Κατηγορίες: Γενικά

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΤΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΙΟΥΝΙΟΣ 2003

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΤΙ-ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

 

Εμείς που υπογράφουμε, στηρίζουμε και συμμετέχουμε στις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις του Ιουνίου 2003 στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη Σύνοδο της ΕΕ και δηλώνουμε ότι:

 

Αντιτάσσουμε στο ιμπεριαλιστικό δόγμα του "διαρκούς πολέμου" την απόφαση των καταπιεζόμενων για διαρκή αντίσταση.

 

Ο "διαρκής πόλεμος" που διακήρυξε ο Μπους με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας, πολύ γρήγορα φάνηκε ότι είναι ένας πόλεμος κατά της ανθρωπότητας. Αυτό ώθησε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σ’ ολόκληρο τον πλανήτη να ενωθούν στις πρώτες παγκόσμιες διαδηλώσεις του 21ου αιώνα και να καταγγείλουν τον πόλεμο και τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα. Σωστά οι λαοί αντιπαρατέθηκαν στη συμμορία των Μπους, Μπλερ, Μπερλουσκόνι, Αθνάρ και Σία για την παραβίαση των διεθνών δημοκρατικών δικαιωμάτων και κανόνων. Η σύγχρονη Νέα Τάξη που αναγγέλθηκε από τον πατέρα Μπους με τον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου, αποδεικνύεται ένα απαίσιο αντίγραφο του χιτλερικού "Τρίτου Ράιχ". Μέσα από την φυγή στον πόλεμο, την εξάπλωση της καταστροφής, της πείνας και της εξαθλίωσης, οι ηγήτορες του παγκόσμιου καπιταλισμού επιδιώκουν να δώσουν ανάσες στο γερασμένο και ξεπερασμένο τους κοινωνικό σύστημα. Παρόλα αυτά, σε όλο τον κόσμο οι λαοί ιχνηλατούν μια νέα μεγάλη στροφή στις διεθνείς εξελίξεις με το αναπτυσσόμενο κίνημα διαμαρτυρίας τους και τη διαρκή αντίσταση στον πόλεμο. Προετοιμάζονται μέσα από μεγάλες δυσκολίες για να ξεπεράσουν οπισθοχωρήσεις και καθυστερήσεις των περασμένων δεκαετιών και να δημιουργήσουν τους όρους για μια νέα μεγάλη έφοδο που θα χρωματίσει τον 21ο αιώνα.

Μόνο η διαρκής αντίσταση των καταπιεζόμενων μπορεί να αντιπαλέψει αποτελεσματικά και να σταματήσει τη μηχανή του πολέμου!

Ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας των λαών!

Κάτω η Νέα Τάξη Πραγμάτων!

Ένας άλλος κόσμος είναι αναγκαίος: ο σοσιαλισμός!

 

Αγωνιζόμαστε για να οικοδομήσουμε την ισχυρότερη υπερδύναμη στον κόσμο: τους αγωνιζόμενους λαούς.

 

