Κατηγορίες: τ.258, 09/01/2009

Μια εξέγερση που αγκάλιασε όλη τη χώρα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εξέγερση του Δεκέμβρη αγκάλιασε και τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας. Είναι πολύ δύσκολο έργο έστω και να περιγραφούν όσα έγιναν. Εδώ παραθέτουμε κάποιες ξεχωριστές στιγμές από τη δράση της ΚΟΕ, και ρεπορτάζ από διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Κοινό χαρακτηριστικό, οι κινητοποιήσεις με πρωτοφανή μαζικότητα και μαχητικότητα.

Κείμενα:
Κώστας Κωστόπουλος,
Κατερίνα Παγουλάτου,
Βασίλης Χατζινάκης

Αθήνα

Μέλη και φίλοι της ΚΟΕ, από την πρώτη στιγμή, συμμετείχαν στην εξέγερση του Δεκέμβρη. Από την ώρα που μαθεύτηκε η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, βγήκαν μαζί με χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους της Αθήνας, στις πρώτες αυθόρμητες πορείες. Τις επόμενες μέρες, η ΚΟΕ συμμετείχε με ιδιαίτερα μαζικά μπλοκ στις πορείες που διοργανώθηκαν. Οι μαθητές της πρωτοστάτησαν για να κινητοποιηθούν τα σχολεία τους, ενώ οι οργανώσεις της σπουδάζουσας έδωσαν μάχη για να γίνουν συνελεύσεις στις σχολές, να αποφασιστούν καταλήψεις και να κινητοποιηθεί ο φοιτητόκοσμος. Η ΚΟΕ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην απεργία, την Τετάρτη 10/11. Μέλη της βρέθηκαν στην κατάληψη της ΓΣΕΕ και της Νομικής. Οι οργανώσεις της ΚΟΕ στις γειτονιές της Αθήνας καλούσαν όλο τον κόσμο να βγει στους δρόμους, ενώ διοργάνωσαν δράσεις ενημέρωσης και άμεσης απάντησης στην καταστολή. Συμμετείχαν στις καθημερινές κινητοποιήσεις στις γειτονιές και σε δεκάδες τοπικές πορείες. Ακόμα, η ΚΟΕ έθεσε στο ΣΥΡΙΖΑ την ανάγκη για συνέχιση των κινητοποιήσεων και έκανε προτάσεις για τον προσανατολισμό του καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέγερσης. Μέλη της μίλησαν σε τηλεοπτικά κανάλια εκπροσωπώντας το ΣΥΡΙΖΑ και υπερασπίστηκαν με ενεργητικό τρόπο το κίνημα και τον κόσμο που βρισκόταν στους δρόμους.

Θεσσαλονίκη

Τα μέλη της ΚΟΕ πήραν από την πρώτη στιγμή μέρος στις διαμαρτυρίες. Κάλεσαν σε συνεδρίαση το συντονιστικό του ΣΥΡΙΖΑ και προώθησαν κινητοποιήσεις με αντικυβερνητικό προσανατολισμό. Το ίδιο έκαναν και στις διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων. Από τη Δευτέρα και μετά, οι οργανώσεις σπουδάζουσας προσπάθησαν να γίνουν συνελεύσεις στις σχολές της πόλης, ενώ οι μαθητές της ΚΟΕ πρότειναν αποχή από τα μαθήματα και διοργάνωση πορείας στο κέντρο της πόλης. Η ΚΟΕ συμμετείχε όλο το επόμενο διάστημα στις κινητοποιήσεις που έγιναν, με ιδιαίτερα μαζικά μπλοκ, υποστηρίζοντας την ανάγκη για αγωνιστική στάση και οργάνωση. Η λέσχη της ΚΟΕ όλο αυτό το διάστημα μετατράπηκε σε κέντρο συνάντησης και συντονισμού για πολύ κόσμο, ενώ στελέχη της είχαν αναλάβει σε πολλές περιπτώσεις να υπερασπίζονται το κίνημα σε διάφορα ΜΜΕ και να εκπροσωπούν το ΣΥΡΙΖΑ. Με παρέμβαση της ΚΟΕ υιοθετήθηκε από το μεγαλύτερο μέρος του κινήματος ο αντικυβερνητικός προσανατολισμός, με κυρίαρχο σύνθημα: Κάτω η κυβέρνηση των δολοφόνων! Ακόμα, οι οργανώσεις της ΚΟΕ στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης προπαγάνδισαν ενεργά τις κινητοποιήσεις και βρέθηκαν στην κατάληψη του Δημαρχείου των Συκεών.

