Τάσος Αναστόπουλος, ΤΕ ΣΥΡΙΖΑ Δήμου Μίκρας
1 Ποια προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίσει η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ;
2 Πρέπει να πάμε στον ΣΥΡΙΖΑ των μελών, και τι σημαίνει αυτό πρακτικά στις διαδικασίες, στα όργανα, στη λήψη αποφάσεων κ.λπ;
Αγαπητοί σύντροφοι απαντώ με ενιαίο τρόπο και στα δύο ερωτήματα που θέσατε για την Πανελλαδική Συνδιασκεψη του ΣΥΡΙΖΑ:
Η Πανελλαδική Συνδιασκεψη πρέπει να αντιμετωπίσει και να δώσει λύσεις στα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ με τρόπο ικανοποιητικό και παραγωγικό για όσους πραγματικά ενδιαφέρονται για τη συγκρότηση ενός μαζικού και φερέγγυου φορέα της ριζοσπαστικής Αριστεράς στη χώρα μας. Με τους όρους ικανοποιητικό και παραγωγικό εννοώ: (α) Ικανοποιητικό, ως προς ένα μινιμουμ προσδοκιών που δεν υπολείπεται από τη βασική ιδέα για έναν ΣΥΡΙΖΑ με κυρίαρχα μέλη, αμεσοδημοκρατικές λειτουργίες στη βάση, χωρίς ποσοστώσεις και διακρίσεις πολιτικών προελεύσεων, με θεσμούς αυτοοργάνωσης των κατά τόπους δυνάμεων και οριζόντιας επικοινωνίας σε κλαδικό και θεματικό επίπεδο, ανακλητότητα και περιορισμένες θητείες σε όλες τις αιρετές θέσεις, κυκλική εναλλαγή σε ορισμένες (εκ των προτέρων) αιρετές θεσεις, οικονομική διαφάνεια και επιστροφή πόρων στην κοινωνία μέσω της χρηματοδότησης των κοινωνικών παρεμβάσεων του ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. κοινωνικά στέκια ΣΥΡΙΖΑ, κοινωνικοποιημένα μέσα ενημέρωσης, κοινωνικοποιημένα περιουσιακά στοιχεία κ.λπ.). (β) Παραγωγικό, με την έννοια ότι εφόσον δεν θα ανταποκρίνεται στο μαξιμουμ των σημερινών προσδοκιών πρέπει να περιλαμβάνει τη λογική και τη δυνατότητα της επίτευξης των μέγιστων στόχων και της σταδιακής μετάβασης σε έναν ενιαίο πολυτασικό φορέα της ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Στη σημερινή φάση, η θεσμοθέτηση και η εφαρμογή των επιλογών αυτών προφανώς δεν αντιστρατεύεται τη διακριτότητα των συνιστωσών (π.χ. ποσοστώσεις σε ενδιάμεσα και ανώτερα όργανα, χρηματοδότηση, δυνατότητα ανεξάρτητης απεύθυνσης στο σύνολο του ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.) με καταστατικά λυμένα όμως τα μέχρι σήμερα προβλήματα της κατακερματισμένης εικόνας, της πολυγλωσσίας και του τακτικισμού.
Όμως μεσοπρόθεσμα η σημερινή δομή πρέπει σταδιακά να ξεθωριάσει (θα έλεγα με βάση ένα συμφωνημένο και ιεραρχημένο σχέδιο) δίνοντας τη θέση της στον ενιαίο φορέα που όλοι προσδοκούμε.