Ο επικεφαλής της "Αριστερά στην Αυτοδιοίκηση – Ανυπότακτη Πολιτεία" Χρήστος Πατούχας, μηχανικός στο επάγγελμα, μιλά στην "Αριστερά!" γι’ αυτά που έπρεπε να είχαν γίνει για την αντισεισμική θωράκιση της περιοχής και δεν έγιναν και επιχειρηματολογεί γιατί ολόκληρος ο νομός πρέπει να κηρυχθεί σεισμόπληκτος.
Βρισκόμαστε πάλι να μιλάμε για την αντισεισμική θωράκιση μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,5 ρίχτερ, παρά το γεγονός ότι η περιοχή είναι σεισμογενής και, τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο, υπάρχει σεισμική διέγερση. Γιατί; Ποιος ευθύνεται γι’ αυτό;
Κατ’ αρχάς, οι κατασκευές που έχουν κτιστεί με βάση τους αντισεισμικούς κανονισμούς του ’82 και ιδιαίτερα τον τελευταίο του ’94 είναι ασφαλείς, καθώς ο κανονισμός είναι ικανοποιητικός. Το θέμα είναι τι γίνεται με τα παλιά κτίρια, αυτά δηλαδή που είναι κατασκευασμένα πριν από το 1982.
Ενώ υπάρχει βελτίωση της αντισεισμικής νομοθεσίας, ωστόσο η πολιτεία δεν φρόντισε για την αντισεισμική θωράκιση της περιοχής τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια: δεν εκπόνησε σχέδιο σεισμικού κινδύνου και φυσικών καταστροφών, δεν προχώρησε στη σύνταξη μελετών για τη σεισμική ενίσχυση των δημοσίων κτιρίων –αλλά των ιδιωτικών κτιρίων–, στα οποία στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες και μεγάλος αριθμός εργαζομένων, δεν προχώρησε σε έλεγχο και στη σύνταξη μελετών για την ενίσχυση των ιδιωτικών κτιρίων, που είναι κατασκευασμένα με τον παλιό αντισεισμικό κανονισμό.
Γι’ αυτό πρέπει ο νομός να κηρυχθεί σεισμόπληκτος, όπως άλλωστε και η Ηλεία, ώστε να είσαι νομιμοποιημένος να διεκδικήσεις από την πολιτεία όλα τα παραπάνω, κάτι που πρέπει να γίνει τώρα, να εκπονηθεί, δηλαδή, ειδικό πρόγραμμα αντισεισμικής προστασίας της περιοχής.
Από τον προηγούμενο μεγάλο σεισμό του 1993 φτάσαμε στο 2008, 15 χρόνια μετά, να βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο. Ο σεισμός μάς έδωσε το περιθώριο να προετοιμαστούμε και δεν το κάναμε. Το ερώτημα είναι θα χρηματοδοτήσει η πολιτεία την αντισεισμική προστασία της περιοχής ή θα περιμένει το επόμενο χτύπημα του Εγκέλαδου;
Η ανησυχία των πολιτών είναι μεγάλη, ιδιαίτερα για τις επισκευές που θα γίνουν στα σχολεία και στο νοσοκομείο "Άγιος Ανδρέας". Είναι εφικτό σε δύο μήνες να γίνουν επισκευές, ή μιλάμε για πασαλείμματα; Επίσης, η αντισεισμική θωράκιση του νοσοκομείου μπορεί να γίνει με το ίδρυμα σε λειτουργία, όπως είπε ο υπουργός;
Υπάρχουν σχολεία με μικρές ζημιές, τα οποία είναι δυνατό να επισκευαστούν, αν δεν υπάρξει καθυστέρηση των κρατικών φορέων. Υπάρχουν όμως κι άλλα στα οποία απαιτείται ριζική ανακατασκευή, που σημαίνει ότι ο χρόνος δεν επαρκεί. Για να μην κρυβόμαστε, το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό, ενώ ούτε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είναι έτοιμη, καθώς δεν υπάρχει πλήρης καταγραφή, ούτε επαρκείς μελέτες. Χρειάζεται η νομαρχία να κινηθεί γρήγορα ώστε να υπάρξουν πλήρεις μελέτες.
Όσον αφορά στις επισκευές, μιλάμε για αποκατάσταση στην προτέρα κατάσταση των ορατών βλαβών σε κτίρια που δεν έχουν κριθεί ακατάλληλα. Η αντισεισμική θωράκιση είναι άλλο πράγμα, μια διαδικασία μακροπρόθεσμη. Σε δύο μήνες ούτε τη μελέτη δεν προλαβαίνεις να κάνεις.
Τώρα, αν η αντισεισμική ενίσχυση του "Άγιος Ανδρέας" είναι εφικτό να γίνει, ενώ το νοσοκομείο θα βρίσκεται σε λειτουργία, είναι κάτι που πρέπει να το απαντήσουν οι μελετητές και όχι ο Αβραμόπουλος. Το ζήτημα για το νοσοκομείο είναι γιατί, ενώ το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία έχει τονίσει την ανάγκη σύνταξης μελέτης αντισεισμικής ενίσχυσής του, η αμέλεια της πολιτείας οδήγησε στο να έχουμε σήμερα ένα κλειστό νοσοκομείο, χωρίς μελέτη αποκατάστασης και με εύλογα ερωτηματικά για το πώς θα προχωρήσει η αποκατάσταση αυτή τώρα.
Επαρκεί η χρηματοδότηση που προβλέπεται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τους σεισμοπαθείς ώστε να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους; Τα 750 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, που προβλέπεται να δοθούν στους σεισμοπαθείς, δεν επαρκούν για την κατασκευή ενός καινούριου σπιτιού. Είναι βέβαια μια βάση. Το θέμα είναι αν η πολιτεία θα δώσει αυτά τα χρήματα ως αποζημίωση, όπως οφείλει, ή αν θα τα δώσει ως δάνειο.
Σε κάθε περίπτωση, το βασικό είναι ότι η ευρύτερη περιοχή μας στερείται συνολικού σχεδίου ανάπτυξης, δηλαδή η πολιτεία να διαθέσει πόρους, να βρει ο κόσμος δουλειά, να μπορέσει να ορθοποδήσει. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει, αν δεν κηρυχθεί σεισμόπληκτος ο νομός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διάθεση κονδυλίων και την εκπόνηση προγραμμάτων.
Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Τετάρτης 6 Νοεμβρίου, ο φίλος και σύντροφός μας… Διαβάστε περισσότερα
Ο Γιάννης Χοντζέας γεννήθηκε στην Κορώνη της Μεσσηνίας το 1930. Σε ηλικία μόλις 11 χρονών… Διαβάστε περισσότερα
«Θα βαδίσουμε μέχρι τέλους το μονοπάτι της αντίστασης, ακόμα κι αν σκοτωθούμε όλοι, ακόμα κι… Διαβάστε περισσότερα
Ανακοίνωση της ΚΟΕ για τις προσεχείς ευρωεκλογές Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις ιδρυτικές της διακηρύξεις… Διαβάστε περισσότερα
- 1 - Η τάση προς τον πόλεμο δυναμώνει και τα επίκεντρά του διευρύνονται: είναι… Διαβάστε περισσότερα
Η τριπλή απαγόρευση που επέβαλε η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση μεταξύ άλλων στον Γιάνη Βαρουφάκη, επικεφαλής… Διαβάστε περισσότερα