Κατηγορίες: Τοποθετήσεις

Προτάσεις της ΚΟΕ για τον Συριζα, 11/10/2007

Η ΔΟΚΙΜΗ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ – ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ

 

1.             Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές ξεκινά ξανά, με ευνοϊκούς όρους και σε θετικό περιβάλλον. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα λειτουργήσει υπέρ της αριστεράς, αν μετατραπεί σε σχέδιο και πολιτική κατεύθυνση πραγματικής ανατροπής των συσχετισμών. Το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ και της αριστεράς συνολικά, η μείωση –αν και όχι ήττα- του δικομματισμού, δίνουν την δυνατότητα για να γίνουν βήματα στην υπόθεση της οικοδόμηση μιας μαχητικής, αριστερής αντιπολίτευσης και του πολιτικού και κοινωνικού μετώπου ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό.

 

2.             Το ευνοϊκό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στον αριστερό και ενωτικό λόγο και πράξη του. Η απόσπαση ψηφοφόρων άλλων κομμάτων οφείλεται στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε αριστερά. Η ίδια η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στην προσπάθειά του να εκφράσει ένα αριστερό μέτωπο και μια ισχυρή αριστερή αντιπολίτευση. Το σημερινό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε φωνές και τοποθετήσεις που απαξίωσαν το εγχείρημα μιας ενωτικής, αριστερής, ριζοσπαστικής συνεύρεσης και συμπόρευσης διαφορετικών δυνάμεων. Αποτελεί την καλύτερη απάντηση στην αυτό-τοποθέτηση της αριστεράς στο περιθώριο, είτε ως συμπληρώματος στον δικομματισμό, είτε ως ανώδυνη δύναμη φραστικής διαμαρτυρίας.

 

3.             Ο κόσμος της αριστεράς ζητά –και δικαιολογημένα- να βρεθούν τρόποι και μορφές συγκρότησης – συζήτησης – οργάνωσης και παρέμβασης. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε κάτι τέτοιο πριν τις εκλογές και πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτό. Δεν μπορεί να περιοριστεί στην κοινοβουλευτική λειτουργία. Όπως και δεν είναι δυνατόν στον βωμό της μετεκλογικής κεφαλαιοποίησης κάθε συνιστώσας, να διαψευστούν οι ελπίδες χιλιάδων αγωνιστών της αριστεράς που μπορούν και θέλουν να «είναι στον ΣΥΡΙΖΑ». Ισχύει ότι οι ρυθμοί και οι προτεραιότητες κάθε συνιστώσας δεν είναι ίδιοι και μπορεί να μην συμπίπτουν. Ισχύει ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές εκτιμήσεις και προσανατολισμοί στο νέο τοπίο. Επομένως προσεγγιστικά και σε διαφορετικά επίπεδα πρέπει να γίνουν προχωρήματα στην κατεύθυνση της συγκρότησης, λειτουργίας, συζήτησης, παρέμβασης και δράσης του ΣΥΡΙΖΑ.

 

4.             Είναι εντελώς απαραίτητο να ξεκινήσουμε από το πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ, και από την κεντρική τοποθέτηση και την έκφραση της κοινοβουλευτικής ομάδας, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, των πρωτοβουλιών που θα πάρουμε.  Καθημερινή, διαρκής επιβεβαίωση της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ ως μιας αριστερής αντινεοφιλελεύθερης συσπείρωσης με ανεξαρτησία από τον δικομματισμό και με φροντίδα για τα προβλήματα και τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας είναι το πρωταρχικό. Να επιβεβαιώσουμε δηλαδή με ένταση, το κεκτημένο του ΣΥΡΙΖΑ με βάση τη διακήρυξή του και την συνολική φυσιογνωμία και ταυτότητα που προβλήθηκε προεκλογικά.

 

5.             Είναι αναγκαία η συζήτηση και το ξεκαθάρισμα της πολιτικής κατεύθυνσης απέναντι στις νέες εξελίξεις: το φουλάρισμα της κυβερνητικής αντιλαϊκής επίθεσης και τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να βρεθούν διαδικασίες και μορφές συζήτησης, που να συνθέτουν και να ενώνουν και όχι να προβληθεί μια άποψη χωρίς να έχει γίνει προηγουμένως ζύμωση και συζήτηση. Κομβικό πρόβλημα και για την συζήτηση αυτή αλλά και για την αλλαγή πραγμάτων στη πράξη σε ριζοσπαστική κατεύθυνση, είναι το ζήτημα της λειτουργίας και σύνδεσης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με την γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

 

6.             Την επόμενη περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες που να μην περιοριστούν στην κοινοβουλευτική δράση, αλλά και να μην έχουν το στοιχείο της τηλεοπτικής και εικονικής πραγματικότητας. Οι πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γειώνονται στους χώρους και να δίνουν ορατούς αγώνες, κινήσεις, κινητοποιήσεις. Αλλά αυτό σημαίνει προετοιμασία, ανοικτές και μαζικές διαδικασίες, πολιτική δράση και παρέμβαση, τέτοια που να προετοιμάζει και να προετοιμάζεται για κοινωνικές συγκρούσεις. Στο επόμενο διάστημα τα ζητήματα του ασφαλιστικού και του προϋπολογισμού, πρέπει να τεθούν με ιδιαίτερη ένταση.

