Νέος κύκλος ξεσηκωμών σ’ όλο τον κόσμο – Η πρώτη μεγάλη νίκη του 21ου αιώνα στο Νεπάλ

Εξέγερση της φτωχολογιάς στην Αϊτή

Εάν οργανωθεί διαμαρτυρία ενάντια στις αυξήσεις των τιμών των τροφίμων, περάστε από το προεδρικό μέγαρο να με πάρετε και θα έρθω να διαδηλώσω μαζί σας". Έτσι είχε δηλώσει πριν λίγο καιρό ο (ελέω "διεθνούς κοινότητας") πρόεδρος της Αϊτής Ρενέ Πρεβάλ, όταν του είχε επισημανθεί η αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια λόγω της πείνας και της εξαθλίωσης που χτυπούν την πλειοψηφία των κατοίκων αυτής της δύστυχης χώρας της Καραϊβικής. Λίγο καιρό μετά, τα διεθνή ΜΜΕ μετέδιδαν μια "αξιοπερίεργη" είδηση, συγχαίροντας την εφευρετικότητα των Αϊτινών: δεκάδες χιλιάδες, λέει, ξεγελάνε πλέον την πείνα τους με ένα νέο είδος τροφίμου που ανακάλυψαν – μπισκότα φτιαγμένα από το… πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά χώμα!

Στις 8 Απρίλη, απηυδισμένοι από τη χωματοφαγία, δεκάδες χιλιάδες Αϊτινοί πήραν στα σοβαρά την πρόσκληση του κυρίου Πρεβάλ. Κρατώντας πορτρέτα του Αριστίντ και πλακάτ με συνθήματα για ψωμί και δημοκρατία, επιχείρησαν να μπουν στο προεδρικό μέγαρο ώστε να τον καλέσουν να διαδηλώσει μαζί τους ενάντια στις νέες αυξήσεις. Ας σημειωθεί ότι οι τιμές του ρυζιού, των φασολιών και άλλων ειδών τροφίμων, το εμπόριο των οποίων ελέγχεται από τις πολυεθνικές και μια χούφτα ντόπιων μεγιστάνων, διπλασιάστηκαν μέσα στους τρεις τελευταίους μήνες. Φαίνεται όμως ότι στο μεταξύ ο "πρόεδρος" είχε αλλάξει γνώμη. Έτσι κάλεσε τους πραιτωριανούς, δηλαδή τους κυανόκρανους του ΟΗΕ, που εκπλήρωσαν για μια ακόμη φορά την ειρηνευτική αποστολή τους. Άνοιξαν δηλαδή πυρ εναντίον των άοπλων διαδηλωτών, δολοφονώντας εν ψυχρώ τουλάχιστον 5 ανθρώπους (σύμφωνα με τον ΟΗΕ – οι λαϊκές οργανώσεις μιλούν για δεκάδες νεκρούς).

Η σφαγή πυροδότησε την οργισμένη αντίδραση χιλιάδων λαού, και η πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς μετατράπηκε σε θέατρο μεγάλων συγκρούσεων. Οι διαδηλωτές αντεπιτέθηκαν με πέτρες και μολότοφ, καταστρέφοντας τράπεζες και γραφεία πολυεθνικών και πυρπολώντας κυβερνητικά κτίρια και εγκαταστάσεις του ΟΗΕ. Πολλοί λεηλάτησαν αποθήκες τροφίμων και αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Εκατοντάδες συνελήφθησαν και στοιβάχτηκαν στα άθλια μπουντρούμια, όπου βασανίζονται από τα τσιράκια της ξεδιάντροπης, εγκληματικής "διεθνούς κοινότητας". Οι 9.000 κυανόκρανοι και η ντόπια αστυνομία επιδόθηκαν σε πρωτοφανή καταστολή, αλλά χρειάστηκαν μέρες για να θέσουν υπό έλεγχο το κέντρο της πρωτεύουσας. Ο πρωθυπουργός Ζακ-Εντουάρ Αλεξίς και πολλοί υπουργοί εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση για να καταπραϋνθεί η λαϊκή οργή. Όμως οι παραγκουπόλεις όπου ζουν οι "συμμορίτες" (έτσι ονομάζουν τα ΜΜΕ αυτούς που ζητούν ψωμί και επιστροφή του νόμιμου προέδρου της χώρας) εξακολουθούν να βράζουν…


Με μια ματιά…

Χώρα της Καραϊβικής που κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία το 1804. Το διάστημα 1915-1934 βρισκόταν υπό την κατοχή των ΗΠΑ. Το 1957-86 η χώρα υπέφερε από τη δικτατορία των Ντιβαλιέ, που υποστηριζόταν από τη Δύση. Δεκάδες χιλιάδες δολοφονήθηκαν από τις παραστρατιωτικές συμμορίες των Τοντόν Μακούτ και εκατοντάδες χιλιάδες κατέφυγαν εκτός Αϊτής. Στις πρώτες ελεύθερες εκλογές (1990) θριάμβευσε ο προοδευτικός ιερέας Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ, που όμως ανατράπηκε μέσα σε μήνες από ακροδεξιό πραξικόπημα. Κατόπιν συμβιβασμού με τις ΗΠΑ, επανήλθε στην εξουσία το 1994, αλλά υποχρεώθηκε εκ νέου να παραιτηθεί τον επόμενο χρόνο. Το 2000 ξανακέρδισε τις εκλογές. Όμως το 2004 ένοπλοι αντιδραστικοί και παλιοί παρακρατικοί, με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ και της Γαλλίας, βάδισαν εναντίον της πρωτεύουσας. Αμερικανοί πεζοναύτες εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο, απήγαγαν τον πρόεδρο Αριστίντ και διά της βίας τον μετέφεραν στην Αφρική, όπου ζει εξόριστος. Έκτοτε η χώρα βρίσκεται υπό την κατοχή των κυανόκρανων του ΟΗΕ, που στηρίζει τη νέα "κυβέρνηση". Οι κυανόκρανοι έχουν επανειλημμένα πνίξει στο αίμα τις αλλεπάλληλες εξεγέρσεις της φτωχολογιάς, που ζητά την επιστροφή του Αριστίντ και ανθρώπινες συνθήκες ζωής. Η Αϊτή είναι σήμερα η φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, με το 85% του πληθυσμού να "ζει" με λιγότερο από 1 ευρώ την ημέρα…

Έκταση: 27.750 τ.χλμ. (21% της Ελλάδας)

Πληθυσμός: 8.700.000 (95% μαύροι, απόγονοι Αφρικανών σκλάβων)

Κατά κεφαλή ΑΕΠ (ΔΝΤ, 2007): 814 ευρώ το χρόνο (Ελλάδα: 18.410 ευρώ)

Παιδική θνησιμότητα: 64/1000 (Ελλάδα: 5/1000)

Προσδόκιμο ζωής: 56 χρόνια (Ελλάδα: 79 χρόνια)

Αλφαβητισμός: 53% (Ελλάδα: 96%)