Πάτρα

Η ΚΟΕ συμμετέχει με ιδιαίτερα μαζικό μπλοκ στην πρώτη πορεία που έγινε την Κυριακή 7/12. Την επομένη το πρωί, οι μαθητές της ΚΟΕ πραγματοποίησαν εξορμήσεις στα σχολεία της Πάτρας καλώντας τους μαθητές να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές της ΚΟΕ έκαναν το ίδιο στα ΤΕΙ και στα ΑΕΙ. Τις επόμενες μέρες άρχισε η δράση των παρακρατικών-χρυσαυγιτών, και η ΚΟΕ κάλεσε το λαό της Πάτρας να δώσει μαζική και αγωνιστική απάντηση την ημέρα της απεργίας, στις 10/12. Μέλη της ΚΟΕ μίλησαν στην απεργιακή συγκέντρωση και κατόπιν έγινε πορεία με μαζική συμμετοχή και αντικυβερνητικό και αντιφασιστικό χαρακτήρα. Η ΚΟΕ συνέχισε να στηρίζει ενεργητικά και συμμετείχε σε όλες τις κινητοποιήσεις που έγιναν τις επόμενες μέρες.

Ναύπλιο

Την επομένη της δολοφονίας του Αλέξη δημιουργήθηκε η "Πρωτοβουλία για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα" όπου συμμετείχε και η ΚΟΕ καλώντας μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενους στις κινητοποιήσεις. Ξεκίνησαν οι καταλήψεις στα σχολεία και στις πανεπιστημιακές σχολές της πόλης. Παράλληλα η ΚΝΕ, αφού έχασε τις συνελεύσεις, κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ και την ΚΟΕ για "χάιδεμα των κουκουλοφόρων" κ.λπ. Στη διάρκεια των γιορτών, δύο λύκεια παρέμειναν υπό κατάληψη. Εκεί πραγματοποιήθηκαν ανοιχτές συνελεύσεις όπου συμμετείχαν, πέρα από τους μαθητές, εργαζόμενοι και αρκετοί φοιτητές. Οι ανοιχτές συνελεύσεις γίνονταν σχεδόν κάθε 2 μέρες. Μέσα από αυτές οργανώθηκε μονοήμερη συμβολική κατάληψη στο Δημαρχείο Ναυπλίου τη Δευτέρα 29/12. Στις 30/12 πραγματοποιήθηκε συναυλία στο χώρο των σχολείων με τοπικά συγκροτήματα. Αξίζει να αναφερθεί ότι το ΚΚΕ όχι μόνο ήταν απόν απ’ όλα αυτά, αλλά εξέδωσε και ανακοίνωση όπου μεταξύ άλλων κατηγόρησε τους… συνδικαλιστές της ΚΟΕ ότι πουλάνε "μαθητοπατερισμό" στα σχολεία!