 

7.             Για εμάς ο βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ -και τον θέσαμε και προεκλογικά- ήταν και παραμένει η ανασυγκρότηση της αριστεράς και του κινήματος. Αυτό αφορά και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για το τι συμβαίνει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να απευθυνθεί πρώτα και κύρια στο χώρο της αριστεράς. Να κρατήσει το σταθερό προσανατολισμό προς τα αριστερά. Να πασχίσει να ενώσει την αριστερά. Αν το άγχος, ο προβληματισμός, οι αγωνίες, στρέφονται αποκλειστικά προς τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και τις τυχόν διασπάσεις του, αυτό είναι μια μετατόπιση (κατανοητή σαν στιγμιαία τακτική, ακατανόητη σαν νέα στρατηγική). Η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι νέες ηλικίες, ο χώρος της αριστεράς, οι –πλέον- ανένταχτοι της μεταπολίτευσης, ο κόσμος των κινημάτων. Να επιμείνουμε σε αυτά τα χαρακτηριστικά.

 

8.             Σχετικά με τις κεντρικές διαδικασίες η ΚΟΕ έχει να κάνει και τις ακόλουθες προτάσεις:

 

a.      Να οργανώσει η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ μια σειρά από συζητήσεις και συσκέψεις για τρέχοντα ζητήματα. Να διοργανωθεί άμεσα μια συζήτηση για την νέα κατάσταση και την κατεύθυνση που πρέπει να έχουμε. Να προετοιμαστούν εισηγήσεις και παρεμβάσεις και να γίνει με έναν οργανωμένο τρόπο μέχρι τέλη Οκτωβρίου. Συσκέψεις μπορούν να γίνουν για επιμέρους θέματα όπως Ολυμπιακή – ΟΤΕ ή άλλα σοβαρά ζητήματα με εισηγήσεις συνδικαλιστών και ανθρώπων που κατέχουν τα θέματα ώστε να υπάρχει ενημέρωση και συζήτηση για τις θέσεις που θα έχουμε.

 

b.      Να κυκλοφορήσει μηνιαίο περιοδικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο χαρακτήρας του να είναι πολιτικός, να διευθύνεται από συντακτική επιτροπή. Μπορεί να ξεκινήσει με την μορφή αφιερωμάτων σε επίκαιρα ζητήματα (νέα πολιτική κατάσταση και καθήκοντα – προϋπολογισμός – νεολαία και προβλήματά της – υγεία – ασφαλιστικό κλπ) και σε αυτό να προσθέτονται παρεμβάσεις και ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

 

c.      Να γίνει συζήτηση για τον κανονισμό λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας και να πλαισιωθούν διάφορες επιτροπές και με κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κανονισμός λειτουργίας πρέπει να σηματοδοτεί μια αριστερή κοινοβουλευτική ομάδα και όχι ένα σύνολο «ατομικών ιδιωτικών χώρων». Η ΚΟΕ θεωρεί πως το ζήτημα της εναλλαγής στην κοινοβουλευτική ομάδα είναι ώριμο (από το εκλογικό αποτέλεσμα) και ρεαλιστικά υλοποιήσιμο (αν υπάρχει η πολιτική βούληση), έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο πλουραλισμός της εκπροσώπησης και να δοθεί ένα διαφορετικό μήνυμα, γιατί πραγματικά η κοινοβουλευτική ομάδα πάσχει σε νεανικότητα και πραγματική αντιπροσωπευτικότητα.

 

d.      Να διατεθεί από τον ραδιοφωνικό σταθμό «στο κόκκινο 105.5» μια ώρα καθημερινά που να είναι «ζώνη ΣΥΡΙΖΑ» που θα λειτουργεί με ευθύνη της γραμματείας.

