Οι ζημιές ξεπερνούν κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις
Με το 30% των ελεγμένων κτιρίων να έχει κριθεί ακατάλληλο, πενήντα σχολεία του νομού να έχουν υποστεί μικρότερες ή μεγαλύτερες βλάβες, πάνω από 1.500 μαθητές άστεγους από τη νέα σχολική χρονιά, έξι δημοτικά διαμερίσματα χωρίς πόσιμο νερό και τέσσερα μεγάλα δημόσια κτίρια στην πόλη της Πάτρας να έχουν εκκενωθεί –μεταξύ των οποίων και το νοσοκομείο "Άγιος Ανδρέας"–, ο σεισμός των 6,5 Ρίχτερ της 8ης Ιουνίου άφησε πίσω του βαθιές ρωγμές. Οι πληγέντες της περιοχής, άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων στην απόλυτη πλειοψηφία τους, βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς για δεύτερη φορά μέσα σ’ ένα χρόνο –έπειτα από τις πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού– προσπαθούν μόνοι να αντιμετωπίσουν το αφύσικο για το βαλάντιό τους μέγεθος των συνεπειών μιας κατά τα άλλα φυσικής καταστροφής.
"Οι ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό της 8ης Ιουνίου είναι πολύ πιο εκτεταμένες από τις αρχικές εκτιμήσεις". Αυτή είναι η τοποθέτηση όλων των τοπικών φορέων, που αποδεικνύουν και οι αριθμοί, παρά το γεγονός ότι οι έλεγχοι στα κτίρια που επλήγησαν συνεχίζονται και η εικόνα που υπάρχει δεν είναι πλήρης.
Στις περίπου 20.000 αυτοψίες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής από το ΤΑΣ και τα κλιμάκια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, το 30% των κτιρίων που έχουν ελεγχθεί στην Αχαΐα έχει κριθεί μη κατοικήσιμο και εκατοντάδες οικογένειες έχουν μείνει άστεγες. Οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται στην Κάτω Αχαΐα, όπου το 33% των σπιτιών έχει κριθεί ακατάλληλο και περίπου 2.000 άτομα βρίσκονται στο δρόμο (από αυτούς οι 200 διαμένουν στον καταυλισμό που έχει στηθεί στο γήπεδο της πόλης, ενώ οι περισσότεροι έχουν αναζητήσει στέγη σε οικεία ή συγγενικά τους πρόσωπα). Επίσης, το 20% των καταστημάτων της Κ. Αχαΐας έχει υποστεί σημαντικές ζημιές, με αποτέλεσμα να απαιτείται μεταστέγαση, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμα το μέγεθος των καταστροφών που έχουν προκληθεί από την καταπλάκωση εμπορευμάτων ή μηχανημάτων σε διάφορες επιχειρήσεις. Συνολικά στην Αχαΐα, δώδεκα δήμοι και μία κοινότητα έχουν κηρυχθεί σεισμόπληκτοι, παρά το γεγονός ότι σοβαρές ζημιές υπάρχουν και σε άλλες περιοχές του νομού. Έτσι, σεισμόπληκτοι κηρύχθηκαν οι Δήμοι Δύμης, Ωλενίας, Μόβρης, Λαρισσού, Μεσσάτιδος, Αροανίας, Βραχναίικων, Τριταίας, Φαρρών, Καλαβρύτων, Παραλίας, καθώς και ο Δήμος Πατρέων και η Κοινότητα Καλεντζίου.
Δημόσιοι κίνδυνοι
Αν ο σεισμός των 6,5 Ρίχτερ απέδειξε κάτι, αυτό είναι ότι τα δημόσια κτίρια της περιοχής αποτελούν σε μεγάλο μέρος τους δημόσιο κίνδυνο και είναι πραγματικά ευτύχημα το γεγονός ότι ο σεισμός δεν "χτύπησε" καθημερινή. Συνολικά 351 δημόσια κτίρια του νομού έχουν υποστεί μικρότερες ή μεγαλύτερες βλάβες, από τα οποία στο δευτεροβάθμιο έλεγχο βρέθηκαν κατάλληλα τα 204 και επισκευάσιμα τα 55, ενώ 4 κρίθηκαν ακατάλληλα. Πολλά είναι όμως τα ερωτηματικά για τα πορίσματα των ελέγχων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το κεντρικό κτίριο του νοσοκομείου "Άγιος Ανδρέας" που τελικά εκκενώθηκε παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις επί τριήμερο, αλλά και το δικαστικό μέγαρο, η κατάσταση του οποίου οδήγησε τον Δικηγορικό Σύλλογο Πάτρας να προχωρήσει σε αποχή από τα καθήκοντά του ζητώντας να γίνει επανέλεγχος, καθώς μόνο αίσθημα ασφάλειας δεν εμπνέει. Επίσης, τα κτίρια του ΟΛΠΑ, της Νομαρχίας αλλά και το Δημοτικό Θέατρο Πάτρας έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.
