πράξη. Το εισόδημά τους δεν είναι ικανοποιητικό, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Οι πιο πολλοί είναι χρεωμένοι. Οι νέοι ακόμα περισσότερο, αλλά και οι παλιοί αγρότες είναι χρεωμένοι στις τράπεζες.

Το δυστύχημα είναι ότι για μια ακόμη φορά οι συνδικαλιστές έπαιξαν το ρόλο τους, αυτοί που λέμε αγροτοπατέρες και που συνήθως πρωτοστατούν υποτίθεται στα μπλοκ, σήμερα παίξανε πάλι τα παιχνιδάκια τους. Και αυτό ξεκίνησε, εδώ στο μπλόκο του Λούρου, από τις ενώσεις των συνεταιρισμών, των αγροτικών συλλόγων του Νομού Άρτας και του Νομού Πρέβεζας που ελέγχονται από το ΚΚΕ. Αλλά δεν καταφέρανε να το ελέγξουνε και να το περιορίσουνε μέσα στα πλαίσια της ΠΑΣΥ και του ΚΚΕ. Το μπλόκο άνοιξε και πήρε μέρος πολύς κόσμος που ήθελε να αγωνιστεί.

Βέβαια η κατάληξη για μια ακόμα φορά ήταν η ίδια και ο κόσμος αισθάνθηκε και πάλι προδομένος. Και αυτό γιατί αυτά που δόθηκαν ήταν ένα ξεροκόμματο. Οι καλαμποκοπαραγωγοί, οι βαμβακοπαραγωγοί, οι ελαιοπαραγωγοί πήρανε απλά ένα ξεροκόμματο. Οι υπόλοιποι παραγωγοί δεν πήραν τίποτα. Όπως και οι κτηνοτρόφοι δεν πήραν τίποτα – γιατί ήτανε στα μπλόκα και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι είχαν κινητοποιήσεις από τον Δεκέμβριο. Ως επί το πλείστον ό,τι ξεροκόμματα δόθηκαν ήταν στη Θεσσαλία και κάποια λίγα στην Πελοπόννησο. Στην περιοχή μας, κυρίως στην Άρτα, υπάρχει έντονο το πρόβλημα της ακαρπίας των εσπεριδοειδών που είναι το κύριο αγροτικό προϊόν. Αλλά δεν δόθηκε απολύτως τίποτα για τα εσπεριδοειδή και το πρόβλημα είναι οξύ. Μεγάλο ζήτημα είναι και το από εδώ και πέρα. Ειδικότερα για τους κτηνοτρόφους που σιγά-σιγά έχουν αρχίσει και οργανώνονται. Οργανώνονται σε συλλόγους, πιθανόν να γίνει και κάποιο πανελλαδικό όργανο μέσα στο πλαίσιο της ΠΑΣΕΓΕΣ. Και αυτό γιατί οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν πολύ πιο έντονα το πρόβλημα, επειδή τα τελευταία δύο χρόνια η αλματώδης αύξηση του κόστους των ζωοτροφών σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές του γάλακτος, των αρνιών κ.λπ. τους έχει φέρει σε αδιέξοδο.