Κατηγορίες: Τοποθετήσεις

Προτεινόμενο κείμενο προς απόφαση στη Γραμματεία του Σύριζα, 9/3/2010

Μετά την πρόταση 5 μελών της γραμματείας του Σύριζα για διοργάνωση δημοψηφίσματος ενάντια στο Σύμφωνο Σταθερότητας, και λόγω των διαφωνιών που προέκυψαν, αλλά και των νέων δεδομένων με την ανακοίνωση των μέτρων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το παρακάτω κείμενο του Ν. Γαλάνη προτάθηκε ως σχέδιο απόφασης στη γραμματεία του Σύριζα, την Τρίτη 9/3/2010. Ούτε σε αυτό το κείμενο υπήρξε συμφωνία. Το αναρτούμε ως ενδεικτικό του πνεύματος και της κατεύθυνσης στην οποία ο Σύριζα θα μπορούσε να κινηθεί.

Όλες οι οργανώσεις και τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες συγκρότησης-συντονισμού και δράσης μαζικού (πλατιού) μετώπου αντίστασης ενάντια στα συνεχώς κλιμακούμενα επιθετικά πακέτα μέτρων της κυβέρνησης που υπαγορεύονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και τους επιτηρητές της Ε.Ε.

Οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις μας υπαγορεύονται από την ανάγκη μιας μαζικής ενωτικής απεύθυνσης και συγκρότησης. Από την ανάγκη συγκέντρωσης δύναμης, για να χάσουν οι πολιτικές που έχουν στοχοποιήσει τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τις γυναίκες, την αγροτιά, τα μικρομεσαία στρώματα στο όνομα δήθεν της σωτηρίας της πατρίδας, της οικονομίας, χρησιμοποιώντας μέσω των ΜΜΕ το παραλυτικό επιχείρημα ότι όλοι είμαστε υπεύθυνοι για την κρίση, άρα και ένοχοι. Επιθυμία τους να πληρώσουμε εμείς για την κρίση που δημιούργησαν αυτοί. Επιθυμία τους να μας κάνουν ένα πειραματόζωο – παράδειγμα για τους υπόλοιπους λαούς και τους εργαζόμενους, καταρχάς του Νότου, αλλά και όλης της Ευρώπης.

Το σχέδιο τους επιφυλάσσει ένα τρομοκρατικό παρόν και ένα εφιαλτικό μέλλον για την συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Γυρνάμε πολλά χρόνια πίσω, οικονομικά δημοκρατικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, γυρνάμε σε μια Ελλάδα που οι νέες γενιές θα ζουν χειρότερα από τους προγόνους τους, που η έννοια πρόοδος θα ‘ναι ανύπαρκτη.

Τα «φάρμακα» που προτείνονται-επιβάλλονται από Κομισιόν-επιτηρητές και γίνονται πολιτική από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ -που με άλλο πρόγραμμα ψηφίστηκε και με άλλο προσπαθεί να κυβερνήσει- είναι φάρμακα που επιτείνουν την ασθένεια, αν δεν οδηγούν τον ασθενή στο θάνατο.

Οι πρωτοβουλίες μας δεν μπορούν να «εγκλωβιστούν» μόνο στον εθνικό χώρο, αλλά είναι απαραίτητο και αναγκαίο να έχουν διεθνιστική αναφορά, αλληλεγγύη, συντονισμό και δράση.

Οι συνέπειες της εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας μέσα στην κρίση αφορούν περιοχές, χώρες, λαούς, εκατομμύρια εργαζόμενους και νεολαίους που βρίσκονται στις γειτονιές της Ευρώπης, Ισπανούς, Πορτογάλους, Ιρλανδούς, Ιταλούς, Βαλκάνιους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τα κόμματα της Ευρωπαϊκής και Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, με όλες τις ευρωπαϊκές προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, πρέπει και μπορεί να συντονιστεί ενάντια στο Σύμφωνο Σταθερότητας και την Συνθήκη της Λισσαβόνας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλα τα μέλη, τους φίλους του, τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς, τους ψηφοφόρους και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, τις προοδευτικές δυνάμεις, τους εργαζόμενους και τη νεολαία για να συγκροτήσουν ένα μέτωπο με καθημερινά γεγονότα και δράσεις σε όλους τους εργασιακούς κλάδους, τις γειτονιές και τους σπουδαστικούς χώρους, με δύο κεντρικούς  στόχους αιτήματα:

Α. ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ

Να προβάλουμε συνολικά αποκαλυπτικά αλλά και διεκδικητικά τις παρακάτω πολιτικές αιχμές:

1. Αύξηση φορολόγησης στο μεγάλο κεφάλαιο και την μεγάλη ακίνητη περιουσία, φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Αύξηση του ΦΠΑ στα προϊόντα-υπηρεσίες πολυτελείας και μείωση του στα είδη πρώτης ανάγκης.