Καβάλα

Την Κυριακή το πρωί, την επομένη της δολοφονίας του Αλέξη, με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώθηκε η πρώτη μαζική αντίδραση. Τη Δευτέρα, οι μαθητές της ΚΟΕ πέρασαν από όλα τα σχολεία της πόλης καλώντας σε πορεία. Ανταποκρίθηκαν αρκετά σχολεία, με αποτέλεσμα να γίνει μαχητική πορεία 700 περίπου μαθητών στους κεντρικούς δρόμους και μπροστά από το αστυνομικό τμήμα. Τη σκυτάλη πήραν, λίγες ώρες αργότερα, οι σπουδαστές. Την Τρίτη 9/12 οι εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν απεργία και συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν και εκατοντάδες μαθητές. Ακολούθησε νέα πορεία, που για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία της Καβάλας βρήκε μπροστά της κλειστό το δρόμο από τα ΜΑΤ. Παρά την ένταση που δημιουργήθηκε, οι εργαζόμενοι παρέμειναν μπροστά από τους μαθητές για να μη δοθεί η δυνατότητα στην αστυνομία να τους χτυπήσει. Την Τετάρτη, μια μεγάλη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να σπάσει τη νέα απαγόρευση της πορείας και δέχτηκε καταιγισμό δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Μετά την πορεία, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το Δημαρχείο, όπου έκαναν συμβολική κατάληψη και υπέστησαν την προκλητική επέμβαση της αστυνομίας με νέο καταιγισμό δακρυγόνων, 2 προσαγωγές και τη σύλληψη ενός φοιτητή. Η ΚΟΕ δέχτηκε μάλιστα φραστική επίθεση από το Δήμαρχο κ. Σιμιτσή, με αφορμή τα επεισόδια! Τρεις μέρες μετά, το ΠΑΜΕ, που αποδέχτηκε την απαγόρευση των πορειών από την αστυνομία, σε πορεία μοίραζε καταγγελία κατά… "της ΚΟΕ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, που αποπροσανατολίζουν τη νεολαία και δεν μιλάνε κατά της ΕΕ"! Την Πέμπτη 11/12, το απόγευμα, έγινε νέα πορεία με απόφαση των φοιτητικών συλλόγων που βρίσκονταν σε κατάληψη, όπου συμμετείχαν πάνω από 500 φοιτητές. Νέα πορεία και τη Δευτέρα 15/12, φοιτητών, μαθητών και του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κατέλαβε για μικρό διάστημα την είσοδο του Δημαρχείου. Εκτός της πόλης, πορείες έγιναν και σε άλλες περιοχές του νομού, όπως στο Ποδοχώρι από τους μαθητές και τους καθηγητές του Γυμνασίου, στην Ελευθερούπολη και στο Λιμένα Θάσου.

Ηράκλειο

Το Σάββατο 6/12, στις 11 το βράδυ, έγινε η πρώτη αυθόρμητη πορεία στο κέντρο της πόλης. Την Κυριακή 7/12 η ΚΟΕ ενημέρωσε για το συμβάν με ντουντούκες και προκηρύξεις τους κατοίκους. Το μεσημέρι έγινε πορεία από περίπου 650 ανθρώπους. Τη Δευτέρα 8/12 έκλεισαν όλα τα σχολεία της πόλης και κάποια του νομού. Καταλήφθηκε η Ιατρική έπειτα από πολύ μαζική συνέλευση. Το μεσημέρι έγινε πορεία 2.500 μαθητών, με πρωτοφανή παλμό. Το ίδιο απόγευμα, πάνω από 1.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε πορεία που κάλεσαν φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία και οργανώσεις. Την Τρίτη 9/12 καταλήφθηκαν άλλα τρία ΑΕΙ της πόλης. Το πρωί, το συντονιστικό των μαθητών μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους κάλεσε σε πορεία, όπου συμμετείχαν 800 άτομα. Το απόγευμα, νέα πορεία από φοιτητικούς συλλόγους, σωματεία και οργανώσεις με 1.000 άτομα, που υπέστη άγρια καταστολή. Δακρυγόνα έκοψαν την πορεία στη μέση και έγιναν 17 συλλήψεις, φοιτητών, μαθητών, γονέων. Ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε από πλαστική σφαίρα. Όλη νύχτα η ασφάλεια οργίαζε. Την Τετάρτη 10/1, ημέρα της γενικής απεργίας, το ΕΚΗ "αναγκάζεται" να κάνει κανονικά την πορεία. Συμμετέχουν 2.000 άνθρωποι. Οι φοιτητικοί σύλλογοι καταλαμβάνουν τη Νομαρχία, μετατρέποντάς τη σε κέντρο αγώνα. Κλείνουν με γενικές συνελεύσεις όλα τα ΑΕΙ του Ηρακλείου. Το ίδιο βράδυ, στήνεται συναυλία στην πλατεία της πόλης, μπροστά στη Νομαρχία, με γνωστούς μουσικούς και πολύ κόσμο. Ακολουθούν καταγγελίες από τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Ηρακλείου, τη νεολαία ΠΑΣΟΚ και την ΠΚΣ ενάντια στην… ΚΟΕ, που "άλωσε το κτίριο της Νομαρχίας, σέρνοντας τους συλλόγους".

Την Πέμπτη 11/12 διοργανώνεται από το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων (μετά από πρόταση της ΚΟΕ) εκδήλωση με τον πρόεδρο της ΠΟΣΔΕΠ, Λ. Απέκη, με θέμα την κλιμάκωση του αγώνα. Σπάει η κατάληψη της Νομαρχίας με βίαιο τρόπο από "αγανακτισμένους αγρότες" και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Την Παρασκευή, 12/12, γίνεται μαζική πορεία από το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων. Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις, ενώ η Τετάρτη 17/12 είναι μέρα δράσης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώτος κύκλος των κινητοποιήσεων κλείνει την Πέμπτη 18/12 με πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 1.000 άνθρωποι.