Ο πόλεμος στο Ιράκ απόδειξε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη απάτη από τους δήθεν "ειρηνόφιλους" ιμπεριαλιστές. Όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα για να σταματήσουν τον πόλεμο αλλά αμέσως μετά τη σφαγή του ιρακινού λαού ξεκίνησαν το παζάρι για το μοίρασμα της λείας. Έτσι γίνεται φανερό ότι οι αγωνιζόμενοι λαοί είναι η μοναδική δύναμη που μπορεί να σταματήσει την πορεία προς τον πόλεμο, την καταστροφή, την εξάπλωση της εξαθλίωσης, την οικολογική υποβάθμιση.
Η οικοδόμηση του διεθνούς μετώπου των λαών δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση. Ωστόσο, ήδη γίνονται σημαντικά βήματα. Ολόκληρος ο πλανήτης χρωματίζεται από έναν νέο μεγάλο κύκλο αγώνων Η Λατινική Αμερική παραμένει ένα ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί. Οι πανεθνικοί ξεσηκωμοί, οι εξεγέρσεις και οι κινητοποιήσεις του λαού στην Αργεντινή, στο Εκουαδόρ, στην Παραγουάη, στη Βολιβία, στη Βενεζουέλα, στη Βραζιλία, όπως και η ένοπλη αντίσταση (Κολομβία, Μεξικό και αλλού) ανατρέπουν τους σχεδιασμούς του ΔΝΤ και τις ωμές επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών. Στην Ασία η λαϊκή αντίσταση δυναμώνει και απλώνεται με το λαϊκό πόλεμο στις Φιλιππίνες, τα μεγάλα κινήματα ενάντια στο αντιδραστικό καθεστώς της Ινδίας, τις εξεγέρσεις εργατών και αγροτών στην Κίνα, τη λαϊκή αντίσταση στο Νεπάλ, τις μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις στη Νότια Κορέα. Σ’ ολόκληρο τον αραβικό κόσμο ο αναβρασμός δυναμώνει, με επίκεντρο το ιμπεριαλιστικό έγκλημα κατά του λαού του Ιράκ και το ματοκύλισμα της ηρωικής Παλαιστινιακής εξέγερσης. Ακόμη, στον αναπτυγμένο καπιταλιστικό κόσμο συντελείται μια σημαντική πολιτική αφύπνιση: γίνονται διαδηλώσεις με συμμετοχή εκατομμυρίων ανθρώπων, τροφοδοτούνται εργατικοί και προλεταριακοί αγώνες. Στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ εκφράζεται ισχυρότερα η λαϊκή διαμαρτυρία ενάντια στην πολιτική ξεπουλήματος και εξαθλίωσης, που ακολουθούν οι αντιδραστικές κυβερνήσεις.

Χαιρετίζουμε την ανάπτυξη του μεγάλου κινήματος ενάντια στην ιμπεριαλιστική/καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση, το οποίο αποτελεί μια ελπιδοφόρα πραγματικότητα στις παρούσες συνθήκες. Χαιρετίζουμε και στηρίζουμε τη συνάντηση του κινήματος αυτού με το αντιπολεμικό κίνημα. Συμμετέχουμε σε αυτά με σκοπό να δώσουμε στις πλατιές λαϊκές κινητοποιήσεις αντι-ιμπεριαλιστικό προσανατολισμό και σοσιαλιστική προοπτική.

Στη συνείδηση πλατειών μαζών η ιμπεριαλιστική/καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση έχει πλέον αρνητικό πρόσημο. Σήμερα μονάχα οι απολογητές του ιμπεριαλισμού αποδίδουν στην παγκοσμιοποίηση θετικό χαρακτήρα. Από τη Μανίλα και το Σιάτλ μέχρι τη Φλωρεντία, το κίνημα ενάντια στην ιμπεριαλιστική παγκοσμιοποίηση κινητοποιεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλες τις ηπείρους ενάντια στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, ενάντια στον ΠΟΕ, ενάντια στο ΝΑΤΟ και άλλες ιμπεριαλιστικές ενώσεις, ενάντια στη λεηλασία των εργαζόμενων μαζών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών του κόσμου από τους ιμπεριαλιστές, ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή.

Παρά την αυθόρμητη προέλευσή του και τον μεγάλο αριθμό δυνάμεων που δρουν μέσα σε αυτό έχει καταφέρει μέχρι τώρα να αποκρούσει τη διπλή επίθεση που δέχεται: από την αντίδραση, που προσπαθεί λυσσαλέα να το τρομοκρατήσει και να το καταστείλει, και από το ρεφορμισμό και τη σοσιαλδημοκρατία, που προσπαθούν να το χειραγωγήσουν και να το αποπροσανατολίσουν σε ανώδυνα κανάλια. Είμαστε κομμάτι αυτού του κινήματος, παλεύουμε να βαθύνουμε τον αντι-ιμπεριαλιστικό του προσανατολισμό και να διευρύνουμε τους στόχους του δίνοντάς του σοσιαλιστική προοπτική ενάντια τόσο στους εχθρούς, όσο και στους ψεύτικους "φίλους" των μαζών.

Αγωνιζόμαστε για να βαθύνει ο προσανατολισμός και να διευρυνθούν οι στόχοι των κινημάτων αυτών.

Κάτω η ιμπεριαλιστική παγκοσμιοποίηση!