2. Ακύρωση όλων των στρατιωτικών παραγγελιών και δραστική μείωση των στρατιωτικών δαπανών και των επιθετικών σωμάτων ασφαλείας και καταστολής.

3. Εθνικοποίηση των τραπεζών και των οργανισμών κοινής οφέλειας.

4. Αύξηση των δαπανών υγείας, παιδείας και κοινωνικών υποδομών.

5. Αύξηση μισθών και συντάξεων. Όχι στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Αύξηση των προσλήψεων και πάγωμα απολύσεων.

6. Επαναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους.

Β. ΚΑΤΩ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ – ΚΑΤΩ ΤΑ ΠΑΚΕΤΑ ΜΕΤΡΩΝ «ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Καλούμε, αγωνιζόμαστε για την δημιουργία όρων και προϋποθέσεων (μάζεμα υπογραφών κ.λ.π.) για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το Σύμφωνο Σταθερότητας και τα κυβερνητικά μέτρα και προγράμματα, που μπορεί να ενοποιήσει πολιτικές δυνάμεις και κοινωνικά στρώματα και να αντιπαρατεθεί με τις επιλογές της κυβέρνησης που υπηρετούν και εφαρμόζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Με βάση αυτά τα κεντρικά πολιτικά συνθήματα συγκροτούμε ΠΛΑΤΙΕΣ ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ  ΔΡΑΣΗΣ- ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ που δεν θα περιοριστούν στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα καλούν συνεχώς σε συσπείρωση και κοινή δράση όσους κατανοούν και θέλουν να αγωνιστούν με κάθε τρόπο και σε κάθε χώρο, για την ανατροπή αυτών των πολιτικών που μας γυρίζουν χρόνια πίσω και σε όλα τα επίπεδα (οικονομία, πολιτική, κοινωνία).

Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό τον αγώνα που συμπυκνώνει καμπάνιες-δράσεις συντονισμού και ενότητας γεγονότα και κινήματα με στόχο να χάσουν αυτοί που δημιούργησαν την κρίση και προσπαθούν να επιβάλλουν βάρβαρα και αποσταθεροποιητικά κοινωνικά μέτρα, είναι η μέγιστη δυνατή ενότητα και η επαναδημιουργία ενός συντροφικού και αλληλέγγυου κλίματος εντός ΣΥΡΙΖΑ που θα παραδειγματίζει και θα συγκροτεί ένα μαζικό μέτωπο αντίστασης και δράσης πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Κοινοποίηση

Πρόσφατα άρθρα

Να σταματήσουμε τους εμπρηστές του πολέμου

- 1 - Η τάση προς τον πόλεμο δυναμώνει και τα επίκεντρά του διευρύνονται: είναι… Διαβάστε περισσότερα

16 Απριλίου 2024

Απορρίπτουμε τα Φερμπότεν!

Η τριπλή απαγόρευση που επέβαλε η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση μεταξύ άλλων στον Γιάνη Βαρουφάκη, επικεφαλής… Διαβάστε περισσότερα

14 Απριλίου 2024

Ανακοίνωση της ΚΟΕ για τη σύγκρουση στην κατεχόμενη Παλαιστίνη

[Στο τέλος παρατίθενται δύο κατατοπιστικά παραρτήματα: Α. Πληροφορίες για τη Γάζα και την τρέχουσα σύγκρουση,… Διαβάστε περισσότερα

10 Οκτωβρίου 2023

Πληροφορίες σχετικά με την νέα πολεμική ένταση στη Μέση Ανατολή

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Α.1. Τι είναι η Γάζα ● Πολύ περιληπτικά, η Γάζα είναι μια παραθαλάσσια… Διαβάστε περισσότερα

9 Οκτωβρίου 2023

Κείμενα οργανώσεων της περιοχής της Μέσης Ανατολής (7/10)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β Ως Παράρτημα Β' αναδημοσιεύουμε τις πρώτες ανακοινώσεις-τοποθετήσεις οργανώσεων της περιοχής της Μέσης Ανατολής,… Διαβάστε περισσότερα

9 Οκτωβρίου 2023

Τοποθέτηση της Κ.Ο.Ε. για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023.

Το γενικό τοπίo  Οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές γίνονται μέσα σε ένα κλίμα βουβό, χωρίς καμιά… Διαβάστε περισσότερα

19 Σεπτεμβρίου 2023