ΕΝ ΤΑΧΕΙ ΚΑΙ ΑΡΑΔΙΑΣΤΑ

Εν Τάχει και Αραδιαστά

Από το τίποτα…

Καλό είναι να έχεις εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστω με ένα 55,8% και με 250.000 λιγότερους ψηφοφόρους από την προηγούμενη φορά. Για σκεφτείτε να μην τον είχαν «πιέσει» τα άλλα μέλη της «οικογένειας» το βράδυ των βουλευτικών εκλογών, όταν ο άλλος ανάγγελλε στο Ζάππειο την διεκδίκηση της προεδρίας, και για μερικές μέρες ζητούσαν την παραίτησή του και τα «συγκροτήματα»…

Το δόγμα Κατσιφάρα νίκησε

Θυμάστε που ο γραφικός Κατσιφάρας είχε πει ότι «το ΠΑΣΟΚ ήταν, είναι και θα παραμείνει παπανδρεϊκό»; Επαληθεύτηκε ο άνθρωπος. Μόνο που στις 6.30 το απόγευμα παρουσίαζαν τα αποτελέσματα σαν ένα θρίαμβο για τον Γιώργο και τη συμμετοχή και, όσο περνούσε η ώρα, τα ποσοστά κατέβαιναν για να φτάσουν στο τελικό, που ανακοινώθηκε δύο μέρες μετά: 55,8%, 38,5%, και 730.000 ψηφοφόροι. Πάντα παίζουν ρόλο οι εντυπώσεις, ιδίως όταν δεν έχουν κλείσει ακόμα οι κάλπες (έκλεισαν στις 8.00). Το κόλπο θυμίζει αυτό που διέρρεε η Χ. Τρικούπη το απόγευμα της μέρας των βουλευτικών εκλογών: «Λένε ψέματα τα γκάλοπ, είμαστε τσίμα-τσίμα και ίσως μπροστά». Έτσι συγκράτησαν τη «διαρροή» τότε στο 38%.

Η πρώτη φορά…

Ο Βενιζέλος πρώτη φορά (και πολύ ορμητικά, τόσο που τα έκανε θάλασσα) διεκδίκησε προεδρία στο ΠΑΣΟΚ και τώρα μετρά αντιπάλους και απειλές. Πρώτη φορά και ο Γιώργος κερδίζει εκλογές με αντίπαλο, έστω και από το κόμμα του. Δεν είναι λίγο αυτό για το ηθικό του Γιώργου, που πλέον έμαθε και ωρίμασε…

Δύο μέρες κράτησε η χαρά…

Η ΝΔ, που όλο αυτό το διάστημα κράτησε στάση αναμονής και βοήθειας προς τον Γιώργο, έβαλε τέλος στο μεταβατικό διάστημα και προχώρησε στα πρώτα βόλια: προωθεί τον εκλογικό νόμο, ξαναθέτει το άρθρο 16, κάνει πιο συγκεκριμένες προτάσεις για το ασφαλιστικό. Θυμίζει ότι έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και ίσως το γλεντάει κιόλας, παρά τα… μικρά της προβλήματα. Στο τηλεγράφημα που έστειλε ο Καραμανλής στον Γιώργο αναφέρεται καθαρά: «Αγαπητέ Γιώργο, συγχαρητήρια για την επανεκλογή σου. Προσβλέπω στην καλή συνεργασία κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τα μεγάλα προβλήματα του τόπου»…

Ίσως το καλύτερο…

Ο Καρατζαφέρης μπορεί να έχει μαζέψει ό,τι πιο αντιδραστικό στο κόμμα του, αλλά δεν στερείται ευφυΐας. Δήλωσε, λοιπόν, για την εκλογή του Γιώργου τα ακόλουθα: «Η 16η Σεπτεμβρίου ήταν η πύρρειος νίκη του Κώστα Καραμανλή, η 11η Νοεμβρίου η μεγαλειώδης νίκη του. Το κατενάτσιο της οικογενειοκρατίας πήρε, για ακόμα μια φορά, το αποτέλεσμα που ήθελε». Ο Καρατζαφέρης γνωρίζει ότι κι αυτός θα υποστεί πίεση από τον Καραμανλή…

Μόλις τόλμησε να μιλήσει για «ρεύμα»…

Ο Βενιζέλος πήγε να διασκεδάσει εντυπώσεις με τη θολή φράση για δημιουργία «ρεύματος». Ξεσηκώθηκαν οι «ταλιμπάν» του Γιώργου και ξεσπάθωσαν. Για παράδειγμα, ο κ. Παμπούκης είπε χαρακτηριστικά στη ΝΕΤ 105,8: «Δεν νομίζω ότι είναι εκφραστής κάποιου ρεύματος, διότι ουδείς ψήφισε τον Β. Βενιζέλο για να κάνει υποκατάστημα εντός του ΠΑΣΟΚ, ούτε κανένας το είπε αυτό πριν γίνει αυτή η επιλογή… Ο Παπανδρέου έλαβε εντολή να σπάσει τα μαγαζάκια».

