Νικολέτα Σαμουίλη: “Στη Λευκίμη η πρώτη πολιτική δολοφονία για το περιβάλλον”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Το μήνυμα του Κ. Καραμανλή ότι "θα προχωρήσουμε αταλάντευτοι τις μεταρρυθμίσεις" μεταφράζεται σε μια επίδειξη βίας και καταστολής απέναντι σε κάθε εργαζόμενο που αγωνίζεται για το αυτονόητο, το δικαίωμα στη δουλειά, απέναντι σε κάθε άνθρωπο που διεκδικεί τα στοιχειώδη, να ζει σε ανθρώπινο περιβάλλον. Η ωμή αστυνομική βία στη Λευκίμη της Κέρκυρας οδήγησε στον τραγικό θάνατο μιας μητέρας. Η αστυνομία φορτώνει την ευθύνη σε ένα νεαρό. Τα ΜΜΕ κουκουλώνουν το θέμα, τα βάζουν με την κακιά στιγμή. Η εφημερίδα "Αριστερά!" βρέθηκε στη Λευκίμη της Κέρκυρας και κουβέντιασε με τους κατοίκους. Γεμάτος οργή ένας γέροντας (βλέπε δίπλα) αποκαλύπτει: "Το παιδί πήγαινε με το μηχανάκι, το πλάκωσαν στις ροπαλιές και έπεσε πάνω στη Μαρία. Αυτοί δεν είναι άνθρωποι… να φύγουν από το νησί". Τα όσα συνέβησαν στη Λευκίμη είναι στην πραγματικότητα ένα κυβερνητικό μήνυμα σε ολόκληρη την κοινωνία: Η νεοφιλελεύθερη μεταρρύθμιση θα προχωρήσει με τη βία, με την πλύση εγκεφάλου των ΜΜΕ, με τη συνδρομή της δικαστικής εξουσίας, με τα ΜΑΤ. Για όργιο καταστολής που είχε ως αποτέλεσμα μία νεκρή κάνει λόγο, μιλώντας στην "Αριστερά!", η Νικολέτα Σαμουίλη, πρόεδρος του πολιτιστικού, περιβαλλοντικού συλλόγου "Αλεύκιμον" και μέλος της συντονιστικής επιτροπής για το ΧΥΤΑ Λευκίμης.

Γιατί αντιδράτε στη δημιουργία του ΧΥΤΑ; Ποιες θα είναι οι συνέπειες για την περιοχή αν ολοκληρωθεί το έργο;

Όταν βρήκαμε τις μελέτες –μετά από κόπο και πολλές αιτήσεις, γιατί δεν μας τις έδιναν– διαπιστώσαμε ότι αποκρύπτουν όλα τα στοιχεία της περιοχής, και τα φυσικά και τα ανθρωπογενή. Αποκρύπτουν και δηλώνουν ψευδείς αποστάσεις του ΧΥΤΑ από τη Λευκίμη, αποκρύπτουν τα ποτάμια, τα σπίτια, τα ξενοδοχεία. Για όλα αυτά δεν λένε λέξη. Για να καταλάβετε, όταν, μετά από απαίτησή μας, ήρθε στη Λευκίμη από την Αθήνα ο μελετητής του έργου κ. Φραντζής και τον ρωτήσαμε αν είχε ξανάρθει στην περιοχή, απλά γέλασε και δεν είπε τίποτα. Η μελέτη του ΥΓΜΕ αναφέρει ότι θα μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας, τα πηγάδια, οι πηγές, ενώ μέσω της τροφικής αλυσίδας θα έχουμε και σοβαρές συνέπειες στην υγεία μας. Μόλις έσκαψαν τα μηχανήματα, βρέθηκε νερό και σχηματίστηκε λίμνη. Τεχνικά μπορεί να βρεθεί τρόπος για να φύγει το λιμνάζον νερό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διασφαλιστεί η υγεία των κατοίκων. Επιπλέον, δεν έχει γίνει προετοιμασία ούτε για διαλογή απορριμμάτων ούτε για εργοστάσιο ανακύκλωσης ούτε για κομποστοποίηση. Θα πέφτουν τα σκουπίδια όπως τα βγάζουμε από τις σακούλες μας. Γι’ αυτό έχει ξεσηκωθεί η Λευκίμη. Μας αναγκάζουν να μεταναστεύσουμε.

