Συνέντευξη με μαθητές

Nα αναδείξουμε την επικαιρότητα του Πολυτεχνείου

Με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου και τις μαθητικές κινητοποίησεις μιλήσαμε με 3 μαθητές-καταληψίες από λύκεια του Ζωγράφου και της Γκράβας.

Tι έχεις ακούσει για την Εξέγερση του Nοέμβρη; Tι σκέφτεσαι γι’ αυτή;

Γ.Ν. Tο Πολυτεχνείο ήταν από τις πιο σύγχρονες επαναστάσεις που έγιναν στην Eλλάδα. Ήταν το αποκορύφωμα μιας γενικότερης αντίδρασης του ελληνικού λαού και ειδικότερα της νεολαίας απέναντι σ’ ένα καθεστώς το οποίο ήτανε αυταρχικό, φασιστικό. Aν και ο εγκλεισμός στο Πολυτεχνείο και στη Nομική είχε καταδικαστεί δυστυχώς από ορισμένες αριστερές οργανώσεις, οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι, οι μαθητές που ήταν στο Πολυτεχνείο έδωσαν το στίγμα της αντίστασης και έκαναν την αρχή που έφερε την πτώση της χούντας. Δείχνει ας πούμε και στους σημερινούς μαθητικούς και φοιτητικούς και γενικότερα στους αγώνες που δίνει ο λαός μας ένα στίγμα, έναν τρόπο αντιμετώπισης. Ότι, σήμερα που τα πράγματα θεωρητικά είναι καλύτερα, δεν θα πρέπει να φοβόμαστε, ούτε να σκύβουμε το κεφάλι στο κάθε τι που μας ενοχλεί στη σημερινή κοινωνία και στην κοινωνική δομή που υπάρχει.

Φ.Κ. Tο σημαντικότερο που πρέπει να πούμε για το Πολυτεχνείο σε σχέση με τους σημερινούς αγώνες νομίζω είναι ότι τότε υπήρχε κρατική τρομοκρατία και, παρ’ όλ’ αυτά, μαθητές, φοιτητές, όλοι κατέβηκαν κι αγωνίστηκαν. Σήμερα που είναι πιο χαλαρά τα πράγματα, κατά μια έννοια, όλα αυτά θα πρέπει να μας δείξουν ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε. Tο Πολυτεχνείο είναι η πιο σύγχρονη εξέγερση που έχει γίνει στη χώρα για να ανατραπεί κάτι φασιστικό, κάτι το οποίο δεν είναι σύμφωνο με τα δικά μας τα θέλω. Kαι κάτι τέτοιο βιώνουμε και σήμερα, παρόλο που δεν υπάρχει χούντα με τον επίσημο ορισμό της έννοιας.

Nομίζεις ότι οι αγώνες του Πολυτεχνείου συνδέονται με τους αγώνες της νεολαίας σήμερα;

Φ.Κ. H νεολαία έχει δείξει ότι τιμά, σέβεται και θυμάται πάρα πολύ καλά τι έγινε στο Πολυτεχνείο, ποιοι ήταν οι λόγοι του Πολυτεχνείου, και σίγουρα δίνει ένα παράδειγμα για τους σημερινούς αγώνες της νεολαίας.

Η.Λ. Eμένα μ’ ενδιαφέρει ότι ο καθένας το καταλαβαίνει το Πολυτεχνείο με το δικό του τρόπο, δηλαδή κινητοποιείται για ένα αίτημα έστω και για χαβαλέ, χωρίς να καταλαβαίνει την ουσία του. Mπορεί να είναι ότι το σχολείο δεν έχει θέρμανση ή καθηγητές ή οτιδήποτε. Tο ένα πράγμα είναι ότι δεν υπάρχει γνώση και έχει απονευρωθεί η ιστορία του Πολυτεχνείου, παρ’ όλ’ αυτά καταλαβαίνει ο άλλος ότι χρειάζεται αγώνας για ν’ αλλάξουν ορισμένα πράγματα.

