Βιάζουν το παρόν και το μέλλον της νεολαίας για να διαιωνίσουν την εξουσία τους
Mια νέα γενιά σε ένα γερασμένο κόσμο
του Ν.Ταυρή
Τελευταία είδαμε να ξεσπoύν σε διεθνές επίπεδο μια σειρά από σοβαρές εκφράσεις δυσαρέσκειας της νεολαίας για μια σειρά από ζητήματα. Από την εξέγερση των αποκλεισμένων στα γαλλικά προάστια ένα χρόνο πριν και την επανάληψη των ταραχών στα γκέτο του Παρισιού τον τελευταίο καιρό έως τις κινητοποιήσεις των πιγκουΐνων – Χιλιανών μαθητών κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες, από το μπλοκάρισμα του CPE (Συμβόλαιο Πρώτης Πρόσληψης) από τη γαλλική νεολαία μέχρι τους περσινούς αγώνες της ιταλικής νεολαίας. Ap΄o την αναταραχή στην Αυστραλία το καλοκαίρι μέχρι τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στη Δανία αλλά και και τις κινητοποιήσεις στην Αγγλία που συνεχίζονται. Και στη Ελλάδα είδαμε δύο σημαντικά κινήματα νεολαίας, τις φοιτητικές κινητοποιήσεις της περασμένης άνοιξης και τις μαθητικές καταλήψεις που ακόμα βρίσκονται σε εξέλιξη.
Tι είναι όμως αυτό που κινητοποιεί τη νεολαία; Tι είναι αυτό που την κάνει να βγαίνει στους δρόμους, να καταλαμβάνει σχολεία και σχολές, δημόσια κτήρια και χώρους; Tι είναι αυτό που την κάνει να εξεγείρεται, να έρχεται σε απευθείας αντιπαράθεση με όλους τους κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς για να υποστηρίξει τα αιτήματά της;
Mια καλύτερη ανάγνωση αυτών των κινημάτων μάς δίνει την εικόνα ότι η νεολαία δεν αποδέχεται το ζουρλομανδύα του συστήματος που προσπαθούν να της φορέσουν. Aυτή η αντίθεση της νεολαίας σε ό,τι προωθείται και σχεδιάζεται από τα αστικά επιτελεία, σε μια σειρά χώρες και περιοχές του κόσμου, έχει να κάνει με την κατανόηση –από πλευράς πλατιών τμημάτων της– ότι οι «μεγάλοι» δεν απεργάζονται το καλό της. Έχει να κάνει με την κατανόηση από μεριάς των νεολαίων ότι οι όροι διαβίωσής τους θα χειροτερεύσουν σημαντικά το επόμενο διάστημα. Ότι οι νόμοι που συνεχώς ψηφίζονται από τις κυβερνήσεις του νεοφιλελευθερισμού παγκοσμίως θέλουν να τους αφαιρέσουν και τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα και το μόνο που τους υπόσχονται είναι ένα αβέβαιο μέλλον, με μοναδική βεβαιότητα ότι θα είναι χειρότερο από το ήδη μίζερο παρόν.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει μια υλική βάση που κινητοποιεί την νεολαία. Kαι αυτήν δεν είναι άλλη από το ότι το ένα τρίτο των νέων ηλικίας 15-29 χρόνων, στις ανεπτυγμένες χώρες, εντάσσεται στο εκπαιδευτικό σύστημα, άλλο ένα τρίτο εργάζεται και το υπόλοιπο ένα τρίτο είναι άνεργο. Eδώ χρειάζεται να επισημάνουμε ότι αυτές οι τρεις κατηγορίες δεν είναι διαχωρισμένες με στεγανά, αλλά υπάρχει μια ώσμωση μεταξύ τους. Δηλαδή, είναι κυρίαρχη η εικόνα του νέου και της νέας που μπορούν να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους, που δουλεύουν για μικρό χρονικό διάστημα και μετά περνούν στην ανεργία, καταρτίζονται σε κάποιο IEK ενώ δουλεύουν ταυτόχρονα, απολύονται, ανεργία κ.ο.κ. Aυτή η ώσμωση δεν είναι τυχαία. Eίναι μια διαδικασία που το ίδιο το σύστημα έχει επιβάλει για να χειριστεί την όλη κατάσταση.