Βόλος

Οι κινητοποιήσεις ξεκινούν από την πρώτη στιγμή, τη νύχτα του Σαββάτου 6/12, με αυθόρμητη πορεία 300 ατόμων. Πέφτουν δακρυγόνα, για πρώτη φορά στο Βόλο. Την Κυριακή το απόγευμα γίνεται πορεία με πάνω από 1.000 άτομα, που χτυπιέται από την αστυνομία. Τη Δευτέρα 8/12 συνεδριάζουν οι μισές περίπου σχολές του Βόλου και αποφασίζουν κατάληψη. Κλείνουν και οι υπόλοιπες σχολές του Βόλου. Το απόγευμα γίνεται μία από τις μεγαλύτερες πορείες των τελευταίων χρόνων, με πάνω από 3.000 άτομα. Όλο το βράδυ γίνονται συγκρούσεις με την αστυνομία και τους χρυσαυγίτες. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι καταλήψεις του Βόλου γνωρίζουν μαζική προσέλευση, ενώ την επομένη γίνονται παρεμβάσεις από τους φοιτητικούς συλλόγους στα σχολεία. Την Τετάρτη γίνεται η πορεία που έχει καλέσει το Εργατικό Κέντρο. Όταν τελειώνει, το μπλοκ των φοιτητών περνάει από το αστυνομικό τμήμα και πετάει αυγά και νεράντζια. Την Πέμπτη 11/12 γίνονται εκ νέου συνελεύσεις με πολύ μεγάλη μαζικότητα και συνεχίζονται οι καταλήψεις. Μάλιστα, τα Αριστερά Σχήματα παίρνουν την πρωτοβουλία και προτείνουν να γίνει άμεσα πορεία, όπως και έγινε. Την Παρασκευή το απόγευμα γίνεται παλλαϊκή πορεία, με περίπου 500 άτομα. Ακολουθεί συντονιστικό φορέων Βόλου, με πάνω από 300 άσυμμετέχοντες. Υιοθετείται το σύνθημα "Κάτω η κυβέρνηση των δολοφόνων", με παρέμβαση της ΚΟΕ. Από την Κυριακή 14/12, και ενώ οι καταλήψεις συνεχίζονται, ο Θόλος (το κεντρικό Πανεπιστήμιο) έχει γίνει κέντρο αγώνα και αντιπληροφόρησης. Την ίδια μέρα γίνεται πορεία και δέχονται επίθεση τα γραφεία της ΝΔ. Τη Δευτέρα 15/12 γίνεται νέος γύρος συνελεύσεων: οι καταλήψεις συνεχίζονται. Την Τρίτη πραγματοποιούνται εξορμήσεις σε καφετέριες, δρόμους και μαγαζιά. Ταυτόχρονα δημιουργείται ανεξάρτητο συντονιστικό μαθητών, το οποίο στην πρώτη συνάντηση έχει 150 άτομα. Την Τέταρτη 17/12 γίνεται πορεία για πρώτη φορά στη Νέα Ιωνία, με 500 άτομα, υπό τις επευφημίες των κατοίκων. Την Πέμπτη 18/12 το βράδυ γίνεται συναυλία με πολύ κόσμο.

Τρίπολη

Την Κυριακή 7/12 έγινε πορεία από τους φοιτητικούς συλλόγους του πανεπιστημίου της Τρίπολης με 100 άτομα που κατευθύνθηκαν στο αστυνομικό τμήμα. Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε ένα πρωτόγνωρο, σε μαζικότητα και παλμό, μαθητικό συλλαλητήριο, με τη συμμετοχή μαθητών από όλα σχεδόν τα γυμνάσια και λύκεια, το οποίο συγκέντρωσε πάνω από 1.500 άτομα και πολιόρκησε για αρκετή ώρα το αστυνομικό τμήμα. Χαρακτηριστική ήταν η στήριξη του απλού κόσμου, που είχε βγει από τα σπίτια και χειροκροτούσε. Το κεντρικό πανό της πορείας έγραφε μόνο μια λέξη: "Ντροπή". Την Τρίτη πήραν τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι οποίοι μαζί με μαθητές συγκρότησαν πορεία 400 ατόμων που κατέληξε στο αστυνομικό τμήμα. Τη μέρα της γενικής απεργίας έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Άρεως και μετά πορεία, η οποία κατευθύνθηκε στο κέντρο της πόλης. Παράλληλα υπήρχαν και μια σειρά άλλων δράσεων, όπως η κατάληψη της δημοτικής ραδιοφωνίας από τους φοιτητικούς συλλόγους και το μοίρασμα των αποφάσεών τους στο κέντρο της πόλης και σε στέκια νεολαίας.

