ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΜΑΖΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ, του Ν.Ταυρή

Πανελλαδική Πρωτοβουλία για το άρθρο 16

Αναγκαία η μαζική, αγωνιστική, ενωτική δράση

του Νίκου Ταυρή

Η Πανελλαδική Πρωτοβουλία για το άρθρο 16 συγκροτήθηκε αφού δεν έγινε δυνατό να δημιουργηθεί εθνική επιτροπή από την ΠΟΣΔΕΠ μετά την εναντίωση σε αυτήν την πρόταση των δυνάμεων του ΚΚΕ, της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς αλλά και της πασόκικης γραφειοκρατίας των συνδικάτων και των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών. Οι δυνάμεις του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ μαζί με δυνάμεις που δρουν στην Συσπείρωση των καθηγητών Α.Ε.Ι. και στις άλλες εκπαιδευτικές βαθμίδες και σε συνεργασία με διάφορους φορείς, κινήσεις και αυτοδιοικητικά σχήματα, συγκρότησαν την Πανελλαδική Πρωτοβουλία για το άρθρο 16. Μια πρωτοβουλία που από την πρώτη στιγμή της δράσης της θέλησε να συμβάλει στον συντονισμό και την κοινή δράση όλων όσων θέλουν να αγωνιστούν για να υπερασπιστούν την δημόσια δωρεάν παιδεία. Σε όλη την διάρκεια των γιορτών προσπάθησε να δώσει ζωή σε μια σειρά από διαδικασίες συντονισμού αλλά και ενημέρωσης-κινητοποίησης. Στήθηκαν επιτροπές σε μια σειρά από πόλεις που διοργάνωσαν πλατιές συσκέψεις, ανοιχτές εκδηλώσεις καθώς και την κινητοποίηση στις 10/1. Κυκλοφόρησε πανελλαδικά αφίσα που κολλήθηκε σε χιλιάδες κομμάτια στις γειτονιές της Αθήνας και στις πόλεις της Ελλάδας. Δημιουργήθηκε ιστοσελίδα της Πρωτοβουλίας (www.arthro16.gr) όπου μαζεύονται υπογραφές (ως τώρα έχουν μαζευτεί πάνω από 3.000 υπογραφές) και λειτουργεί σαν μέσο ενημέρωσης για τις δραστηριότητες της Πανελλαδικής Πρωτοβουλίας. Ακόμα η Πρωτοβουλία έχει εμπλακεί σε μια σειρά από εξώστρεφες δραστηριότητες, όπως συλλογή υπογραφών, πικετοφορίες, σε πανελλαδικό επίπεδο. Μια από τις πιο σημαντικές ήταν η μετατροπή των Προπυλαίων σε κέντρο συντονισμού και ενημέρωσης για ένα τριήμερο, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στο να ενημερωθεί πλατύς κόσμος για το τι προσπαθεί να προωθήσει το καρτέλ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και πως προχωράνε οι κινητοποιήσεις. Η Πανελλαδική Πρωτοβουλία για το άρθρο 16 όλο αυτό τον καιρό στηρίζει, με όλες τις δυνάμεις της, τις ενέργειες συντονισμού, δεν λειτούργησε ούτε θέλει να λειτουργήσει στο μέλλον ανταγωνιστικά με ότι άλλο κινείται και προσπαθεί στην πράξη να υπερβεί αδυναμίες και προβλήματα τα όποια προκύπτουν. Όλα αυτά αντιμετωπίζονται με την διάθεση των μελών της Πρωτοβουλίας να ξεπεραστούν τα εμπόδια, να αντιμετωπίζονται πολιτικά τα ζητήματα και καθημερινά να επιβεβαιώνεται η ανάγκη για μια μαζική, αγωνιστική, ενωτική προσπάθεια για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

Αντίστοιχα έχει συγκροτηθεί για το ζήτημα των δασών και του περιβάλλοντος, η Πανελλαδική Πρωτοβουλία για το άρθρο 24. Ωριμάζουν οι συνθήκες να γίνει πράξη ο πλατύτερος δυνατός συντονισμός ώστε να δημιουργείται μία και μοναδική επιτροπή πάνω σε ένα ζήτημα, με ένα αίτημα, που να πιέζει πραγματικά τον δικομματισμό και την αστική τάξη. Τέτοιες επιτροπές και πρωτοβουλίες είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίες για να ακυρωθούν τα νεοφιλελεύθερα σχέδια, και κινήσεις όπως της Πανελλαδικής Πρωτοβουλίας για το άρθρο 16 καλύπτουν, με όλες τις αδυναμίες που έχουν, το κενό παρέμβασης που είχαν ως τώρα οι δυνάμεις του ΣυΡιζΑ και της Πρωτοβουλίας για τη Συσπείρωση της Αριστεράς και συνολικά του αριστερού χώρου.

Την Τετάρτη 24/1, στις 19:00, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η Πρωτοβουλία για την Συσπείρωση της Αριστεράς, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Η αντιδραστική συνταγματική αναθεώρηση και η απάντηση της Αριστεράς». Θα μιλήσουν ο Νίκος Κυριακίδης (ΚΟΕ), Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΝ), Αντώνης Νταβανέλλος (ΔΕΑ) και η Τασία Χριστοδουλοπούλου.