Κατηγορίες: τ.253, 17/10/2008

Σε αδιέξοδο οδηγούν την Πάτρα κυβέρνηση και τοπικοί φορείς, της Κατερίνας Παγουλάτου

Στις ελληνικές καλένδες το Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών;

Μήνες πίσω γυρίζει η Πάτρα σε σχέση με τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Μεταναστών, καθώς το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου που επέλεξε το Υπουργείο Εσωτερικών είναι θόλο. Την ίδια στιγμή, οι τοπικοί φορείς αρνούνται να δεχτούν το Κέντρο στα όρια της αρμοδιότητάς τους, φορτώνοντας στην κυβέρνηση την ευθύνη, η οποία με τη σειρά της ρίχνει το μπαλάκι στην ΕΕ. Κι όλα αυτά, την ώρα που ο αριθμός των μεταναστών μεγαλώνει και η Χρυσή Αυγή κάνει την εμφάνισή της στην πόλη…

"Παλλαϊκές συγκεντρώσεις", τοπικοί παράγοντες που δηλώνουν ότι "θα χυθεί αίμα" αν το Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών δημιουργηθεί στην περιοχή τους, συσκέψεις και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, εμπρηστικά "ρεπορτάζ" στον τοπικό Τύπο, ακόμα και τοποθετήσεις που θέλουν το στρατό να δίνει "λύση"… Αυτές είναι μερικές από τις εικόνες που συνθέτουν την τεταμένη ατμόσφαιρα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην Πάτρα και την ευρύτερη Αχαΐα αναφορικά με τους μετανάστες.

Σαν τον κλέφτη…

Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε –σαν τον κλέφτη– το βράδυ του Σαββάτου 4/10/2008 ότι το Κέντρο Φιλοξενίας θα χωροθετηθεί στο Δρέπανο του Δήμου Ρίου, μια περιοχή 15 χλμ. από την Πάτρα. Είχε προηγηθεί ένα δίμηνο συσκέψεων και μυστικών συμφωνιών, με τις… απαραίτητες διαρροές να ξεσηκώνουν θύελλα αντιδράσεων πολλών δημάρχων της Αχαΐας και να δημιουργούν εκρηκτικό κλίμα στους πολίτες. Το επιχείρημα ένα: "Να φτιαχτεί Κέντρο, όχι όμως στο δικό μας Δήμο". Η επιλογή του Δρέπανου συνοδεύτηκε από κινητοποιήσεις κατοίκων, που οργάνωσε η δημοτική αρχή, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εσωτερικών ότι ο χώρος θα είναι "στεγανός" και "φρουρούμενος"… Σε συνάντηση του δημάρχου Ρίου με τον Προκόπη Παυλόπουλο, στις 10/10/2008, ο υπουργός δηλώνει ότι η απόφαση για το χώρο είναι ειλημμένη, θα σεβαστεί όμως τις δικαστικές αποφάσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Τοποθέτηση που τινάζει στον αέρα την προοπτική δημιουργίας Κέντρου Φιλοξενίας στην περιοχή, καθώς η προσφυγή στη δικαιοσύνη σημαίνει καθυστέρηση χρόνων. Εξάλλου, το γεγονός ότι το υπουργείο επέλεξε την περιοχή όπου υπάρχει κώλυμα –μεταξύ των 10 συνολικά χώρων που διερευνούσε– αποδεικνύει την κυβερνητική μεθόδευση.

Έτσι, βρισκόμαστε πάλι στο σημείο μηδέν, με τους τοπικούς φορείς να "ταμπουρώνονται" πίσω από την αρχική τοποθέτησή τους, ότι "η Πάτρα είναι πύλη εξόδου της χώρας" –άρα δεν προβλέπονται εγκαταστάσεις για φιλοξενία μεταναστών– και τις φωνές που υποστηρίζουν ότι λύση είναι η μετατροπή του λιμανιού σε "φρούριο" να πληθαίνουν.

