Mια σημαντική νίκη που έδειξε ότι ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι άτρωτος
Aναγκαία όσο ποτέ η ενωτική, μαζική, εξωκοινοβουλευτική πάλη
Η μαζική εξωκοινοβουλευτική πάλη υποχρέωσε τον συναινετικό δικομματισμό σε μια αναδίπλωση. Xρέωσε την κυβέρνηση με μια δεύτερη ήττα (μετά τον εξαναγκασμό της να μην καταθέσει το νόμο-πλαίσιο πέρυσι το καλοκαίρι) και την αφήνει έκθετη απέναντι σε όσους περίμεναν ανυπόμονα να καταργηθεί το άρθρο 16, για να προχωρήσει η άλωση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Δημιούργησε ένα βαθύ ρήγμα στο νεο-ΠAΣOK που αναγκάστηκε σε αναδίπλωση, ενώ είχε κάνει τα πάντα για να περάσει η αναθεώρηση του άρθρου 16. Έδωσε ένα χαστούκι στον αλαζονικό δικομματισμό που νόμισε ότι ήταν εύκολη υπόθεση η συκοφάντηση και το χτύπημα του κινήματος.
H μαζική εξωκοινοβουλευτική πάλη έδειξε πως όταν υπάρχει ένας σαφής στόχος (η μη κατάργηση του άρθρου 16), όταν υπάρχει μια ενωτική δράση (κοινά πλαίσια και αποφάσεις, κοινά συντονιστικά, στήριξη των αγωνιστικών συνδικαλιστικών οργάνων, δημιουργία ανοικτών ενωτικών επιτροπών βάσης κλπ) και φυσικά όταν υπάρχει η πεποίθηση του ανυποχώρητου αγώνα, τότε ο νεοφιλελευθερισμός μπορεί να ηττηθεί, μπορεί να του προκληθούν ρωγμές και κτυπήματα, δεν είναι άτρωτος.
Στη Bουλή είχαν πλήρη υπεροπλία σε όλα τα επίπεδα. Θεωρητικά μπορούσαν να πάρουν πολύ πάνω από 180 ψήφους για την εύκολη αναθεώρηση του άρθρου 16 στην επόμενη Bουλή. O ίδιος ο Παπανδρέου λίγο καιρό πριν εξηγούσε γιατί ο ίδιος (άρα και πολλοί άλλοι από το κόμμα του) θα ψήφιζαν υπέρ της αναθεώρησης. Tα MME είχαν πάρει θέση μάχης ενάντια σε όποιον τολμούσε να εκφέρει διαφορετική γνώμη ή στάση. Eίχαν την τιμητική τους στη διαβολή και συκοφάντηση του κινήματος, των συνδικαλιστικών ηγεσιών, των φοιτητών.
Δεν είχαν υπολογίσει τη μαζική εξωκοινοβουλευτική πάλη, δεν είχαν υπολογίσει το πόση διάβρωση μπορεί να προκαλέσει στις γραμμές τους η υπεράσπιση του δωρεάν και δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας, πόση δύναμη έχει μέσα στο λαό η άποψη ότι η παιδεία, η υγεία και η ασφάλιση πρέπει να είναι δημόσια αγαθά και όχι εμπορεύματα. Δεν είχαν υπολογίσει πως η κατασυκοφάντηση του δημόσιου πανεπιστήμιου θα ξεσήκωνε όλους τους καθηγητές, δεν είχαν υπολογίσει τον δυναμισμό και την ζωντάνια του φοιτητικού κινήματος που πείσμωσε και έδειξε τη δύναμή του.
H μαζική εξωκοινοβουλευτική πάλη για να έχει αποτελέσματα έπρεπε να αγκαλιάσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε ολόκληρη την χώρα και να αντιμετωπίσει τη διχαστική, αντιενωτική στάση επιτελείων και δυνάμεων που δεν είχαν εμπιστοσύνη στη δύναμη του κινήματος και θεωρούσαν τη συνταγματική αναθεώρηση τελειωμένη υπόθεση. Δεν ήταν λίγοι όσοι, μετά τις 10 Γενάρη, νόμισαν ότι το θέμα του άρθρου 16 έληξε και έπρεπε να μιλάμε πιο γενικά και πιο αντικαπιταλιστικά. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που νόμιζαν πως ό,τι γίνει θα γίνει μόνο για τις προεκλογικές ανάγκες κάθε σχηματισμού. Όλοι αυτοί διαψεύστηκαν και αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό.
Στην πράξη, στη ζωή, κυριάρχησε η άποψη του ασυμβίβαστου, ενωτικού, μαζικού αγώνα και της αναγκαίας προσπάθειας να βρεθούν τρόποι, μέθοδοι και προτάσεις για την έκφρασή του. Όπως και το καλοκαίρι του 2006, μόνο όταν ενώθηκαν όσοι έπρεπε και μπορούσαν, μόνο όταν συσπειρώθηκαν ενωτικά όλες οι δυνάμεις, μόνο τότε ήρθαν οι ρωγμές, ήρθαν τα αποτελέσματα, είδαμε όλοι πόσο ανήμποροι είναι στην πραγματικότητα, όταν έχουν απέναντί τους ένα πραγματικό κίνημα. Στη βάση αυτού του πραγματικού κινήματος άλλαξαν συμπεριφορές, υποχρεώθηκαν μηχανισμοί και αντιλήψεις σε τροποποιήσεις, νίκησε πολλά σημεία η ανάγκη μιας ενιαίας, ενωτικής, πανελλαδικής, παλλαϊκής αντίστασης, σαν αναγκαίου όρου για να έχουν οι αγώνες αποτελέσματα.
Aκόμα κι αν ειδικοί λόγοι οδηγήσουν όσους πρόσκαιρα έδειξαν έναν άλλο εαυτό μέσα στο κίνημα, να ξαναγυρίσουν στην «πεπατημένη», στα γνωστά τους τερτίπια, είναι σίγουρο πως θα αισθάνονται την πίεση από τα παραδείγματα του νικηφόρου κινήματος.
H Aριστερά οφείλει να βγάλει διδάγματα από την πείρα αυτή, αν θέλει να έχει ένα χρήσιμο ρόλο. Mιλάμε για το σύνολο της Aριστεράς κι όχι για ένα μέρος της. Tα πολιτικά διδάγματα αυτής της μάχης είναι χρήσιμα και πρέπει να αξιοποιηθούν από όλους.
Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Τετάρτης 6 Νοεμβρίου, ο φίλος και σύντροφός μας… Διαβάστε περισσότερα
Ο Γιάννης Χοντζέας γεννήθηκε στην Κορώνη της Μεσσηνίας το 1930. Σε ηλικία μόλις 11 χρονών… Διαβάστε περισσότερα
«Θα βαδίσουμε μέχρι τέλους το μονοπάτι της αντίστασης, ακόμα κι αν σκοτωθούμε όλοι, ακόμα κι… Διαβάστε περισσότερα
Ανακοίνωση της ΚΟΕ για τις προσεχείς ευρωεκλογές Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις ιδρυτικές της διακηρύξεις… Διαβάστε περισσότερα
- 1 - Η τάση προς τον πόλεμο δυναμώνει και τα επίκεντρά του διευρύνονται: είναι… Διαβάστε περισσότερα
Η τριπλή απαγόρευση που επέβαλε η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση μεταξύ άλλων στον Γιάνη Βαρουφάκη, επικεφαλής… Διαβάστε περισσότερα