Η πολιτική ατζέντα φαίνεται να αλλάζει δύο μήνες μετά την εισβολή στο προσκήνιο της δημοσιότητας της πολιτικής κρίσης, με θρυαλλίδα το σκάνδαλο Ζαχόπουλου και όσα ακολούθησαν με τους εκβιασμούς, τον Κλαδά και το σκάνδαλο SIEMENS. Κατάφερε άραγε ο Καραμανλής αυτό που στόχευε, έκλεισε η πολιτική κρίση; Επιφανειακά πιθανόν έτσι φαίνεται, αλλά ουσιαστικά κάθε άλλο. Το πολιτικό σκηνικό, πέντε μόλις μήνες μετά τις εκλογές, είναι εντελώς διαφορετικό, και παραμένουν ενεργές όλες οι παράμετροι της πολιτικής κρίσης, με πρώτη και κύρια το λαϊκό παράγοντα. Χρειάζεται να επιμείνουμε, λοιπόν, στα ουσιαστικά στοιχεία της πραγματικότητας και όχι στην εικονική πραγματικότητα.
Μετέωρη καραμανλική φυγή προς τα μπρος
Ο Καραμανλής βρέθηκε μπροστά στον κίνδυνο να χάσει τον έλεγχο της κατάστασης. Για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε πρωθυπουργός, βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής – ειδικά μετά τη μεγάλη επιτυχία της απεργίας στις 12 Δεκέμβρη, με αφορμή την οποία τέθηκε το ερώτημα αν μπορεί να προωθήσει τις τόσο ζωογόνες για το κεφάλαιο μεταρρυθμίσεις. Σήμερα πλέον είναι ένας αποδυναμωμένος πρωθυπουργός, ουσιαστικά -από άποψη ερεισμάτων στα δυναμικά κέντρα του συστήματος, διεθνή και ελλαδικά- και τυπικά – από άποψη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Αυτό το δεδομένο κανένας δεν μπορεί να το διαγράψει. Ο ίδιος, γι’ αυτόν το λόγο, επιχειρεί να πάρει πρωτοβουλίες, με επείγον μάλιστα τρόπο, και να χειριστεί επιθετικά τα καίρια μέτωπα.
Καθοριστική η αντίδραση του λαϊκού παράγοντα
Οι πολιτικές εξελίξεις θα καθοριστούν, όπως πάντα άλλωστε, από πολλούς παράγοντες, που όμως σήμερα βρίσκονται σε φάση όξυνσης των μεταξύ τους αντιθέσεων. Καθόλου δεν υποτιμάμε τις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών και τη μεταξύ τους αντιπαράθεση, όπως εκφράζεται σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στην Ελλάδα – ειδικά σήμερα, που η χώρα μας είναι πεδίο ανταγωνισμών Αμερικάνων, Ευρωπαίων, Ρώσων, ενώ υπάρχει και εισβολή κεφαλαίων από το Ντουμπάι. Καθόλου δεν υποτιμάμε τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα τοπικά δυναμικά κέντρα του συστήματος, τα μεγάλα και πολυκλαδικά επιχειρηματικά συγκροτήματα, που λειτουργούν σε άμεση σχέση. Καθόλου δεν υποτιμάμε την παγκόσμια οικονομική κρίση, που έχει σημαντικές επιπτώσεις και στη χώρα μας και ιδιαίτερα στα λαϊκά στρώματα. Καθόλου δεν υποτιμάμε τη βαλκανική κρίση, ειδικά μετά την ανεξαρτητοποίηση της πυριτιδαποθήκης των Βαλκανίων, του Κοσόβου, καθώς και μετά το νέο σκηνικό στην Κύπρο.
Παρ’ όλα αυτά, θεωρούμε ότι έχουμε μπει σε μια περίοδο, που τον πιο καθοριστικό ρόλο παίζει η δράση του λαϊκού παράγοντα. Κι αυτό, γιατί πλέον έχουν διαμορφωθεί τέτοιες δυνατότητες που το λαϊκό κίνημα μπορεί να αντιπαλέψει την κυρίαρχη πολιτική και στις δύο θεμελιώδεις εκφράσεις της: και στο επίπεδο του νεοφιλελευθερισμού και στο επίπεδο του πολέμου. Αν και το εθνικιστικό δηλητήριο εκκρίνεται κατά τόνους και με όλα τα μέσα (ΜΜΕ, εκκλησία, ακροδεξιά, πιο ραφιναρισμένα από το δικομματισμό) ακόμη και στα λεγόμενα εθνικά ζητήματα, το αντιπολεμικό και το αντιαμερικάνικο στοιχείο έχει τέτοια δύναμη μέσα στο λαό και στη νεολαία, που μπορεί να ξεπεράσει τους όποιους αποπροσανατολισμούς.
Την ίδια στιγμή, ο λαός, πολλές φορές τον τελευταίο χρόνο, έδειξε τη διαθεσιμότητά του να αντιπαλέψει το νεοφιλελευθερισμό. Από τη συντριβή της συνταγματικής αναθεώρησης και του άρθρου 16 μέχρι την ιστορική απεργία της 12ης Δεκέμβρη. Επιβεβαιώθηκε δε αυτό, για μια ακόμη φορά, με την επιτυχία και τη μεγάλη μαζικότητα της απεργίας στις 13 Φλεβάρη (παρά την αναιμική προπαγάνδιση και ζύμωση). Γι’ αυτό είναι κρίσιμο να δοθούν πραγματικές μάχες το επόμενο διάστημα ενάντια στη νεοφιλελεύθερη διαχείριση: για το ασφαλιστικό, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις (λιμάνια, Ολυμπιακή, ΔΕΗ), για τις πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, για το περιβάλλον, στην Παιδεία.
Η Αριστερά και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να παίξει ρόλο πυροδότη και εμψυχωτή της λαϊκής αντίστασης. Από το αν θα ανταποκριθεί στο καθήκον αυτό θα κριθεί και το αν θα μπορέσει να παίξει ρόλο ανατροπέα του σημερινού δικομματικού σκηνικού.
κείμενα: Χρίστος Καραμάνος
Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Τετάρτης 6 Νοεμβρίου, ο φίλος και σύντροφός μας… Διαβάστε περισσότερα
Ο Γιάννης Χοντζέας γεννήθηκε στην Κορώνη της Μεσσηνίας το 1930. Σε ηλικία μόλις 11 χρονών… Διαβάστε περισσότερα
«Θα βαδίσουμε μέχρι τέλους το μονοπάτι της αντίστασης, ακόμα κι αν σκοτωθούμε όλοι, ακόμα κι… Διαβάστε περισσότερα
Ανακοίνωση της ΚΟΕ για τις προσεχείς ευρωεκλογές Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις ιδρυτικές της διακηρύξεις… Διαβάστε περισσότερα
- 1 - Η τάση προς τον πόλεμο δυναμώνει και τα επίκεντρά του διευρύνονται: είναι… Διαβάστε περισσότερα
Η τριπλή απαγόρευση που επέβαλε η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση μεταξύ άλλων στον Γιάνη Βαρουφάκη, επικεφαλής… Διαβάστε περισσότερα