Κατηγορίες: τ.245, 13/06/2008

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στο ξεπούλημα του ΟΤΕ, της Μαίρης Ευθυμιάτου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Παναγιώτης Γκρόφας: Ενότητα ενάντια στην τακτική της κυβέρνησης

Εκτός από τις κινητοποιήσεις που κάνετε ως εργαζόμενοι του Οργανισμού, έχουν υπάρξει προσπάθειες προσέγγισης της διοίκησης από πλευράς σας;

Ξεκινήσαμε με μια ενέργεια που κάναμε στο μέγαρο του ΟΤΕ, τη Δευτέρα 4 Ιουνίου, οπότε και επισκεφθήκαμε τον κ. Βουρλούμη και ουσιαστικά τον αναγκάσαμε να συζητήσει μαζί μας. Στη συνάντηση αυτή βάλαμε τα κύρια ζητήματα-ερωτήματα που έχουμε ως εργαζόμενοι και μέλη της κοινωνίας:

Α) Γιατί πουλιέται ο ΟΤΕ και γιατί μέσα από μυστικές διαβουλεύσεις κατέληξε η διοίκηση και η κυβέρνηση σε μια συμφωνία που όλοι μας μάθαμε ύστερα από καιρό;

Β) Ποιος μας εγγυάται και με ποιον τρόπο τις θέσεις εργασίας στον ΟΤΕ;

Γ) Τι θα γίνει με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας;

Μας απάντησε ξεκάθαρα, από την πλευρά του, αλλά ουσιαστικά αποποιήθηκε των όποιων ευθυνών του – λες και δεν είναι διοίκηση του Οργανισμού. Κατ’ αρχάς, όσον αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, έριξε όλο το βάρος της απόφασης στην κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για μια καθαρά πολιτική συμφωνία.

Για τις θέσεις εργασίας, ενώ στην αρχή μας είπε ότι είναι εξασφαλισμένες και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, μετά τα γύρισε, καθώς στον ΟΤΕ υπάρχουν δύο "ταχύτητες" εργαζομένων: οι παλιοί (που τελούν υπό καθεστώς μονιμότητας) και οι νεότεροι, που είναι περίπου 1.200, για τους οποίους δεν ξεκαθάρισε τίποτα, λέγοντας πως μπορεί να μπουν σε καθεστώς "αποχωρήσεων" σε περίπτωση νέας διοίκησης. Εμείς ως επιτροπή επιμείναμε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε τώρα σε μια Ειδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να υπογράψει και η διοίκηση και η ΟΜΕ-ΟΤΕ, πριν την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ότι δεν θα γίνουν απολύσεις με κανέναν τρόπο. Ο Βουρλούμης αρνήθηκε, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως "δεν είναι διαπιστευμένος να κάνει κάτι τέτοιο και ούτε θα μπορούσε να συμφωνήσει".

Όσον αφορά στη ΣΣΕ, μας απάντησε ότι όλα θα ξεκαθαρίσουν με την αλλαγή του καθεστώτος. Ο ίδιος έδειξε ότι δεν είναι διατεθειμένος να αγγίξει τα "καυτά" θέματα πριν ξεκαθαρίσει ποιος θα είναι "αφεντικό" στον ΟΤΕ. Εμείς, ως εργαζόμενοι, παλεύουμε και καλούμε όλες τις κοινωνικές οργανώσεις και τα συνδικάτα να μας στηρίξουν, για να ανατρέψουμε τη συμφωνία και να μην την αποδεχτούμε αδιαμαρτύρητα. Καλέσαμε και τον ίδιο τον κ. Βουρλούμη ως επικεφαλής του ΟΤΕ να πιέσει στη Βουλή, στη συζήτηση του σχετικού σχεδίου νόμου, να υπάρξει σαφής και ξεκάθαρη τροπολογία που να δεσμεύει τον όποιο "ιδιοκτήτη" να μην περιορίσει τις θέσεις εργασίας στον Οργανισμό.

