Κείμενα – Επιμέλεια: Ερρίκος Φινάλης
Ευρωσυνθήκη τέλος, ή όχι;
Ακόμη ζαλισμένοι οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ιρλανδικό χαστούκι που έφαγαν στις 13 Ιούνη, παριστάνουν ότι "δεν έγινε και τίποτα"! Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο, μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο, κάλεσε όλα τα κράτη μέλη "να συνεχίσουν τη διαδικασία επικύρωσης της ευρωσυνθήκης", προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση δεκάδων ευρωβουλευτών. Ο εκπρόσωπος του Σιν Φέιν, παίρνοντας το λόγο, τον αποκάλεσε απλά "αηδιαστικό", και χαρακτήρισε ως "άτιμη αντιδημοκρατική μεθόδευση" την απόπειρα να αγνοηθεί το γεγονός ότι, βάσει των κανόνων της ίδιας της ΕΕ, η ευρωσυνθήκη δεν υφίσταται πλέον. Νέο επεισόδιο εκτυλίχθηκε λίγο αργότερα, όταν ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μάρτιν Σουλτζ, πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας, είχε το θράσος να πει ότι "η αντιευρωπαϊκή συμμαχία του Σιν Φέιν, των ακροδεξιών και των κομμουνιστών θα φέρει το φασισμό". Του απάντησε κατάλληλα η ευρωβουλευτής Χάνε Νταλ από τη Δανία: "Ντροπή σας! Ταυτίζετε όσους είναι ενάντια στην ΕΕ με τους φασίστες. Αν υπάρχει κάτι φασιστικό εδώ, είναι τα λόγια που εσείς ξεστομίζετε. Αίσχος!"
Δημοκρατία τύπου ΕΕ
Αυτοί που δεν τόλμησαν να επιτρέψουν στους λαούς των 26 από τα 27 κράτη μέλη να πουν τη γνώμη τους για την ευρωσυνθήκη και την επικυρώνουν μέσω των κοινοβουλίων (εάν γινόταν αυτό και στην Ιρλανδία, θα επικυρωνόταν με ποσοστό της τάξης του 90%, έναντι του 46% που έλαβε το "ναι" στο δημοψήφισμα!) σήμερα προσπαθούν να βρουν τρόπο να παραβιάσουν τους κανόνες που οι ίδιοι έχουν θεσπίσει, και είναι πολύ σαφείς: Εάν μια συνθήκη απορριφθεί από ένα κράτος μέλος, παύει να υφίσταται ακόμη και ως πρόταση, και ισχύει η προηγούμενη συνθήκη. Και, βέβαια, εξακολουθούν να αποκρύπτουν το γεγονός ότι η ευρωσυνθήκη στην πραγματικότητα είναι, με άλλο όνομα, νεκρανάσταση του ευρωσυντάγματος, που απορρίφθηκε στα δημοψηφίσματα της Γαλλίας και της Ολλανδίας. Είναι χαρακτηριστική πάνω σ’ αυτό η δήλωση του Τζουλιάνο Αμάτο, πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας: "Το καλό με την ευρωσυνθήκη είναι ότι δεν ονομάζεται ευρωσύνταγμα, κι άρα κανείς δεν δικαιούται να ζητά δημοψήφισμα!" (21/2/2007, ομιλία του στο London School of Economics).
Στα παλιά τους τα παπούτσια…
Ήδη έχουν αρχίσει να προετοιμάζουν το έδαφος για… νέο δημοψήφισμα στην Ιρλανδία! Ο Βόλφγκανγκ Σάουμπλε, υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, δήλωσε: "Βεβαίως θα λάβουμε υπόψη το ιρλανδικό δημοψήφισμα. Αλλά δεν μπορούν λίγα εκατομμύρια Ιρλανδών να αποφασίζουν για λογαριασμό 495 εκατομμυρίων Ευρωπαίων". Λες και ρώτησε κανείς αυτά τα 495 εκατομμύρια! Ενώ και ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί, απτόητος και ανεπηρέαστος από τις "λεπτομέρειες", είπε: "Ό,τι και να γίνει με τη συνθήκη της Λισαβόνας, για μένα δεν αλλάζει τίποτα. Η κοινή αμυντική πολιτική της ΕΕ θα προωθηθεί". Για να ακολουθήσει η άλλη μεγάλη εκπρόσωπος των ευρωπαϊκών δημοκρατικών ιδεωδών, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ: "Η ΕΕ χρειάζεται τη συνθήκη της Λισαβόνας. Είμαι σίγουρη ότι θα βρούμε μια λύση για την Ιρλανδία". Το αντιδημοκρατικό και αντιλαϊκό παραλήρημα των νέων γκαουλάιτερ της Ευρώπης, η απέχθεια και περιφρόνηση που επιδεικνύουν προς τους υπηκόους τους, δεν έχουν τέλος – απορίας άξιο που κάποιοι αριστεροί, εντός ή εκτός εισαγωγικών, τυφλωμένοι από την ευρωλαγνεία, δεν θέλουν να δουν αυτή την επικίνδυνη, πλέον, πραγματικότητα.
