Διεθνείς κινητοποιήσεις των αντιρατσιστικών και μεταναστευτικών κινημάτων
Από την 1η ως τις 4 Νοεμβρίου η Αθήνα έγινε το επίκεντρο αντιρατσιστικών και μεταναστευτικών κινημάτων, με αφορμή τη διεξαγωγή στη χώρα μας του ψευδεπίγραφου “Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη” (GFMD) – μιας υποκριτικής ετήσιας διακυβερνητικής συνάντησης που, ενώ αντιμετωπίζει τους μετανάστες σαν αναλώσιμο εμπόρευμα και πηγή υπερκερδών, επιχειρεί ταυτόχρονα να εμφανίσει ένα φιλανθρωπικό προσωπείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η “συνάντηση της κοινωνίας των πολιτών”, που προηγήθηκε του GFMD και παρουσιάστηκε ως διάλογος με τους μετανάστες, φιλοξενήθηκε στον Αστέρα της Βουλιαγμένης υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Ωνάση (!) και σε αυτή προσκλήθηκαν μόνο οι “εγκεκριμένες και υπεύθυνες” ΜΚΟ, αποκλείοντας έτσι το σύνολο σχεδόν των μεταναστών. Χαρακτηριστικά, ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Β. Μουλόπουλος, που είχε προσκληθεί εκεί, εξέφρασε την απορία του, πώς γίνεται ένας τέτοιος διάλογος να διεξάγεται χωρίς την παρουσία των άμεσα ενδιαφερομένων.
Στον αντίποδα κινήθηκαν τα αντιρατσιστικά και μεταναστευτικά κινήματα, που οργάνωσαν ενωτική διεθνή σύνοδο ενάντια στο GFMD στην Αθήνα. Αυτές οι κινηματικές διαδικασίες έφεραν κοντά εκατοντάδες εκπροσώπους μεταναστευτικών οργανώσεων και αγωνιστές του ελληνικού κινήματος, με επίκεντρο τη Διεθνή Συνέλευση Μεταναστών και Προσφύγων (IAMR), που προσέδωσε ένα ενθουσιώδες διεθνές χρώμα στις κινητοποιήσεις. Περίπου 100 εκπρόσωποι εργατικών και μεταναστευτικών κινήσεων ήρθαν από 19 χώρες όλων των ηπείρων για να πάρουν μέρος στις εργασίες της IAMR και της διεθνούς συνόδου. Η έλευσή τους έγινε δυνατή χάρη στις προετοιμασίες και την ενεργητική κινητοποίηση της Ένωσης Εργαζομένων και του Δικτύου Υποστήριξης Μεταναστών και Προσφύγων, παρόλο που αρκετοί ακόμη δεν κατάφεραν να έρθουν στην Αθήνα λόγω της προκλητικής άρνησης των ελληνικών αρχών να τους χορηγήσουν βίζα εισόδου. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί η άτονη κάλυψη αυτών των διαδικασιών από το μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής πολιτικής αριστεράς – ίσως μάλιστα ο όρος “κραυγαλέα απουσία” να περιγράφει ακόμη ορθότερα τη στάση τόσο του ΚΚΕ, που απείχε επιδεικτικά, όσο και του ΣΥΝ (με τις αναμενόμενες τιμητικές εξαιρέσεις ευαισθητοποιημένων στελεχών του). Το κενό καλύφθηκε εν μέρει από την ενωτική δράση και υποστήριξη αρκετών συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αν και οι “μεγάλες δυνάμεις” της πολιτικής αριστεράς χρωστούν πολλές εξηγήσεις για την απουσία τους.