Ρόδος

Το πρωί της Δευτέρας 8/12 έγινε μαθητική πορεία στο κέντρο της Ρόδου, με κατάληξη την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου. Η αστυνομία χτύπησε με πρωτοφανή αγριότητα τη διαδήλωση, έκανε συλλήψεις, ξυλοκόπησε μαθητές και έριξε πολλά χημικά. Το ίδιο βράδυ, επαναλήφθηκε το ίδιο έξω από το τμήμα, όπου ομάδες πολιτών συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν. Το πρωί της Τρίτης επαναλήφθηκαν οι μαθητικές πορείες, που συνδυάστηκαν και με αποκλεισμούς δρόμων, ενώ την Τετάρτη η πορεία των μαθητών ενώθηκε με τη διαδήλωση των εργαζομένων.

Ανάλογη παρέμβαση και συμμετοχή είχαν μέλη και φίλοι της ΚΟΕ και στις παρακάτω πόλεις: Αίγιο, Κιάτο, Σπάρτη, Καλαμάτα, Άργος, Γιάννενα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Γιαννιτσά, Νάουσα, Άγιος Νικόλαος, Σητεία, Ιεράπετρα, Μυτιλήνη, Ρέθυμνο, Χανιά, Πύργος, Σύρος, Τρίπολη, Χίος, Λάρισα, Μεσολόγγι, Πρέβεζα, Τρίκαλα κ.α.

Στην Τρίπολη κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου της 8/12 πάνω από 1.500 μαθητές πολιόρκησαν το αστυνομικό τμήμα. Ο κόσμος είχε βγει από τα σπίτια και χειροκροτούσε. Ένας μανάβης έδωσε στους μαθητές όλα του τα οπωροκηπευτικά για να τα… χαρίσουν στα όργανα της τάξης.

Την Τρίτη 9/12, στο Πανεπιστήμιο του Βόλου έρχεται μια ηλικιωμένη γυναίκα και φέρνει 200 (!!!) αυγά βαμμένα κόκκινα από… το προηγούμενο Πάσχα. Χωρίς κανένα φόβο τα παραδίδει στους φοιτητές λέγοντάς τους: "Έφαγαν όλο το αρνί, τώρα θα φάνε και το αυγό!"

Την Δευτέρα 8/12, το πρωί, πραγματοποιείται ογκώδης και μαχητική πορεία 2.500 μαθητών στο Ρέθυμνο. Χαρακτηριστικό της καθολικής συμμετοχής είναι ότι ο μαθητικός πληθυσμός των γυμνασίων και των λυκείων στην πόλη του Ρεθύμνου ανέρχεται σε περίπου 3.000.

Πάτρα, 11/12: η αστυνομία έχει ταμπουρωθεί κυριολεκτικά μέσα στο κτίριο της ασφάλειας και χτυπάει την πορεία που καταλήγει εκεί. Από τη δύσκολη θέση τη βγάζουν ομάδες χρυσαυγιτών και ΔΑΠιτών που επιτίθενται στους διαδηλωτές σε αγαστή συνεργασία με την αστυνομία.

Το βράδυ της Δευτέρας 8/12 πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα η μεγαλύτερη πορεία μετά τη μεταπολίτευση. Αυτό επαναλήφθηκε σε πολλές πόλεις, που δεν είχαν ζήσει τέτοιες διαδηλώσεις εδώ και δεκαετίες: Καστοριά, Σπάρτη, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Γιαννιτσά, Νάουσα, Σύρος… Παντού η νεολαία ήταν στην πρώτη γραμμή, δίνοντας μαζικό και μαχητικό παρόν.