Ποια στάση κράτησαν το νομαρχιακό και το δημοτικό συμβούλιο Λευκίμης;

Το νομαρχιακό συμβούλιο από το 2000 προωθεί μονομερώς τη λύση του ΧΥΤΑ στη Λευκίμη. Από τότε δεν έχει τοποθετηθεί ξανά επί του θέματος. Το δημοτικό συμβούλιο, από την αρχή, έλεγε ότι πρέπει να γίνει διαπαραταξιακή επιτροπή δήθεν για να ελέγχουν το έργο, το οποίο είναι παράνομο. Ο δήμαρχος Γατσούλης, ενώ στο προεκλογικό του πρόγραμμα έλεγε ότι δεν πρέπει να γίνει ΧΥΤΑ, αφού εκλέχτηκε, ήταν και είναι υπέρ του ΧΥΤΑ.

Πότε άρχισαν οι κινητοποιήσεις των κατοίκων;

Από το 2005, που ιδρύθηκε ο σύλλογος "Αλεύκιμον" και αντιληφθήκαμε ότι σχεδιάζεται το έργο, ξεκινήσαμε την ενημέρωση των κατοίκων και ζητούσαμε να γίνουν δημοτικά συμβούλια. Κατορθώσαμε να απωθήσουμε τα μηχανήματα του εργολάβου 7 φορές από το να εισβάλουν στο χώρο και να συνεχίσουν το έργο. Στις 9/1/2008 μας επιτέθηκαν τα ΜΑΤ (ημέρα προσφυγής μας στο μονομελές πρωτοδικείο της Κέρκυρας) και από τότε υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή και αντίσταση των κατοίκων. Στις 24/2/2008 κάτοικοι εισβάλλουν και καταλαμβάνουν το χώρο του ΧΥΤΑ και σταματούν τις εργασίες κατασκευής του. Οι κάτοικοι κάνουν κατάληψη του χώρου και παραμένουν εκεί 96 ημέρες και νύχτες. Κάποια στιγμή, ζητούν να βγουν τα μηχανήματα της εταιρίας, που παρέμεναν στο χώρο και φυλάσσονταν από αστυνομικούς. Όντως τα μηχανήματα θα αποσυρθούν. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλές λαϊκές συνελεύσεις όπου αποφασίζουμε για τις επόμενες κινήσεις μας

Πείτε μας, τι έγινε στις 29 Μαΐου;

Οι δυνάμεις καταστολής ήρθαν για να χτυπήσουν. Δεν τους ενδιέφερε αν θα υπάρξουν ή όχι θύματα. Το σίγουρο είναι ότι δεν ήρθαν μόνοι τους, κάποιοι τους έστειλαν. Τα στοιχεία μάς λένε ότι κύρια ευθύνη έχει ο περιφερειάρχης, ο νομάρχης, όλοι οι δήμαρχοι, και ο δημάρχος Λευκίμης κ. Γατσούλης και, φυσικά, ο υπουργός Εσωτερικών, που έδωσε το τελικό πρόσταγμα για να γίνει η επέμβαση. Την Πέμπτη 29/05 10 διμοιρίες των ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ασφάλεια κ.λπ., ήρθαν, παρουσία εισαγγελέα, να επιβάλουν τη θέση της κυβέρνησης. Ήθελαν να σπάσουν την κατάληψη του ΧΥΤΑ για να μπουν τα μηχανήματα και να συνεχίσουν το έργο. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, παιδιά, νέοι, γυναίκες και ηλικιωμένοι, βρέθηκαν αντιμέτωποι με χημικά, δακρυγόνα, ξυλοδαρμούς και συλλήψεις… Παρά τις εκκλήσεις μας από το ραδιόφωνο, κανένας φορέας δεν σταμάτησε το έγκλημα. Είχαμε τον πιο κυνικό βιασμό της προσωπικότητας μας. Τέλος, είναι η μέρα που έχουμε την πρώτη πολιτική δολοφονία για το περιβάλλον στη χώρα μας. Απ’ όσο γνωρίζω, δεν έχει υπάρξει αντίστοιχο περιστατικό στη χώρα μας.