Η διεθνής σύνοδος ξεκίνησε την Κυριακή στην ΑΣΟΕΕ από το πρωί, με την εναρκτήρια συνεδρίαση της IAMR, και συνεχίστηκε όλη την ημέρα με πολλά ενδιαφέροντα εργαστήρια διαφόρων συλλογικοτήτων. Η πρώτη ημέρα έκλεισε με κοινή εκδήλωση όλων των συμμετεχόντων σχετικά με την καταλήστευση των φτωχών χωρών και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που ωθούν εκατομμύρια απελπισμένων να εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους. Τη Δευτέρα η IAMR συνέχισε τις διαδικασίες της στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο με θεματικά εργαστήρια, και την Τρίτη σε ολομελειακή συνέλευση υιοθέτησε τη γενική διακήρυξη και σειρά εξειδικευμένων αποφάσεων. Εξάλλου τη Δευτέρα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία της κοινής οργανωτικής επιτροπής της διεθνούς συνόδου, αντιρατσιστική συναυλία στον Άγιο Παντελεήμονα. Ήταν μια καταρχήν θετική κίνηση που δείχνει τις δυνατότητες σε περιοχές δύσκολες, αρκεί η όποια δράση να βασίζεται σε μακρόπνοη και καθημερινή παρέμβαση, που μπορεί να ανατρέπει με ουσιαστικούς (και όχι “στρατιωτικούς” όρους) την ακροδεξιά προπαγάνδα και να ανιχνεύει διεξόδους με τη συνεργασία ντόπιων και μεταναστών. Τη συναυλία χαιρέτισαν και δύο εκπρόσωποι της IAMR, ο Κενυάτης Κιάμα Κάαρα και η Τερέζα Γκουτιέρεζ από το Συνασπισμό 1ης Μάη (ΗΠΑ), που με την εμπνευσμένη και αγωνιστική τοποθέτησή της ενθουσίασε τους συμμετέχοντες.
Το πρωί της Τετάρτης 4/11 ήταν πολύ πλούσιο σε δραστηριότητα για τα μέλη της IAMR. Αντιπροσωπεία αποτελούμενη μεταξύ άλλων από τους πρόεδρους του φιλιππινέζικου συνδικάτου KMU και της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Καταπιεζόμενων Μεταναστών συνόδευσε στελέχη της Ένωσης Εργαζομένων και της ΚΟΕ στο λιμάνι του Πειραιά, όπου συζήτησαν με τον Γιώργο Νουχουτίδη, πρόεδρο της Ένωσης Λιμενεργατών ΟΛΠ, και με στελέχη της ΟΜΥΛΕ. Μετά τη συνάντηση μίλησαν στους λιμενεργάτες, μεταφέροντας την αλληλεγγύη τους και τις εμπειρίες τους από αντίστοιχους αγώνες στα λιμάνια της Μανίλα και της Κωνσταντινούπολης, καταχειροκροτούμενοι από τους συγκεντρωμένους απεργούς. Το μεσημέρι πενταμελής αντιπροσωπεία της IAMR επισκέφθηκε τη Βουλή και συναντήθηκε με εκπροσώπους της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ (Μουλόπουλος, Κουράκης, Δρίτσας, Διώτη κ.ά.), στους οποίους παρέδωσε φάκελο με τις θέσεις της IAMR και ζήτησε την αλληλεγγύη τους και σε συγκεκριμένες υποθέσεις δίωξης πολιτικών προσφύγων από την ΕΕ, όπως ο Φιλιππινέζος κομμουνιστής Χοσέ Μαρία Σισόν που ζει στην Ολλανδία ως πολιτικός πρόσφυγας. Όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους, καταδικάζοντας τα αντιμεταναστευτικά πογκρόμ και τις “αντι”τρομοκρατικές πολιτικές και υποσχόμενοι ότι θα εντείνουν και θα συγκεκριμενοποιήσουν την αλληλεγγύη τους. Αμέσως μετά δεκάδες μέλη της IAMR, της Ένωσης Εργαζομένων και των Αριστερών Σχημάτων μετέβησαν στην ολλανδική πρεσβεία, όπου ξεδίπλωσαν πανό κατά της απόπειρας της ολλανδικής κυβέρνησης να επανεντάξει τον Σισόν στις επαίσχυντες τρομολίστες της ΕΕ παρά την πρόσφατη αντίθετη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, και επέδωσαν σε εκπρόσωπο της πρεσβείας σχετικό ψήφισμα με υπογραφές μαζικών φορέων.