Η δράση της ΚΟΕ

Η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας, από την πρώτη στιγμή, συμμετείχε ενεργά στην εξέγερση της νεολαίας. Τα μπλοκ της σε όλες τις πορείες ήταν μαχητικά και δεν υποχώρησαν μπροστά στις αλλεπάλληλες επιθέσεις της αστυνομίας – που σε αρκετές περιπτώσεις έγιναν και προσχεδιασμένα εναντίον της. Πρωτοστάτησε σε μια σειρά αγώνες σε διάφορες πόλεις και βοήθησε σε αρκετές περιπτώσεις στην οργάνωση των κινητοποιήσεων. Στην Αθήνα, βοήθησε σημαντικά στην οργάνωση και την προστασία του μαθητικού αγώνα. Παράλληλα, στήριξε την κατάληψη της Νομικής και της ΓΣΕΕ. Στη Θεσσαλονίκη, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση και τον προσανατολισμό του κινήματος. Στην Πάτρα, ήταν αποφασιστική η συμβολή της νεολαίας της ΚΟΕ στον ξεσηκωμό των μαθητών μα και στην αντιμετώπιση των φασιστικών-παρακρατικών προκλήσεων. Το ίδιο και στην Καβάλα, όπου η οργάνωση της ΚΟΕ πρωτοστάτησε στον αγώνα της τοπικής κοινωνίας. Μάλιστα, ο δήμαρχος της πόλης έφτασε στο σημείο να καταγγείλει την ΚΟΕ σαν… "υποκινητή των ταραχών"! Σε όλη την Κρήτη οι οργανώσεις της ΚΟΕ έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό – ιδιαίτερα στο Ηράκλειο, όπου η τοπική οργάνωση έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις μαχητικές κινητοποιήσεις. Στα Γιάννενα, από την πρώτη στιγμή η νεολαία της ΚΟΕ συνέβαλε στην οργάνωση του αγώνα των μαθητών. Στο Ναύπλιο το ίδιο, όπως και σε μια σειρά άλλες επαρχίες αλλά και στις γειτονιές της Αθήνας. Ακόμα, κυκλοφόρησαν πανελλαδικά 2 τετρασέλιδα με τις απόψεις της ΚΟΕ για τον προσανατολισμό και την κλιμάκωση της νεολαιίστικης έκρηξης, όπως και αφίσα των μαθητών της ΚΟΕ. Κυκλοφόρησε επίσης αφίσα της ΚΟΕ με κεντρικό σύνθημα "Να πέσει η κυβέρνηση Καραμανλή". Ιδιαίτερο ρόλο έπαιξε και η παρουσία της ΚΟΕ σε ΜΜΕ της Αθήνας και της επαρχίας, αφού είχε ενεργητική στάση και υπερασπίστηκε με σθένος τον αγώνα της νεολαίας.

Κοινοποίηση

Πρόσφατα άρθρα

Αποχαιρετισμός της ΚΟΕ στον Βαγγέλη Πισσία (1947-2024)

Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Τετάρτης 6 Νοεμβρίου, ο φίλος και σύντροφός μας… Διαβάστε περισσότερα

6 Νοεμβρίου 2024

30 χρόνια από τον θάνατο του Γιάννη Χοντζέα

Ο Γιάννης Χοντζέας γεννήθηκε στην Κορώνη της Μεσσηνίας το 1930. Σε ηλικία μόλις 11 χρονών… Διαβάστε περισσότερα

24 Οκτωβρίου 2024

To κατοχικό-γενοκτονικό καθεστώς κλιμακώνει τα εγκλήματά του, τώρα και εναντίον του Λιβάνου

«Θα βαδίσουμε μέχρι τέλους το μονοπάτι της αντίστασης, ακόμα κι αν σκοτωθούμε όλοι, ακόμα κι… Διαβάστε περισσότερα

1 Οκτωβρίου 2024

Η ΚΟΕ για τις ευρωεκλογές

Ανακοίνωση της ΚΟΕ για τις προσεχείς ευρωεκλογές Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις ιδρυτικές της διακηρύξεις… Διαβάστε περισσότερα

31 Μαΐου 2024

Να σταματήσουμε τους εμπρηστές του πολέμου

- 1 - Η τάση προς τον πόλεμο δυναμώνει και τα επίκεντρά του διευρύνονται: είναι… Διαβάστε περισσότερα

16 Απριλίου 2024

Απορρίπτουμε τα Φερμπότεν!

Η τριπλή απαγόρευση που επέβαλε η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση μεταξύ άλλων στον Γιάνη Βαρουφάκη, επικεφαλής… Διαβάστε περισσότερα

14 Απριλίου 2024