Πλαστό ΝΑΙ στην “ευρωσυνθήκη”, του Χρίστου Καραμάνου

ΑΠΟ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΛΑΟ

Με διαδικασίες εξπρές η κυβέρνηση της ΝΔ, με την ψήφο αλλά και την ουσιαστική σύμπνοια του ΠΑΣΟΚ, "πέρασε" από τη Βουλή την "ευρωσυνθήκη". Φυσικά χωρίς προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Χωρίς καν στοιχειώδη ενημέρωση του λαού. Αν για το ζήτημα αυτό δεν γίνεται δημοψήφισμα, τότε για ποιο ζήτημα μπορεί να γίνει; Όμως το νεοφιλελεύθερο μπλοκ (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) γνωρίζει ότι, αν γινόταν δημοψήφισμα, τότε δεν θα ήταν πολύ εύκολο να "περάσει" αυτή η αντιδραστική συνθήκη. Μπορεί να επαίρονται ότι τα ποσοστά των κομμάτων του ΝΑΙ είναι πολύ υψηλά, αλλά τα ποσοστά αυτά έγιναν κομμάτια και θρύψαλλα σε ανάλογα δημοψηφίσματα. Αυτό έδειξε το ΟΧΙ στο ευρωσύνταγμα του γαλλικού και του ολλανδικού λαού.

Αυτό δείχνει και η διαφαινόμενη, μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, υπεροχή του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα που γίνεται στην Ιρλανδία – το μοναδικό σε όλη την Ευρώπη. Και είναι το μοναδικό ακριβώς γιατί το νεοφιλελεύθερο μπλοκ, η κεντροδεξιά και η κεντροαριστερά σε αγαστή συνεργασία, επέβαλε το να μην γίνουν δημοψηφίσματα. Υπάρχει καλύτερη απόδειξη για το φόβο των κυβερνήσεων, υπάρχει καλύτερη απόδειξη για το πόσο αντιδημοκρατική και αντιλαϊκή είναι η "Ευρώπη της ΕΕ";

Η "ευρωσυνθήκη" ψηφίστηκε μέσα σε ένα κενό ενημέρωσης του ελληνικού λαού. Ο αστισμός αποκρύβει ότι η "ευρωσυνθήκη", συνταγματοποιεί ή, έστω, κατοχυρώνει θεσμικά:

  • το νεοφιλελευθερισμό και τη διαρκή επίθεση στη ζωντανή εργασία
  • την ευρωπαϊκή άμυνα –ένα καθοριστικό όσο και αντιδραστικό άλμα στη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ– αλλά και τη σταθερή συνεργασία με το ΝΑΤΟ
  • την υπεροχή του διευθυντηρίου στη λήψη των αποφάσεων, σε βάρος των χωρών της περιφέρειας οι οποίες χάνουν και τη δυνατότητα του βέτο
  • τη δημιουργία μιας υπερ-κυβέρνησης στις Βρυξέλλες, μίσθαρνου όργανου των πολυεθνικών, καθώς και την υπεροχή του κοινοτικού δικαίου πάνω στο εθνικό
  • το αστυνομικό κράτος, με το γενικευμένο ευρω-φακέλωμα και την ασύδοτη δράση της ευρω-εισαγγελίας σε όλη την Ευρώπη
  • τον εκτοπισμό των μεταναστών, το πογκρόμ ενάντια στους "παράνομους", όπως τους ονομάζουν μετανάστες.

Η διπλότητα του ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ, ενώ υπερψήφισε την "ευρωσυνθήκη" στη Βουλή, τάχθηκε και υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος. Πρόκειται για μια προσπάθεια διαφοροποίησης από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά με πολύ φτηνό τρόπο. Γιατί τα βασικά στοιχεία είναι δύο: α) η ουσιαστική συμφωνία με την "ευρωσυνθήκη", που εκφράζεται μάλιστα σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Στο πλαίσιο αυτής συμφωνίας η σοσιαλδημοκρατία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να μην γίνουν δημοψηφίσματα (π.χ. στη Γαλλία) και έτσι να ξεπεραστεί ένας μεγάλος σκόπελος για την "ευρωσυνθήκη", και β) ο σχεδιασμός του ΠΑΣΟΚ να μη διοργανώσει καμία καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Ο κόσμος του δεν χρειάζεται να γνωρίζει το αντιδραστικό περιεχόμενο της "ευρωσυνθήκης". Μπορεί να αποπροσανατολίζεται με επιχειρήματα του τύπου "είναι ένα κείμενο που έχει προβλήματα αλλά προωθεί την ενιαία οντότητα της Ευρώπης, πράγμα που είναι ιδιαίτερα θετικό"…