Το απόγευμα της Τετάρτης 4/11 ολοκληρώθηκε ο κύκλος κινητοποιήσεων ενάντια στο GFMD με μεγάλη διαδήλωση από το Σύνταγμα προς το Μέγαρο Μουσικής, όπου συνεδρίζε το διακυβερνητικό “φόρουμ”. Με το μπλοκ της IAMR, στο οποίο συμμετείχε και η Ένωση Εργαζομένων, στην κεφαλή της πορείας, η διαδήλωση είχε από την αρχή ενθουσιώδη και διεθνή χαρακτήρα. Οι άνω των 2.000 διαδηλωτές πορεύτηκαν με συνθήματα και τραγούδια στα ελληνικά, τα αγγλικά, τα ισπανικά και άλλες γλώσσες, καταγγέλλοντας την ιμπεριαλιστική καταλήστευση και την ακραία εκμετάλλευση ντόπιων και μεταναστών από το κεφάλαιο. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να απαγορεύσει την πορεία πριν καν υπάρξει οπτική επαφή με το Μέγαρο Μουσικής, τοποθετώντας κάθετα στην οδό Βασ. Σοφίας δεκάδες κλούβες και διμοιρίες ΜΑΤ. Μετά από επιτόπιες ομιλίες εκπροσώπων της IAMR και ελληνικών οργανώσεων, η διαδήλωση επέστρεψε στο Σύνταγμα όπου και τερματίστηκε. Έτσι το τετραήμερο των ενωτικών διεθνών κινητοποιήσεων ενάντια στο GFMD ολοκληρώθηκε επιτυχημένα, και συνεισέφερε όχι μόνο στην καταγγελία του αντιμεταναστευτικού στην ουσία “φόρουμ. αλλά και στη σύσφιξη των σχέσεων και την ανάπτυξη του συντονισμού και της κοινής δράσης μεταξύ διαφορετικών συλλογικοτήτων απ’ όλο τον κόσμο. Δόθηκε ραντεβού λοιπόν, με ακόμη καλύτερους πλέον όρους, στην επόμενη διεθνή σύνοδο, του χρόνου στο Μεξικό!
Ερρίκος Φινάλης
Δηλώσεις διεθνών οργανώσεων μεταναστών
Ένι Λεστάρι, πρόεδρος της Διεθνούς Συμμαχίας Μεταναστών, Χονγκ Κονγκ
Είμαι από την Ινδονησία, αλλά εργάζομαι ως οικιακή βοηθός στο Χονγκ Κονγκ. Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα των μεταναστών, και ήρθαμε εδώ να διαμαρτυρηθούμε, διότι οι κυβερνήσεις που συναντώνται στο GFMD δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να αναπαράγουν μια άθλια κατάσταση.
Έλμερ Λαμπόγκ, πρόεδρος της συνδικαλιστικής ομοσπονδίας KMU, Φιλιππίνες
Ήρθαμε στην Ελλάδα για να πάρουμε μέρος στην IAMR, ενάντια στο GFMD, που είναι ένα ακόμη ιμπεριαλιστικό όργανο με στόχο το ξεζούμισμα όλων των εργαζομένων, περιλαμβανομένων των μεταναστών. Θέλουμε να προωθήσουμε την αλληλεγγύη και το συντονισμό των αγώνων της μεγάλης εργαζόμενης πλειοψηφίας.
Σάιμον Κιμ, Φίλοι της Ασίας, Ν. Κορέα
Είμαι πολύ χαρούμενος που συμμετέχω στην IAMR και στις υπόλοιπες κινητοποιήσεις με τόσους Έλληνες και ξένους φίλους, που όλοι αγωνιζόμαστε για τον ίδιο σκοπό.
Μαλίκ Σι, Εθνική Συνομοσπονδία Εργατών Σενεγάλης
Η συμμετοχή μου εδώ οφείλεται στην προσπάθειά μας να αναπτύξουμε το συντονισμό μας και με άλλα κινήματα και συνδικάτα σε διεθνές επίπεδο για τα προβλήματα των μεταναστών. Ήρθαμε να ανταλλάξουμε εμπειρίες και ιδέες, διότι η Σενεγάλη είναι ταυτόχρονα χώρα αποστολής μεταναστών στην Ευρώπη, αλλά και χώρα υποδοχής άλλων Αφρικανών μεταναστών.
Μπελαρμίνο Σαγουίνγκ, ιταλικό τμήμα του φιλιππινέζικου κινήματος MIGRANTE
Στην Ιταλία οι μετανάστες αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες. Η κατάσταση είναι απελπιστική, κάθε βδομάδα χιλιάδες φυλακίζονται ή απελαύνονται. Ήρθαμε στην Αθήνα γιατί πρέπει να ακουστεί και η φωνή αυτών που δεν έχουν φωνή!
Κατρίνα Γιορένε, οργάνωση υπεράσπισης μεταναστών και προσφύγων Tenaganita, Μαλαισία
Στη Μαλαισία έχουμε πάνω από 3,5 εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Ήρθαμε εδώ για να φωνάξουμε στο GFMD, μαζί με τους φίλους μας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, ότι οι άνθρωποι δεν είναι εμπόρευμα.
