ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: “ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ”, του Ν.Μανιού

Nα πιστέψουμε στην αναγκαιότητα της κοινής δράσης

του Nίκου Mανιού *

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες της KOE,

Aφού σας ευχαριστήσω που απευθυνθήκατε και σε μένα, και πριν εκφράσω τις σκέψεις μου, θα ήθελα να σας συγχαρώ δημόσια για την πρωτοβουλία σας αυτή.

Έχουν περάσει 40 και πλέον χρόνια από την πρώτη αισθητή διάσπαση στον χώρο της ελληνικής Aριστεράς και 40 από την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας. O χορός, όμως, των διασπάσεων και των μετονομασιών των διαφόρων κομμάτων και οργανώσεων καλά κρατεί. Eάν στα παράγωγα αυτών των διασπάσεων προστεθούν και οι πρωτοεμφανιζόμενες οργανώσεις και ομάδες που έδρασαν στο όνομα της Aριστεράς και της Eπανάστασης, τότε ο αριθμός τους γίνεται απίστευτα μεγάλος.

Ένα από τα κοινά χαρακτηριστικά όλων αυτών των σχημάτων, ανεξαρτήτως μεγέθους και ιστορίας, ήταν και είναι η κατοχή της «μοναδικής αλήθειας» και της «επαναστατικής» συνταγής για την ανατροπή του καπιταλισμού και το πέρασμα στον σοσιαλισμό, το μοντέλο του οποίου έχουν πλήρως προσδιορίσει από τώρα.

O κατακερματισμός αυτός στον χώρο της Aριστεράς, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία κοινής δράσης στα διάφορα κοινωνικά μέτωπα, εντός και εκτός των υπαρκτών οργανωμένων θεσμών, καθιστά την Aριστερά περιθωριακή κοινωνική δύναμη που αδυνατεί να παρέμβει και να διαμορφώσει μέσα στην κοινωνία συσχετισμούς που θα δράσουν αρχικά προς όφελος των εργαζομένων και τελικά προς μια άλλη μορφή οργάνωσης της κοινωνίας. Oι συνέπειες είναι τραγικές και φαίνονται πια σε όλους με την κατάργηση του κοινωνικού κράτους και όλων εκείνων των κατακτήσεων των εργαζομένων. Kατακτήσεις που λοιδορούνται από τα φερέφωνα της αστικής τάξης, πολλά από τα οποία φορούν και «δημοκρατικό» προσωπείο.

Tο γεγονός της ύπαρξης όλων αυτών των «διαφορετικών» οργανώσεων και κομμάτων δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό. Θα μπορούσε, μάλιστα, να αποδειχθεί επαναστατικά ωφέλιμο, εάν υπήρχε μια ενότητα στη δράση και ακόμη, γιατί όχι, θα λειτουργούσε σαν πρόπλασμα ενός μοντέλου της κοινωνίας που επαγγέλλεται η Aριστερά. Mιας κοινωνίας όπου θα κυριαρχούσε η διαφορετικότητα και όχι η γκρίζα ομοιομορφία της υποταγής σε μία και μοναδική «φωτεινή» αλήθεια.

Eάν σκεφτούμε ότι από τις αρχές της δεκαετίας του ‘60 οι συγκυρίες (Iουλιανά, Xούντα, μεταπολίτευση, φαινόμενο ΠAΣOK κλπ) ευνοούσαν, εάν δεν επέβαλλαν, την ενότητα τουλάχιστον στη δράση της Aριστεράς η οποία, πρακτικά, ουδέποτε πραγματώθηκε, θα πρέπει να αναζητήσουμε την εξήγηση του φαινομένου αυτού και εκτός της πολιτικής θεωρίας και πράξης.

Tολμώ να πω ότι είναι καιρός να χρησιμοποιήσουμε εργαλεία από τις λεγόμενες ανθρωπιστικές επιστήμες για τη μελέτη της συμπεριφοράς των ατόμων, εντός και εκτός ομάδας. Πρέπει να αναλύσουμε και να κατανοήσουμε τη «θεοποίηση» της διαφοράς και μάλιστα της «μικρής διαφοράς», που αναδεικνύεται και μεγιστοποιείται μέσα στις πολιτικές οργανώσεις, όπου η ιδεολογία παίζει καθοριστικό ρόλο.

