Σε προκλήσεις προέβη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δηλώνοντας ευθέως πως επιδίωξή του είναι η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αντικατάστασή της από "νέο συνεταιριστικό κράτος". Σε δηλώσεις του στην κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος", ισχυρίστηκε πως η Κυπριακή Δημοκρατία βάζει σε κατάσταση πολιορκίας τους Τουρκοκύπριους, καταπατά τα δικαιώματά τους και εφαρμόζει μέτρα απομόνωσής τους. Επίσης, ότι έχει οργανώσει από το 1963 ως το 1974 πολλές επιθέσεις κατά των Τουρκοκυπρίων.
Ο Κύπριος πρόεδρος Χριστόφιας, απαντώντας στις δηλώσεις Ταλάτ, τόνισε πως δεν εγκαταλείπεται η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία "είναι το κοινό κράτος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και αυτό το ενιαίο κράτος θα μετεξελιχθεί σε ομοσπονδιακό διζωνικό δικοινοτικό κράτος".
Αυτό που έχει σημασία να συνειδητοποιήσουμε, προτού το Κυπριακό ευτελιστεί σε νομικίστικες συζητήσεις περί μοντέλων διακυβέρνησης, είναι πως οι προκλήσεις και η ρητορική της Άγκυρας, που βρίσκονται πίσω από τις δηλώσεις Ταλάτ, στόχο έχουν τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και, μέσω αυτής, την ακύρωση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, τη νομιμοποίηση της τουρκικής εισβολής, της διχοτόμησης και της παραμονής του τουρκικού στρατού κατοχής.
Ως προς το τυπικό μέρος της διαδικασίας, οι συνομιλίες συνεχίστηκαν με δύο συναντήσεις των δύο ηγετών στις 10/10/08 και 13/10/08, κατά τις οποίες εξετάστηκε το θέμα της εκτελεστικής εξουσίας, που αποτελεί μέρος του ευρύτερου θέματος "Διακυβέρνηση και κατανομή εξουσιών". Στην επόμενη συνάντηση, που θα γίνει στις 22/10/08, θα εξεταστεί το ίδιο θέμα.
Της επίσημης συνάντησης της 10/10/08 προηγήθηκε ιδιαίτερη συνάντηση μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ, διάρκειας μίας ώρας, κατά την οποία δόθηκαν εκατέρωθεν διαβεβαιώσεις ότι θα αποφεύγονται δηλώσεις που επηρεάζουν το καλό κλίμα (;) στις διαπραγματεύσεις. Στις 13/10/08 ανακοινώθηκαν αμοιβαίες ακυρώσεις των προγραμματισμένων στρατιωτικών ασκήσεων "Νικηφόρος" και "Ταύρος" από τις δύο κοινότητες.
Μια ιδιαίτερη πτυχή στη διαδικασία των συνομιλιών είναι οι διάφορες "ομάδες" ή "επιτροπές" που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια και στόχο έχουν, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται, να υποστηρίξουν τη διαπραγματευτική διαδικασία. Συγκεκριμένα:
Οι Βρυξέλλες μελετούν τη σύσταση "ευρωπαϊκής ομάδας" για το Κυπριακό και αναμένουν πρόσκληση από τον ΟΗΕ για στήριξη της νέας διαδικασίας. Την ίδια στιγμή, τριμελής αντιπροσωπία της οργάνωσης ELDERS, αποτελούμενη από τον αρχιεπίσκοπο Ντέσμοντ Τούτου, τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ και τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Αλγερίας, Λαχντάρ Μπραχίμι, συναντήθηκε με τους Χριστόφια και Ταλάτ, στα πλαίσια της "υποστηρικτικής" προσπάθειάς τους.
Όπως είναι ολοφάνερο, οι δύο σημαντικότερες πτέρυγες του ιμπεριαλισμού (ΕΕ και ΗΠΑ) άρχισαν να δημιουργούν τα "προγεφυρώματά" τους, στέλνοντας τα παπαγαλάκια τους, τα οποία δοκιμάζουν διόδους επέμβασης αλλά και τις αντοχές του Χριστόφια. Απέναντι σ’ όλα αυτά ο Χριστόφιας τηρεί αμυντική στάση, ενώ αναμένει τη θέση της Αθήνας (που τηρεί στάση αναμονής), την οποία και θα επισκεφτεί στα τέλη Νοεμβρίου.
Δημήτρης Αντωνιάδης
Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Τετάρτης 6 Νοεμβρίου, ο φίλος και σύντροφός μας… Διαβάστε περισσότερα
Ο Γιάννης Χοντζέας γεννήθηκε στην Κορώνη της Μεσσηνίας το 1930. Σε ηλικία μόλις 11 χρονών… Διαβάστε περισσότερα
«Θα βαδίσουμε μέχρι τέλους το μονοπάτι της αντίστασης, ακόμα κι αν σκοτωθούμε όλοι, ακόμα κι… Διαβάστε περισσότερα
Ανακοίνωση της ΚΟΕ για τις προσεχείς ευρωεκλογές Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις ιδρυτικές της διακηρύξεις… Διαβάστε περισσότερα
- 1 - Η τάση προς τον πόλεμο δυναμώνει και τα επίκεντρά του διευρύνονται: είναι… Διαβάστε περισσότερα
Η τριπλή απαγόρευση που επέβαλε η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση μεταξύ άλλων στον Γιάνη Βαρουφάκη, επικεφαλής… Διαβάστε περισσότερα