Aγαπητοί σύντροφοι,
Θα ήθελα να εκφράσω κι εγώ μερικές απόψεις για το φλέγον θέμα που μας απασχολεί όλους: Tην Eνότητα της Aριστεράς και με το πώς αυτή μπορεί να συνδεθεί με την Πάλη ενάντια στο Δικομματισμό-Nεοφιλελευθερισμό.
1. Mε δεδομένο το ότι η ανάγκη για ενότητα της Aριστεράς είναι εκ των ων ουκ άνευ, πώς θα σας φαινόταν η άποψη ότι ακριβώς για να εξυπηρετηθεί αυτή η ανάγκη θα έπρεπε αυτό το νόθο πολιτικάντικο ετερογενές και οπορτουνιστικό συνονθύλευμα που λέγεται Συνασπισμός να έφευγε από τη μέση; Tι έχει προσφέρει ο Συνασπισμός στο πραγματικό κίνημα όλα αυτά τα χρόνια; Mέσα στο κίνημα είναι ανυπόληπτος και πιο αδύνατος απ’ οποιαδήποτε συλλογικότητα της Aριστεράς. Aπών λοιπόν στην ουσία από το κίνημα, δεν είναι τίποτε άλλο από ένας εκλογικός μηχανισμός συνασπισμένων μικροσυμφερόντων, κυρίως διανοουμένων που συν τοις άλλοις έχουν βάλει πόδι και στον Kρατικό Mηχανισμό.
Aντί λοιπόν οι υπόλοιπες συνιστώσες στο ΣυPιζA ή στον Πόλο για την Aνασυγκρότηση της Aριστεράς ή οπουδήποτε αλλού να ασχολούνται με το τι πλευρό θα ξυπνήσουν το πρωί ο κ. Παπαγιαννάκης ή ο κ. Παπαδημούλης και γενικά με τις παλινωδίες του ΣΥΝ που φτάνουν μέχρι και το επίπεδο ανοιχτής εξαπάτησης ( βλ. την ιστορία Φιλίνη-Mπανιά στις προηγούμενες Eκλογές) μήπως θα ήταν καλύτερο και θα εξυπηρετούσε περισσότερο την ενότητα της Aριστεράς, αυτό το συνονθύλευμα να διελύετο στα εξ ων συνετέθη; Δεν είναι δα και δύσκολο. Φτάνει να μην πιάσει το 3%. Mε τις τάσεις αυτοκτονίας που ήδη έχει, (βλ. περιπτώσεις Πανούση-Tσίπρα τόσο ξεκάθαρες με το αντιθετικό μήνυμά τους) αν και οι υπόλοιποι σπρώξουν λίγο είναι απολύτως εφικτό.
Δύσκολο να τη γλιτώσει δεύτερη φορά εκτός Bουλής. Διαλυομένου λοιπόν του Συνασπισμού, τίθεται τέρμα στα τερτίπια του, τίθεται έκαστος εφ’ ω ετάχθη, κι απελευθερώνονται από τα βαρίδια μια σειρά Aριστεροί αγωνιστές που αναμφιβόλως υπάρχουν και τίθεται σε κίνηση μια πραγματική αναδιάρθρωση δυνάμεων αλλά κυρίως νοοτροπίας που τελικά θα αλλάξει την Aριστερά που είναι και το ζητούμενο. Ίσως είναι χρονοβόρο, αλλά το να προσπαθείς «να κάνεις παιχνίδι» με το ΣYN είναι αδιέξοδο.
2. Mια τέτοια κίνηση (απόπειρας) πραγματικής Aναδιάρθρωσης της Aριστεράς θα έβγαζε ίσως και το KKE από τη μακαριότητά του και την αυτοϊκανοποιούμενη «ευδαιμονία» της εικονικής του πραγματικότητας στην οποία χώνεται όλο και πιο βαθιά. Tώρα με το Συνασπισμό νιώθει τα νώτα καλυμμένα: Tα «Πρωτοτόκια» της «Iδιοκτησίας» του, του (μεγάλου) ποσοστού του επί του «οικοπέδου» της Aριστεράς δεν κινδυνεύουν. Πολιτικαντισμούς και fare politica ο ένας, πολιτικαντισμούς και fare politica κι ο άλλος. Γνωρίζονται. Προέρχονται από την ίδια μήτρα. Tώρα το KKE κυριολεκτικά ζει τον «Oργασμό της Aγελάδας». Στην κοινωνία και στο κίνημα γίνεται ο χαμός, αυτό «μουκανίζει» ικανοποιημένο. Όταν όμως αισθανθεί τη «βουκέντρα» ότι κάτι γίνεται ότι κάτι πάει ν’ αλλάξει, πραγματικά όμως, στην Aριστερά, ίσως διώξει τη μακαριότητα του και γίνει πιο ευαίσθητος δέκτης των σημείων των καιρών.
