Κατηγορίες: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Ανταπόκριση από την Παλαιστίνη, 28/12/2008

Χθες το πρωί βρισκόμασταν στη Χεβρώνα. μια πόλη στη νότια Παλαιστίνη, όπου οι ισραηλινοί έχουν φτιάξει εποικισμό εντός της παλιάς πόλης. Γυρνούσαμε στην πόλη, με έναν ντόπιο που μας εξηγούσε τι γίνεται. Έποικοι καταλαμβάνουν σπίτια πάνω από μαγαζιά παλαιστίνιων, διώχνουν τις οικογένειες που ζούσαν εκεί. Καίνε τα σπίτια παλαιστίνιων που είναι κοντά στον εποικισμό, κάνουν δολιοφθορές, για να τους αναγκάσουν να φύγουν. Όσα σπίτια είναι κοντά στον εποικισμό που συνεχώς επεκτείνεται -παρότι είναι παράνομο ακόμα και με την άθλια συνθήκη του Όσλο- πάνω από τα σοκάκια της παλιάς πόλης υπάρχουν δίχτυα για να εμποδίζουν τα σκουπίδια που ρίχνουν οι έποικοι. Μαγαζιά παλαιστίνιων δέχονται επιθέσεις και κλείνουν γιατί δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Μαγαζιά κλείνουν με εντολές του ισραηλινού στρατού. Ένα κομμάτι της παλιάς πόλης έχει μετατραπεί σε πόλη φάντασμα. Παρόλα αυτά οι παλαιστίνιοι υπομένουν αλλά πάνω από όλα επιμένουν ότι δεν πρόκειται να φύγουν από τα σπίτια τους. Επισκεφθήκαμε ένα σπίτι μιας οικογένειας όπου τους έχουν κάψει τον πάνω όροφο, για να τους αναγκάσουν να φύγουν, γιατί είναι ακριβώς δίπλα στον εποικισμό. Στην ταράτσα, ακριβώς πάνω από το κεφάλι μας, υπήρχε φυλάκιο των ισραηλινών.

Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στο τζαμί του Ιμπραήμ, που διεκδικούν και οι ισραηλινοί, ως ιερό τόπο του Αβραάμ και έχουν καταλάβει το 70% του χώρου. Για να μπουν οι παλαιστίνιοι υπάρχει check point!

 

Δύο μικρά μαγαζιά παλαιστίνιων έχουν παραμείνει στην μεριά των εποίκων. Καθώς ήμασταν στο ένα από αυτά, ήρθε ο γιος του ιδιοκτήτη και τον ενημέρωσε ότι έγινε επίθεση στη Γάζα. Άφησε ανοιχτό το μαγαζί και πήγαμε όλοι σπίτι του να δούμε τι γίνεται στη τηλεόραση. Μπαίνοντας στο σπίτι ακούμε μια γυναίκα να κλαίει. Ήταν η σύζυγός του που έβλεπε τα νέα.

 

Εικόνες συγκλονιστικές, σκληρές. Πτώματα παντού. Άνθρωποι να φωνάζουν για βοήθεια. Εικόνες που μάλλον τα "πολιτισμένα" ΜΜΕ στην Δύση δεν θα δείξουν ποτέ.

Μαζεύτηκαν και άλλοι στο σπίτι. Η οργή τους ξεχείλιζε. Άλλος κατηγορούσε την παλαιστινιακή αρχή που δεν κάνει τίποτα, κατηγορούσαν τις άλλες αραβικές χώρες που δεν κάνουν τίποτα. Λέγανε ότι τώρα θα βγουν να κατηγορήσουν τη Χαμάς ότι αυτή φταίει για την επίθεση των ισραηλινών στη Γάζα…

 

Η ένταση πολύ μεγάλη. Βγήκαμε έξω. Βρήκαμε ένα στρατιώτη μόνο. Πρέπει να έδωσαν εντολή να μαζευτούν. Του μιλούσαμε και έκανε ότι δεν καταλάβαινε.

Μάθαμε ότι γίνεται πορεία. Όταν φτάσαμε άρχιζαν τα επεισόδια. Κόσμος και κυρίως νέοι, είχαν μαζευτεί στο δρόμο που ξεκινάει ο εποικισμός. Οι στρατιώτες κρυμμένοι. Νεαροί πετούσαν πέτρες, έβαζαν φωτιές. Οι στρατιώτες απάντησαν με χημικά (αυτά που παράγγειλαν οι δικοί μας για μας- γνωστή μυρωδιά και αίσθημα) και βόμβες κρότου (πολύ δυνατές, προκαλούν πανικό).

