ΔΙΚΤΥΟ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, τεύχος 8, Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2010

Image

Ανοικτή επιστολή στην υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Κυρία υπουργέ, Είμαστε μαθητές του Παραρτήματος Σητείας του ΣΔΕ Ιεράπετρας. Το σχολείο μας δημιουργήθηκε το προηγούμενο σχολικό έτος και κάλυψε μια σημαντική ανάγκη που είχε η περιοχή μας. Περίπου 40 συντοπίτες προσαρμόσαμε τις δουλειές μας, τις υποχρεώσεις μας, τις ζωές μας με τρόπο τέτοιο που να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε αυτή τη δεύτερη ευκαιρία που μας δίνεται από την πολιτεία.

Η χρονιά πέρσι, με την προσπάθειά μας και τη βοήθεια των εκπαιδευτικών μας, πήγε πολύ καλά. Όλοι περίπου καταφέραμε και ολοκληρώσαμε την πρώτη περίοδο και ξεκινήσαμε φέτος τη δεύτερη και τελευταία περίοδο, για να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα. Όμως η χρονιά φέτος δεν ξεκίνησε καλά. Ήταν, βέβαια, οι εκλογές και περιμέναμε ότι θα είχαμε μια μικρή καθυστέρηση, όμως βρισκόμαστε στο τέλος Νοεμβρίου, έχει περάσει το 1/3 της σχολικής χρονιάς, και κάνουμε μία ώρα μάθημα την ημέρα, γιατί δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα οι καθηγητές, ενώ ακούμε ότι υπάρχουν άλλα ΣΔΕ που δεν έχουν ανοίξει ακόμα.

Κυρία υπουργέ, είμαστε εργαζόμενοι οι περισσότεροι, με οικογένειες και υποχρεώσεις, και σας ρωτάμε: Τι θα γίνει από τώρα και μετά; Όταν και αν τοποθετηθούν οι καθηγητές, θα κάνουμε παραπάνω ώρες καθημερινά για να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα; Θα παραταθεί για μας η σχολική χρονιά; Και οι δύο περιπτώσεις θα μας δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα μέχρι και την αδυναμία να συνεχίσουμε, γιατί έχουμε προσαρμόσει τις δουλειές μας και γενικά τις υποχρεώσεις μας με τέτοιο τρόπο, αναγκαστικά, που τις υπόλοιπες ώρες και το υπόλοιπο χρονικό διάστημα θα δυσκολευτούμε να συμμετέχομε στο σχολείο. Ή μήπως σκέφτεστε να μην πάρετε υπόψη σας τις χαμένες ώρες και να μας δώσετε και με ελλιπή λειτουργία του σχολείου το απολυτήριο, υποβαθμίζοντας και εμάς και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας;

Κυρία υπουργέ, σας καλούμε να βρείτε χρόνο να ασχοληθείτε με το πρόβλημα των σχολείων μας, που αποτελούν ένα θεσμό που βοηθάει τη διά βίου μάθηση, θεσμό που σίγουρα πιστεύετε, μια και υπάρχει και στο λογότυπο του υπουργείου σας.

Οι εκπαιδευόμενοι του Παραρτήματος Σητείας

paideia