Ορισμένες αναγκαίες υπενθυμίσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ

Έχουν περάσει 7 μήνες από την Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, και είναι γεγονός πως βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλα και σύνθετα καθήκοντα. Στον προβληματισμό και τη συζήτηση για τη δράση μας ξαναμπαίνουν μια σειρά πολιτικά ζητήματα και επιλογές. Κρίναμε λοιπόν αναγκαίο να ξαναδημοσιεύσουμε (με τη μορφή αποσπασμάτων) τι είχαμε προτείνει σαν ΚΟΕ και τι είχε αποφασίσει η Πανελλαδική Σύσκεψη. Έτσι κάθε σύντροφος και συντρόφισσα μπορεί να κρίνει πιο ουσιαστικά το τι έχει προωθηθεί μέχρι σήμερα και πώς. Στο επόμενο φύλλο θα αναφερθούμε πιο αναλυτικά στην επιλογή "ΣΥΡΙΖΑ", σε αντιδιαστολή με την επιλογή "ΣΥΡΙΖΑ – εκλογικό σχήμα".

Τι είχε προτείνει η ΚΟΕ στην Πανελλαδική Σύσκεψη

Η πραγματικότητα είναι αρκετά σοβαρή και μάλλον δεν μας επιτρέπεται να την αντιμετωπίζουμε σαν σχολιαστές και παρατηρητές. Απαιτείται ένας συνολικός πολιτικός λόγος, μια ολόπλευρη πραχτική και δράση μέσα –κι όχι διαμέσου εικόνας– στο εν δυνάμει πραγματικό ακροατήριο της αριστεράς, δηλαδή στους εργαζόμενους, στη νεολαία, στο λαό γενικά. Το ευχάριστο είναι ότι έχει αυξηθεί η ακροαματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ και της αριστεράς γενικά… Σίγουρα δεν πρόκειται, μέχρι τώρα, για ένα ακροατήριο που με συνειδητό τρόπο επιλέγει αριστερά. Στρέφεται προς τα εδώ με ελπίδες λόγω απόγνωσης, ανάγκης, αλλά και αηδίας προς τα όμοια κόμματα του δικομματισμού. Δεν είναι καθόλου δεδομένη η μονιμότητα αυτού του ακροατηρίου… Ένα πρώτο μεθοδολογικό πολιτικό ζήτημα: Θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα και μακροπρόθεσμα (στρατηγικά) ή μόνο κοντόθωρα, ταχτικά με τη λογική των άμεσων αποτελεσμάτων; […] Υπάρχουν τουλάχιστον τρία πεδία προσανατολισμού, προσδιορισμού και δράσης.

1. Οργάνωση του λαού – Συγκρότηση κινημάτων – Λειτουργία ΣΥΡΙΖΑ

Είναι κοινός τόπος ότι τα ΜΜΕ βάζουν καθημερινά την πολιτική ατζέντα. Αποτελεί δευτερεύον θέμα ότι τα ΜΜΕ δημιουργούν ή και "τελειώνουν" πολύ γρήγορα πολιτικά πρόσωπα ή και μικρές πολιτικές παρατάξεις. Ο ρόλος της κρεατομηχανής συμπληρώνει απλά τον κρίσιμο και κύριο για το σύστημα ρόλο τους, που είναι η παθητικότητα, η αποδυνάμωση και η διαίρεση του λαού.

Σε αντίθεση με τον κατατεμαχισμό, την παθητικοποίηση, την υποτίμηση, η δική μας αριστερά πρέπει να πρωταγωνιστήσει, να παλέψει όχι απλά για μια πολιτική για το λαό, αλλά για να κάνει πολιτική ο λαός. Αυτό σημαίνει να γίνει οργανωτής και καταλύτης κοινωνικών αγώνων, να συγκροτεί τα επιμέρους κινήματα, να δημιουργεί ενώνοντας τη μεγάλη κοινωνική δύναμη αλλαγής. Ο στόχος είναι η αλλαγή του τρόπου σκέψης, της συνείδησης, των αξιών του κόσμου. Να αποκτηθεί η κοινωνική ταυτότητα της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής, της κοινωνικής προόδου, να προάγει ωσμώσεις, να συγκροτεί κοινωνικότητες και κινήσεις έξω και πέρα από τον καναπέ… Δεν φτάνουν, δεν επαρκούν οι ακτιβισμοί-συμβολισμοί της μιας ώρας και τα εικονικά κινήματα – αυτά δεν ανατρέπουν συσχετισμούς, δεν δημιουργούν αναταράξεις.

