Ο Azmi Bishara, αραβο-ισραηλινός αναλυτής και πρώην μέλος του ισραηλινού κοινοβουλίου, καυτηρίασε έντονα την εκστρατεία των ισραηλινών ΜΜΕ που γίνεται παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα με στόχο να εγκληματοποιήσει τα θύματα και να θυματοποιήσει τους εποικιστές.
Μιλώντας στο Al Jazeera την Τρίτη, ο Bishara ανέφερε πως ο Ισραηλινός πόλεμος στη Γάζα είναι δυσανάλογος και τιμωρεί τον παλαιστινιακό λαό για την άρνησή του να υποκύψει στα ισραηλινά τετελεσμένα γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας.
«Συνήθως οι λαοί τιμωρούνται συλλογικά, προκειμένου να τιμωρηθούν τα κινήματα αντίστασης ή τα εθνικά απελευθερωτικά κινήματα. Αυτό κάνουν συνήθως οι αποικιακές δυνάμεις. Αυτό κάνει τώρα και το Ισραήλ.»
Ο Bishara ανέφερε πως η πλειοψηφία των κατοίκων της Γάζας είναι πρόσφυγες, των οποίων οι πρόγονοι ζούσαν σ’ αυτό που είναι σήμερα το Ισραήλ. «Όλοι ξέρουν ότι το 75% του λαού της Γάζας είναι πρόσφυγες. Όλοι ξέρουν ότι το Ισραήλ αποδεσμεύτηκε στρατιωτικά από τη Γάζα, αλλά την κατέχει οικονομικά και πολιτικά και επίσης την έχει υποβάλει σε στρατιωτικό αποκλεισμό.»
«Το Ισραήλ λέει: “Τι θα έκανε οποιαδήποτε συνηθισμένη χώρα αν απειλούνταν από πυραύλους; Θα αντιδρούσε.”. Όμως το Ισραήλ δεν είναι μια συνηθισμένη χώρα, είναι μια κατοχική χώρα, μια χώρα αποικιακή και ο λαός της Γάζας βρίσκεται κάτω από πολιορκία.»
«Τιμωρούν τη δημοκρατία»
Ο Bishara ανέφερε πως οι Παλαιστίνιοι τιμωρούνται επειδή επέλεξαν τη Χαμάς, στις δημοκρατικές εκλογές του Γενάρη του 2006 και κατηγόρησε τους ισραηλινούς αξιωματούχους ότι δραματοποιούν τα ψέματά τους.
«Πρέπει να ρωτήσουμε τον ισραηλινό πρόεδρο Shimon Peres “Τί θα κάνατε αν το σπίτι σας ήταν πολιορκημένο και δεν μπορούσατε να ταίσετε τα παιδιά σας, να τα πάτε στο σχολείο, και στο γιατρό όταν ήτα άρρωστα;”» «Θεωρώ τους πυραύλους της Χαμάς κραυγή διαμαρτυρίας. Έχουν πλήξει πολύ λίγους ανθρώπους. Είναι όπλα των δυστυχισμένων (των φτωχών) που χρησιμοποιούνται για να εκφράσουν τη θέλησή τους»
«Αυτό που έφερε τον πόλεμο ήταν ο αποκλεισμός. Ιστορικά, όταν αποικιακές δυνάμεις εκστράτευαν για να καταλάβουν χώρες, ο αποκλεισμός πάντα ήταν ένα όπλο. Η πολιορκία είναι μια στρατιωτική πράξη κατά την έναρξη του πολέμου». «Όταν (η πολιορκία) δεν κατάφερε να τσακίσει τη θέληση του Παλαιστινιακού λαού … το Ισραήλ συνειδητοποίησε ότι οι πύραυλοι ήταν μια απάντηση στην πολιορκία, και πέρασε στην επόμενη φάση που είναι η ευθεία στρατιωτική επίθεση, που στην πραγματικότητα στρέφεται ενάντια σε πολίτες, προκειμένου να τους τιμωρήσει για την δημοκρατική τους επιλογή».
«Αυτό που πιστεύω πως θα γίνει, είναι μια κατάπαυση πυρός, που θα σημάνει το τέλος του αποκλεισμού, αν σταματήσει η εκτόξευση πυραύλων. Αυτό θα γίνει (όμως) μετά το θάνατο τόσων πολλών ανθρώπων»