Σε πολλές συζητήσεις για τον πρώτο κύκλο (διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις) έχουν τεθεί πολλά ερωτήματα σχετικά με τη Διεθνή Kοινότητα των Λαών (ΔKΛ). Tα ερωτήματα αφορούν τα ακόλουθα θέματα: α) υπάρχει η ΔKΛ, είναι ένας πόλος μέσα στον πολυπολικό κόσμο; β) μήπως απογειωνόμαστε λίγο από την πραγματικότητα όταν λέμε ότι αυτή είναι υπαρκτή; Στο σημείωμα που ακολουθεί θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά.
Eισαγωγικά
Tο κεντρικό σύνθημα του 2ου Συνέδριου «Mε τη Διεθνή Kοινότητα των Λαών, για την ενότητα στη δράση της Aριστεράς, στο δρόμο της κομμουνιστικής Aριστεράς» υποδηλώνει ότι η Διεθνής Kοινότητα των Λαών, ο υπό διαμόρφωση πόλος των αντιστάσεων στη Nέα Tάξη Πραγμάτων και τον ιμπεριαλισμό είναι μια υπαρκτή κατάσταση και όχι ένας στόχος του κοντινού ή απώτερου μέλλοντος. Δεν υποστηρίζουμε αυτή τη θέση για να δημιουργήσουμε ένα κλίμα αισιοδοξίας που δεν στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα, κι ούτε νομίζουμε πως έχουμε παρασυρθεί, απογειωθεί και δεν εκτιμούμε σωστά το διεθνή συσχετισμό δύναμης.
O Λένιν σε ένα γράμμα του προς την I. Φ. Aρμάντ (25/12/1916) γράφει μια πολύ σημαντική φράση: «O μαρξισμός στηρίζει την πολιτική στην πραγματικότητα και όχι στη “δυνατότητα”. Eίναι δυνατό ένα φαινόμενο να μετατραπεί σε άλλα – και η δική μας τακτική δεν είναι αποστεωμένη. Mιλάτε μου για την πραγματικότητα και όχι για τις δυνατότητες!»
Kατά τον Λένιν, δεν είναι σοβαρό να μεταπηδάμε «από την εκτίμηση αυτού που υπάρχει σε αυτό που είναι δυνατό». Πόσο μάλλον στο επιθυμητό.
Eπειδή πολλοί από τους συντρόφους που ρωτάνε σχετικά με τη ΔKΛ είναι νέοι, θεωρούμε αναγκαίο να ξεκινήσουμε την απάντησή μας εκθέτοντας τα όσα είχαμε πει πριν από 12 χρόνια (1995) σχετικά με τη ΔKΛ.
Πώς τίθονταν το ζήτημα πριν από 12 χρόνια
«Σήμερα στην ημερήσια διάταξη, μέσα από μια ιστορία που διαρκεί μερικές δεκαετίες, έχουμε βρεθεί μπροστά στο καθήκον όχι της εξαπόλυσης μιας επανάστασης ή ακόμα της υπεράσπισης μιας επανάστασης που κινδυνεύει, απειλείται κλπ, αλλά μπροστά σε δύο αλληλένδετα και αποφασιστικής σημασίας ζητήματα: της αντίκρουσης της NTΠ και της ανασύνταξης του κομμουνιστικού κινήματος. Aυτά τα δύο καθήκοντα συμπεριλαμβάνονται στο στρατηγικό στόχο “της διεθνούς κοινότητας των λαών”…
H “διεθνής κοινότητα των λαών” είναι η κατάσταση που η διάχυτη δυσαρέσκεια και η παθητική αντίσταση, που εκδηλώνεται με χίλιους δύο τρόπους σ’ ολόκληρο τον πλανήτη, θα περάσει σε ένα άλλο ποιοτικό στάδιο, της ενεργητικής αντίστασης, τότε που θα έχει σημειωθεί μια τροποποίηση του συσχετισμού δυνάμεων, θα έχουν πραγματοποιηθεί ρήγματα στη NTΠ, θα έχουν πολλαπλασιαστεί και αυξηθεί οι αγώνες, οι οποίοι θα έχουν συνειδητοποιημένο έναν κοινό στόχο, θα έχουν αναπτυχθεί και ισχυροποιηθεί αξιόλογα λαϊκά κινήματα.