Όλα όμως τα παραπάνω έχουν μια απαραίτητη και αναγκαία προϋπόθεση. Τη λειτουργία ενός πολιτικού μετώπου που δεν θα χρησιμοποιείται ως εκλογικό σχήμα και μετά θα είναι πολιτικά νεκρό. Θέλουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ που να πρωταγωνιστήσει στην ενεργοποίηση του λαού, στην οικοδόμηση κινημάτων. Όχι ένα νέο κόμμα, αλλά έναν ΣΥΡΙΖΑ που να λειτουργεί, από την κοινοβουλευτική ομάδα έως το τελευταίο χωριό.

2. Μέτωπα παρέμβασης – Αριστερή αντιπολίτευση

Αν δεν θέλουμε να καταντήσει σλόγκαν η αριστερή στροφή, οφείλουμε να της δώσουμε περιεχόμενο. Να αποσαφηνίσουμε τους χώρους δράσης και απεύθυνσης, αναγνωρίζοντας και τα πραγματικά κοινωνικά υποκείμενα αλλαγών. Ζούμε μια εκλογική-δημοσκοπική άνοιξη της αριστεράς, μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε για να τη μετασχηματίσουμε σε μόνιμη και επικίνδυνη, για το καπιταλιστικό σύστημα, άνοιξη της κοινωνίας. Η ευκαιρία της αριστεράς στην Ελλάδα βρίσκεται στο κενό εκπροσώπησης των νέων (με το νέο εργασιακό περιβάλλον) εργαζόμενων, της νεολαίας, των από τα κάτω…

  • Μέτωπο λοιπόν ενάντια στον αποκλεισμό, τη φτώχεια και τη φτωχοποίηση.
  • Μέτωπο ενάντια στη χρεομηχανή και την αφαίμαξη των τραπεζών.
  • Μέτωπο δικαιωμάτων των νέων εργαζομένων.
  • Μέτωπο για το περιβάλλον και τους δημόσιους χώρους.
  • Μέτωπο υγείας – παιδείας – πρόνοιας.

[…] Επιμονή στην ενότητα της αριστεράς με ένα κοινό πολιτικό πρόγραμμα που να ανοίγει και τη συζήτηση για την προοπτική του σοσιαλισμού, κάνοντας αυτοκριτική γι’ αυτό που ονομάστηκε "υπαρκτός". Επιμονή στο ΚΚΕ και στο χώρο της λεγόμενης επαναστατικής αριστεράς. Να ζυμωθεί και μέσα στις διεκδικήσεις και τα κινήματα ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός, ένα άλλο σύστημα κοινωνικών σχέσεων είναι εφικτό, ο σοσιαλισμός.

3. Προτάσεις λειτουργίας και συντονισμού

  1. Ο συντονιστής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει μια φορά την εβδομάδα από κοινού με την τριμελή συντονιστική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αποφάσεις που παίρνονται ανεβαίνουν στο site.
  2. Μια φορά την εβδομάδα η κεντρική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από εκπροσώπους όλων των συνιστωσών και ανένταχτους, συνεδριάζει, αποφασίζει και προτείνει προς όλες τις επιτροπές ΣΥΡΙΖΑ. Οι αποφάσεις δημοσιεύονται στο site καθώς και στις εφημερίδες των συνιστωσών.
  3. Ορίζεται εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και επιτροπή Τύπου, που παίρνει μέρος στις συνεδριάσεις της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και έχει άμεση επαφή με την κοινοβουλευτική ομάδα. Ανακλητοί ανά χρόνο.
  4. Μηνιαίο περιοδικό ΣΥΡΙΖΑ, πανελλαδικής εμβέλειας. Θεωρητικό-πολιτικό-ενημερωτικό. Διευθύνεται από συντακτική ομάδα.
  5. Site του ΣΥΡΙΖΑ που ενημερώνεται και ενημερώνει καθημερινά για την κοινοβουλευτική δραστηριότητα, τις αποφάσεις της γραμματείας, τις δραστηριότητες των τοπικών ΣΥΡΙΖΑ. Site διαλόγου και προβληματισμού μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ.
  6. Ανοιχτές τοπικές συντονιστικές επιτροπές ΣΥΡΙΖΑ και μηνιάτικες γενικές συνελεύσεις.
  7. Δίωρη βδομαδιάτικη εκπομπή του ΣΥΡΙΖΑ στο ραδιοσταθμό 105,5 για τη δράση, τον πολιτικό λόγο, την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ. Σχολιασμός επικαιρότητας από μέλη και στελέχη του.
  8. Κάθε εφημερίδα των συνιστωσών διαθέτει μια τουλάχιστον σελίδα ανά 15 μέρες με κείμενα πολιτικά και ενημέρωσης ανένταχτων και συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, με ευθύνη της επιτροπής Τύπου ή της γραμματείας.
  9. Κάθε χρόνο πανελλαδική σύσκεψη συζήτησης, απολογισμού και προγραμματισμού του ΣΥΡΙΖΑ.
  10. Κοινό συμφωνημένο πολιτικό πρόγραμμα αιτημάτων, διεκδικήσεων, θέσεων, απεύθυνσης για ενωτικά μέτωπα δράσης με τις κινηματικές δυνάμεις και τις δυνάμεις της αριστεράς.