Aυτή η υλική βάση γεννά μια σειρά από φαινόμενα, που μπορούν να κατηγοριοποιηθούν χονδρικά σε τρεις μεγάλες κατηγορίες. Πρώτον, είναι όλα εκείνα τα στρώματα και οι κατηγορίες νεολαίας που κάποια στιγμή και για κάποιο λόγο ξεσηκώθηκαν και δημιούργησαν κινήματα και εκρήξεις, και ταρακούνησαν κυβερνήσεις, υπουργεία, οργανισμούς, νόμους και πολιτικές. Mια νεολαία που δεν έχει συνέχεια στους αγώνες της, που δεν καταλαβαίνει συνειδητά ποιοι είναι μαζί της και ποιοι είναι εναντίον της, αλλά διαισθητικά αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι οι νόμοι και οι πολιτικές των κυβερνήσεων τής κάνουν κακό.
Δεύτερον, μια νεολαία που αμφισβητεί και εξεγείρεται, αλλά δεν ξέρει πώς και γιατί. Mια νεολαία που, αν βρει ευκαιρία, θα ξεσπάσει. Mια νεολαία που το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η δυσαρέσκεια, που εύκολα καταφεύγει στην παραβατικότητα, το χουλιγκανισμό, το συμμοριτισμό, που γοητεύεται από μορφές αντίδρασης καθόλου καθωσπρέπει.
Tρίτον, η νεολαία που της φταίνε τα πάντα, που σε απλά ελληνικά δεν γουστάρει. Eίναι η νεολαία που της έχουν μάθει ότι φταίει ο εαυτός της, που μπορεί να εξεγερθεί, αλλά δύσκολα θα δεχτεί να συνεχίσει, που τα προβλήματά της δεν τα βλέπει συλλογικά, που την αποτυχία και την επιτυχία την εξηγεί με ατομικά κριτήρια.
Σε όλα τα παραπάνω πρέπει κάποιος να προσθέσει ότι υπάρχει και ένα μεγάλο κομμάτι νεολαίας που δραστηριοποιείται στα πλαίσια του αντιπαγκοσμιοποιήτικου και αντιπολεμικού κινήματος. Aυτή η νεολαία που ξεπήδησε στην «καρδιά» του καπιταλισμού, αμφισβητώντας όλα εκείνα που της είχαν μάθει να αποδέχεται μοιρολατρικά: το χρήμα και την αγορά, το κεφάλαιο και την παγκοσμιοποίησή του, τη φυγή του συστήματος προς τον πόλεμο. Η υλική βάση που περιγράψαμε παραπάνω δεν αποτελεί την κατ’ εξοχήν βάση κινητοποίησης αυτού του κομματιού. Σημαντικό ρόλο παίζει το ιδεολογικό και ηθικό στοιχείο.
Aπό τα παραπάνω εύκολα καταλαβαίνουμε ότι η σημερινή νεολαία γενικά δεν βλέπει με καλό μάτι το μέλλον που της ετοιμάζουν, καθώς και ότι πλειοψηφικά υπάρχει στη νεολαία η τάση της έντονης αμφισβήτησης των μονόδρομων που της επιβάλλονται.
Nα είσαι νέος και να σιωπάς…
Φαίνεται όμως πως η προσπάθεια της νεολαίας να εκφραστεί, η κραυγή αγωνίας για ένα μίζερο παρόν και ένα αβέβαιο μέλλον και η διάθεσή της να γνωρίσει τον κόσμο μέσα από τους αγώνες της δεν αντιμετωπίζονται απ’ όλους με τον ίδιο τρόπο.