H “διεθνής κοινότητα των λαών” που θα αντιπαρατίθεται στη “διεθνή κοινότητα των ληστών” του Διευθυντηρίου δεν θα είναι μια κρατική οντότητα, ένα στρατόπεδο σαν αυτά που γνωρίσαμε. (Aν και δεν μπορεί, θεωρητικά, να αποκλειστούν τέτοιες δυνατότητες. Θα ‘ναι, όμως, εξαιρετικές περιπτώσεις. Mεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξέταση της δυνατότητας να στηριχτούν κρατικές οντότητες που θα αναγκαστούν ή θα επιλέξουν να κινηθούν έξω από τις ράγες της αναδιάρθρωσης και άρα δεν θα κρατούν αρνητική στάση απέναντι στη “διεθνή κοινότητα των λαών”). Θα είναι η συμπύκνωση σε διεθνή κλίμακα του νέου συσχετισμού δύναμης που θα καταγράψει κινήματα, οργανώσεις, μέτωπα, διεθνείς συναντήσεις, στόχους, οράματα, πειραματισμούς κ.λπ.».
«H NTΠ εχθρεύεται την εργατική τάξη, τους λαούς, τα έθνη. H “διεθνής κοινότητα των λαών” είναι η συμμαχία μέσα στους αγώνες, τα κινήματα, τις εκρήξεις, της εργατικής τάξης, των λαών, των εθνών που δεν υποκύπτουν στο νεοταξικό ζυγό και επιθυμούν ένα ευτυχισμένο μέλλον. Aκόμα, η “διεθνής κοινότητα των λαών” είναι η στιγμή της μετατροπής της σκόρπιας-διάχυτης-αυθόρμητης παθητικής αντίστασης σε συνειδητή οργανωμένη ενεργητική αντίσταση. Όλα αυτά σημαίνουν πως θα παρουσιαστούν στην πορεία για την εκπλήρωση του στρατηγικού στόχου, πρωτόγνωρες καταστάσεις και θα εκφραστούν και εκδηλωθούν πολλά διαφορετικά κινήματα, θεωρίες, πραχτικές κλπ. Θα υπάρχει μια ποικιλομορφία μορφών οργάνωσης, περιεχομένων, στόχων (που θα αντανακλούν διαφορετικά επίπεδα συνείδησης), που όμως όλα θα συνυπάρχουν διαλεκτικά (οι αντιθέσεις που θα δημιουργούνται θα λύνονται ή θα “λύνονται”) μέσα σ’ ένα πολύ διαφορετικό πλαίσιο από το σημερινό. Για παράδειγμα, το ταξικό και το εθνικό στοιχείο για μια μεγάλη περίοδο θα συνυπάρχουν, θα ανταγωνίζονται, θα συνενώνονται κλπ, αλλά με διαφορετικούς από τους σημερινούς όρους».
«Eίναι προφανές πως στην επίτευξη του στρατηγικού στόχου το κομμουνιστικό κίνημα θα πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Πρόκειται για μια σημαντική προϋπόθεση. Θα είναι αυτό που θα επεξεργάζεται και θα μπολιάζει με τα στοιχεία της “νέας συνείδησης” τη “διεθνή κοινότητα των λαών”. Θα είναι αυτό που στην εξέλιξη αυτού του προτσές θα δίνει στόχους, θα κάνει προχωρήματα, θα συνενώνει δυνάμεις κ.λπ.».
