● Πολύ περιληπτικά, η Γάζα είναι μια παραθαλάσσια λωρίδα γης με έκταση όση περίπου και η Λευκάδα, στην οποία ζουν εγκλωβισμένοι και σε άθλιες συνθήκες εδώ και 16 χρόνια 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι, αφού το Ισραήλ την έχει αποκλείσει πλήρως από εδάφους, θαλάσσης και αέρος. Η πλειοψηφία των κατοίκων της Γάζας είναι πρόσφυγες που είχαν εκδιωχθεί από τα εδάφη της «ιστορικής Παλαιστίνης» (ισραηλινό κράτος).
● Στα 16 αυτά χρόνια η καθημερινότητα σημαίνει ότι πολλές ώρες τη μέρα, ή και μέρες ολόκληρες, δεν υπάρχει ηλεκτρικό και πόσιμο νερό, ενώ υπάρχει τεράστια έλλειψη σε φάρμακα και κατά καιρούς και σε τρόφιμα – αφού η παροχή υπηρεσιών και αγαθών εξαρτάται αποκλειστικά από το Ισραήλ. Η ανεργία ανέρχεται σε 45%, και τα 2/3 των νοικοκυριών υποφέρουν από «διατροφική επισφάλεια».
● Όποτε κάποιος Ισραηλινός πολιτικός θέλει να γίνει (ή να παραμείνει) πρωθυπουργός, μπορεί να μετατρέπει τη Γάζα σε πεδίο βολής. Δύο παραδείγματα:
α) Ισραηλινοί βομβαρδισμοί και χερσαία εισβολή 2008: 1.400 νεκροί, συν καταστροφή 12.000 κατοικιών, 15 εκ των 27 νοσοκομείων, 43 εκ των 110 κέντρων υγείας, του συνόλου των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και 800 πηγών καθαρού νερού. Οι περισσότερες καταστροφές δεν αποκαταστάθηκαν λόγω έλλειψης τσιμέντου και λοιπών οικοδομικών υλικών.
β) Ισραηλινοί βομβαρδισμοί και χερσαία εισβολή 2014: 2.300 νεκροί, συν καταστροφή 18.000 κατοικιών, 73 υγειονομικών εγκαταστάσεων (σχεδόν όλες όσες είχαν απομείνει μετά το 2008), 280 σχολικών κτιρίων, 200 τζαμιών και εκκλησιών κ.λπ. Η πρόσθεση των επιπτώσεων του πολέμου του 2014 σε αυτές του 2008, σε συνδυασμό με τον συνεχιζόμενο ασφυκτικό αποκλεισμό, απέκλεισε κάθε δυνατότητα ανάκαμψης.
● Για όλους αυτούς τους λόγους η Γάζα αποκαλείται «η μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή του κόσμου». Τα Ηνωμένα Έθνη, διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η πλειονότητα των κυβερνήσεων και των νομικών τη θεωρούν κατεχόμενο έδαφος.
● Βομβαρδισμός του Ισραήλ με 5.000 ρουκέτες που εν μέρει εξουδετέρωσαν το περίφημο Iron Dome, συνοδευόμενος από αιφνιδιαστική διάσπαση του χερσαίου αποκλεισμού με καταστροφή του τείχους και διείσδυση εκατοντάδων μαχητών της Χαμάς, με την υποστήριξη μονάδων της Ισλαμικής Τζιχάντ και του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), καταρχήν σε ισραηλινά στρατόπεδα και φυλάκια και στον λεγόμενο «φάκελο της Γάζας», δηλαδή στους ισραηλινούς εποικισμούς που την περικυκλώνουν.
● Η επιχείρηση ονομάστηκε από τους Παλαιστίνιους «Κατακλυσμός του Αλ-Άκσα» από το όνομα του ιερού τεμένους της Ιερουσαλήμ, που προσπαθούν να πάρουν υπό τον έλεγχό τους οι ισραηλινοί (η Χαμάς ανακοίνωσε ότι με την αιφνιδιαστική επίθεση απαντά στη βεβήλωση του Αλ-Άκσα, στην τρομοκρατική δράση των εποίκων κ.λπ.).
● Μέχρι το βράδυ της Κυριακής οι ισραηλινοί είχαν ανακοινώσει «τουλάχιστον 600 νεκρούς» (στρατιώτες, ένοπλους εποίκους και αμάχους – μεταξύ των νεκρών και ο διοικητής της επίλεκτης ταξιαρχίας Ναχάλ), και οι Παλαιστίνιοι 413 νεκρούς, κυρίως αμάχους από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα (Δεν έχουν ανακοινώσει αριθμό νεκρών μαχητών, καθώς ομάδες Παλαιστινίων συνέχιζαν να μάχονται εντός ισραηλινών εποικισμών).
● Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι έχει πιάσει αιχμαλώτους στρατιώτες και ομήρους εποίκους «πολύ περισσότερους από τις δωδεκάδες που νομίζει το Ισραήλ». Αυτό είναι τεράστιο ψυχολογικό πλήγμα για τους ισραηλινούς, και πρώτη φορά που συμβαίνει σε τέτοια κλίμακα. Σε αυτό ας προστεθεί και η καταστροφή τανκς, όπως και η κατάληψη και μεταφορά στη Γάζα τεθωρακισμένων, τζιπ και βαρέως οπλισμού. Τέλος, τεράστιο πλήγμα συνιστά ο πλήρης αιφνιδιασμός και εξευτελισμός του «ανυπέρβλητου» στρατιωτικού και κατασκοπευτικού μηχανισμού του Ισραήλ.
● Ο «Κατακλυσμός» βάζει στο στόχαστρο και τα αραβικά καθεστώτα που έσπευδαν να τα βρουν με το Ισραήλ, και κυρίως τα σαουδαραβικά σχέδια. Αίγυπτος και Ιορδανία επίσης στριμώχνονται. Τέλος είναι χαρακτηριστικό ότι ο δοτός Αμπάς αναγκάζεται, για να μην ανατραπεί, να δηλώσει ότι «είναι δικαίωμα των Παλαιστινίων να πολεμούν εναντίον της κατοχής και των εποίκων».
● Οι ισραηλινοί θα προσπαθήσουν να ανακτήσουν την πρωτοβουλία εξαπολύοντας βαριά στρατιωτικά χτυπήματα στη Γάζα. Ίσως και με χερσαία εισβολή, αλλά οπωσδήποτε με βομβαρδισμούς, εξόντωση στελεχών της Αντίστασης κ.λπ. Αυτά όμως τα έχει κάνει και στο παρελθόν, χωρίς να λυγίσει τους Παλαιστίνιους.
● Ίσως λοιπόν επιχειρήσει «συνολικότερα» αντίποινα καταλαμβάνοντας/αιματοκυλώντας πόλεις, προσφυγικούς καταυλισμούς κ.λπ. και στη Δυτική Όχθη. Όμως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε απομόνωσή του ακόμη και από τα αντιδραστικά αραβικά καθεστώτα, ιδίως αφού έχει ήδη πληγεί βαριά το πρεστίζ του Ισραήλ.
● Υπάρχει και ο κίνδυνος να γενικευθεί η σύγκρουση, με εμπλοκή και της λιβανέζικης Αντίστασης, της Συρίας κ.ά. δυνάμεων – είτε με ισραηλινή «πρωτοβουλία» είτε όχι. Μια τέτοια γενίκευση μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερες περιπλοκές, χωρίς να ξέρει κανείς πού θα καταλήξει. Οι Ευρωπαίοι, ακόμη και οι ΗΠΑ, όντας μπλεγμένοι στον ουκρανικό πόλεμο, μάλλον απεύχονται τέτοια κλιμάκωση.
● Είναι εξίσου πιθανό λοιπόν η σύγκρουση να κρατήσει «μόνο» μερικές μέρες, και μετά έστω προσωρινά να κατευναστεί. Υπάρχει και το θέμα των αιχμαλώτων+ομήρων που για την ισραηλινή κοινωνία είναι ήδη τεράστιο τραύμα – θα αυξηθούν άρα οι πιέσεις και στο εσωτερικό του Ισραήλ για εκτόνωση της σύγκρουσης ώστε να απελευθερωθούν οι αιχμάλωτοι. Στο παρελθόν οι ισραηλινοί αναγκάστηκαν να ανταλλάξουν δεκάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους έναντι πολύ λιγότερων ισραηλινών αιχμαλώτων.
Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Τετάρτης 6 Νοεμβρίου, ο φίλος και σύντροφός μας… Διαβάστε περισσότερα
Ο Γιάννης Χοντζέας γεννήθηκε στην Κορώνη της Μεσσηνίας το 1930. Σε ηλικία μόλις 11 χρονών… Διαβάστε περισσότερα
«Θα βαδίσουμε μέχρι τέλους το μονοπάτι της αντίστασης, ακόμα κι αν σκοτωθούμε όλοι, ακόμα κι… Διαβάστε περισσότερα
Ανακοίνωση της ΚΟΕ για τις προσεχείς ευρωεκλογές Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις ιδρυτικές της διακηρύξεις… Διαβάστε περισσότερα
- 1 - Η τάση προς τον πόλεμο δυναμώνει και τα επίκεντρά του διευρύνονται: είναι… Διαβάστε περισσότερα
Η τριπλή απαγόρευση που επέβαλε η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση μεταξύ άλλων στον Γιάνη Βαρουφάκη, επικεφαλής… Διαβάστε περισσότερα