Κατηγορίες: Ανακοινώσεις

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Χ.ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ Α’ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΣΤΟΝ 902, 30/08/2007

Σε τηλεοπτική συζήτηση σήμερα, Πέμπτη 30/08/2007 στην τηλεόραση του 902, ο υποψήφιος Α’ Αθήνας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και στέλεχος της ΚΟΕ Χρίστος Καραμάνος μεταξύ άλλων είπε:

 

Χρίστος Καραμάνος

Πρέπει, πριν φτάσουμε στα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, να δούμε τις ευθύνες. Η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταθέσει τη συζήτηση από τις ευθύνες τα μέτρα. Πρώτα από όλα πρέπει να σταματήσουμε στο θέμα των ευθυνών. Υπάρχει το ερώτημα πώς θα αποφύγουμε μια νέα καταστροφή; Αν αφήσουμε στην άκρη τις πολιτικές ευθύνες κάνουμε ένα πολύ μεγάλο λάθος.

Οι ευθύνες είναι τεράστιες της κυβέρνησης, αλλά και εξίσου μεγάλες είναι οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ.

Μια δασική υπηρεσία με 6.000 κενά, αυτό φτιάχτηκε από τις δύο μεγάλες δυνάμεις του πολιτικού συστήματος.

Πυροσβέστες που δουλεύουν με απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις και τέσσερεις μήνες το χρόνο μένουν άνεργοι, αντί με μόνιμη εργασιακή σχέση να δουλεύουν για την αντιπυρική προστασία.

Δασοκτόνοι νόμοι όπως πολύ σωστά είπε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ.Αρβανιτάκης, νόμοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που επιτρέπουν την ιδιωτική ιδιοκτησία στα δάση.

Ρυθμίσεις που επιχείρησαν να αναστείλουν την κατεδάφιση των πολυτελών βιλών στα δάση.

Αποφάσεις – με δικομματική συναίνεση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, που δίνουν 62 στρέμματα στο Καζίνο της Πάρνηθας για να χτίσει πάρκινγκ.

Τι άλλο θέλουμε επιτέλους για να δούμε ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη για το έγκλημα των πυρκαγιών;

 

Μίλησε και είπε πολλά ο κ.Αρβανιτάκης για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ξέχασε να πει ότι είμαστε πράκτορες του γαλλικού ιμπεριαλισμού, επειδή συμμετέχουμε στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ.

Πρώτον: Είπατε ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν είναι μια αξιόπιστη δύναμη… Προσπαθήσατε να το τεκμηριώσετε με αποσπάσματα από παρεμβάσεις της κ.Καρακώστα και του κ.Δραγασάκη. Δεν γνωρίζω τα συγκεκριμένα αποσπάσματα. Γνωρίζω πολύ καλά όμως ότι ο κ.Δραγασάκης έχει συστηματικά αντιπαρατεθεί στη νεοφιλελεύθερη δικομματική πολιτική συνολικά και ειδικά στο θέμα των ελεύθερων χώρων.

Δεύτερον: Οι δυνάμεις που συμμετέχουν στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. συμμετείχαν και συνέβαλαν στην ανάπτυξη της λαϊκής πάλης στα θέματα του ιμπεριαλισμού και των αμερικανικών βάσεων, στα θέματα του περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου, στα θέματα της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

Τρίτον: Για το άρθρο 24, υπήρξε ένα μεγάλο κίνημα. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν ήταν εκεί; Δεν έπαιξε πρωτοπόρο ρόλο; Συνολικά για τη συνταγματική αναθεώρηση υπήρξε ένα μεγάλο κίνημα με αιχμή το άρθρο 16. Εκεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν έπαιξε κανένα ρόλο; Ήταν μήπως δύναμη συμπληρωματική στο ΠΑΣΟΚ;

 

Επομένως κ.Αρβανιτάκη πιστεύω ότι είναι εντελώς λαθεμένη η κρίση σας για τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Μέσα από τη μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση για το άρθρο 16 μπλοκάραμε τη συνταγματική αναθεώρηση, που ήταν ένας μεγάλος στόχος για την κυβέρνηση Καραμανλή. Και αντί να δούμε την νίκη αυτή σαν ένα σημαντικό εφόδιο, το ΚΚΕ έλεγε ότι αυτό ήταν ένας απλός ελιγμός.

 

Θέλω να πω και να απευθυνθώ στους τηλεθεατές του 902: Η μεγάλη καταστροφή έχει πίσω της ονοματεπώνυμο. Τη νεοφιλελεύθερη, συναινετική, δικομματική πολιτική. Αυτή η πολιτική καταστρέφει τη ζωντανή εργασία, καταστρέφει τα δικαιώματα, καταστρέφει το περιβάλλον, καταστρέφει τη χώρα.