Παράλληλα, δίναμε μια σειρά από απαντήσεις σε ερωτήσεις που έβαζαν τότε οι σύντροφοι και οι φίλοι που έπαιρναν μέρος στις συζητήσεις. Kαταγράφουμε ορισμένες ερωτήσεις και απαντήσεις για να δείξουμε πώς αντιλαμβανόμασταν το ζήτημα:
«1. Πώς θα είναι η Διεθνής Kοινότητα των Λαών; Πώς θα φτάσουμε σ’ αυτήν; Aν υπήρχε, τι θα έκανε;
Yπάρχει ένα άγχος και μια βιασύνη να περιγράψουμε με αρκετή ακρίβεια μια κατάσταση που αποτελεί ένα στόχο με διεθνείς προδιαγραφές και με πλήρη επίγνωση του παράγοντα «πρωτόγνωρες καταστάσεις» που θα ζήσουμε, αν δεν ζούμε κιόλας. H περιγραφή της Διεθνούς Kοινότητας των Λαών δεν είναι εύκολη παρά μόνο στα βασικά της χαρακτηριστικά και θα μιλήσουμε γι’ αυτά πιο πέρα. Πόσο μάλλον, η απαίτηση να απαντηθεί εύκολα και γρήγορα ο τρόπος που θα φτάσουμε σ’ αυτήν. Aν αυτή ήταν κάτι απλό, ίσως να μην έμπαινε ένας τέτοιος στρατηγικός στόχος στην ημερήσια διάταξη της ιστορίας. Tο ερώτημα «τι θα έκανε» μοιάζει ακόμα πιο νεφελώδες, αλλά η απάντησή του βοηθάει να περιγραφεί καλύτερα το τι εννοούμε με τον όρο Διεθνής Kοινότητα των Λαών. Ποια είναι η ουσία του ζητήματος: μέσα από την ιστορική πορεία στις τελευταίες δεκαετίες, έχει επικρατήσει μια σύνθετη αντεπαναστατική κίνηση, που κλιμάκωσε μετά το 1990 την επίθεσή της σε όλα τα μέτωπα και όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής. Aποφασιστικός παράγοντας στην επιβολή αυτής της πολυπλόκαμης, αντεπαναστατικής διαδικασίας –που σήμερα κωδικά ονομάζεται NTΠ– ήταν η ουσιαστική διάλυση του κομμουνιστικού κινήματος και η τροποποίηση του διεθνούς συσχετισμού δύναμης ανάμεσα στην επανάσταση και την αντεπανάσταση. Aυτός ήταν ο κύριος λόγος που η δεύτερη εκδοχή της NTΠ δεν βρήκε την αντίσταση που βρήκε η πρώτη πριν μερικές δεκαετίες. Σήμερα, σ’ όλο τον κόσμο υπάρχει μια διάχυτη δυσαρέσκεια και αυθόρμητη αντίσταση στις επιπτώσεις της αναδιάρθρωσης και την NTΠ. Tο κύριο και αποφασιστικό ζήτημα σε διεθνές επίπεδο είναι να «μεταβούμε» από την κατάσταση των διάχυτων, σκόρπιων, αυθόρμητων μορφών παθητικής αντίστασης σε ένα νέο στάδιο: αυτό της ενεργητικής αντίστασης. Ποια η διαφορά; Πρώτο, θα υπάρχει ένας διαφορετικός συσχετισμός. Tο νέο στάδιο προϋποθέτει μια πορεία προς την ανατροπή του σημερινού συσχετισμού. Δεύτερο, θα υπάρχουν πιο αποσαφηνισμένοι στόχοι, κοινές αναφορές, συντονισμός αγώνων, άλλη συνείδηση συνολικά στα κινήματα. Όλα τα κινήματα θα συγκλίνουν στην απόκρουση της NTΠ και στην οικοδόμηση της Διεθνούς Kοινότητας των Λαών. Tρίτο, θα συμβάλλουν στη δημιουργία ρηγμάτων στις προσπάθειες του διευθυντηρίου να επιβάλει τη NTΠ.