 

9.             Σχετικά με τη συγκρότηση επιτροπών, τη δραστηριότητά τους, τη μαζική συμμετοχή:

 

a.      Το θετικό κλίμα και η όρεξη του κόσμου πρέπει να αξιοποιηθούν κατάλληλα. Η συγκρότηση επιτροπών και συνελεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ σε πόλεις και γειτονιές είναι ένα από τα πρώτα που πρέπει να γίνουν και υπάρχουν αρκετά τέτοια παραδείγματα. Όπως είναι φυσικό οι ιδιομορφίες κάθε περιοχής θα χρωματίσουν τις διαδικασίες αυτές αλλά δεν είναι αυτό το βασικό. Βασικό είναι η κατεύθυνση συγκρότησης και ο χαρακτήρας της κίνησης που θα επιλεχθεί. Δεν μπορεί να είναι η μεταβάπτιση μιας εκλογικής επιτροπής, ούτε ένας εύσχημος τρόπος υποδοχής σε ένα κόμμα ή οργάνωση. Η ουσία είναι να έχουν εξώστρεφο και κινηματικό χαρακτήρα, να παίρνουν πρωτοβουλίες, να παρεμβαίνουν. Φυσικά οι ανάγκες συζήτησης και διαλόγου πρέπει να ικανοποιούνται μέσα στις συνελεύσεις και τις διαδικασίες που θα υιοθετηθούν.

 

b.      Στους διάφορους κοινωνικούς χώρους πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη προσοχή γιατί εκεί λειτουργούν ήδη σχήματα και παρατάξεις και πρέπει να πάρουμε υπόψη μας αυτήν την κατάσταση. Δεν θα λειτουργήσουμε με αυτοματισμούς που θα μετατρέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε συνδικαλιστική, τοπική παράταξη, αγνοώντας την πραγματικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως, σε κάθε κοινωνικό χώρο μπορεί να είναι ο αρχικός σκελετός κάθε εγχειρήματος ενότητας της αριστεράς απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό.

 

c.      Εκτιμάμε ότι οι πανελλαδικές συναντήσεις του ΣΥΡΙΖΑ με θεματολογία αποφασισμένη και με κατάλληλη προετοιμασία μπορούν να αποτελέσουν σημαντικές στιγμές του όλου εγχειρήματος και να βοηθήσουν να αγκαλιάσει πλατύ κόσμο που θέλει να πάρει μέρος και να αγωνιστεί.

 

10.             Την επόμενη περίοδο η ΚΟΕ θα δώσει όλες της τις δυνάμεις για να αποτελέσει ο ΣΥΡΙΖΑ -και μετεκλογικά- ελπίδα των αριστερών. Για να ενισχύσουμε μια πορεία που έδωσε αποτελέσματα, για να υπερασπιστούμε τα αριστερά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ. Με επιμονή και ανιδιοτέλεια χρειάζεται να υποστηρίξουμε την ανασυγκρότηση της αριστεράς και του κινήματος, την ενότητα στη δράση της αριστεράς, και το πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό με όποια πολιτική μορφή κι αν εμφανίζεται.

 

11/10/2007

 

Κοινοποίηση

Πρόσφατα άρθρα

Να σταματήσουμε τους εμπρηστές του πολέμου

- 1 - Η τάση προς τον πόλεμο δυναμώνει και τα επίκεντρά του διευρύνονται: είναι… Διαβάστε περισσότερα

16 Απριλίου 2024

Απορρίπτουμε τα Φερμπότεν!

Η τριπλή απαγόρευση που επέβαλε η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση μεταξύ άλλων στον Γιάνη Βαρουφάκη, επικεφαλής… Διαβάστε περισσότερα

14 Απριλίου 2024

Ανακοίνωση της ΚΟΕ για τη σύγκρουση στην κατεχόμενη Παλαιστίνη

[Στο τέλος παρατίθενται δύο κατατοπιστικά παραρτήματα: Α. Πληροφορίες για τη Γάζα και την τρέχουσα σύγκρουση,… Διαβάστε περισσότερα

10 Οκτωβρίου 2023

Πληροφορίες σχετικά με την νέα πολεμική ένταση στη Μέση Ανατολή

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Α.1. Τι είναι η Γάζα ● Πολύ περιληπτικά, η Γάζα είναι μια παραθαλάσσια… Διαβάστε περισσότερα

9 Οκτωβρίου 2023

Κείμενα οργανώσεων της περιοχής της Μέσης Ανατολής (7/10)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β Ως Παράρτημα Β' αναδημοσιεύουμε τις πρώτες ανακοινώσεις-τοποθετήσεις οργανώσεων της περιοχής της Μέσης Ανατολής,… Διαβάστε περισσότερα

9 Οκτωβρίου 2023

Τοποθέτηση της Κ.Ο.Ε. για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023.

Το γενικό τοπίo  Οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές γίνονται μέσα σε ένα κλίμα βουβό, χωρίς καμιά… Διαβάστε περισσότερα

19 Σεπτεμβρίου 2023