Τι έγινε μετά τις 29/5 και ποιες θα είναι οι κινήσεις σας από ’δώ και στο εξής;

Η Λευκίμη, σε κλίμα πένθους και οργής, τίμησε τη νεκρή της την Κυριακή 1/6. Είχαμε συλλαλητήριο με πάνω από 3.500 Λευκιμιώτες που φώναζαν: "Να σταματήσουν οι εργασίες στο χώρο του ΧΥΤΑ – Να φύγουν τα ΜΑΤ και να σταματήσει η τρομοκρατία – Να παραιτηθεί ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Λευχιμέων". Θεωρούμε ότι υπάρχουν φυσικοί αυτουργοί αλλά και ηθικοί. Πρέπει κάποιοι να τιμωρηθούν για τη βία, για τον ένα θάνατο και για το χτύπημα του νεαρού αλλά και για το βιασμό ολόκληρης της περιοχής. Τα ΜΑΤ βρίσκονται ακόμα στην περιοχή και οι κάτοικοι δείχνουν ταυτότητα για να πάνε στα σπίτια τους. Η Λευκίμη αστυνομοκρατείται. Τις επόμενες μέρες θα καθορίσουμε την παραπέρα δράση και πορεία μας.

Η Νικολέτα Σαμουίλη είναι πρόεδρος του συλλόγου "Αλεύκιμον"

Την συνέντευξη πήρε ο Κώστας Φωτόπουλος


Μιλούν οι κάτοικοι:

"Αυτοί δεν είναι άνθρωποι. Να φύγουν!"

Στην "Αριστερά!" μίλησαν πολλοί κάτοικοι της Λευκίμης που βίωσαν την άγρια καταστολή. Λόγω χώρου, δημοσιεύουμε λίγες μόνο από τις δηλώσεις, που είναι άκρως αποκαλυπτικές για όσα συνέβησαν και για το κλίμα που επικρατεί:

"Δεν ντρέπονται λίγο; Το παιδί πήγαινε με το μηχανάκι και το πλάκωσαν στις ροπαλιές. Στην προσπάθειά του να τους αποφύγει, έπεσε πάνω στην άτυχη Μαρία. Αυτοί δεν είναι άνθρωποι, είναι κέρβεροι. Να φύγουν τώρα από το νησί μας… Στην πόλη παλεύουν για το νοσοκομείο, στο βόρειο τμήμα του νησιού παλεύουν ενάντια στο ΧΥΤΑ… Από ’δώ και πέρα, θα παλέψουμε καλύτερα".

Βασίλης, 70 χρονών

"…οι αστυνομικοί μάς απειλούν συνέχεια. Δεν είναι πράγματα αυτά. Είμαστε γυναίκες, έχουμε μικρά παιδιά. Δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε. Επειδή είμαστε στο ΧΥΤΑ, μας έχουν σταμπάρει… Έχουμε θρηνήσει ήδη ένα θύμα. Θα χυθεί κι άλλο αίμα. Είμαστε αποφασισμένοι, κι αυτό να το θυμόνται. Ακόμη και με τα παιδιά μας θα βγούμε στο δρόμο".

Μαρία, μητέρα 2 ανήλικων παιδιών

"…είναι απαράδεκτο στον 21ο αιώνα να θες να πας στο κτήμα σου και να πρέπει να περάσεις πρώτα από την αστυνομία, να πάρεις άδεια, να δούνε το ποινικό σου μητρώο κ.λπ. Είμαστε υπό κατοχή!"

Δημήτρης

"Στο έργο δεν υπάρχει ούτε πρόγραμμα ούτε χρονικό όριο ούτε αναφέρεται πουθενά η χρηματοδότηση. Το έργο είναι παράνομο, αλλά οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν; Όταν εγώ οδηγώ παράνομα και με πιάσει η αστυνομία, πληρώνω πρόστιμο. Αυτοί, που είναι παράνομοι, θα σταματήσουν το έργο; Να μας απαντήσει η δικαιοσύνη τώρα".

Κώστας

"Είμαστε ενωμένοι κι αν χρειαστεί, θα χυθεί κι άλλο αίμα. Δεν θα εγκαταλείψουμε τον αγώνα. Το χωριό μας το θέλουμε για να ζήσουμε… Είμαι η γενιά της δικτατορίας. Η γενιά μας πάλεψε για το μέλλον και για τις ζωές των παιδιών μας, αλλά όλα αυτά πήγαν στο βρόντο, αφού δεν υπάρχει υγεία, παιδεία και ελευθερία".

Σοφία, 60 χρονών