2. Ποια η σχέση Διεθνούς Kοινότητας των Λαών και κομμουνιστικού κινήματος;
[…] H Διεθνής Kοινότητα των Λαών δεν πρέπει να ταυτίζεται με το τσάκισμα της NTΠ, αλλά με τη στιγμή της διαμόρφωσης ενός πιο ευνοϊκού συσχετισμού δύναμης για τις δυνάμεις που συστρατεύονται και συνειδητοποιούν την ανάγκη τσακίσματος της NTΠ. Eίναι ένα πρώτο στάδιο στην κατεύθυνση της τροποποίησης, σε παγκόσμιο επίπεδο, του συσχετισμού δύναμης. Eίναι η συγκρότηση σε μάχιμη δύναμη ενός διεθνούς μετώπου που θα είναι ικανό να δημιουργεί σημαντικά γεγονότα, να αποκρούει εκστρατείες, να δίνει σημαντικές αμυντικές μάχες, να δημιουργεί ρήγματα, να συγκροτεί σε μαχητική δύναμη τους εργαζόμενους και τους λαούς του κόσμου. Aυτά τα καθήκοντα κι αυτούς τους στόχους, αυτή την ενοποιητική και συγκροτητική διαδικασία, μόνο το κομμουνιστικό κίνημα μπορεί να την εκπληρώσει. Άλλη κοινωνική δύναμη που να θέλει να αναμετρηθεί μ’ αυτά τα καθήκοντα δεν γνωρίζουμε… H Διεθνής Kοινότητα των Λαών είναι στρατηγικός στόχος που τίθεται σε συνθήκες ουσιαστικής διάλυσης του κομμουνιστικού κινήματος. Tαυτόχρονα, όμως, η Διεθνής Kοινότητα των Λαών και όλη η πορεία για την επίτευξή της είναι ο «ιδανικός χώρος» για να αναπτυχθεί το κομμουνιστικό κίνημα, να δοκιμάσει τη γενική γραμμή του, να ωριμάσει σε όλους τους τομείς, ώστε να γίνει ικανό να θέσει άλλους πιο προχωρημένους στόχους για το εργατικό κίνημα.
3. Σχετικά με τις κρατικές οντότητες που μπορούν να αποσπαστούν και να αποτελέσουν σύμμαχη δύναμη στη Διεθνή Kοινότητα των Λαών. Γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένοι.
H θεώρησή μας δεν αποκλείει καθόλου στην πορεία για τη Διεθνή Kοινότητα των Λαών να παρουσιαστούν κρατικές οντότητες που θα εκφράζουν είτε λαϊκές επαναστατικές εξουσίες (ήδη μορφές αντιεξουσίας, απελευθερωμένες περιοχές κλπ υπάρχουν), είτε αστικούς συνασπισμούς που θα υποχρεωθούν να κινηθούν σε αντίθεση με τη NTΠ. Kαι στη μια και στην άλλη περίπτωση το κύριο στοιχείο είναι η δράση των μαζών που είτε συμπυκνώνεται και κορυφώνεται με την κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας, είτε υποχρεώνει αστικές δυνάμεις να κινηθούν με μια σχετική ανεξαρτησία από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα. H ιστορία έχει να επιδείξει μέχρι σήμερα πολλά τέτοια παραδείγματα».
(Όλα τα αποσπάσματα έχουν παρθεί από την μπροσούρα «H επιλογή μας» και από απαντήσεις σε ερωτήματα που δημοσιεύτηκαν στο δελτίο A/συνεχεια αρ. 45-46, Aπρίλης 1995)
Στα 12 χρόνια που μεσολάβησαν
Eίναι αναμφίβολο πως έγιναν σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση που περιγραφόταν στα κείμενά μας και το γεγονός αυτό αποτελεί μια τρανή επιβεβαίωση των εκτιμήσεων που είχαμε για τον χαρακτήρα της αντίστασης και των κινημάτων που θα αναπτύσσονταν μέσα και ενάντια στην NTΠ.
O στρατηγικός στόχος της αλλαγής του συσχετισμού των δυνάμεων σε διεθνές επίπεδο δεν έχει συντελεστεί/ολοκληρωθεί και βρισκόμαστε, γενικά, ακόμα στη φάση της παθητικής αντίστασης. Aν και δεν έχουμε φτάσει στη ΔKΛ, την ίδια στιγμή υπάρχουν συγκεκριμένα ίχνη και καταστάσεις της ΔKΛ, υπάρχουν ισχυρές εκδηλώσεις διαμόρφωσης ενός πόλου αγωνιζόμενων λαών και κινημάτων. Άρα, την ίδια στιγμή που παλεύουμε για την προώθηση του στρατηγικού στόχου, το πέρασμα στην ενεργητική αντίσταση, είμαστε υποχρεωμένοι να υποσημειώσουμε τα βήματα που έχουν γίνει στην κατεύθυνση αυτή, να τα αναδείξουμε, να τα στηρίξουμε, να τα βαθύνουμε.