Κάτω το ΝΑΤΟ και όλοι οι ιμπεριαλιστές και αντιδραστικοί!

Να εκτροχιάσουμε το G8, τον ΠΟΕ, το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις!

 

Αντιτασσόμαστε στις πολιτικές της ιμπεριαλιστικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οικοδόμηση του ευρωπαϊκού ιμπεριαλιστικού πόλου.


Η ΕΕ, στην πραγματικότητα, δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά η ευρωπαϊκή εκδοχή της ιμπεριαλιστικής παγκοσμιοποίησης. Οργανώνει την κυριαρχία του ευρωπαϊκού χρηματιστικού κεφαλαίου στους λαούς της Ευρώπης και ευρύτερα του κόσμου. Οι ηγέτες της ΕΕ παρά τις μεταξύ τους αντιθέσεις έχουν κοινή -συμμαχική στάση ενάντια στους λαούς. Μέσω της ΕΕ επιβάλλουν πανευρωπαϊκές πολιτικές λιτότητας, κυριολεκτικά συνθλίβουν την ζωντανή εργασία, εξαπλώνουν έναν εργασιακό μεσαίωνα, κατεδαφίζουν κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Παράλληλα, και ειδικά μέσω του ευρώ, δορυφοροποιούν τις οικονομίες των περιφερειακών χωρών. Έτσι, παρά τις αντίθετες διακηρύξεις και την πολυδάπανη προπαγάνδα τους, προκαλούν μια τεράστια μεταφορά πόρων από τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας προς το ιμπεριαλιστικό κέντρο και παράλληλα εξάγουν την κρίση από το ιμπεριαλιστικό κέντρο προς τις χώρες της περιφέρειας.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ το δήθεν φιλειρηνικό, αλλά επί της ουσίας κυνικό και αντιδραστικό διεθνή ρόλο της ΕΕ. Η αντιπαράθεση του γαλλογερμανικού άξονα με τις ΗΠΑ και ο διχασμός που επήλθε στο εσωτερικό της ΕΕ με αφορμή τον πόλεμο στο Ιράκ δεν έχει καμιά προοδευτική ή φιλειρηνική βάση. Το ίδιο ισχύει για τη διεύρυνση της ΕΕ. Οι νεο-εισερχόμενες χώρες θα πληρώσουν βαρύ τίμημα με την αύξηση της ανεργίας και της μετανάστευσης, με την περαιτέρω εξαθλίωση του εργατικού επιπέδου ζωής, με την καταλήστευση των πόρων τους.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ τη διαμόρφωση μέσω της συνθήκης Σένγκεν και των λεγόμενων αντι-τρομοκρατικών νόμων της "Ευρώπης-Φρούριο". Η καταστολή, ο ρατσισμός και η φασιστικοποίηση αποτελούν πολιτικές της ΕΕ. Έφθασαν μέχρι του σημείου να κηρύξουν παράνομα κόμματα της Βασκικής Πατριωτικής Αριστεράς στην Ισπανία, καθώς και κόμματα της αριστεράς που κυνηγιούνται από αντιδραστικά ή φασιστικά καθεστώτα σε τρίτες χώρες (Τουρκία, Φιλιππίνες, Παλαιστίνη κλπ). Δημιούργησαν τις συκοφαντικές "αντι-τρομοκρατικές" λίστες περιλαμβάνοντας σε αυτές επαναστάτες και αντι-ιμπεριαλιστές ηγέτες και κινήματα. Έτσι δεν είναι καθόλου τυχαία η ανάπτυξη ρατσιστικών και φασιστικών αντιλήψεων και η πολιτική ισχυροποίηση τους σε μια σειρά χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Γερμανία).
Δεν είναι μακριά η στιγμή που η ιμπεριαλιστική ΕΕ θα δοκιμασθεί κάτω από το βάρος των έντονων εσωτερικών της αντιθέσεων. Κανείς δεν πρέπει να αποκοιμιέται με μύθους για ομαλή μετεξέλιξη της ΕΕ σε μια ζώνη ευημερίας για τους λαούς, σε μια "Ευρώπη των λαών". Κανείς δεν πρέπει να αποκοιμιέται με μύθους ότι δήθεν είναι ξεπερασμένος ο δρόμος της εθνικής ανεξαρτησίας. Αντίθετα, σήμερα που γίνονται όλο και πιο φανερά τα τραγικά αδιέξοδα που συσσωρεύει ο παγκοσμιοποιημένος μονοπωλιακός καπιταλισμός, ειδικά για τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας ο δρόμος της ανεξαρτησίας παραμένει επίκαιρος όσο ποτέ !