Η ενιαία ταυτότητα της ΕΕ

Το παραπάνω επιχείρημα, που τουλάχιστον ως προς το σκέλος της ενιαίας οντότητας απηχεί και τη θέση της "ανανεωτικής πτέρυγας" του ΣΥΝ, αποτελεί κραυγαλέα αντιστροφή της πραγματικότητας. Γιατί οι εσωτερικές αντιθέσεις κυριαρχούν στην ΕΕ, ειδικά ανάμεσα στο γαλλογερμανικό άξονα και στο αμερικανοβρετανικό τόξο, και εντείνονται καθώς δυναμώνει η οικονομική κρίση αλλά και ο ρόλος της Ρωσίας στο ενεργειακό ζήτημα. Και παράλληλα η μόνη ενιαία ταυτότητα της ΕΕ δεν είναι σαν ανταγωνιστικός πόλος απέναντι στους Αμερικάνους, με τους οποίους άλλωστε είναι όλο και πιο κοντά – η μόνη ενιαία ταυτότητα της ΕΕ είναι ενάντια στους εργαζόμενους με το αποκρουστικό πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού και των 130 εκατομμυρίων φτωχών, η μόνη ενιαία ταυτότητα της ΕΕ είναι ενάντια στους λαούς με το αποκρουστικό πρόσωπο του ιμπεριαλισμού, της καταστολής και του ρατσισμού.

Σύγκλιση (;) της Αριστεράς

Η κινητοποίηση ενάντια στην "ευρωσυνθήκη" κατέδειξε για πρώτη φορά μια ευρεία σύγκλιση τουλάχιστον ως προς το αίτημα: "ΟΧΙ στην "ευρωσυνθήκη" – Δημοψήφισμα ΤΩΡΑ". ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ένα μεγάλο μέρος της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς τάχθηκαν υπέρ αυτής της τοποθέτησης. Ουσιαστικά υπήρξε μια μετακίνηση του ΚΚΕ, που στο παρελθόν (π.χ. όταν υπήρχε η κινητοποίηση για το ευρωσύνταγμα) έβαζε σαν επιπλέον απαίτηση το "όχι στην ΕΕ". Δεν αρκούσε τότε η τοποθέτηση ενάντια στο θεμέλιο λίθο της ΕΕ, θετικό το ότι αρκεί σήμερα. Όμως το ΚΚΕ απείχε, όχι μόνο τότε αλλά και τώρα, από την κοινή δράση.

Το ουσιώδες είναι ότι το ζήτημα της "ευρωσυνθήκης" και της πορείας της ΕΕ θα παραμείνει στο πολιτικό προσκήνιο για ολόκληρη την περίοδο μέχρι τις ευρωεκλογές. Μπορεί δε να τροφοδοτηθούν σημαντικές εξελίξεις από το αποτέλεσμα στην Ιρλανδία. Σε κάθε περίπτωση, η Αριστερά πρέπει να συντονιστεί πανευρωπαϊκά και τοπικά ενάντια στην Ευρώπη της ΕΕ, για μια άλλη Ευρώπη, για μια Ευρώπη χωρίς ΕΕ, και για να υπάρξουν ρήξεις με τις πολιτικές της "ευρωσυνθήκης" και του ευρωμονόδρομου.

Χρίστος Καραμάνος


Σημαντική εκδήλωση-συζήτηση

Εκδήλωση με θέμα "Η νέα συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το μέλλον των εθνικών κρατών στην ΕΕ" θα γίνει την Τετάρτη 25 Ιουνίου, 19:00, στην αίθουσα του Συλλόγου Υπαλλήλων Εμπορικής Τράπεζας (Ευπόλιδος 12, πλατεία Κοτζιά)

Ομιλητές:
Χρίστος Καραμάνος, εφημερίδα "Αριστερά!"
Θανάσης Παφίλης, ευρωβουλευτής ΚΚΕ
Θέμος Στοφορόπουλος, τ. πρέσβης
Βαγγ. Χωραφάς, εκδότης "Monthly Review"