Λίλι Τζαχάν, πρόεδρος της ΜΚΟ BOMSA, Μπαγκλαντές
Στο Μπαγκλαντές ο μέσος μισθός είναι 100 δολάρια, κι αυτό δημιουργεί κύματα φυγής προς πλουσιότερες ασιατικές χώρες και προς τη Μέση Ανατολή. Αγωνιζόμαστε λοιπόν τόσο για τα δικαιώματα των συμπατριωτών μας στο εξωτερικό όσο και για να εκλείψουν στη χώρα μας οι συνθήκες που τους σπρώχνουν στη μετανάστευση.
Κιάμα Κάαρα, Κένυα – συντονιστής Αφρικής της ΜΚΟ ΙΒΟΝ
Συμμετέχουμε στην IAMR επειδή αποτελεί ένα οχυρό ενάντια στις αντιμεταναστευτικές πολιτικές του GFMD και των πλούσιων χωρών. Η παρουσία μας εδώ μας βοηθά να δουλέψουμε σε πολλά επίπεδα υπέρ των μεταναστών και των προσφύγων, ειδικά τώρα που η κρίση οξύνει ακόμη περισσότερο μια ήδη δραματική κατάσταση.
Τζούλια Καμαγκόνγκ, Εθνική Συμμαχία Φιλιππινέζων NAFCON, ΗΠΑ
Στις ΗΠΑ η κατάσταση των μεταναστών είναι άθλια, και δεν βλέπουμε να αλλάζει τίποτα με τον Ομπάμα πρόεδρο. Είμαστε ενθουσιασμένοι που βρισκόμαστε στην Αθήνα με όλους εσάς, διότι η μοναδική λύση μπορεί να προέλθει από ένα ενωτικό κίνημα των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα.
Δηλώσεις οργανώσεων μεταναστών στην Ελλάδα
Λορέτα, Ένωση Αφρικανών Γυναικών
Η σημερινή μας συνάντηση είναι μια ευκαιρία για να εκφράσουμε τα προβλήματα που έχουμε σαν μετανάστριες, σαν αφρικανές γυναίκες. Προβλήματα που δεν βλέπουμε να επιλύονται ακόμα και τώρα που το ΠΑΣΟΚ ήρθε στην κυβέρνηση.
Αμπτούλ Ιντρίς, γραμματέας της Κοινότητας Μαροκινών και Σαχραουί
Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Αυτοί που κυβερνάνε δεν νοιάζονται καθόλου τους μετανάστες. Δεν υπάρχει σε καμιά άλλη χώρα να πας να δίνεις λεφτά για άδεια παραμονής. Δυστυχώς λένε μόνο όμορφα λόγια, όμως το GFMD είναι το φόρουμ αυτών που δημιουργούν τα προβλήματα και αναγκάζουν τους ανθρώπους να φύγουν από τον τόπο τους. Είναι ένα φόρουμ που δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά προβλήματα των λαών και των μεταναστών.
Ανρί Κασόνγκο, Action Congo
Πρώτα απ’ όλα όσοι βρισκόμαστε εδώ στην Ελλάδα, έξω από το Κονγκό, πρέπει να συντονιστούμε και να αγωνιστούμε. Η δύναμή μας θα επιτρέψει στους άλλους να σμίξουν μαζί μας στον αγώνα για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τα πράγματα, και εδώ και στο Κονγκό. Το Κονγκό είναι μια μεγάλη και πλούσια χώρα – αλλά δυστυχώς είναι πάντα στα χέρια άλλων, των Ευρωπαίων, των Αμερικάνων, αυτών που θέλουν να παίρνουν όλα τα πλούτη με το ζόρι, εγκαταλείποντας τον κόσμο στην πείνα και σπρώχνοντάς τον στην αναγκαστική μετανάστευση.
Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Τετάρτης 6 Νοεμβρίου, ο φίλος και σύντροφός μας… Διαβάστε περισσότερα
Ο Γιάννης Χοντζέας γεννήθηκε στην Κορώνη της Μεσσηνίας το 1930. Σε ηλικία μόλις 11 χρονών… Διαβάστε περισσότερα
«Θα βαδίσουμε μέχρι τέλους το μονοπάτι της αντίστασης, ακόμα κι αν σκοτωθούμε όλοι, ακόμα κι… Διαβάστε περισσότερα
Ανακοίνωση της ΚΟΕ για τις προσεχείς ευρωεκλογές Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις ιδρυτικές της διακηρύξεις… Διαβάστε περισσότερα
- 1 - Η τάση προς τον πόλεμο δυναμώνει και τα επίκεντρά του διευρύνονται: είναι… Διαβάστε περισσότερα
Η τριπλή απαγόρευση που επέβαλε η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση μεταξύ άλλων στον Γιάνη Βαρουφάκη, επικεφαλής… Διαβάστε περισσότερα