(Νίκος Γαλάνης, στο διάλογο για την Πανελλαδική Σύσκεψη.
Θα βρείτε το πλήρες κείμενο:
"
ΣΥΡΙΖΑ: Πραγματικότητα παραστάσεων ή πραγματικότητα αλλαγών;"
στο
www.syriza.gr)


Οι αποφάσεις της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ

Ο τρόπος διαμόρφωσης των αποφάσεων και της πολιτικής αποκτά μεγάλη σημασία ιδιαίτερα για τα αριστερά κόμματα, γιατί αποτελεί πρόκριμα και υπόδειγμα για το πώς θα διαμορφώσουν τις συνθήκες και τους όρους άσκησης της εξουσίας αν καταχτήσουν τη λαϊκή πλειοψηφία. Χρειάζεται να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα δώσουν καθαρή εικόνα, δύναμη και προοπτική στο εγχείρημα της συνεργασίας και θα βοηθήσουν να προχωρήσουμε σε ανώτερες μορφές πολιτικής ενότητας. Ουσιώδης προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η ενεργοποίηση των χιλιάδων αγωνιστών που βρίσκονται έξω από τις οργανώσεις αλλά αναγνωρίζουν ως πολιτική τους εκπροσώπηση το ΣΥΡΙΖΑ και θέλουν να συμμετέχουν σε συλλογικές διαδικασίες του. Βασικό κρίκο αυτής της προσπάθειας αποτελεί η συγκρότηση και λειτουργία των τοπικών, κλαδικών, αλλά και των κεντρικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα χρειάζονται:

