Ο Γενάρης των αγροτών

Ηράκλειο: Ξεχειλίζει η οργή

Το ποτήρι της οργής ξεχείλισε για τον αγροτικό κόσμο. Μετά τη μακροχρόνια πολιτική του δικομματισμού που ερήμωσε την ύπαιθρο και άφησε τους αγρότες έρμαια των καρτέλ ήρθε να προστεθεί η άγρια καταστολή της Δευτέρας, 2 Φλεβάρη. Οι αγρότες της Κρήτης στην προσπάθειά τους να διαδηλώσουν στην Αθήνα συνάντησαν τα χημικά και τα δακρυγόνα του νέου υπουργού Μαρκογιαννάκη. Αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι αυτή η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με την ίδια βαναυσότητα κάθε τμήμα της κοινωνίας που αγωνίζεται, είτε αυτό είναι η νεολαία, είτε αυτό είναι οι αγρότες.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών στο Ηράκλειο είχαν ξεκινήσει από τις 20 Γενάρη ταυτόχρονα με όλους τους υπόλοιπους αγρότες της Ελλάδας. Αρχικός στόχος ήταν να αποκλειστεί μία κεντρική λεωφόρος του Ηρακλείου, η 62 Μαρτύρων. Η μεγάλη προσέλευση, όμως, αγροτών από όλο το Νομό Ηρακλείου είχε σαν αποτέλεσμα να τροποποιηθεί το αρχικό πρόγραμμα και τελικά να αποκλειστεί η εθνική οδός Ηρακλείου-Ρεθύμνου.

Μετά από συνελεύσεις των αγροτών, αποφασίστηκε ακόμα πιο δυναμική κινητοποίηση. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας χιλιάδες αγρότες κατευθύνθηκαν στο ααεροδρόμιο Ηρακλείου και κατέλαβαν με αγροτικά και τρακτέρ την πίστα του αεροδρομίου, ακυρώνοντας, έτσι, όλες τις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού. Οι αγρότες έμειναν όλη τη μέρα στο αεροδρόμιο ενώ ντόπιοι μουσικοί έπαιξαν σαν ένδειξη αλληλεγγύης όλο το βράδυ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών ήρθε σε αντιπαράθεση με τους χειρισμούς των “επίσημων” αγροτοσυνδικαλιστών που εξαρχής διαφωνούσαν με οποιαδήποτε “ακραία μορφή αντίδρασης”. Τελικά, αυτή η τακτική απέφερε καρπούς.Η κατάληψη του αεροδρομίου έληξε την επόμενη μέρα.

Μία εβδομάδα αργότερα, οι αγρότες ξαναβγαίνουν στους δρόμους αποκλείοντας για δεύτερη φορά την εθνική οδό Ηρακλείου-Ρεθύμνου. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να κλείσει σιγά-σιγά το θέμα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Αγρότες από όλη την Κρήτη αποφασίζουν μεγάλη πορεία στην Αθήνα. Την Κυριακή, 1/2, 3.000 αγρότες συγκεντρώνονται στο λιμάνι του Ηρακλείου. Το ίδιο βράδυ απαγορεύεται στους αγρότες να ανέβουν στα πλοία της ΑΝΕΚ και των Μινωικών! Τελικά, οι αγρότες ανεβαίνουν στα πλοία και αναχωρούν για Πειραιά μετά από μία ώρα καθυστέρησης.

Το πρωί της Δευτέρας η άγρια καταστολή στον Πειραιά προκαλεί τεράστιο αντίκτυπο στον αγροτικό κόσμο της Κρήτης. Από το πρωί καταλαμβάνεται η Περιφέρεια Κρήτης. Δεκάδες σύλλογοι, σωματεία, φορείς από όλη την Κρήτη δηλώνουν την απερίφραστη αλληλεγγύη τους στον αγώνα των αγροτών. Οι οργανώσεις της ΚΟΕ στην Κρήτη στέκονται στο πλευρό τους μοιράζοντας προκηρύξεις στον συγκεντρωμένο κόσμο από το πρωί, αναρτώντας πανό και γράφοντας συνθήματα δίπλα από την Περιφέρεια: “Κάτω η κυβέρνηση της καταστολής – Νίκη στον αγώνα των αγροτών”.

Μέχρι το απόγευμα ο αριθμός των συγκεντρωμένων πλησιάζει τις 3.500. Το βράδυ η συντονιστική επιτροπή της κατάληψης της Περιφέρειας αποφασίζει να παραμείνει ο κόσμος στην Κρήτη παρά τη διάθεση των αγροτών να μεταβούν στην Αθήνα. Τελικά, 400 αγρότες πηγαίνουν στο λιμάνι του Ηρακλείου, όπου το καράβι των Μινωικών φεύγει πριν από την καθορισμένη ώρα ενώ οι ΑΝΕΚ ακυρώνουν τα δρομολόγια από Ηράκλειο για Πειραιά!

Το πρωί της Τρίτης, 3/2 οι αγρότες της Κρήτης θα αποφασίσουν για τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους ενώ υπό συζήτηση είναι η κατάληψη δημοσίων υπηρεσιών όπως η Εφορία αλλά και η επανακατάληψη του αεροδρομίου. Παρά τη βάναυση καταστολή από τα ΜΑΤ, την κοροϊδία της κυβέρνησης αλλά και των “αγροτοπατέρων” ο αγώνας των αγροτών είναι δίκαιος και μπορεί να νικήσει.

Μανώλης Μούστος