Το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ ξεκίνησε την Τρίτη 26 Μάρτη με μια πολύ μεγάλη διαδήλωση στην Τύνιδα, στην οποία πήραν μέρος 80-100 χιλιάδες άνθρωποι. Τον τόνο έδινε η αραβική νεολαία, με μεγάλη γυναικεία συμμετοχή. Tο μπλοκ των Παλαιστίνιων, στο οποίο συμμετείχε και η σύζυγος του Άχμαντ Σααντάτ, του φυλακισμένου ηγέτη του PFLP, ήταν στην κεφαλή της πορείας. Ακολουθούσε το Λαϊκό Μέτωπο της τυνησιακής αριστεράς με επικεφαλής τον σ. Χαμαμί και ισχυρή περιφρούρηση. Μετά, αφρικανικά κινήματα με ενδυμασία τοπική, έντονα χρώματα και μουσικές. Πολλά από αυτά αναφέρονταν και στο θέμα της μετανάστευσης, με το σύνθημα «Αλληλεγγύη στους χωρίς χαρτιά». Στα αραβικά μπλοκ, με πολύ δυναμικό το αιγυπτιακό, το σύνθημα που ακουγόταν συχνότερα και με πάθος ήταν «Ψωμί – Ελευθερία – Εθνική Αξιοπρέπεια». Παρούσα στη διαδήλωση και η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στην οποία μετέχουν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Θεανώ Φωτίου και Βασίλης Χατζηλάμπρου.
Το μεσημέρι της Τετάρτης 27/3 πραγματοποιήθηκε στην πανεπιστημιούπολη το σεμινάριο του transform! Europe και του Ινστιτούτου Espace Marx, με θέμα την ευθύνη της Ευρώπης στο νέο μοντέλο ανάπτυξης των χωρών της Μεσογείου. Εκεί ο Βασίλης Χατζηλάμπρου, μεταξύ ευρωβουλευτών, ακτιβιστών και κοινωνικών οργανώσεων, έδωσε το στίγμα της ελληνικής αριστεράς, υπογραμμίζοντας: «Στην Ελλάδα ξέρουμε τι σημαίνει “αποικία χρέους”, Πλέον οι δημοκρατικοί θεσμοί και το κοινοβούλιο υπάγονται στις αποφάσεις των πιστωτών, στις αποφάσεις του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου που εκφράζονται από τα ψηφίσματα του Eurogroup. Η τελευταία απόφασή του για την Κύπρο δραματοποιεί ακόμη περισσότερο το τοπίο. Ο ανταγωνισμός στη ΝΑ Μεσόγειο διεξάγεται πια χωρίς προσχήματα». Και πρόσθεσε: «Αν η στρατηγική του κεφαλαίου είναι να δημιουργήσει 120 εκατομμύρια φτωχούς τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη, τότε πρέπει και εμείς να αποκτήσουμε ενιαία στρατηγική ενάντια σε αυτό. Είναι αναγκαία η κοινή αντιμετώπιση από τους λαούς της Νότιας Ευρώπης και των αραβικών χωρών, που συναποτελούμε τη Μεσόγειο. Το κεντρικό σύνθημα της χθεσινής μεγάλης πορείας του Φόρουμ, “Ψωμί – Ελευθερία – Εθνική και Κοινωνική Αξιοπρέπεια” μπορεί να αποτελέσει την κοινή κεντρική στόχευσή μας». Κατέληξε δηλώνοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στις Αραβικές εξεγέρσεις και τα κινήματα των πλατειών, γιατί εκείνα έφεραν στο προσκήνιο πιο έντονα από ποτέ το αίτημα για δημοκρατία».
Το πρωί της Πέμπτης 28/3 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με την ηγεσία του Λαϊκού Μετώπου, επικεφαλής της οποίας ήταν ο σ. Χαμά Χαμαμί, πρόεδρος του Κόμματος Τυνήσιων Εργατών. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι βουλευτές Θεανώ Φωτίου και Βασίλης Χατζηλάμπρου. Η συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε σε θερμό και συντροφικό κλίμα, αφορούσε την κατάσταση στην Τυνησία, την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Ο σ. Χαμαμί τόνισε το βάθεμα της πολιτικής κρίσης στη χώρα του μετά τη δολοφονία του αριστερού ηγέτη Σούκρι Μπελαΐντ, και αναφέρθηκε στη δουλειά της τυνησιακής Αριστεράς μέσα και από την προετοιμασία και διεξαγωγή του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ. Οι Τυνήσιοι σύντροφοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την πολιτική γραμμή και τις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Υπογράμμισαν και αυτοί την ανάγκη συντονισμού μεταξύ των κομμάτων και κινημάτων της Μεσογείου, και πιο ειδικά της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Τυνησίας.
Λίγο αργότερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ πήραν μέρος σε συνεδρίαση του Παγκόσμιου Κοινοβουλευτικού Φόρουμ, όπου ο Βασίλης Χατζηλάμπρου είπε, μεταξύ άλλων: «Η μεγάλη αλλαγή που χρειαζόμαστε στην Ελλάδα –για να ανοίξει ο δρόμος στη δημοκρατία και να υπερασπίσουμε τα λαϊκά συμφέροντα– είναι να ανατραπεί το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα που διαπλέκεται με τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ παίρνει δύναμη από την ενίσχυση των λαϊκών αγώνων στις χώρες της Μεσογείου. Η υπόθεση της ανατροπής στην Ελλάδα και στην Κύπρο πρέπει να γίνει υπόθεση όλων. Πρέπει να επιταχύνουμε το βηματισμό μας για να απαντήσουμε στο βάθεμα της κρίσης και στο λυσσαλέο ανταγωνισμό δυνάμεων που ισοπεδώνουν λαούς και χώρες διεκδικώντας πηγές ενέργειας και σφαίρες επιρροής, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ειρήνη στην περιοχή.»