Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στο ξεπούλημα του ΟΤΕ, της Μαίρης Ευθυμιάτου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Γιώργος Ανδρονικίδης: Να μην περάσει η κατάπτυστη συμφωνία

Γιατί επιλέξατε την κατάληψη κτιρίων ως μορφή κινητοποιήσεων για τον ΟΤΕ;

Όλοι οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ προβήκαμε σε κατάληψη του κτιρίου του ΟΤΕ στην Γ’ Σεπτεμβρίου, κορυφώνοντας τον αγώνα μας για να μην περάσει η κατάπτυστη –για μας– συμφωνία με την Deutsche Telekom.

Με τη συμφωνία αυτή, η διοίκηση του ΟΤΕ περνάει σε ξένα χέρια και, μάλιστα, έναντι πινακίου φακής. Η διοίκηση όμως αυτού του οργανισμού αποτελεί περιουσία του ελληνικού λαού και είναι απαράδεκτο να πωλείται κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Με ποιον τρόπο θα συνεχίσετε τις κινητοποιήσεις;

Μέχρι να ψηφιστεί από τη Βουλή η συμφωνία, θα είμαστε εδώ και θα προσπαθούμε να ενημερώνουμε τον κόσμο για το δικαίωμα στις δημόσιες τηλεπικοινωνίες. Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, την κατάληψη και παράλληλα έχουμε προγραμματίσει και τρεις απεργίες για τις ημέρες που θα πάει στη Βουλή.

Αν, για ακόμη μια φορά, η κυβέρνηση κλείσει τ’ αυτιά της στη βούληση του κόσμου και εγκρίνει το σχέδιο νόμου για τη συμφωνία, με ποιον τρόπο θα αντιδράσετε περαιτέρω;

Αυτό θα το κρίνουμε εκείνη τη στιγμή, σε κάθε περίπτωση. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την επαναφορά του δημόσιου μάνατζμεντ και του κοινωνικού χαρακτήρα του ΟΤΕ. Αυτό, αν θα γίνει με απεργίες, με άλλη μορφή κινητοποιήσεων και αγώνα, θα αποφασιστεί από τη συνέλευση των εργαζομένων του ΟΤΕ. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση πως δεν πρόκειται να δεχθούμε την Deutsche Telekom. Ας διευκρινίσουμε πως, ενώ η συμφωνία τυπικά λέει πως οι Γερμανοί θα έρθουν μετά την 1/1/2009, ουσιαστικά η συμφωνία "τρέχει" από τις 14 Μαΐου 2008.

Ως εργαζόμενοι, είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε ώστε το νομοσχέδιο να μην περάσει και να μην ψηφιστεί. Το θέμα είναι ξεκάθαρα πολιτικό και έχουμε ευθύνη. Πιστεύω πως, αν δεν περάσει στη Βουλή η επαίσχυντη αυτή συμφωνία, θα έχουμε πετύχει μια μεγάλη νίκη και ίσως ακόμη πέσει και η κυβέρνηση.

Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στον κόσμο με την κατάληψη των κτιρίων της Γ’ Σεπτεμβρίου;

Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στους πολίτες –και γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ μαζικά και καθημερινά από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ– είναι πως δεν έχουμε δικαίωμα οι ίδιοι ως πολίτες να εκχωρήσουμε τη δημόσια περιουσία μας, την ασφάλειά μας, το δημόσιο συμφέρον μας. Και αυτό είναι ο ΟΤΕ. Αν προχωρήσει το ξεπούλημα που η κυβέρνηση μας το σερβίρει σαν το μεγαλύτερο deal της περιοχής, τα τιμολόγια θα εκτιναχθούν στα ύψη, τη στιγμή που οι τηλεπικοινωνίες δεν είναι και δεν μπορούν να είναι εμπορεύσιμο προϊόν. Είναι ένα δημόσιο αγαθό που δεν πρέπει να βρίσκεται στο στόχαστρο κάθε κερδοσκόπου.

Ο Γιώργος Ανδρονικίδης είναι γραμματέας οικονομικού της ΟΜΕ-ΟΤΕ