Αργότερα, από έγκυρους κύκλους του Βαγγέλη διευκρινίστηκε πως οι άνθρωποι που συγκροτούν το στενό πυρήνα των υποστηρικτών του αποφάσισαν να διατηρήσουν απλώς «ένα χαλαρό σύνδεσμο μεταξύ τους, που σε καμία περίπτωση δεν θα λάβει οργανωτικό χαρακτήρα… Δεν πρόκειται να υπάρξει οργανωτική έκφραση του ρεύματος. Άλλωστε, όσοι τον στηρίζουν απεχθάνονται αυτού του είδους τις διαδικασίες». Το παράδειγμα του Σουφλιά, που διαγράφτηκε (δημοκρατικότατα…) από τον Κ. Καραμανλή, ενώ είχε πάρει 30% στο συνέδριο της ΝΔ που εξέλεξε πρόεδρο, τους φρονηματίζει, προς το παρόν…

Κυβερνητισμός – καθεστωτισμός

Μια χρήσιμη πλευρά από το ξεκατίνιασμα που έγινε εντός του ΠΑΣΟΚ στους δύο μήνες ήταν πως ακούστηκαν και ορισμένες λέξεις, όπως «καθεστωτισμός», «κυβερνητισμός» κ.λπ., που υπογράμμιζαν μια απόσταση από το λαό και τα προβλήματά του και, τελικά, μια άγρια επίθεση ενάντιά του. Μόνο που όσοι τα επικαλέστηκαν το έκαναν για λίγο, για δικές τους σκοπιμότητες, ενώ ο λαός τρώει στη μάπα ασταμάτητα τους νεοφιλελεύθερους κυβερνητισμούς και καθεστωτισμούς…

Επιτεύγματα υπουργών της ΝΔ 1

Ο Γιώργος Βουλγαράκης είχε τόση επιτυχία ως υπουργός Πολιτισμού που αποφάσισε να βγάλει βιβλίο με τίτλο «Πολιτισμού άποψη». (Δεν ξέρουμε γιατί δεν έβγαλε αντίστοιχα βιβλία και για τη θητεία του ως υπουργός Δημόσιας Τάξεως. Προτεινόμενοι τίτλοι: «Η αρπαγή των Πακιστανών», «Η μεγάλη παρακολούθηση» κ.λπ. Το αστείο είναι στο ποιοι παρουσίασαν το βιβλίο… Συντόνισε η Μαρία Χούκλη και μίλησαν οι Θόδωρος Πάγκαλος, Δ. Παντερμαλής (καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας ΑΠΘ), Παντελής Βούλγαρης (σκηνοθέτης), και Κ. Γεωργουσόπουλος (κριτικός θεάτρου και συγγραφέας). Καλοπερνάμε μήπως σε αυτές τις έξοχες βραδιές και χτίζουμε σχέσεις ποικίλες;

Επιτεύγματα υπουργών της ΝΔ 2

Ο κ. Πέτρος Δούκας, που το όνομά του ήταν μπλεγμένο στο σκάνδαλο των ομολόγων (για το οποίο ο Ζορμπάς είπε ότι υπάρχουν έγγραφα που δείχνουν πολιτικά πρόσωπα), βρέθηκε για λίγο στην Ινδία! Μίλησε σε σεμινάριο στο Πανεπιστήμιο Νεχρού του Νέου Δελχί με θέμα «Αρχές ελληνικής φιλοσοφίας και σύγχρονο μάνατζμεντ». Κάτι ξέρει ο Δούκας για το ζήτημα, έχει πείρα και «ελληνικό δαιμόνιο», επομένως θα συνδυάσει αρετές της φυλής με δομημένα κόλπα νέας εσοδείας…

Επιτεύγματα υπουργών της ΝΔ 3

Στο αγγλικό περιοδικό «Εconomist» δημοσιεύτηκε μια δισέλιδη διαφημιστική καταχώριση με τίτλο «Το νέο δροσερό πρόσωπο του ελληνικού τουρισμού», με φωτογραφίες παραλιών και αρχαιολογικών χώρων. Το περίεργο είναι ότι το κείμενο που συνόδευε την καταχώρηση (που, σημειωτέον, στοιχίζει περίπου 300.000 ευρώ, τα οποία πληρώνει το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή ο φορολογούμενος) αναφέρεται 12 φορές ο νέος υπουργός Τουρισμού Άρης Σπηλιωτόπουλος… Ποιος εγκρίνει τέτοιες δαπάνες και με ποια διαδικασία;

Μια ακόμη πρωτιά

Μετά τα επιτεύγματα των «γαλάζιων παιδιών», που ξοδεύουν τόσο απλόχερα από τον κρατικό κορβανά, μας προσγειώνει η είδηση που αντιγράφουμε από τον Τύπο της 14/11: «Πρωτοπορία της Ελλάδας στις ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία καταγράφει έκθεση του ΟΟΣΑ στο “Πανόραμα Υγείας 2007”, που δημοσίευσε χθες. Πιο συγκεκριμένα, το 57% των δαπανών για Υγεία στην Ελλάδα καταβάλλεται από τους ίδιους τους πολίτες, ενώ μόνο το 43% έχει δημόσια χρηματοδότηση… Σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης η ιδιωτική πληρωμή της περίθαλψης δεν ξεπερνά το 28%, ενώ ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 25%». H Ελλάδα κατακτά διεθνώς μία ακόμη θλιβερή πρωτιά. Μεταξύ των τριάντα χωρών του ΟΟΣΑ, δαπανούμε τα λιγότερα ως κράτος για την Υγεία και τα περισσότερα ως ιδιώτες… Κακά τα ψέματα, η διαπιστούμενη σήμερα –σε πολλές περιπτώσεις, εσκεμμένη– κατάρρευση του ΕΣΥ έχει τη βάση της στην έλλειψη πόρων και προσωπικού.

Κατά τ’ άλλα, καλά γλεντάνε οι φραγκάτοι και οι υπάλληλοί τους…