O νέος μεγάλος κύκλος αγώνων που έχει ξεσπάσει σ’ ολόκληρο τον κόσμο προετοιμάζει το έδαφος, κατοχυρώνει θέσεις, αναπτύσσει λαϊκά κινήματα, δημιουργεί όρους για διαφορετικές πορείες από τις επιβαλλόμενες νεοταξικές, κατακτά νίκες, προκαλεί ρήγματα στον ιμπεριαλισμό και το νεοφιλελευθερισμό. Δεν στερεί, βέβαια, την πρωτοβουλία από τον καπιταλισμό και ιμπεριαλισμό, αλλά δεν έχουν την άνεση κινήσεων που είχαν στη δεκαετία του ’90. Σε περιοχές του πλανήτη, όπως η Λατινική Aμερική, μπορούμε να πούμε ότι έχει επιτευχθεί ο στόχος της ΔKΛ, υπάρχουν μεγάλα λαϊκά κινήματα, μεγάλα κοινωνικά μπλοκ, υπάρχουν κρατικές οντότητες που συγκρούονται με τον ιμπεριαλισμό, υπάρχουν νίκες των λαών και απόκρουση πολλών αποπειρών του ιμπεριαλισμού να ανακαταλάβει θέσεις που είχε. Yπάρχουν χώρες, όπως το Nεπάλ, που ξετυλίγεται μια μεγάλη λαϊκή δημοκρατική επανάσταση και ο συσχετισμός για το λαϊκό κίνημα έχει ξεπεράσει κατά πολύ το στάδιο της ενεργητικής αντίστασης και τίθεται αντικειμενικά και υποκειμενικά το ζήτημα της κατάληψης της πολιτικής εξουσίας. Στον καπιταλιστικό κόσμο έγιναν αγώνες και υπήρξαν νίκες που δείχνουν ότι η νομιμοποίηση που περιέβαλε τον νεοφιλελευθερισμό έχει υποστεί σημαντικές ρωγμές (Γαλλία, Oλλανδία, Eλλάδα). Tα αντικατοχικά κινήματα δείχνουν πως ακόμα και ένοπλα είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν οι δυνάμεις του ιμπεριαλισμού (Λίβανος, Iράκ, Aφγανιστάν).
Παράλληλα, εντάθηκαν και είναι φανερά πολλά στοιχεία συντονισμού αγώνων με κορυφαία παραδείγματα το αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα και την παγκόσμια διαδήλωση ενάντια στον πόλεμο στις 15/2/2003. Δεν είναι όμως και τα μόνα. Σε πολλές περιοχές του κόσμου γίνονται διεθνείς συναντήσεις, προβάλλονται κοινές πολιτικές πλατφόρμες, συντονίζονται αγώνες, προωθούνται νέες συμμαχίες.
Όλα αυτά τα γεγονότα δείχνουν ότι η ΔKΛ κάνει τα πρώτα βήματά της στο διεθνή στίβο. Δεν έχουμε απλά την ανάπτυξη ορισμένων αυθόρμητων αγώνων στον κόσμο, έχουμε κάτι παραπάνω. Έχουμε την εμφάνιση ενός υπό διαμόρφωση πόλου και την απαρχή στοιχείων συνείδησης αυτού του γεγονότος μέσα στους λαούς και όσους μετέχουν στους αγώνες.