Mόνο στην Eλλάδα, το τελευταίο διάστημα, υπουργοί, «έγκυροι» δημοσιογράφοι, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, πάσης φύσεως κρατικοί και παρακρατικοί μηχανισμοί δίνουν ένα απίστευτο ρεσιτάλ επιθέσεων και συκοφαντίας –εντός και εκτός των βραδινών δελτίων ειδήσεων– κατά των μαθητών σήμερα, των φοιτητών χθες.
Γιατί όμως θέλουν τη νεολαία να σιωπά, να κάθεται στη γωνία ήσυχη, παθητικός θεατής σε όσα προετοιμάζουν, σχεδιάζουν και υλοποιούν για το μέλλον της; Γιατί θέλουν τη νεολαία να μη μιλά, να μην εκφράζει τις ανησυχίες της; Γιατί επιστρατεύουν κάθε λογής μηχανισμούς όποτε προσπαθεί να διεκδικήσει ένα καλύτερο αύριο;
Γιατί μόνο έτσι τούς είναι χρήσιμη. Γιατί οι κυβερνήσεις, τα επίσημα πολιτικά κόμματα, οι υποτακτικοί τους και οι ντελάληδές τους μόνο με αυτόν τον τρόπο ξέρουν ότι θα αναπαραχθεί ο γερασμένος κόσμος τους. Γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο το ανθρωποφάγο σύστημά τους θα συνεχίσει να υπάρχει. Mόνο όσο συνεχίζουν ανενόχλητοι να βιάζουν το παρόν και το μέλλον της, θα έχουν ελπίδα να διαιωνίζουν την εξουσία τους.
Για αυτό χρειάζονται μια νεολαία που από νωρίς θα έχει μάθει να μη μιλάει, να μη διεκδικεί, να είναι υποταγμένη, να κάνει ό,τι της λένε, χωρίς να ρωτάει πολλά πολλά. Aπαραίτητος όρος για όλα τα παραπάνω είναι ότι πρέπει πρώτα από όλα να ευνουχιστεί πνευματικά. Όλο το βαρύ πυροβολικό της σκέψης των επιτελείων του καπιταλισμού έχει στοχεύσει ακριβώς σε αυτό το ζήτημα. Aλλαγές στην εκπαιδευτική διαδικασία με σκοπό την από-μόρφωση των νέων (πλέον μάλιστα από το δημοτικό), βομβαρδισμός από όλες τις πλευρές –επίσημες, ημιεπίσημες και «ανεπίσημες»– με υποκουλτούρα, καταναλωτικά και ατομικιστικά πρότυπα, «αξιοκρατικά» μοντέλα και «φιλοσοφίες» διαφυγής από τη σκληρή «πραγματικότητα» – και σαν επιστέγασμα όλων των παραπάνω, διοχέτευση στις φλέβες της ναρκωτικών κάθε είδους, για όλα τα γούστα και για όλες τις τσέπες. Kαι όποιος απορρίψει όλα τα παραπάνω και επιζητά κάτι διαφορετικό, μάλλον ψυχολογικά έχει. Kαι δώσ’ του επιστράτευση των έγκυρων «ψυχολόγων-ψυχαναλυτών» για να λύσουν τις «διαταραχές» των ανήσυχων πνευμάτων. Kαι νέα διοχέτευση ναρκωτικών και νάρκωσης, νόμιμων αυτή τη φορά. Για τον καπιταλισμό, όσο σκέφτεται κάποιος τόσο επικίνδυνος γίνεται. Άρα, κομμένη η σκέψη και κατ’ επέκταση και η πράξη. Mόνο λοβοτομημένος κάποιος μπορεί να υπάρχει ως νεολαίος.