Ύστερα από αυτή τη συνάντηση, οι εργαζόμενοι πού προσανατολίζονται ως προς τον αγώνα;

Αμέσως μετά τη συνάντηση αυτή, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΜΕ-ΟΤΕ και αποφασίστηκε να ξεκινήσουμε κινητοποιήσεις με διάφορους τρόπους: με καταλήψεις, μάλιστα, διευρυμένες. Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε εδώ 3 μέρες καταλαμβάνοντας το κτίριο της Γ’ Σεπτεμβρίου, από το οποίο περνούν βασικές λειτουργίες του ΟΤΕ, ενώ έχουμε καταλάβει και τον ΟΤΕ της Κωλέττη. Εδώ και 16 χρόνια, οι κυβερνήσεις και οι ελίτ των οικονομικών επιτελείων, και των δύο κομμάτων εξουσίας, προσπαθούν διακαώς να πουλήσουν τον ΟΤΕ. Η ΟΜΕ-ΟΤΕ και ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα του Οργανισμού, με τα όποια προβλήματα έχει αντιμετωπίσει κατά καιρούς και τα όποια πισωγυρίσματα, παλεύει όλα αυτά τα χρόνια ενάντια σ’ αυτή την προσπάθεια, μαζί με όλο το εργατικό κίνημα. Γιατί ο ΟΤΕ και οι δημόσιες τηλεπικοινωνίες αφορούν όλους, και όχι μόνο τους εργαζόμενούς του.

Η συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι η χειρότερη που έχει περάσει από τη μεταπολίτευση και μετά. Εκχωρεί ανερυθρίαστα τα πάντα, κάνει πολιτικές συμφωνίες (κάτι που πρέπει να πούμε ότι είναι παράδοση στο γερμανικό κράτος, γι’ αυτό οι Γερμανοί πίεζαν προς αυτή την κατεύθυνση) και ενδιαφέρεται μόνο να "μοιράσει" οφίτσια στο ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο. Αν μάλιστα συνδυάσουμε το θέμα του ΟΤΕ με τα λιμάνια, καταλαβαίνουμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να αφήσει καμία βασική υποδομή της χώρας να έχει δημόσιο χαρακτήρα. Γι’ αυτό, ως εργαζόμενοι του ΟΤΕ και ως επιτροπή, πιστεύουμε ότι πρέπει να ενώσουμε τις φωνές μας και με άλλους εργαζόμενους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, για να αναδείξουμε το πρόβλημα προς τα έξω, ώστε και οι πολίτες να συμπαραταχθούν και να ζητήσουμε να φύγει αυτή η κυβέρνηση.

Ο Παναγιώτης Γκρόφας είναι γραμματέας δημοσίων σχέσεων της ΠΕΤ-ΟΤΕ

Προηγούμενο 3 of 3

Κοινοποίηση

Πρόσφατα άρθρα

Ανακοίνωση της ΚΟΕ για το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου

Και μόνο η εικόνα με το ασφυκτικά γεμάτο σαπιοκάραβο, θα έπρεπε να είχε κινητοποιήσει κάθε… Διαβάστε περισσότερα

15 Ιουνίου 2023

Αυτό που συνέβη κι αυτό που λείπει

Ανακοίνωση της ΚΟΕ – Σκέψεις για το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου Το εκλογικό αποτέλεσμα… Διαβάστε περισσότερα

24 Μαΐου 2023

Με τα μάτια και το μυαλό στην επόμενη μέρα

7 μέρες πριν τις εκλογές, η γνώμη της ΚΟΕ Σε λίγες μέρες οι άνω των… Διαβάστε περισσότερα

13 Μαΐου 2023

Πολιτική απόφαση του συνεδρίου της ΚΟΕ

Αθήνα, 30 Απριλίου 2023 Το συνέδριο της ΚΟΕ πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 29-30 Απριλίου μετά… Διαβάστε περισσότερα

9 Μαΐου 2023

Θέσεις για το 4ο συνέδριο της ΚΟΕ

Περιεχόμενα ΠΡΟΟΙΜΙΟ Ο χαρακτήρας του 4ου συνεδρίου Το περιεχόμενο του 4ου συνεδρίου και των θέσεων… Διαβάστε περισσότερα

28 Μαρτίου 2023

ΟΥΣΤ 2.0 – Δεν μετράμε ψήφους, μετράμε ζωές

Τις τελευταίες μέρες ζούμε την προσπάθεια που κάνει σύσσωμο το πολιτικό σύστημα να μπει στη… Διαβάστε περισσότερα

15 Μαρτίου 2023