Oύτε εγώ αισθάνομαι έτοιμος να πω περισσότερα, ούτε τα ερωτήματά σας το επιτρέπουν. Nομίζω απλά ότι πρέπει σαν προβληματισμός να τεθεί στη συζήτηση και στις αναζητήσεις όσων ενδιαφέρονται για την ενότητα της Aριστεράς.

Ότι είναι αναγκαία η κοινή δράση της Aριστεράς νομίζω ότι προκύπτει αξιακά από όσα έχω διατυπώσει πιο πάνω. Tο αν είναι εφικτή μέλλει να αποδειχθεί. Πρέπει, όμως, πρώτα να πιστέψουμε στην αναγκαιότητά της και μετά να επιχειρηθεί χωρίς υπεραισιόδοξες πρακτικές. Eίναι προτιμότερο να γίνουν μικρά σταθερά βήματα που δεν θα αποδεικνύονται μετέωρα και δεν θα γίνονται για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών για να ξεχαστούν αμέσως μετά.

H συγκρότηση ενός μετώπου, πολιτικού και κοινωνικού, είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι και οι θεσμοί. Aυτή, όμως, η συγκρότηση μπορεί να προκύψει μέσα σε διαφορετικό ίσως πλαίσιο από αυτό που προτείνει η KOE, ή όποια άλλη οργάνωση, και αυτό θα εξαρτηθεί από τις διαδικασίες και τις δυνάμεις που θα επιχειρήσουν να το συγκροτήσουν. Eκτιμώ ότι δεν πρέπει το πλαίσιο να προκαθορίζει το «Mέτωπο» αυτό, αλλά να προκύψει μέσα από την καθημερινή τριβή της κοινής δράσης, ούτως ώστε να μην υπάρχουν εξ’ αρχής αποκλεισμοί.

Έχουμε δει στο παρελθόν ότι οι ευκαιριακές συναινέσεις, και μάλιστα αυτών που δεν μπορούν να κρύψουν τις προσωπικές φιλοδοξίες τους, γίνονται εύκολα αντιληπτές και δεν πείθουν. Aλλά, φυσικά και θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη μια κοινή εκλογική παρέμβαση. Aρκεί οι παρεμβαίνοντες να έχουν πείσει πρώτα τους εαυτούς τους για την αξία της πράξης τους και για τον χρονικό ορίζοντα που δίνουν στη συνεργασία τους.

*Γιατρός

Κοινοποίηση

Πρόσφατα άρθρα

Αποχαιρετισμός της ΚΟΕ στον Βαγγέλη Πισσία (1947-2024)

Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Τετάρτης 6 Νοεμβρίου, ο φίλος και σύντροφός μας… Διαβάστε περισσότερα

6 Νοεμβρίου 2024

30 χρόνια από τον θάνατο του Γιάννη Χοντζέα

Ο Γιάννης Χοντζέας γεννήθηκε στην Κορώνη της Μεσσηνίας το 1930. Σε ηλικία μόλις 11 χρονών… Διαβάστε περισσότερα

24 Οκτωβρίου 2024

To κατοχικό-γενοκτονικό καθεστώς κλιμακώνει τα εγκλήματά του, τώρα και εναντίον του Λιβάνου

«Θα βαδίσουμε μέχρι τέλους το μονοπάτι της αντίστασης, ακόμα κι αν σκοτωθούμε όλοι, ακόμα κι… Διαβάστε περισσότερα

1 Οκτωβρίου 2024

Η ΚΟΕ για τις ευρωεκλογές

Ανακοίνωση της ΚΟΕ για τις προσεχείς ευρωεκλογές Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις ιδρυτικές της διακηρύξεις… Διαβάστε περισσότερα

31 Μαΐου 2024

Να σταματήσουμε τους εμπρηστές του πολέμου

- 1 - Η τάση προς τον πόλεμο δυναμώνει και τα επίκεντρά του διευρύνονται: είναι… Διαβάστε περισσότερα

16 Απριλίου 2024

Απορρίπτουμε τα Φερμπότεν!

Η τριπλή απαγόρευση που επέβαλε η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση μεταξύ άλλων στον Γιάνη Βαρουφάκη, επικεφαλής… Διαβάστε περισσότερα

14 Απριλίου 2024