Επικίνδυνα παιχνίδια

Η καλλιέργεια του συγκεκριμένου κλίματος έχει ως αποτέλεσμα να αφήνεται πλέον χώρος για την εκδήλωση ρατσιστικών ανακλαστικών και συμπεριφορών. Δεν είναι τυχαίο ότι, μία εβδομάδα πριν, έκανε την εμφάνισή της στην Πάτρα η Χρυσή Αυγή, γεμίζοντας τους κεντρικούς δρόμους και την περιοχή γύρω από τον αυτοσχέδιο καταυλισμό της Ηρώων Πολυτεχνείου με κατάπτυστα φέιγ-βολάν, στα οποία αναφέρονται συνθήματα εναντίον των μεταναστών αλλά και όσων υποστηρίζουν τα δικαιώματά τους.

Κουβέντα για την ουσία

Ασφαλώς, καμία συζήτηση δεν γίνεται για την ανάγκη ενεργοποίησης των διαδικασιών ασύλου, για τη δυνατότητα παροχής προσωρινών εγγράφων στους μετανάστες, διαδικασία που θα τους επέτρεπε να ταξιδέψουν στις χώρες που επιθυμούν και θα αποτελούσε ουσιαστικό "χτύπημα" στα δουλεμπορικά κυκλώματα. Όλα αυτά είναι βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία του Κέντρου, αν οι ιθύνοντες θέλουν να αναμετρηθούν με ένα υπαρκτό φαινόμενο. Διαφορετικά, το Κέντρο –αν δημιουργηθεί– θα αποτελεί φυλακή με τρίμηνη παραμονή, ενώ θα συνεχιστεί η υπάρχουσα κατάσταση στη λιμενική ζώνη της Πάτρας, όπου χιλιάδες μετανάστες διαμένουν κάτω από άθλιες συνθήκες, ξεσηκώνοντας τις αντιδράσεις των περίοικων.

Το συμπέρασμα είναι ότι στην Πάτρα "ξεγυμνώνεται" η "μεταναστευτική" πολιτική της κυβέρνησης, που προσβλέπει λύση στο Σύμφωνο της ΕΕ είτε για μελλοντική επαναπροώθηση των μεταναστών είτε για καταστολή τους στα σύνορα. Ευθύνη έχουν όμως και οι τοπικοί φορείς, που από τη μια καλύπτονται πίσω από τη συγκεκριμένη πολιτική και από την άλλη συμβάλλουν στη δημιουργία αδιεξόδου, όταν η εισροή μεταναστών στην Πάτρα μεγαλώνει και εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες περιμένουν στα μικρασιατικά παράλια να πάρουν το δρόμο για τη Δυτική Ευρώπη…

Κατερίνα Παγουλάτου

Κοινοποίηση

Πρόσφατα άρθρα

30 χρόνια από τον θάνατο του Γιάννη Χοντζέα

Ο Γιάννης Χοντζέας γεννήθηκε στην Κορώνη της Μεσσηνίας το 1930. Σε ηλικία μόλις 11 χρονών… Διαβάστε περισσότερα

24 Οκτωβρίου 2024

To κατοχικό-γενοκτονικό καθεστώς κλιμακώνει τα εγκλήματά του, τώρα και εναντίον του Λιβάνου

«Θα βαδίσουμε μέχρι τέλους το μονοπάτι της αντίστασης, ακόμα κι αν σκοτωθούμε όλοι, ακόμα κι… Διαβάστε περισσότερα

1 Οκτωβρίου 2024

Η ΚΟΕ για τις ευρωεκλογές

Ανακοίνωση της ΚΟΕ για τις προσεχείς ευρωεκλογές Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις ιδρυτικές της διακηρύξεις… Διαβάστε περισσότερα

31 Μαΐου 2024

Να σταματήσουμε τους εμπρηστές του πολέμου

- 1 - Η τάση προς τον πόλεμο δυναμώνει και τα επίκεντρά του διευρύνονται: είναι… Διαβάστε περισσότερα

16 Απριλίου 2024

Απορρίπτουμε τα Φερμπότεν!

Η τριπλή απαγόρευση που επέβαλε η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση μεταξύ άλλων στον Γιάνη Βαρουφάκη, επικεφαλής… Διαβάστε περισσότερα

14 Απριλίου 2024

Ανακοίνωση της ΚΟΕ για τη σύγκρουση στην κατεχόμενη Παλαιστίνη

[Στο τέλος παρατίθενται δύο κατατοπιστικά παραρτήματα: Α. Πληροφορίες για τη Γάζα και την τρέχουσα σύγκρουση,… Διαβάστε περισσότερα

10 Οκτωβρίου 2023