Μέλη της ΚΟΕ βρέθηκαν αυτό το μήνα στην Παλαιστίνη συμμετέχοντας σε δυο αποστολές, αυτή των Health Work Commitees. επιτροπών υγείας που παρέχουν κυρίως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στον παλαιστινιακό λαό, και του Εναλλακτικού Κέντρου Πληροφόρησης (AIC).
Το κάμπινγκ των Health Work Commitees μας έφερε σε αρκετές πόλεις όπου ζουν και αντιστέκονται Παλαιστίνιοι, αλλά και στα οδοφράγματα της Μπελαΐν.
Αρχικά, επισκεφτήκαμε τη Ναζαρέτ όπου 75.000 Παλαιστίνιοι, από τους περίπου 1.500.000 που κατοικούν μέσα στο Ισραήλ, ζουν στην παλιά πόλη. Η ιδιομορφία του αγώνα αυτών των Παλαιστινίων είναι ότι αντιμετωπίζουν την Ισραηλινή κατοχή μέσα στα Ισραηλινά εδάφη. Έχουν Ισραηλινό διαβατήριο, δουλεύουν σε Ισραηλινές εταιρίες και εργοστάσια και συναναστρέφονται με Ισραηλινούς πολίτες. Όμως ουσιαστικά αντιμετωπίζονται σαν πολίτες 3ης κατηγορίας. Η φτώχεια και η ανεργία είναι πολλαπλάσιες συγκριτικά με αυτή των Ισραηλινών πολιτών, ενώ αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα διώξεων, φυλακίσεων και παρενοχλήσεων.
Επισκεφτήκαμε ακόμα την πόλη της Τζενίν, που κατά τη 2η Ιντιφάντα ήταν από τα κύρια κέντρα αντίστασης. Η απαγόρευση μετακίνησης στα αγόρια πάνω από 16 ετών που επιβλήθηκε τοτε ισχύει και σήμερα, καθιστώντας τα εγκλωβισμένα για περίπου 5 χρόνια. Ακόμα και οι Παλαιστίνιοι θεωρούν την Τζενίν “επικίνδυνη” γειτονιά, καθώς οι περιορισμοί μετακίνησης την καθιστούν “ιδιόμορφη φυλακή”. Τα παιδιά ακόμη ξυπνάνε με εφιάλτες από τους 13ήμερους βομβαρδισμούς των ισραηλινών κατά τη 2η Ιντιφάντα.
Επόμενη στάση, η Καλκίλια, μια πόλη που το Τείχος περικυκλώνει, αφήνοντας μόνο μία είσοδο/έξοδο μέσω ενός check point, που ελέγχεται από τις Ισραηλινές δυνάμεις. Τα Health Work Committees θεώρησαν επιτακτικό να χτίσουν εκεί παράρτημα, όπως έχουν ήδη κάνει σε πολλές πόλεις της Παλαιστίνης, κάτω από συνθήκες δίωξης και καταστολής. Ο ήδη εφαρμοσμένος εγκλεισμός εμποδίζει τους αρρώστους να φτάσουν έγκαιρα σε νοσηλευτικά κέντρα, κάτι που στοιχίζειανθρώπινες ζωές. Την ίδια στιγμή, το Τείχος εμποδίζει την πρόσβαση σε καλλιεργήσιμα εδάφη και υδροφόρες πηγές.
Πρωτόγνωρη εμπειρία αποτέλεσε η συμμετοχή μας στη διαδήλωση στο χωριό Μπελαϊν, όπου κάτοικοι, πολλά παιδιά, ακτιβιστές από όλο τον κόσμο, κάθε Παρασκευή πλησιάζουν τα σύρματα που οι Ισραηλινοί σχεδιάζουν την κατασκευή του Τείχους. Στις διαδηλώσεις αυτές, οι στρατιώτες απαντούν με συλλήψεις, δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες κα εκτοξεύουν τοξικό υγρό (blue water). Η αντίσταση του κόσμου ανάγκασε τους Ισραηλινούς να επιλέξουν διαφορετική διαδρομή για το Τείχος, παρακάμπτοντας το χωριό, διατηρώντας όμως τα συρματοπλέγματα γύρω του.
Επισκεφτήκαμε τον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό Dheisha στη Βηθλεέμ και το πολιτιστικό κέντρο “Αl-Phoenix” (έχει κατεδαφιστεί/χτιστεί 3 φορές), με ειδικά διαμορφωμένους χώρους για να αθλούνται οι γυναίκες.