Να διευρύνουμε τους αγώνες ενάντια στις ιμπεριαλιστικές και αντιδραστικές πολιτικές της ΕΕ!

Όχι στο ολοκαύτωμα της ζωντανής εργασίας – Όχι στην "Ευρώπη-Φρούριο"!

 

Στην ιμπεριαλιστική παγκοσμιοποίηση και τις ολοκληρώσεις της να αντιτάξουμε την οικονομική και πολιτική ανεξαρτησία!

 

Η Διεθνής Αντι-ιμπεριαλιστική Διακήρυξη υποστηρίζεται μέχρι στιγμής από τις ακόλουθες δυνάμεις:

Βάσκικη Πατριωτική Αριστερά

Βουλγαρικό Εργατικό Κόμμα (Κομμουνιστές)

Δίκτυο Κομμουνιστών (Rete dei Communisti), Ιταλία

Εθνικό Δημοκρατικό Μέτωπο των Φιλιππίνων – NDFP

Εργατικό Κόμμα (Partija Rada), Γιουγκοσλαβία

Εργατικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Νορβηγία – AKP

Εργατικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Φινλανδία – KPT

El Diario Internacional, Περού

Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό Λενινιστικό), Νέα Δημοκρατία – CPI (ML) New Democracy

Κομμουνιστικό Κόμμα Κολομβίας – Μαοϊκό – PCC-M

Κομμουνιστικό Κόμμα Μαρξιστικό Λενινιστικό Σουηδίας – KPML(r)

Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Φιλιππίνων – CPP

Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας – ΚΟΕ

Κομμουνιστική Οργάνωση Λουξεμβούργου – KOL

Μαοϊκό Κομμουνιστικό Κόμμα, Τουρκία – MKP

Μαρξιστικό Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Τουρκία – MLKP

 

Κοινοποίηση

Πρόσφατα άρθρα

Να σταματήσουμε τους εμπρηστές του πολέμου

- 1 - Η τάση προς τον πόλεμο δυναμώνει και τα επίκεντρά του διευρύνονται: είναι… Διαβάστε περισσότερα

16 Απριλίου 2024

Απορρίπτουμε τα Φερμπότεν!

Η τριπλή απαγόρευση που επέβαλε η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση μεταξύ άλλων στον Γιάνη Βαρουφάκη, επικεφαλής… Διαβάστε περισσότερα

14 Απριλίου 2024

Ανακοίνωση της ΚΟΕ για τη σύγκρουση στην κατεχόμενη Παλαιστίνη

[Στο τέλος παρατίθενται δύο κατατοπιστικά παραρτήματα: Α. Πληροφορίες για τη Γάζα και την τρέχουσα σύγκρουση,… Διαβάστε περισσότερα

10 Οκτωβρίου 2023

Πληροφορίες σχετικά με την νέα πολεμική ένταση στη Μέση Ανατολή

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Α.1. Τι είναι η Γάζα ● Πολύ περιληπτικά, η Γάζα είναι μια παραθαλάσσια… Διαβάστε περισσότερα

9 Οκτωβρίου 2023

Κείμενα οργανώσεων της περιοχής της Μέσης Ανατολής (7/10)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β Ως Παράρτημα Β' αναδημοσιεύουμε τις πρώτες ανακοινώσεις-τοποθετήσεις οργανώσεων της περιοχής της Μέσης Ανατολής,… Διαβάστε περισσότερα

9 Οκτωβρίου 2023

Τοποθέτηση της Κ.Ο.Ε. για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023.

Το γενικό τοπίo  Οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές γίνονται μέσα σε ένα κλίμα βουβό, χωρίς καμιά… Διαβάστε περισσότερα

19 Σεπτεμβρίου 2023