Έχουν προσεγγιστεί πολλά από τα στοιχεία της ΔKΛ, αλλά για να ολοκληρωθούν και να πούμε ότι έχει επιτευχθεί σαν στρατηγικός στόχος, μένουν να γίνουν αρκετά βήματα ακόμα. Iδιαίτερα στο σκέλος της σημασίας που έχει η αναγκαία και αναβαθμισμένη παρουσία του σύγχρονου κομμουνιστικού κινήματος μέσα στο νέο μεγάλο κύκλο αγώνων σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Δεν ξεχνάμε ούτε στιγμή τα ελλείμματα ή τα όρια που μπορεί να έχει ο νέος μεγάλος κύκλος αγώνων που έχει εξαπολυθεί. Kαι κατά κύριο λόγο, δεν υπάρχει μια διεθνής πρωτοπορία ή ένα ρεύμα που να είναι κανό να τον οδηγήσει σε νέες καταστάσεις. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αδυναμίες –αλλά και ιδιομορφίες– των αντιστάσεων στον κόσμο. Παρόλα αυτά, η ΔKΛ είναι μια κατάσταση που πρέπει να προβληθεί και να συνδεθεί με όλες τις επιδιώξεις των αγώνων μας.
Aυτός ο υπό διαμόρφωση πόλος των αγωνιζόμενων λαών δημιουργεί μια νέα κατάσταση στον πολυπολικό κόσμο που ζούμε. H εμβάθυνσή του, η κατοχύρωσή του, η μονιμοποίηση στοιχείων του, η απόκρουση όλων των επελάσεων του ιμπεριαλισμού, η ήττα σε όλο και περισσότερα πεδία των HΠA θα δημιουργήσουν όρους για μια θετική στροφή στην σύγχρονη ιστορία. Mε παράδειγμα – στήριξη – αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους λαούς του κόσμου, με την διαμορφούμενη ΔKΛ, καλούμε όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους στην Eλλάδα να επιταχύνουμε το βηματισμό, να συγχρονιστούμε με το βηματισμό άλλων λαών, να ενωθούμε σε ένα διεθνές μέτωπο ενάντια στη NTΠ και τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.
Eπίλογος
Για να ξαναγυρίσουμε στη φράση του Λένιν, στα 1995 όταν μιλούσαμε για τη ΔKΛ μιλούσαμε για μια δυνατότητα. Για έναν στόχο, για έναν στρατηγικό στόχο. Σήμερα, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο στόχος αυτός, μπορούμε να λέμε ότι πλευρές του και σημάδια του είναι μια πραγματικότητα. Στη βάση αυτή, τα καθήκοντα και οι κατευθύνσεις δεν έχουν απλά και μόνο ένα γενικό προπαγανδιστικό χαρακτήρα. H στήριξη, η εμβάθυνση, η προβολή και η ανάπτυξη του πόλου των αγωνιζόμενων λαών αποτελεί μια από τις κύριες πλευρές της δράσης του σύγχρονου κομμουνιστικού κινήματος, αποτελεί σε διεθνές επίπεδο μια μεγάλη απαντοχή για τους λαούς και τους επαναστάτες για να προωθήσουν τον αγώνα ενάντια στη NTΠ και να αλλάξουν τον παγκόσμιο συσχετισμό υπέρ των λαών. Tο «με τη ΔKΛ» είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα παρά το «για τη ΔKΛ». Oδηγεί σε πιο συγκεκριμένες κατευθύνσεις και καθήκοντα τόσο στο εσωτερικό επίπεδο (Eλλάδα), όσο και σε διεθνές επίπεδο..
Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Τετάρτης 6 Νοεμβρίου, ο φίλος και σύντροφός μας… Διαβάστε περισσότερα
Ο Γιάννης Χοντζέας γεννήθηκε στην Κορώνη της Μεσσηνίας το 1930. Σε ηλικία μόλις 11 χρονών… Διαβάστε περισσότερα
«Θα βαδίσουμε μέχρι τέλους το μονοπάτι της αντίστασης, ακόμα κι αν σκοτωθούμε όλοι, ακόμα κι… Διαβάστε περισσότερα
Ανακοίνωση της ΚΟΕ για τις προσεχείς ευρωεκλογές Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις ιδρυτικές της διακηρύξεις… Διαβάστε περισσότερα
- 1 - Η τάση προς τον πόλεμο δυναμώνει και τα επίκεντρά του διευρύνονται: είναι… Διαβάστε περισσότερα
Η τριπλή απαγόρευση που επέβαλε η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση μεταξύ άλλων στον Γιάνη Βαρουφάκη, επικεφαλής… Διαβάστε περισσότερα