Θερμικές κάμερες, ενίσχυση της περίφραξης και αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της λιμενικής ζώνης είναι μερικά από τα μέτρα που δρομολογεί ο Οργανισμός Λιμένος Πατρών το επόμενο διάστημα. Το νέο καθεστώς στο λιμάνι, που προβάλλεται σαν απάντηση στην εισροή μεταναστών, πήρε την έγκριση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας στις 7 Νοεμβρίου και αναμένεται να εφαρμοστεί άμεσα. Την ίδια στιγμή, ουδέν νεότερο υπάρχει για τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Μεταναστών στο Δρέπανο, ενώ ο αριθμός των προσφύγων πληθαίνει μέρα με τη μέρα στην Πάτρα.
Το σχέδιο προβλέπει μια σειρά μέτρων, στο πλαίσιο πάντα του Ευρωπαϊκού Κώδικα Ασφαλείας ISPS, που θα αποκόψουν επί της ουσίας τη λιμενική ζώνη από την πόλη της Πάτρας, μετατρέποντάς τη σε σιδηρόφραχτη περιοχή.
Το βασικό επιχείρημα του συγκεκριμένου σχεδιασμού είναι η αποτροπή της εισόδου των μεταναστών στη λιμενική ζώνη, η οποία θα εξοπλιστεί με θερμικές κάμερες και διπλά κιγκλιδώματα, ενώ ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι θα αναλάβει τη φύλαξη των εγκαταστάσεων. Παράλληλα, σύμφωνα με τα νέα μέτρα, προβλέπεται η είσοδος των φορτηγών στο λιμάνι τρεις ώρες πριν από την επιβίβασή τους στα πλοία, καθώς και αλλαγή στους όρους χρήσης των χώρων του λιμανιού από τις μεταφορικές εταιρείες. Το συγκεκριμένο μάλιστα μέτρο έχει γίνει αιτία για το ξέσπασμα "πολέμου" μεταξύ συγκεκριμένων μεταφορικών εταιρειών και του Οργανισμού, με τις πρώτες να κατηγορούν τον ΟΛΠΑ για εξυπηρέτηση άλλων επιχειρηματικών συμφερόντων εν όψει της λειτουργίας του νέου λιμανιού της Πάτρας και της κατανομής των χώρων σε αυτό.
Πάντως, ανεξάρτητα από τον επιχειρηματικό "πόλεμο", το γεγονός είναι ότι το λιμάνι της Πάτρας πρόκειται να μετατραπεί σε φρούριο με την υλοποίηση της δεύτερης φάσης εφαρμογής του Κώδικα Ασφαλείας ISPS, και μάλιστα με το επιχείρημα ότι έτσι θα αποτραπεί το φαινόμενο της μετανάστευσης, επιχείρημα για το οποίο έχει χυθεί πολύ μελάνι και έχει καλλιεργηθεί το ανάλογο κλίμα ώστε να βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην τοπική κοινωνία, που βιώνει το αδιέξοδο της πολιτικής της κυβέρνησης για τους μετανάστες.
Την ίδια στιγμή, το "πάγωμα" της δημιουργίας Κέντρου Φιλοξενίας αλλά και η ανυπαρξία οποιουδήποτε μέτρου υποστήριξης των μεταναστών έχουν οδηγήσει σε εκρηκτική κατάσταση. Με τον πληθυσμό των προσφύγων να πληθαίνει συνεχώς, με τις συγκρούσεις λιμενικών και μεταναστών αλλά και μεταναστών μεταξύ τους να είναι καθημερινό φαινόμενο, η Πάτρα βιώνει με τον πιο δραματικό τρόπο την αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, δυστυχώς με την ανοχή των τοπικών φορέων.
Κ.Π.
Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Τετάρτης 6 Νοεμβρίου, ο φίλος και σύντροφός μας… Διαβάστε περισσότερα
Ο Γιάννης Χοντζέας γεννήθηκε στην Κορώνη της Μεσσηνίας το 1930. Σε ηλικία μόλις 11 χρονών… Διαβάστε περισσότερα
«Θα βαδίσουμε μέχρι τέλους το μονοπάτι της αντίστασης, ακόμα κι αν σκοτωθούμε όλοι, ακόμα κι… Διαβάστε περισσότερα
Ανακοίνωση της ΚΟΕ για τις προσεχείς ευρωεκλογές Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις ιδρυτικές της διακηρύξεις… Διαβάστε περισσότερα
- 1 - Η τάση προς τον πόλεμο δυναμώνει και τα επίκεντρά του διευρύνονται: είναι… Διαβάστε περισσότερα
Η τριπλή απαγόρευση που επέβαλε η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση μεταξύ άλλων στον Γιάνη Βαρουφάκη, επικεφαλής… Διαβάστε περισσότερα