Σε μια όμορφη παραλιακή τοποθεσία στην επαρχία της Σμύρνης πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, από τις 26 Αυγούστου ως τις 2 Σεπτέμβρη, το κάμπινγκ νεολαίας της Ομοσπονδίας Σοσιαλιστικών Ενώσεων Νεολαίας (SGDF). Με διεθνιστικό χαρακτήρα και συμμετοχή αντιπροσωπειών από Χιλή, Ρωσία, Ελλάδα, Αζερμπαϊτζάν, Λίβανο, Ιορδανία, Παλαιστίνη και Ινδία, το φετινό κάμπινγκ ήταν αφιερωμένο στο κίνημα του ‘68 και στους ηγέτες που έδωσαν τη ζωή τους γι’ αυτό το κίνημα.
Λίγο πριν φτάσει η αποστολή της ΚΟΕ στο χώρο του κάμπινγκ, μας σταμάτησαν σε ένα αστυνομικό μπλόκο. Μας κατέβασαν απ’ το αυτοκίνητο μαζί με τους συντρόφους από την Τουρκία, έκαναν εξονυχιστικό έλεγχο στα πράγματά μας, και τέλος μας φωτογράφησαν – έτσι, για να μην ξεχνάμε ποιος πραγματικά κυβερνά αυτή τη "δημοκρατική" χώρα…
Σε όλη τη διάρκεια του κάμπινγκ, υπήρχαν διάφορα σεμινάρια και συζητήσεις που καταπιάνονταν με σημαντικά θέματα όπως είναι η παιδεία, οι επιθέσεις που δέχεται από το νεοφιλελευθερισμό και ο αγώνας των νέων, το παγκόσμιο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα κ.ά. Στο ζήτημα της παιδείας αναφέρθηκαν οι αποστολές από τη Χιλή και την Ελλάδα, καθώς και οι διοργανωτές. Ακούστηκαν διάφορες τοποθετήσεις όσον αφορά τα προβλήματα στον τομέα κυρίως της ανώτερης εκπαίδευσης, με κοινό χαρακτηριστικό όλων την ιδιωτικοποίηση και την προσπάθεια καταστολής των αγώνων της νεολαίας.
Η κεντρική εκδήλωση του κάμπινγκ, που πραγματοποιήθηκε στις 29 Αυγούστου, αφορούσε το κίνημα στην Τουρκία από το ‘68 μέχρι σήμερα. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε διάφορες σημαντικές στιγμές της ιστορίας του κινήματος, αλλά και στο ρόλο της γυναίκας μέσα σ’ αυτό. Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν και η εκδήλωση όπου παρουσιάστηκαν οι αποστολές από Ρωσία, Ινδία, Ιορδανία, Παλαιστίνη, και η συζήτηση που ακολούθησε για τον πόλεμο στον Καύκασο, τον αγώνα για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης, καθώς και την εξέγερση στο Νάντιγκραμ της Ινδίας ενάντια στον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων για τη δημιουργία εργοστασίων.
Σε κάθε ευκαιρία, οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες από την Τουρκία με τα όσα αγγλικά γνώριζαν μας ρωτούσαν με αγωνία για την κατάσταση στην Ελλάδα, τους αγώνες της νεολαίας καθώς και τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία αλλά και στο κίνημα. Το κάμπινγκ εκτός από το πολιτικό πρόγραμμα διέθετε και πολιτιστικό, καθώς και αθλητικό. Καθημερινά μεταξύ των σεμιναρίων υπήρχαν διάφορες δραστηριότητες, όπως αγώνες ποδοσφαίρου, βόλεϊ, τάβλι αλλά και μαθήματα χορού (ταγκό, συρτάκι), γκράφιτι και κηροπλαστικής. Καταπληκτική επίσης ήταν και η εμπειρία μας την προτελευταία βραδιά, στη συναυλία των Γιασάρ Κουρτ, Ροΐτζντα και Φουά Σακά, με αγωνιστικά τραγούδια ενάντια στο φασιστικό και μιλιταριστικό καθεστώς της Τουρκίας και χορούς του περήφανου κουρδικού λαού.
Κωνσταντίνα Σταυροπούλου