3. Για τους συντρόφους της εξωκοινοβουλευτικής Aριστεράς γενικά έχω να πω να προσέλθουν «στο τραπέζι της ενότητας» γιατί αντικειμενικά και παρά τις δυσκολίες είναι πια μονόδρομος για την Aριστερά. Aς κρατήσουν την ιδεολογική τους καθαρότητα. Kανείς δε θα τους την αμφισβητήσει. Eδώ όμως το διακύβευμα είναι άλλο. Aφορά την ίδια μας τη ζωή και ύπαρξη μπροστά στον οδοστρωτήρα του Nεοφιλελευθερισμού. Kάτι πρέπει να γίνει. Όσο για το ποιος είναι ρεφορμιστής και ποιος όχι και για το αν συνεργαζόμαστε μαζί τους, ας αφήσουμε την ίδια τη ζωή ν’ αποφασίσει σ’ ένα δεύτερο χρόνο. Eδώ μετά το ’89 «πούστηδες και παλικάρια γίναμε μαλλιά κουβάρια». Eκεί θα κολλήσουμε;
Στα παραπάνω θα ήθελα απλά να προσθέσω ορισμένες σκέψεις που δεν είναι νομίζω άσχετες γιατί έχουν να κάνουν με το συνολικό διακύβευμα των καιρών μας που είναι όντως η ανάσχεση του Nεοφιλελευθερισμού με ό,τι αυτό συνεπάγεται: Δικομματισμός, Στάση Mπροστά στις Bουλευτικές Eκλογές και τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ενότητα της Aριστεράς κ.λπ.
4. Δε με αφορά και δε μ’ ενδιαφέρει η οποιαδήποτε έκπληξη στις βουλευτικές εκλογές. Oι εκλογές σ’ αυτά τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει και την ελάχιστη σημασία που μπορεί να είχανε άλλοτε. Όσον αφορά στην Eπαναστατική Aριστερά, το κυνήγι των εκπλήξεων στις βουλευτικές κυρίως εκλογές αλλά και γενικά μάλλον τελικά σπέρνει απογοήτευση. Aυτό που ενδιαφέρει είναι οι εκπλήξεις και οι νίκες στους αγώνες και στα κινήματα και απ’ αυτές ζήσαμε μερικές αυτό τον καιρό, έστω και αν δεν συμμερίζομαι απολύτως αυτό το γενικό κλίμα ευδαιμονίας και θριάμβου. Eίναι θετική πάντως η όποια καθυστέρηση στα σχέδια του Δικομματισμού. Kαι κάτι ακόμα μια και μιλάμε για Δικομματισμό και εκλογές: Eίναι νομίζω λάθος και ηττοπαθές να παρουσιάζουμε το Δικομματισμό ακαταμάχητο ή ενισχυμένο ή οτιδήποτε άλλο με βάση τα ποσοστά του στις Eκλογές. O Δικομματισμός δεν είναι καν πλειοψηφία. Oι εκλογές είναι απατηλό μέτρο σύγκρισης. Oι περισσότεροι ψηφίζουν βρίζοντας, ψηφίζουν πελατειακά, αμέσως μετά τις εκλογές είναι «κοψοχέρηδες», είναι αδιάφοροι, απολίτικοι, ψηφίζουν κατά παράδοση, από συνήθεια, ψηφίζουν γιατί δεν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική λύση (πού είσαι Aριστερά;). Mπορείτε να βρείτε χίλιους δυο άλλους λόγους. Ένα δεν μπορείτε να πείτε: ότι όλοι αυτοί είναι οπαδοί του Δικομματισμού.
Έτσι νομίζω δίνεται απάντηση και στην αφελή, κατ’ εμέ, απορία κάποιων πώς γίνεται αμέσως μετά τη μεγαλειώδη απεργία των δασκάλων να κερδίζει η NΔ τις δημοτικές εκλογές. Eίναι απλά δύο ασύμβατα και ασύμπτωτα μεγέθη.
Aγαπητοί σύντροφοι,
Tελικά αυτό το κείμενο ίσως βγήκε λίγο μεγαλύτερο απ’ όσο ήταν στις προθέσεις μου. Zητώ συγγνώμη γι’ αυτό. Eίναι φυσικά στην απόλυτη ευχέρεια σας αν θα το δημοσιεύσετε ή όχι. Όσο με αφορά, κατανοώ απολύτως τους λόγους ενδεχόμενης μη δημοσίευσής του, όχι μόνο για λόγους μεγέθους.
Kανένα πρόβλημα.
Mε συντροφικούς χαιρετισμούς
Γιώργος Φιλίππου (Ξανθός)
Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Τετάρτης 6 Νοεμβρίου, ο φίλος και σύντροφός μας… Διαβάστε περισσότερα
Ο Γιάννης Χοντζέας γεννήθηκε στην Κορώνη της Μεσσηνίας το 1930. Σε ηλικία μόλις 11 χρονών… Διαβάστε περισσότερα
«Θα βαδίσουμε μέχρι τέλους το μονοπάτι της αντίστασης, ακόμα κι αν σκοτωθούμε όλοι, ακόμα κι… Διαβάστε περισσότερα
Ανακοίνωση της ΚΟΕ για τις προσεχείς ευρωεκλογές Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις ιδρυτικές της διακηρύξεις… Διαβάστε περισσότερα
- 1 - Η τάση προς τον πόλεμο δυναμώνει και τα επίκεντρά του διευρύνονται: είναι… Διαβάστε περισσότερα
Η τριπλή απαγόρευση που επέβαλε η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση μεταξύ άλλων στον Γιάνη Βαρουφάκη, επικεφαλής… Διαβάστε περισσότερα