Αν στα δημόσια κτίρια που επλήγησαν από το σεισμό προσθέσει κάποιος και τα σχολεία της περιοχής που έχουν βλάβες, τότε το σκηνικό γίνεται ακόμα πιο εφιαλτικό. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, τα σχολεία που χρειάζονται επισκευές είναι 34, ενώ άλλες πηγές κάνουν λόγο για 50 σχολικά συγκροτήματα. Τα δημοτικά σχολεία Βραχναίικων, Μετοχίου και Κρήνου έχουν κριθεί κατεδαφιστέα, και από τη νέα σχολική χρονιά 1.500 μαθητές επτά σχολείων της Αχαΐας θα βρεθούν σε λυόμενα και άλλοι 500 θα μεταστεγαστούν σε όμορα σχολεία, καθώς οι ζημιές που έχουν υποστεί τα συγκεκριμένα συγκροτήματα απαιτούν ριζική ανακατασκευή. Το κόστος της επισκευής των σχολείων αγγίζει συνολικά τα 9.500.000 ευρώ.
Χωρίς νερό
Την ίδια στιγμή, ακατάλληλο προς πόση κρίθηκε το νερό σε έξι δημοτικά διαμερίσματα τεσσάρων δήμων της Αχαΐας, με βάση τα αποτελέσματα και της δεύτερης δειγματοληψίας. Το νερό έχει επιμολυνθεί με κολοβακτηρίδια, καθώς από τον ισχυρό σεισμό έσπασε το δίκτυο ύδρευσης, το οποίο γειτνιάζει με το δίκτυο αποχέτευσης. Έτσι, οι κάτοικοι των συγκεκριμένων χωριών είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό, ενώ παρακολουθούν αμήχανοι τον "πόλεμο" που ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες μεταξύ νομαρχίας και Δήμου Ωλενίας για το αν τα αποτελέσματα των ελέγχων είναι σωστά ή όχι.
Γειτονιές με κοντέινερς
Ήδη, σε διάφορες περιοχές του νομού εγκαθίστανται κοντέινερ όπου πρόκειται να στεγαστούν οι σεισμοπαθείς. Το σοκ από τις συνέπειες του σεισμού δεν έχει ακόμα καταλαγιάσει, και οι κάτοικοι της Αχαΐας που επλήγησαν βρίσκονται σε απόγνωση. Άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων οι περισσότεροι, φορτωμένοι με δάνεια και υποχρεώσεις στη φτωχότερη περιφέρεια της Ευρώπης, πρέπει και πάλι να πληρώσουν τις αφύσικες για το οικονομικό μέγεθός τους συνέπειες μιας φυσικής καταστροφής. Και το ερώτημα όλων είναι αν η συνοικία των κοντέινερ που υπάρχει ακόμα στο Αίγιο δεκαπέντε χρόνια μετά το σεισμό του 1993 θα είναι η αυριανή εικόνα σε πολλές περιοχές του νομού…
Κατερίνα Παγουλάτου
Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Τετάρτης 6 Νοεμβρίου, ο φίλος και σύντροφός μας… Διαβάστε περισσότερα
Ο Γιάννης Χοντζέας γεννήθηκε στην Κορώνη της Μεσσηνίας το 1930. Σε ηλικία μόλις 11 χρονών… Διαβάστε περισσότερα
«Θα βαδίσουμε μέχρι τέλους το μονοπάτι της αντίστασης, ακόμα κι αν σκοτωθούμε όλοι, ακόμα κι… Διαβάστε περισσότερα
Ανακοίνωση της ΚΟΕ για τις προσεχείς ευρωεκλογές Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις ιδρυτικές της διακηρύξεις… Διαβάστε περισσότερα
- 1 - Η τάση προς τον πόλεμο δυναμώνει και τα επίκεντρά του διευρύνονται: είναι… Διαβάστε περισσότερα
Η τριπλή απαγόρευση που επέβαλε η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση μεταξύ άλλων στον Γιάνη Βαρουφάκη, επικεφαλής… Διαβάστε περισσότερα