Τέλος επισκεφτήκαμε την περιοχή του Σιλουάν, στην Α. Ιερουσαλήμ, όπου οι Ισραηλινοί με βίαιο τρόπο καταλαμβάνουν και γκρεμίζουν σπίτια Παλαιστινίων. Στόχος τους είναι να “κατασκευάσουν” το πάρκο της “πόλης του Δαβίδ”. Στην προσπάθεια αντίστασής τους, οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν την Ισραηλινή κατοχή, με καταστολή και συλλήψεις.
Αυτόπτες μάρτυρες σε μια εθνοκάθαρση
Οι 4 άνθρωποι από την Ελλάδα που βρεθήκαμε στο δεύτερο πολιτικό κάμπινγκ του AIC στη Δυτική Όχθη είχαμε την ευκαιρία να γίνουμε αυτόπτες μάρτυρες στο στραγγαλισμό του παλαιστινιακού λαού από την κατοχή, το τείχος του Απαρτχάιντ, τους εποικισμούς και τη φασιστική πρακτική του κράτους του Ισραήλ.
Το τείχος που το Ισραήλ άρχισε να κατασκευάζει το 2002 είναι κάτι πολύ διαφορετικό από ένα διαχωριστικό φράγμα γύρω από τη Δυτική Όχθη. Είναι ένα δίκτυο από τείχη, κλειστούς αυτοκινητόδρομους, γέφυρες και τούνελ που διαπερνάει από άκρη σε άκρη όλη τη Δυτική Όχθη. Εγκλωβίζει κατοικημένες περιοχές, τις αποκλείει από τη γη τους προσαρτώντας την, τεμαχίζει τα κατεχόμενα σε μικρά καντόνια, αποκόπτει τη μια πόλη από την άλλη διαλύοντας μέρα με τη μέρα την ενότητα των παλαιστινιακών εδαφών.
Πάνω από 120 εποικισμοί, πόλεις και χωριά με συνολικά 500 χιλιάδες κατοίκους έχουν ξεφυτρώσει μέσα στα κατεχόμενα, οι περισσότεροι κατά τη διάρκεια “ειρηνευτικών συνομιλιών”. Ο εποικισμός κατεχόμενων εδαφών απαγορεύεται από τη συνθήκη της Γενεύης κι όμως ο ίδιος ο υπουργός εξωτερικών του Ισραήλ κατοικεί σε έναν από αυτούς.
Η τακτική των Ισραηλινών στην Παναιστίνη αποτελεί έναν διαχρονικό, μεθοδικό στραγγαλισμό. Τα εκατομμύρια κυριολεκτικά φυλακισμένων Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα, καθημερινά υπομένουν κατασχέσεις σπιτιών και εδαφών, εξευτελισμούς, τρομοκρατία από το στρατό και τους εποίκους, απαγόρευση μετακινήσεων, ελλείψεις σε βασικά είδη, πιέσεις για να εγκαταλείψουν τη γη τους. Η παλαιστινιακή αρχή στην καλύτερη περίπτωση είναι απούσα και στη χειρότερη συνεργάζεται με τους Ισραηλινούς, τους Αμερικάνους και την Παγκόσμια Τράπεζα.
Υπάρχει χαραμάδα ελπίδας; Αυτό είναι το ερώτημα που σου γεννιέται καθώς ακούς κάποιον Παλαιστίνιο να σου διηγείται την ιστορία και την καθημερινότητά του. Κι όμως, όλοι τελείωναν την αφήγησή τους με ένα χαμόγελο, υπενθυμίζοντάς μας ότι και μόνο το να παραμένουν στην Παλαιστίνη είναι αντίσταση.
Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Τετάρτης 6 Νοεμβρίου, ο φίλος και σύντροφός μας… Διαβάστε περισσότερα
Ο Γιάννης Χοντζέας γεννήθηκε στην Κορώνη της Μεσσηνίας το 1930. Σε ηλικία μόλις 11 χρονών… Διαβάστε περισσότερα
«Θα βαδίσουμε μέχρι τέλους το μονοπάτι της αντίστασης, ακόμα κι αν σκοτωθούμε όλοι, ακόμα κι… Διαβάστε περισσότερα
Ανακοίνωση της ΚΟΕ για τις προσεχείς ευρωεκλογές Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις ιδρυτικές της διακηρύξεις… Διαβάστε περισσότερα
- 1 - Η τάση προς τον πόλεμο δυναμώνει και τα επίκεντρά του διευρύνονται: είναι… Διαβάστε περισσότερα
Η τριπλή απαγόρευση που επέβαλε η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση μεταξύ άλλων στον Γιάνη Βαρουφάκη, επικεφαλής… Διαβάστε περισσότερα