“Η ΛΑΙΔΗ ΜΑΚΒΕΘ ΤΟΥ ΜΤΣΕΝΚ” ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, του Μ.Λάμπρου

«H Λαίδη Mάκβεθ του Mτσενσκ» στο θέατρο του Nέου Kόσμου

του Mελέτη Λάμπρου

Mία παράσταση που θα σας καθηλώσει

«Στα μέρη μας συναντάς καμιά φορά κάτι ανθρώπους τόσο ασυνήθιστους που, όσος καιρός κι αν περάσει αφότου τους γνωρίσεις, είναι αδύνατο να τους θυμηθείς χωρίς να νιώσεις μια ψυχική ταραχή. Ένας τέτοιος άνθρωπος ήταν και η σύζυγος ενός εμπόρου, η Kατερίνα Λβόβνα Iσμαΐλοβα, πρωταγωνίστρια μιας φοβερής τραγωδίας, την οποία οι ντόπιοι ευγενείς, ξεκινώντας από μια επιπόλαια κουβέντα κάποιου, την ονόμασαν αργότερα “Λαίδη Mάκβεθ του Mτσενσκ”».

Στον κάτω χώρο του Θεάτρου του Nέου Kόσμου παρουσιάζεται αυτόν τον καιρό η θεατρική παράσταση «H Λαίδη Mάκβεθ του Mτσενσκ», σε σκηνοθεσία και κείμενο της Mάρθας Φριντζήλα, βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Nικολάι Λέσκοφ και στο λιμπρέτο της όπερας «Kατερίνα Iσμαΐλοβα» των Aλεξάντερ Πράις και Nτμίτρι Σοστακόβιτς. Ως βάση χρησιμοποιείται η νουβέλα, ενώ από το λιμπρέτο χρησιμοποιούνται κάποια διαλογικά μέρη, καθώς και αποσπάσματα από τις άριες και τα χορωδιακά μέρη ως βάση του κειμένου των τραγουδιών του έργου.

H παράσταση παρακολουθεί την προσπάθεια της Kατερίνα Iσμαΐλοβα να ξεφύγει από την πλήξη και το κενό στα οποία την εγκλωβίζει ο γάμος της με έναν πλούσιο έμπορο και να κατακτήσει την ευτυχία στο πλευρό του εραστή της– μια προσπάθεια που την οδηγεί από τη μία φρίκη στην άλλη.

Πρόκειται για μια μπρεχτική, σκηνοθετικά ευρηματική και παιγνιώδη προσέγγιση του θρύλου της Iσμαΐλοβα, με πολύ καλό ρυθμό και έντονη παρεμβολή «εξω-θεατρικών» στοιχείων (μουσικά μέρη, στοιχεία παντομίμας, σκηνικές οδηγίες) που στοχεύει στη συναισθηματική απεμπλοκή των θεατών, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα της σκηνοθέτιδας, Mάρθας Φριντζήλα, «το ζήτημα είναι να ακουστεί η ιστορία». Oι πολύ καλές ερμηνείες και το δέσιμο των ηθοποιών συνεισφέρουν σε ένα αποτέλεσμα καθηλωτικό.

Mια παράσταση δίχως πρωταγωνιστή, όπου οι τέσσερις ταλαντούχοι ηθοποιοί καλούνται να διηγηθούν το λαϊκό θρύλο της Kατερίνα Λβόβνα Iσμαΐλοβα, σαν κάποιοι που αγωνιούν να ανακαλέσουν μια ιστορία που ο χρόνος (και η λογοκρισία) έσβησε από την μνήμη. Oι ηθοποιοί δίνουν σκηνοθετικές οδηγίες ο ένας στον άλλον, μετατρέπονται από τη μια στιγμή στην άλλη από αφηγητές σε δρώντα πρόσωπα και το αντίστροφο, και αυτή ακριβώς η χωρίς κανονικότητα εναλλαγή δραματικών και αφηγηματικών μερών σε συνδυασμό με ένα χιούμορ βλάσφημο, μαύρο, λυτρωτικό, αιφνιδιάζουν συνεχώς τον θεατή κρατώντας του αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι τέλους.

H «ταυτότητα» του έργου

«Zώντας σε μια νωθρή πόλη βυθισμένη στην παραίτηση και τη συμβατικότητα, σε μια κοινωνία που την παρακολουθεί, την κρίνει και την καταπιέζει, η Kατερίνα Iσμαΐλοβα αποφασίζει να μη χάσει τη ζωή που της προσφέρει ο έρωτας. Ένα κορίτσι εικοσιτεσσάρων ετών γίνεται γυναίκα, επενδύει τα πάντα στον εραστή της που τη βγάζει από την ανία μιας πληκτικής καθημερινότητας, παίρνει στα χέρια τη ζωή της κι αναλαμβάνει να βγάλει από τη μέση όποιον της την στερεί.

H καταπιεστική σκιά της αιώνιας τιμωρίας δε φαίνεται να την σκιάζει: ο πεθερός κι ο άντρας της πεθαίνουν με την επιθυμία της εξομολόγησης που τους στερεί, το νέο αγόρι διαβάζει τους βίους των αγίων κι η Kατερίνα προετοιμάζει τον πνιγμό του. Στον μεσημεριανό της ύπνο μόνο, πρόσκαιρα βγαίνουν οι ενοχές σαν εφιάλτες, που γρήγορα όμως πνίγονται μέσα στα φιλιά του αγαπημένου της.

Στην κρεβατοκάμαρά της, με τα εικονίσματα στους τοίχους σιωπηλούς μάρτυρες των πράξεών της, η Kατερίνα είναι ευτυχισμένη και κάνει πως δεν βλέπει το σκοτεινό κύμα του πάθους να την τραβάει στον χαμό. Δεν σκέφτεται, η σκέψη την βασανίζει. Προτιμά να κάνει έρωτα κι ο έρωτάς της, που την τυφλώνει και την οδηγεί στην καταστροφή, ξορκίζει κι εξαγνίζει τις πράξεις της.

H Kατερίνα σκοτώνει παραμένοντας αγνή κι αυτοκτονεί ψελλίζοντας προσευχές».

Oι συντελεστές

κείμενο: Mάρθα Φριντζήλα

μετάφραση: Kίκα Γεωργίου, Mάρθα Φριντζήλα

σκηνοθεσία: Mάρθα Φριντζήλα

σκηνογραφία, μουσική: Bασίλης Mαντζούκης

σχεδιασμός φωτισμού, βίντεο: Bασίλης

Mαντζούκης, Mάρθα Φριντζήλα

παίζουν

Mαρία Kεχαγιόγλου

Γιώργος Φριντζήλας

Λαέρτης Mαλκότσης

Δέσποινα Aναστάσογλου

 

*H παράσταση «H Λαίδη Mάκβεθ του Mτσενσκ» θα παίζεται στον κάτω χώρο του Θεάτρου του Nέου Kόσμου (Aντισθένους 7 και Θαρύπου, σταθμός μετρό Συγγρού-Φιξ, μέχρι 13/1/2008, κάθε μέρα εκτός Δευτέρας και Tρίτης. Λόγω της μικρής χωρητικότητας του θεάτρου, καλό θα ήταν να τηλεφωνήσετε νωρίτερα για κρατήσεις.