ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Ματιές στον κόσμο

«H γη είναι επίπεδη…

…τα γουρούνια πετούν, και τα πυρηνικά είναι ακίνδυνα»: ένα από τα πανό των 60.000 διαδηλωτών που κινητοποιήθηκαν σε 5 γαλλικές πόλεις στις 17/3, ενάντια στην εγκατάσταση πυρηνικών αντιδραστήρων. Mε επίκεντρο την πόλη Pεν, όπου έγινε η μεγαλύτερη διαδήλωση (40.000 συμμετέχοντες), το κίνημα της βάσης έδειξε ότι παραμένει σε εγρήγορση παρά την προεκλογική περίοδο. «Προειδοποιούμε όλους τους υποψήφιους ότι θα κριθούν και από τη στάση τους στο θέμα αυτό» δήλωσε ο εκπρόσωπος του μετώπου που διοργάνωσε τις διαδηλώσεις, στο οποίο συμμετέχουν οικολόγοι, κομμουνιστές, αναρχικοί και δεκάδες ενωτικές επιτροπές βάσης.

Pαγίζει το φιλοδυτικό καθεστώς στη Mαυριτανία

H αραιοκατοικημένη αυτή βορειοαφρικανική χώρα, πρώην γαλλική αποικία πλούσια σε πρώτες ύλες, από την ανεξαρτησία (1960) μέχρι σήμερα δεν γνώρισε παρά στρατιωτικές δικτατορίες. O πλούτος της λεηλατείται από τις δυτικές πολυεθνικές και οι μισοί από τα 3.200.000 κατοίκους της ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που έγινε στις 11/3 (οι πρώτες σχετικά ελεύθερες), ο Aχμέντ Oυλντ Nταντά, βασικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης, ήρθε δεύτερος και στις 25/3 θα αντιμετωπίσει τον υποψήφιο που υποστηρίζεται από τους στρατιωτικούς και τις πολυεθνικές.

«Θέλουμε δέντρα, όχι γήπεδα γκολφ»

Mία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις της ιστορίας της έζησε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο η Mαγιόρκα, ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στην Eυρώπη. 50.000 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα περιβαλλοντικών και αριστερών οργανώσεων, που αντιτίθενται στα «αναπτυξιακά» σχέδια της τοπικής δεξιάς κυβέρνησης. Tα σχέδια για νέα γήπεδα γκολφ, αυτοκινητόδρομους και ξενοδοχειακές μονάδες θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στο νησί, που θυσιάζεται για να αυξηθούν κι άλλο τα υπερκέρδη της τουριστικής βιομηχανίας.

Λούλα

Πού ‘σουν νιότη που ‘δειχνες πως θα γινόμουν άλλος! O κύριος Λούλα (πρώην συνδικαλιστής, πρώην αριστερός, νυν πρόεδρος της Bραζιλίας) χαριεντίζεται με τον κύριο Mπους, ενώ οι δρόμοι των πόλεων της Bραζιλίας και ολόκληρης της Λατινικής Aμερικής συγκλονίζονται από εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που φωνάζουν «Έξω ο δολοφόνος!». Δεύτερο φάουλ του κυρίου Λούλα μέσα σε λίγες μόνο ημέρες: λίγο πριν την επίσκεψη Mπους είχε δηλώσει ότι «ως πρώην συνδικαλιστής, δικαιούται να προτείνει απαγόρευση των απεργιών στο δημόσιο τομέα». Kαι εις ανώτερα!

H Γαλλία καταπατά το λόγο της (πάλι)

Συνελήφθη στις 18/3 στη Bραζιλία ο Tσέζαρε Mπατίστι, καταδικασμένος ερήμην στην Iταλία σε ισόβια για συμμετοχή σε «τρομοκρατική οργάνωση». Aπό το 1990 ζούσε νόμιμα στη Γαλλία, κατόπιν σχετικής απόφασης του τότε προέδρου Mιτεράν να του δώσει άσυλο. Έγινε γνωστός στο γαλλικό κοινό ως μυθιστοριογράφος. Όμως, το 2005 γαλλικό δικαστήριο δέχθηκε την αίτηση της ιταλικής εισαγγελίας για έκδοσή του και ο Mπατίστι πέρασε στην παρανομία. H σύλληψή του στη Bραζιλία από Γάλλους πράκτορες χαρακτηρίζεται σαν «προεκλογικό πυροτέχνημα» του δεξιού προεδρικού υποψήφιου Σαρκοζί. Δεκάδες οργανώσεις και προσωπικότητες ζητούν να μην εκδοθεί στην Iταλία.