Το λαϊκό κίνημα μπορεί να απαντήσει σε αυτή την καταστροφική αντιλαϊκή πολιτική, έχοντας σαφείς και ξεκάθαρες αιχμές. Και εδώ μπαίνει το ερώτημα:

Οι δυνάμεις της αριστεράς θα συνεχίσουμε τον ενδοαριστερό εμφύλιο; Ή θα ενωθούμε κόντρα στον νεοφιλελεύθερο, συναινετικό, δικομματισμό; Η αριστερά θα διαλέξει αντίπαλο;

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει ξεκάθαρη θέση για την Ευρώπη του κεφαλαίου, του νεοφιλελευθερισμού, του ρατσισμού, του πολέμου.

Να σας υπενθυμίσω ότι δεν ταυτίζεται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με τον ΣΥΝ.

Αν εσείς χρειάζεστε να φτάσετε πίσω στο 1992 και το Μάαστριχτ για να κατηγορήσετε τον Συνασπισμό, τότε να πάμε κι εμείς πίσω στο 1989-1990. Τότε όμως νομίζω ότι παίρνουμε λάθος δρόμο.

 

Να δώσω κάποιες ακόμη απαντήσεις.

 

Πρώτον: Άκουσα ότι ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ συμπαθεί τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Θέλουμε να του πούμε όμως, ότι εμείς δεν συμπαθούμε τον ΛΑΟΣ. Θέλουμε να πούμε ότι η πολιτική τους είναι επικίνδυνη για το λαϊκό κίνημα. Θέλουμε να πούμε ότι είναι επικίνδυνη κάθε σχέση με τη φασιστοσυμμορία της Χρυσής Αυγής για την οποία ζητάμε να διαλυθεί.

 

Δεύτερον: Είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ότι παντού υπάρχουν λαμόγια. Και εδώ διαφωνώ με την απάντηση που έδωσε ο κ.Αρβανιτάκης του ΚΚΕ ότι μόνο στο κόμμα του δεν υπάρχουν λαμόγια. Θεωρώ δεδομένο ότι η ριζοσπαστική αριστερά είναι ξένη με τέτοιες πρακτικές. Οι αγωνιστές δεν έχουν τέτοιες συμπεριφορές. Αυτές οι πρακτικές, οι μίζες, τα δωράκια, απαντιούνται σε άλλους χώρους.

Να θυμίσω την περίφημη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου: «είπαμε να πάρει κι ένα δωράκι αλλά όχι 500 εκατομμύρια»…

Επομένως αυτές οι πρακτικές τέτοιου τύπου υπάρχουν εκεί που υπάρχουν αποικιακές συμβάσεις με το μεγάλο μονοπωλιακό κεφάλαιο, εκεί που υπάρχει η χρηματιστηριακή ληστεία, εκεί που υπάρχουν τα σκάνδαλα με τα ομόλογα, όπου κερδοσκοπούν οι αετονύχηδες και καταληστεύουν τον ιδρώτα του ελληνικού λαού, σε μια παρέα με κομμάτια του κρατικού μηχανισμού και του πολιτικού προσωπικού.

Επομένως τα κόμματα του δικομματισμού, είναι υπόδουλα στο μεγάλο κεφάλαιο και χαρακτηρίζονται από αυτές τις πρακτικές.

 

Τρίτον: Ποιο είναι το διακύβευμα σε αυτές τις εκλογές; Η απάντηση έχει δύο πλευρές.

Στην πρώτη πλευρά πολύ σωστά αναφέρθηκε ο κ.Αρβανιτάκης ότι είναι στόχος να μειωθεί ο δικομματισμός. Εμείς θα λέγαμε να τιμωρηθεί ο δικομματισμός. Υπάρχουν οι όροι για μια τέτοια εξέλιξη. Και πρέπει να εντείνουμε τη δουλειά μας ώστε η τιμωρία αυτή να είναι όσο γίνεται πιο μαζική, πιο ηχηρή. Επιπλέον: Όσο πιο αποδυναμωμένος είναι ο δικομματισμός, τόσο καλύτερη θα είναι η θέση των λαϊκών στρωμάτων την επαύριον. Τόσο πιο δύσκολα θα εφαρμόζονται οι αντιλαϊκές πολιτικές.