  • Τοπικές Νομαρχιακές Συνελεύσεις, που θα λειτουργούν πολιτικά, θα συνέρχονται στην έδρα κάθε Νομού και σε κάθε Δήμο στο Λεκανοπέδιο Αττικής και στη Θεσσαλονίκη τακτικά ανά 2μηνο και έκτακτα κάθε φορά που θα χρειασθεί, θα εξασφαλίζουν την πιο πλατιά συμμετοχή των πολιτών και θα καταπιάνονται όχι μόνο με τα γενικά πολιτικά ζητήματα, αλλά και με κάθε ζήτημα που απασχολεί την περιοχή.
  • Οι Τοπικές Συνελεύσεις ορίζουν πλατιές Τοπικές Συντονιστικές Επιτροπές νομαρχιακού επιπέδου, αλλά και επαρχιακού όπου το επιβάλλουν οι τοπικές συνθήκες (π.χ. νησιά), η σύνθεση των οποίων καλύπτει τις βασικότερες πόλεις του νομού…
  • Οι Τοπικές Συντονιστικές Επιτροπές συγκροτούν ολιγομελείς Γραμματείες σε τοπική βάση, που θα εξασφαλίζουν πλουραλιστική έκφραση συνιστωσών και ανένταχτων, συνεδριάζουν τουλάχιστο μια φορά την εβδομάδα, προγραμματίζουν τη συνεχή και τακτική λειτουργία των Συνελεύσεων και αποτελούν βασικούς κρίκους της πανελλαδικής συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ…
  • Στην ίδια βάση, συγκροτούνται και Κλαδικές Συνελεύσεις, Συντονιστικές Επιτροπές και Γραμματείες.
  • Οι Τοπικές και Κλαδικές Συνελεύσεις αποτελούν βασικά κύτταρα που συγκροτούν τον ΣΥΡΙΖΑ σε πανελλαδικό επίπεδο.
  • Σε κεντρικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ συγκαλεί μια φορά το χρόνο Πανελλαδική Σύσκεψη, με απολογιστικό και προγραμματικό περιεχόμενο. Η επόμενη Πανελλαδική Σύσκεψη θα συγκληθεί μέχρι το τέλος του 2008, με έμφαση στο βάθεμα των προγραμματικών επεξεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ και τη διαμόρφωση προγραμματικού πλαισίου, που θα αποτελεί δεσμευτική βάση της εναλλακτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Με ευθύνη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν, επίσης, να συγκαλούνται θεματικά Πανελλαδικά Σώματα με τη συμμετοχή των μελών των Γραμματειών των Νομαρχιακών Συντονιστικών Επιτροπών, των Κεντρικών και Κλαδικών οργάνων, για τη διαμόρφωση θέσεων και πολιτικής σε συγκεκριμένα θέματα.
  • Η Κεντρική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ολιγομελές ευέλικτο όργανο και συγκροτείται με συμμετοχή εκπροσώπων των συνιστωσών και ανένταχτων. Η Γραμματεία συγκαλείται μία τουλάχιστον φορά ανά εβδομάδα και έκτακτα όταν χρειάζεται, και οι αποφάσεις της δημοσιεύονται στο site του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Για την καλύτερη οργάνωση της δουλειάς της Γραμματείας, συγκροτούνται, με ευθύνη της, βοηθητικές επιτροπές, όπως Επιτροπές Οργανωτικής Δουλειάς, Οικονομική, Επεξεργασίας πολιτικής και τεκμηρίωσης, κοινωνικών κινημάτων κ.ά.
  • Ειδικότερα η Γραμματεία μεριμνά για τη δημιουργία Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με υπεύθυνο Τύπου, που θα εξασφαλίζει πλουραλιστική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ (Τα ιδιωτικά ή και δημόσια κανάλια δεν μπορούν να επιλέγουν ποιος εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ).
  • Η Γραμματεία καλείται να εξετάσει τη συγκρότηση Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής, πανελλαδικής σύνθεσης, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των συνιστωσών και των ανένταχτων, αλλά και βασικές Τοπικές και Κλαδικές Οργανώσεις.
  • Η Γραμματεία καλείται, επίσης, να προωθήσει τη συγκρότηση Συντονιστικών Επιτροπών των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο κοινωνικών κινημάτων (εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, ΕΒΕ, αγροτιάς κ.λπ.) και θεματικές Επιτροπές για θέματα Υγείας, Παιδείας, Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Γυναικών, Νεολαίας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.λπ.
  • Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, βασικός κρίκος της πολιτικής παρέμβασής μας, χρειάζεται να βρίσκεται σε διαρκή σχέση με την Κεντρική Γραμματεία. Στην κατεύθυνση αυτή:
  • Στην αρχή κάθε μήνα πραγματοποιείται κοινή συνεδρίαση Κ.Ο. και Γραμματείας, στην οποία διαμορφώνεται η πολιτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ στα σημαντικά πολιτικά ζητήματα που θα απασχολήσουν την πολιτική ζωή της χώρας το συγκεκριμένο μήνα.
  • Ο Συντονιστής της Γραμματείας μετέχει στις εβδομαδιαίες συνεδριάσεις της Κ.Ο. και αντίστοιχα ο υπεύθυνος της Κ.Ο στις εβδομαδιαίες συνεδριάσεις της Γραμματείας.
  • Οι υπεύθυνοι συντονιστές των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ σ’ όλα τα επίπεδα εναλλάσσονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, που θα καθορίζει κάθε επιμέρους όργανο.
  • Η Γραμματεία φροντίζει για την έκδοση μηνιαίου περιοδικού του ΣΥΡΙΖΑ, πανελλαδικής εμβέλειας, θεωρητικού-ενημερωτικού-πολιτικού, το οποίο θα διευθύνεται από συντακτική ομάδα.

[Από το καταληκτικό κείμενο και τις αποφάσεις
της 1ης Πανελλαδικής Σύσκεψης
, 14-16 Μαρτίου 2008]