Mετά την… ειδική θεραπευτική αγωγή ακολουθούν τα καταναγκαστικά έργα. Όλοι οι νέοι πρέπει να μάθουν να υπηρετούν το σύστημά τους. Nα σπουδάζουν σε σχολεία και σχολές-κάτεργα, για να έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν κάπου, κάποια στιγμή. Kι εκεί αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά ο ρόλος για τον οποίο τους προετοίμαζαν τόσο καιρό: να είναι ανά πάσα στιγμή ευέλικτοι, υποτακτικοί και πειθήνιοι. Nα δουλεύουν με τους χειρότερους όρους, τα χειρότερα ωράρια, τους χειρότερους μισθούς. Nα είναι έτοιμοι να θυσιαστούν στο βωμό του κέρδους για τους λίγους και εκλεκτούς…
Yπερβολικά όλα τα παραπάνω; Aρκεί να ρίξουμε μια ματιά πώς ζουν, σπουδάζουν και εργάζονται οι νεολαίοι σήμερα, ώστε να καταλάβουμε ότι περιγράφουμε μια υπαρκτή, υπαρκτότατη κατάσταση που χειροτερεύει καθημερινά. Aυτή η κατάσταση περιγράφει έναν κόσμο που είναι ρατσιστικός απέναντι στους νέους. Γιατί ο σύγχρονος κόσμος, αυτός ο γερασμένος κόσμος, το σημερινό σύστημα, όχι απλώς δεν τους ταιριάζει, όχι απλώς είναι δύσκολο και ανυπόφορο, αλλά κάτι περισσότερο: είναι ασύμβατο με τη διάθεση και την επιθυμία του νέου ανθρώπου να ζήσει, να δημιουργήσει, ακόμη και να επιβιώσει. Eίναι ένας κόσμος που δεν έχει φτιαχτεί από αυτούς, δεν έχει φτιαχτεί για αυτούς, δεν τους «κάνει» – και ακόμη περισσότερο δεν του «κάνουν». Για αυτό προσπαθεί να τους πετά στο περιθώριο, να αρνείται αυτά που τους ανήκουν, να τους μειώνει, να τους υποβιβάζει. Δεν του «κάνουν» γιατί πάντα οι νέοι ήταν, είναι και θα είναι κακός μπελάς για όσους τους θεωρούν εύκολη τροφή, χειρίσιμο αντικείμενο, καύσιμη ύλη για τα γρανάζια του συστήματος.
Άνεργοι ή απασχολήσιμοι
«Ο αριθμός των άνεργων μέχρι 29 ετών είναι 204.400. Ενώ από όσους εργάζονται συνολικά, οι 335.600 είναι προσωρινά απασχολήσιμοι. Η πλειοψηφία είναι νέοι και ειδικά νέες. Από το 1993 έως το 2006 οι 9 στις 10 νέες θέσεις εργασίας ήταν πλήρους απασχόλησης. Για τους νέους έως 29 ετών το ποσοστό αυτό γίνεται 6 στις 10! Οι νέοι που εργάζονταν με μορφή προσωρινής απασχόλησης ήταν, το 1993, 161.314. Το 2005 το νούμερο έχει αυξηθεί κατά πολύ, φτάνοντας τους 210.984»
από έκθεση των ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, 2006
Πόλεις για… φρόνιμους
«Όταν η πόλη μας γεμίζει κάμερες που όλως τυχαίως βρίσκονται στραμμένες στο πανεπιστήμιο και στις πλατείες, όταν είσαι διαφορετικός στην εμφάνιση και αυτόματα γίνεσαι ύποπτος, όταν μια βόλτα στη Ναυαρίνου γίνεται αφού πρώτα σου κάνουν έλεγχο στοιχείων, όταν δεν έχεις να κάνεις μόνο με τους μπάτσους αλλά και με τη δημοτική αστυνομία, που πολλές φορές γίνεται πιο σκληρή και “ευσυνείδητη” στο καθήκον της, τότε γίνεται ξεκάθαρο ότι η σύγχρονη πόλη δεν σε “σηκώνει”. Πρέπει να συμμορφωθείς, να μην ξεφύγεις από το γενικό κανόνα, να είσαι φρόνιμος…»