Η δεύτερη πλευρά είναι η εξής: Και μέσα από τις κάλπες, αλλά και μέσα από την οργή και τη διάθεση του λαού, μέσα από τη μεγάλη απαξίωση που δείχνει ο λαός για την πολιτική του δικομματισμού, χρειάζεται να αναδειχτεί μια ισχυρή, αγωνιστική αριστερά. Μια ενωτική αριστερά, που θα επιχειρεί να ενώσει όλη την αριστερά, μπορεί να ανατρέψει το σκηνικό.

Η βάση στην οποία έχει συγκροτηθεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι προωθημένη. Παρακαλώ τους ακροατές σας να ρίξουν μια ματιά στη διακήρυξη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Θα δουν ότι δεν έχει σχέση με όλες τις αρνητικές πλευρές που παρουσιάστηκαν στην αριστερά στα τέλη της δεκαετίας του 80 και στις αρχές του 90. Με μια ισχυρή αριστερά λοιπόν θα μπορούσε να δυναμώσει η ελπίδα για το λαό μας.

Λυπούμαι για τις επιθέσεις του ΚΚΕ προς τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δεν θέλουμε να απαντήσουμε στις επιθέσεις αυτές.

Βλέπω κ.Αρβανιτάκη ότι επικαλείστε συνέχεια το Μάαστριχτ. Να επικαλεστώ εγώ το Ευρωσύνταγμα. Σας καλέσαμε να φτιάξουμε μια κοινή επιτροπή με τίτλο: «Όχι στο Ευρωσύνταγμα – Δημοψήφισμα τώρα». Αρνηθήκατε να κάνετε κάτι τέτοιο.

Την ίδια στιγμή όμως βλέπω ότι συνυπογράφετε συνέχεια κοινές ανακοινώσεις με το ΑΚΕΛ της Κύπρου που είναι ένα κόμμα κεντροαριστερό, καθεστωτικό, και τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

Μπορείτε να βγάζετε κοινές ανακοινώσεις με τέτοια κόμματα αλλά να μην μπορείτε να συναντηθείτε πουθενά με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.;

Κάτι τελευταίο: Πέρυσι στις δημοτικές εκλογές παρουσιάσατε μια ευρύτερη συμμαχία. Ο βασικότερος σύμμαχος αυτής της συνεργασίας, το ΔΗΚΚΙ, προσέγγισε την ενωτική αριστερά και σήμερα δίνει τη μάχη μέσα από τα ενωτικά αγωνιστικά ψηφοδέλτια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Και λυπάμαι που το λέω, αλλά σε σχέση με τον στόχο του να αλλάξει η κατάσταση μέσα στην αριστερά δεν έχετε κάνει απολύτως τίποτα.

Η ελπίδα για το λαό μας είναι μια αγωνιστική, αντιδικομματική, ενωτική αριστερά και σας καλούμε να συναντηθούμε στο στόχο αυτό.

Πρόσφατα άρθρα

Να σταματήσουμε τους εμπρηστές του πολέμου

- 1 - Η τάση προς τον πόλεμο δυναμώνει και τα επίκεντρά του διευρύνονται: είναι… Διαβάστε περισσότερα

16 Απριλίου 2024

Απορρίπτουμε τα Φερμπότεν!

Η τριπλή απαγόρευση που επέβαλε η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση μεταξύ άλλων στον Γιάνη Βαρουφάκη, επικεφαλής… Διαβάστε περισσότερα

14 Απριλίου 2024

Ανακοίνωση της ΚΟΕ για τη σύγκρουση στην κατεχόμενη Παλαιστίνη

[Στο τέλος παρατίθενται δύο κατατοπιστικά παραρτήματα: Α. Πληροφορίες για τη Γάζα και την τρέχουσα σύγκρουση,… Διαβάστε περισσότερα

10 Οκτωβρίου 2023

Πληροφορίες σχετικά με την νέα πολεμική ένταση στη Μέση Ανατολή

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Α.1. Τι είναι η Γάζα ● Πολύ περιληπτικά, η Γάζα είναι μια παραθαλάσσια… Διαβάστε περισσότερα

9 Οκτωβρίου 2023

Κείμενα οργανώσεων της περιοχής της Μέσης Ανατολής (7/10)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β Ως Παράρτημα Β' αναδημοσιεύουμε τις πρώτες ανακοινώσεις-τοποθετήσεις οργανώσεων της περιοχής της Μέσης Ανατολής,… Διαβάστε περισσότερα

9 Οκτωβρίου 2023

Τοποθέτηση της Κ.Ο.Ε. για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023.

Το γενικό τοπίo  Οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές γίνονται μέσα σε ένα κλίμα βουβό, χωρίς καμιά… Διαβάστε περισσότερα

19 Σεπτεμβρίου 2023