Οι Ιρλανδοί δεν το βάζουν κάτω
Οι προοδευτικές πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις της Ιρλανδίας που συσπειρώθηκαν στο στρατόπεδο του ΟΧΙ πέτυχαν ήδη μια μεγάλη νίκη: κόντρα στη γραμμή και την κινδυνολογία των "μεγάλων" καθεστωτικών κομμάτων (και των… Πράσινων), των επίσημων συνδικαλιστικών ηγεσιών και των κυρίαρχων ΜΜΕ, αλώνισαν την Ιρλανδία απ’ άκρη σ’ άκρη και ενημέρωσαν το λαό για τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ευρωσυνθήκης. Έτσι ανέτρεψαν τα στημένα προγνωστικά και έκαναν πραγματικότητα το 54% του ΟΧΙ, ανακόπτοντας την αντιλαϊκή επίθεση των Βρυξελλών και ξεσκεπάζοντας τον κατάφωρα αντιδημοκρατικό χαρακτήρα της ΕΕ. Πρέπει εδώ να μιλήσουμε για την τεράστια, καθοριστική συμβολή των χιλιάδων Ιρλανδών αγωνιστών, μελών του ρεπουμπλικανικού και αριστερού κινήματος, αλλά και ανένταχτων, που επί μήνες, ενωτικά και πεισματικά, όργωσαν πόλεις και χωριά φέρνοντας το μήνυμα του ΟΧΙ σε κάθε σπίτι. Τώρα, με την απόπειρα των αυταρχικών ηγετών της ΕΕ να παρακαμφθεί η βούληση του ιρλανδικού λαού, το Σιν Φέιν, το Κ.Κ. Ιρλανδίας, η αριστερή οργάνωση Eigiri και άλλες δυνάμεις που πρωτοστάτησαν στην καμπάνια για το ΟΧΙ κάνουν σαφή τη θέση τους: "Η συνθήκη της Λισαβόνας δεν μπορεί να ξαναζεσταθεί και να ξανασερβιριστεί στο λαό μας. Η συνθήκη της Λισαβόνας είναι νεκρή. Οι υστερικές αντιδράσεις των υποστηρικτών του ΝΑΙ πρέπει να σταματήσουν. Ο λαός μας ψήφισε ΟΧΙ επειδή δεν θέλει μια στρατιωτικοποιημένη Ευρώπη, δεν θέλει να καταργηθεί η ιρλανδική ουδετερότητα, δεν θέλει μια αδύναμη Ιρλανδία, και θέλει προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της νεολαίας. Αυτή είναι η αλήθεια, αυτή είναι η εκφρασμένη δημοκρατική βούληση της Ιρλανδίας, και οποιαδήποτε απόπειρα να φιμωθεί θα βρει μπροστά της ένα αποφασιστικό λαϊκό τείχος".
1 of 5 Επόμενο
Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Τετάρτης 6 Νοεμβρίου, ο φίλος και σύντροφός μας… Διαβάστε περισσότερα
Ο Γιάννης Χοντζέας γεννήθηκε στην Κορώνη της Μεσσηνίας το 1930. Σε ηλικία μόλις 11 χρονών… Διαβάστε περισσότερα
«Θα βαδίσουμε μέχρι τέλους το μονοπάτι της αντίστασης, ακόμα κι αν σκοτωθούμε όλοι, ακόμα κι… Διαβάστε περισσότερα
Ανακοίνωση της ΚΟΕ για τις προσεχείς ευρωεκλογές Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις ιδρυτικές της διακηρύξεις… Διαβάστε περισσότερα
- 1 - Η τάση προς τον πόλεμο δυναμώνει και τα επίκεντρά του διευρύνονται: είναι… Διαβάστε περισσότερα
Η τριπλή απαγόρευση που επέβαλε η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση μεταξύ άλλων στον Γιάνη Βαρουφάκη, επικεφαλής… Διαβάστε περισσότερα