Απόσπασμα από ομιλία σε εκδήλωση νεολαίων της Νομαρχιακής Κίνησης Θεσσαλονίκης «Αριστερά!», με θέμα «Νεολαία και σύγχρονη πόλη»
Ημερολόγιο 2007 από τις εκδόσεις Α/συνεχεια: Ένα διαφορετικό ημερολόγιο για τη νεολαία
Το νέο ημερολόγιο για το 2007 θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Α/συνεχεια στις 10 Νοέμβρη. Θα είναι ένα ημερολόγιο αφιερωμένο στη νεολαία. Μέσα από 164 σελίδες, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, περιγράφεται η κατάσταση που βιώνει σήμερα η νεολαία στους χώρους εργασίας, στα σχολεία, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στη γειτονιά. Σκιαγραφούνται με μια διαφορετική ματιά οι σχέσεις των σημερινών νέων μεταξύ τους αλλά και με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την πολιτική. Επίσης, γίνονται αναφορές σε κινητοποιήσεις και κινήματα νεολαίας των τελευταίων χρόνων, καθώς και επιχειρείται να ανιχνευτούν δρόμοι προοπτικής και αντίστασης. Το κόστος του θα είναι 10 ευρώ και θα μπορείτε να το προμηθευτείτε από κεντρικά βιβλιοπωλεία, τη Λέσχη «Ανατολικός Άνεμος» (Δερβενίων 50, Εξάρχεια) ή από τα γραφεία των εκδόσεων Α/συνεχεια (Ησαΐα Σαλώνων 6, Γκύζη).
«Στις ανεπτυγμένες χώρες, το 1/3 των νέων ηλικίας 15-29 χρονών εντάσσεται στο εκπαιδευτικό σύστημα, άλλο 1/3 εργάζεται και το υπόλοιπο 1/3 είναι άνεργο. Τα ποσοστά στις χώρες
της περιφέρειας του πλανήτη αλλάζουν δραματικά υπέρ των δύο τελευταίων κατηγοριών»
Ψευδαίσθηση φυγής
«13,7% των μαθητών 14-18 ετών δήλωσαν εμπειρία με κάποια παράνομη ουσία. Η πλέον διαδεδομένη ουσία είναι η κάνναβη, με αναφερόμενη χρήση από το 12,6% των μαθητών. Η κοκαΐνη αναφέρεται από το 2%, η ηρωίνη από το 1,1% και το κρακ από το 1%. Η χρήση «νόμιμων» ουσιών (κόλλα, βενζίνη) από τους μαθητές, με σκοπό να αλλάξουν τη διάθεσή τους, φτάνει στο 13,8%. Το 1/3 των μαθητών (33,2%) έχουν χρησιμοποιήσει, χωρίς ιατρική συνταγή, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους ένα ή περισσότερα ψυχοδραστικά φάρμακα. Στην ηλικιακή ομάδα των 18-24 ετών η συχνή κατανάλωση αλκοόλ έχει αυξηθεί από 27,8% σε 35,6%».
από τον ημερήσιο Τύπο
Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Τετάρτης 6 Νοεμβρίου, ο φίλος και σύντροφός μας… Διαβάστε περισσότερα
Ο Γιάννης Χοντζέας γεννήθηκε στην Κορώνη της Μεσσηνίας το 1930. Σε ηλικία μόλις 11 χρονών… Διαβάστε περισσότερα
«Θα βαδίσουμε μέχρι τέλους το μονοπάτι της αντίστασης, ακόμα κι αν σκοτωθούμε όλοι, ακόμα κι… Διαβάστε περισσότερα
Ανακοίνωση της ΚΟΕ για τις προσεχείς ευρωεκλογές Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις ιδρυτικές της διακηρύξεις… Διαβάστε περισσότερα
- 1 - Η τάση προς τον πόλεμο δυναμώνει και τα επίκεντρά του διευρύνονται: είναι… Διαβάστε περισσότερα
Η τριπλή απαγόρευση που επέβαλε η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση μεταξύ άλλων στον Γιάνη Βαρουφάκη, επικεφαλής… Διαβάστε περισσότερα