 

Έπρεπε να πάμε στη Βηθλεέμ όπου θα γινόταν παρουσίαση για την εξέγερση στην Ελλάδα! Είχε προγραμματιστεί πορεία. Εκατοντάδες κόσμου, από διάφορα κόμματα, παλαιστίνιοι και ξένοι ακτιβιστές. Η πορεία διέσχισε το κέντρο της πόλης και κατευθύνθηκε στο check point. Συνθήματα, νεαροί πετούσαν πέτρες. Εκει σχεδόν αμέσως οι στρατιώτες από τον πύργο έριξαν χημικά και βόμβες κρότου.

Μάθαμε ότι έγιναν πορείες σε πολλές περιοχές σε όλη τη Παλαιστίνη. Επεισόδια με τους στρατιώτες. Στη Ραμάλα μαζική διαδήλωση, που χτυπήθηκε από την αστυνομία της Παλαιστινιακής Αρχής του Μαχμούτ Αμπάς. Στην Ιερουσαλήμ, επεισόδια με την αστυνομία, ιδιαίτερα στον προσφυγικό καταυλισμό. Ένας ισραηλινός αστυνομικός δέχθηκε επίθεση. Παντού αστυνομία, στρατός, ελικόπτερα. Έγινε πορεία διαμαρτυρίας και στο Τελ Αβιβ. Χτυπήθηκε από την αστυνομία.

 

Η αδικία, η αγανάκτηση σε πνίγει. Θέλεις κάτι να κάνεις. Θες και εσύ να φωνάξεις μαζί με τους παλαιστίνιους. Θες και εσύ να ρίξεις πέτρες. Εδώ όμως δεν κινδυνεύουν απλά να συλληφθούν, αλλά να σκοτωθούν από τις δήθεν πλαστικές σφαίρες των ισραηλινών στρατιωτών. Κόσμος παρόλα τα χημικά παραμένει στη θέση του. Τα έχουν συνηθίσει λένε… άλλοι πέφτουν κάτω. Μόλις συνέρθουν λίγο, ξανατρέχουν μπροστά.

 

Ακούς στις ειδήσεις τα καθάρματα των ΗΠΑ, να κάνουν ανακοινώσεις και να συστήνουν απλά στους ισραηλινούς να προσπαθήσουν να μην χτυπούν αμάχους! Ακούς τα καθάρματα του Ισραήλ, ότι δεν είχαν άλλη λύση, ότι απλά χτυπούν στρατηγικής σημασίας για τη Χαμάς εγκαταστάσεις και κτήρια. Ας εξηγήσουν τότε πώς σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι στην ουρά για να ανανεώσουν το διαβατήριο τους! Πώς σκοτώθηκαν παιδιά και γυναίκες.

 

Χτυπούν ανελέητα από αέρος εδώ και 24 ώρες. Στη Γάζα, δέχτηκαν τηλεφωνικό μήνυμα οι κάτοικοι, ότι όποιος έχει όπλο στο σπίτι του θα χτυπηθεί. Λόγω του πολύμηνου αποκλεισμού της Γάζας, τα φάρμακα δεν φτάνουν. Τα ασθενοφόρα δεν έχουν καύσιμα για να κινηθούν. Οι αιγύπτιοι είπαν ότι θα παράσχουν ιατρική βοήθεια. Οι παλαιστίνιοι απάντησαν πως δεν είναι βοήθεια να μεταφέρετε τα πτώματα μας. Αυτό το κάνουμε και μόνοι μας. Αυτό που θέλουμε είναι να καταδικάσετε το Ισραήλ και να μην του επιτρέψετε να μας δολοφονεί.

 

Χτες έγινε μια συζήτηση, όπου ο Νασαρ ζήτησε από όλους τους διεθνείς που ήμασταν εκεί να βοηθήσουμε, να κάνουμε γνωστό το τι γίνεται στη Γάζα και στη Παλαιστίνη, να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό. Να γίνουν κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό. Να καταδικαστεί το σιωνιστικό κράτος, να απομονωθεί.

 

Ο Νασαρ, έκανε μια εκτίμηση για την επίθεση στη Γάζα και έβαλε ορισμένα σημεία.

Καταρχήν ότι αφορά την εσωτερική πολιτική κατάσταση στο Ισραήλ. Σε λίγο καιρό έχουν εκλογές. Με αυτή την επίθεση καλύπτουν προβλήματα, τα μεταθέτουν. Εστιάζουν στον ανταγωνισμό στο ποιος θα ασκήσει τη πιο σκληρή πολιτική απέναντι στους παλαιστίνιους, ποιος θα σκοτώσει πιο πολλούς.

