Συνέντευξη του Γιώργου Παπαϊωάννου, συντονιστή της Γραμματείας της ΚΟΕ στον Γιώργο Κατερίνη – 19/11/2012
Τη Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου, στις 19:00, στην Τεχνόπολη, η ΚΟΕ πραγματοποιεί μια σημαντική εκδήλωση με θέμα: «Πώς μπορούμε να φτάσουμε σε ένα ξέφωτο μετά την τρόικα», με κεντρικούς ομιλητές τους Νάντια Βαλαβάνη, Λαοκράτη Βάσση, Γιάννη Δραγασάκη και Ρούντι Ρινάλντι. Σε μια περίοδο που κορυφώνεται η συζήτηση – αναζήτηση διεξόδου για το λαό και τη χώρα, είναι προφανές ότι η εκδήλωση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο Γιώργος Παπαϊωάννου, συντονιστής της Γραμματείας της ΚΟΕ, μίλησε στο Δρόμο για το περιεχόμενο και τους στόχους της εκδήλωσης.
Καταρχάς γιατί επιλέξατε μια εκδήλωση με αυτό το θέμα-ερώτημα;
Κυρίως γιατί είναι ένα πραγματικό ερώτημα και απασχολεί πολύ κόσμο. Υπάρχουν μερικά εκατομμύρια ανθρώπων στην Ελλάδα που αγωνιούν και σκέφτονται για το αν είναι εφικτό και πώς μπορούμε να βάλουμε τέλος στην εποχή της τρόικας και των Μνημονίων, μπαίνοντας σε μια καινούρια. Αλλά και πώς θα είναι αυτή η νέα κατάσταση. Η αριστερά είχε μάθει, σε μεγάλο βαθμό, να απασχολείται με ερωτήματα που αφορούσαν μόνο τον εαυτό της. Σκεφτείτε πόσα ερωτήματα και διλήμματα έχουν τεθεί κατά καιρούς που αφορούν στενά συγκεκριμένους χώρους. Αυτό αλλάζει. Θα πρέπει να αναμετρηθούμε με τα πραγματικά προβλήματα και με τις μαζικές αναζητήσεις.
Τι θέλετε να βγει από αυτή την εκδήλωση;
Το ερώτημα της εκδήλωσης δε νομίζουμε ότι απαντιέται εύκολα. Λιγοστεύουν οι… σίγουροι, όσοι νομίζουν ότι με κάποιες συνταγές που έχουν στο τσεπάκι και που πρέπει οι άλλοι να αντιγράψουν, θα προκύψουν λύσεις. Θέλουμε να βοηθηθεί ο προβληματισμός. Να προσεγγιστούν έστω ορισμένα ζητήματα και προϋποθέσεις σχετικά με τη μετάβαση της χώρας σε μια νέα κατάσταση. Θέλουμε να ακουστούν πολλές και διαφορετικές απόψεις, που, όμως, να τείνουν να προσεγγίσουν το θέμα. Όχι μόνο απόψεις σύμφωνες με αυτές των διοργανωτών. Θέλουμε πραγματικά όσοι έρθουν να παρακολουθήσουν αυτή την εκδήλωση, να φύγουν πιο προβληματισμένοι και πιο πλούσιοι για το αν και πώς μπορεί να αλλάξει αυτή η χώρα. Αυτός είναι ο σκοπός μας.
Αλήθεια, γιατί «ξέφωτο» μετά την τρόικα;
Τη φράση αυτή τη χρησιμοποίησε πρώτος ένας από τους ομιλητές, ο Λαοκράτης Βάσσης. Σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του μίλησε για ένα «μετατροϊκανό ξέφωτο». Μας άρεσε αυτή η έκφραση, τη βρήκαμε κοντά στην έννοια της μεταπολίτευσης του λαού που εμείς έχουμε χρησιμοποιήσει. Περιγράφει μια μετάβαση και δίνει και ένα βασικό χαρακτηριστικό της: μετά την τρόικα. Θα μπορούσε κανείς να θέσει και μια ένσταση: Το ξέφωτο μοιάζει με μια κατάσταση όπου πλέον έχεις ξεμπερδέψει με τα προβλήματα και έχεις βγει οριστικά στο φως, μοιάζει λίγο παραδεισένιο… Όχι, αυτό δεν είναι αλήθεια. Σε ένα μετατροϊκανό τοπίο, η πραγματικότητα θα συνεχίσει να είναι ρευστή, δύσκολη και γεμάτη αντιθέσεις, νέα εμπόδια και δύσκολες ασκήσεις. Όμως θα έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα, θα έχει βγει η χώρα από το μνημονιακό βάλτο στον οποίο θέλουν να τη βουλιάξουν. Από αυτή την άποψη έχει μεγάλη σημασία πώς θα βγούμε σε ένα τέτοιο ξέφωτο. Ποιος θα είναι ο ρόλος του λαϊκού παράγοντα σε μια τέτοια κατάσταση και τι θα κάνουν οι σημερινοί κυρίαρχοι; Τα υπόλοιπα στην εκδήλωση…
Σημαντικές παρεμβάσεις
Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρεμβαίνουν οι: Δημήτρης Αρβανίτης (γραφίστας), Κώστας Αρβανίτης (δημοσιογράφος ΝΕΤ), Χρήστος Καπάταης, (περιφ. σύμβουλος Αττικής), Νίνα Κασιμάτη (Νέος Αγωνιστής), Βασίλης Ξυδιάς (εκπαιδευτικός – θεολόγος, Πρωτοβουλία για ριζική συνταγματική αλλαγή), Δημήτρης Σεβαστάκης (ζωγράφος, καθ. ΕΜΠ), Χρυσούλα Ψιμούλη (Kίνηση Αλληλεγγύης Κατοίκων & Εργαζομένων Δήμου Φυλής).
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Δρόμος της Αριστεράς στις 17/11/2012