ΔΙΚΤΥΟ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, τεύχος 7, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2009

Image

Καταλήψεις μαθητών… Κάποιοι σφυρίζουν αδιάφορα

Προσπάθησαν στην αρχή να τις παρουσιάσουν σαν μόδα. Για μία ακόμα φορά, οι μαθητές έγιναν αδιάφοροι για ό,τι συμβαίνει γύρω τους, μια γενιά του καναπέ, που κάνει την πλάκα της με τις καταλήψεις. Φαίνεται ότι τα ΜΜΕ δεν διδάχτηκαν τίποτα από τον περσινό Δεκέμβρη.

Στη συνέχεια, επενέβη ο εισαγγελέας, προκειμένου να εγκαλέσει καθηγητές και γονείς να αναλάβουν δράση και να συνετίσουν τους μαθητές και τα παιδιά τους –προκειμένου να αντιληφθούν οι τελευταίοι ότι είναι παράνομοι– ενώ απείλησε τους γονείς για την κηδεμονία των παιδιών τους. Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε αμέσως δουλειά και εμφάνισε το νέο πρόσωπο διακυβέρνησης, με στόχο την προστασία του πολίτη? πρώτο μέλημά της να τον προστατεύσει από τις παρανομίες των παιδιών του!

Αλλά τα προβλήματα υπάρχουν. Οι διπλοβάρδιες σε πολλές περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης, αλλά και αλλού, είναι η καθημερινότητα. Οι αίθουσες που λείπουν, τα κενά των καθηγητών, η άθλια κατάσταση των κτιρίων (προκάτ, κοντέινερ, χωρίς αερισμό και φωτισμό), οι τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, τα τμήματα των 30 μαθητών δεν μπορούν να καλυφθούν και να κατασιγάσουν την οργή μαθητών, αλλά πολλές φορές και των γονιών τους.

Οι μαθητές ζητούν τα αυτονόητα: νέες κτιριακές υποδομές, κατάργηση της διπλοβάρδιας, αύξηση των δαπανών για την παιδεία, δωρεάν μετακινήσεις και καλύτερη συμπεριφορά από τους καθηγητές τους.

Οι τελευταίοι πού είναι; Πού είναι αυτές οι πέντε ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης, που μας έχουν ενημερώσει και για την τελευταία λεπτομέρεια σχετικά με τις δικαστικές διαμάχες, προκειμένου να κερδίσουμε τα 176 ευρώ; Ούτε μια ανακοίνωση για τα προβλήματα της εκπαίδευσης στο νομό! Πού είναι η κατά τ’ άλλα λαλίστατη Αριστερά; Γιατί δεν βρίσκεται στο πλευρό των μαθητών και των γονιών τους; Γιατί δεν τους υπερασπίζεται απέναντι στον εισαγγελέα που τους απειλεί;

Image