 

Στηρίζονται επίσης στο ότι η εξουσία από τον Ομπαμα θα ληφθεί σε δύο μήνες και άρα τώρα είναι ευκαιρία. Βέβαια οι Ισραηλινοί ξέρουν ότι έχουν την στήριξη των αμερικανών. Εδώ λένε ότι οι αμερικάνοι φυσικά και γνώριζαν για την επίθεση, το ίδιο και οι αιγύπτιοι…

Θέλουν λένε να τελειώνουν με τη Χαμάς. Να την εξοντώσουν. Η Χαμάς ελέγχει τη λωρίδα της Γάζας.

Επίσης επιδιώκουν να ανεβάσουν το ηθικό του στρατού τους. Την ήττα τους στο Λίβανο την πληρώνει τώρα ο παλαιστινιακός λαός.

Μιλάμε για την μεγαλύτερη επίθεση των ισραηλινών από το 67.

Ο παλαιστινιακός λαός όμως, όσες χιλιάδες παιδιά του και αν σκοτωθούν, όχι απλά επιζεί αλλά αντιστέκεται και θα συνεχίζει να αντιστέκεται, μέχρι την δικαίωση του, μέχρι την ελευθερία του.

 

Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την κατάσταση στην Ελλάδα. Κάποιος στο δρόμο, έλεγε ότι στην Ελλάδα έχουν Ιντιφάντα. Βλέπουν την εξέγερση στην Ελλάδα πολύ κοντά τους. Κομμάτι του αγώνα που δίνουν και αυτοί. Τους δίνει ελπίδα, ότι να και αλλού υπάρχει αντίσταση. Μας ζήτησαν το παλαιστινιακό αίμα που χύνεται καθημερινά να μην πάει χαμένο. Είναι καθήκον μας να τους δικαιώσουμε.

ΟΛΟΙ-ΕΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΠΟΡΕΙΑ.

Αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό

Λευτεριά στη Παλαιστίνη

Είναι δίκαιο να εξεγείρεσαι για ακόμα μια φορά

 

Υ.Γ. Εδώ ακούσαμε και το εξής. Στην Ελλάδα έναν σκότωσαν και δες τι έγινε. Μας έχουν σε μεγάλη εκτίμηση για τους αγώνες του λαού μας. Εδώ σκότωσαν μέχρι τώρα 250. Τι θα κάνουμε;

 

Κοινοποίηση

Πρόσφατα άρθρα

Να σταματήσουμε τους εμπρηστές του πολέμου

- 1 - Η τάση προς τον πόλεμο δυναμώνει και τα επίκεντρά του διευρύνονται: είναι… Διαβάστε περισσότερα

16 Απριλίου 2024

Απορρίπτουμε τα Φερμπότεν!

Η τριπλή απαγόρευση που επέβαλε η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση μεταξύ άλλων στον Γιάνη Βαρουφάκη, επικεφαλής… Διαβάστε περισσότερα

14 Απριλίου 2024

Ανακοίνωση της ΚΟΕ για τη σύγκρουση στην κατεχόμενη Παλαιστίνη

[Στο τέλος παρατίθενται δύο κατατοπιστικά παραρτήματα: Α. Πληροφορίες για τη Γάζα και την τρέχουσα σύγκρουση,… Διαβάστε περισσότερα

10 Οκτωβρίου 2023

Πληροφορίες σχετικά με την νέα πολεμική ένταση στη Μέση Ανατολή

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Α.1. Τι είναι η Γάζα ● Πολύ περιληπτικά, η Γάζα είναι μια παραθαλάσσια… Διαβάστε περισσότερα

9 Οκτωβρίου 2023

Κείμενα οργανώσεων της περιοχής της Μέσης Ανατολής (7/10)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β Ως Παράρτημα Β' αναδημοσιεύουμε τις πρώτες ανακοινώσεις-τοποθετήσεις οργανώσεων της περιοχής της Μέσης Ανατολής,… Διαβάστε περισσότερα

9 Οκτωβρίου 2023

Τοποθέτηση της Κ.Ο.Ε. για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023.

Το γενικό τοπίo  Οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές γίνονται μέσα σε ένα κλίμα βουβό, χωρίς καμιά… Διαβάστε περισσότερα

19 Σεπτεμβρίου 2023