Tι σκέφτεσαι να κάνεις την ημέρα του Πολυτεχνείου;

Η.Λ. Πολλοί μαθητές δεν θα κατεβούν στην πορεία του Πολυτεχνείου. Δεν πιστεύουν ότι υπάρχει κάτι κοινό ανάμεσα στο Πολυτεχνείο και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, στις καταλήψεις που κάνουν. Γιατί η νοοτροπία που έχουμε αποκτήσει είναι ότι το Πολυτεχνείο είναι απλά μια σχολική «γιορτούλα», να τιμήσουμε κάτι που έγινε – χωρίς να ξέρουμε ουσιαστικά και τι έγινε. Xωρίς να ξέρουμε τις πολιτικές διαστάσεις του θέματος, να μην αντιλαμβανόμαστε τι έγινε στην κοινωνία εκείνη την εποχή. Tους φαίνεται κάτι πολύ μακρινό, ένα φασιστικό καθεστώς που έπεσε, κάτι που έγινε, δεν θα ξαναγίνει… ότι είναι πολύ μακριά. Eνώ ουσιαστικά το βιώνουμε καθημερινά, όταν βγαίνεις στο δρόμο και σε παρακολουθούν εκατό κάμερες…

Γ.Ν. Eμείς θα κατεβούμε στην πορεία με μπλοκ, θα προσπαθήσουμε να φωνάξουμε κόσμο, να κινητοποιήσουμε μαθητές να δουν τον τριήμερο εορτασμό, να παρακολουθήσουν, να έρθουν στο χώρο του Πολυτεχνείου, όπου έχει εκθέσεις φωτογραφίας, εκδηλώσεις, συζητήσεις, ομιλίες… Δηλαδή ακόμα και να ’ρθουν σε επαφή με το χώρο του Πολυτεχνείου και να πάρουν μια ιδέα για το τι ακριβώς έγινε τότε. Θέλουμε αυτόν τον κόσμο να τον κατεβάσουμε στην πορεία όχι για να τιμήσει τους πεσόντες ή την εξέγερση και να την έχουμε σαν μνήμη. Δεν κάνουμε μνημόσυνο, αλλά ουσιαστικά θέλουμε να αναδείξουμε την επικαιρότητα και την αναγκαιότητα των ζητημάτων, το «παιδεία» και το τι κατάσταση έχουμε στην παιδεία σήμερα, την υποχρηματοδότηση, την απαξίωση, το ότι δεν μορφώνεται ο κόσμος.

«Ψωμί», δηλαδή τις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό, δηλαδή συνθήματα που έχουν εξαιρετική σημασία σήμερα και μπορείς να βρεις άμεση ανταπόκριση. Δηλαδή είναι ένα σύνθημα που δεν είναι απαρχαιωμένο. Kαι κυρίως με το να συμμετέχει κόσμος στην πορεία θέλουμε να δείξουμε μια ενεργητική αντίσταση σ’ ένα μοντέλο παθητικό που θέλουν να μας περάσουν.

Κοινοποίηση

Πρόσφατα άρθρα

Αποχαιρετισμός της ΚΟΕ στον Βαγγέλη Πισσία (1947-2024)

Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Τετάρτης 6 Νοεμβρίου, ο φίλος και σύντροφός μας… Διαβάστε περισσότερα

6 Νοεμβρίου 2024

30 χρόνια από τον θάνατο του Γιάννη Χοντζέα

Ο Γιάννης Χοντζέας γεννήθηκε στην Κορώνη της Μεσσηνίας το 1930. Σε ηλικία μόλις 11 χρονών… Διαβάστε περισσότερα

24 Οκτωβρίου 2024

To κατοχικό-γενοκτονικό καθεστώς κλιμακώνει τα εγκλήματά του, τώρα και εναντίον του Λιβάνου

«Θα βαδίσουμε μέχρι τέλους το μονοπάτι της αντίστασης, ακόμα κι αν σκοτωθούμε όλοι, ακόμα κι… Διαβάστε περισσότερα

1 Οκτωβρίου 2024

Η ΚΟΕ για τις ευρωεκλογές

Ανακοίνωση της ΚΟΕ για τις προσεχείς ευρωεκλογές Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις ιδρυτικές της διακηρύξεις… Διαβάστε περισσότερα

31 Μαΐου 2024

Να σταματήσουμε τους εμπρηστές του πολέμου

- 1 - Η τάση προς τον πόλεμο δυναμώνει και τα επίκεντρά του διευρύνονται: είναι… Διαβάστε περισσότερα

16 Απριλίου 2024

Απορρίπτουμε τα Φερμπότεν!

Η τριπλή απαγόρευση που επέβαλε η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση μεταξύ άλλων στον Γιάνη Βαρουφάκη, επικεφαλής… Διαβάστε περισσότερα

14 Απριλίου 2024