Κατηγορίες: Διεθνή Νέα

Νέα από Βολιβία, Νεπάλ, Χώρα των Βάσκων, Χιλή, 11/09/2008

ΗΠΑ και ολιγαρχία ετοιμάζουν αιματοχυσία στη Βολιβία

Τις τελευταίες μέρες η καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ ολιγαρχία των πλούσιων επαρχιών, μετά τη συντριπτική ήττα της στο πρόσφατο δημοψήφισμα, κινητοποιείται ανοιχτά για την ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης του προέδρου Μοράλες. Στην πόλη Σάντα Κρουζ και αλλού οι ένοπλες φασιστικές παραστρατιωτικές συμμορίες σκορπούν τον τρόμο και προσπαθούν να προκαλέσουν αιματοχυσία που θα «δικαιολογήσει» την εξαπόλυση πραξικοπήματος. Ο πρόεδρος Μοράλες κήρυξε χθες 10/9 ανεπιθύμητο τον Αμερικανό πρέσβη Γκόλντμπεργκ, που καθοδηγεί τους επίδοξους πραξικοπηματίες, και ζήτησε την άμεση επιστροφή του στις ΗΠΑ (ο Γκόλντμπεργκ στη δεκαετία του ’90 «διέπρεψε» στη Γιουγκοσλαβία) . Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες κατάγγειλε τα σχέδια των ΗΠΑ και δήλωσε την αλληλεγγύη του με τη Βολιβία. Η Επαναστατική Αντιιμπεριαλιστική Συμμαχία, στην οποία συμμετέχει το Κ.Κ. (ΜΛΜ) Βολιβίας, το Κ.Κ. Βολιβίας και το Σ.Κ. Βολιβίας, καλεί την εργατική τάξη, τους ιθαγενείς και όλο το λαό να τεθούν σε κατάσταση ετοιμότητας για να υπερασπίσουν την εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της χώρας, και να συντρίψουν τα σχέδια της αντίδρασης να ανατρέψει τη νόμιμη κυβέρνηση και τις λαϊκές κατακτήσεις.

 

Ποινικοποίηση της δουλείας στο Νεπάλ

Η Νεπαλέζικη κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Μαοϊκών έθεσε εκτός νόμου το σύστημα δουλοπαροικίας της Haliya, ελευθερώνοντας 20.000 ανθρώπους από τα χέρια των τοκογλύφων και των γαιοκτημόνων. Σύμφωνα με το σύστημα της Haliya, που εφαρμόζονταν για δεκαετίες σε εννέα επαρχίες του Νεπάλ, οι τοκογλύφοι εξανάγκαζαν τους δανειζόμενους να καλλιεργούν τη γη τους μέχρι να ξεχρεώσουν. Ο υπουργός Ειρήνης και Ανοικοδόμησης και πρώην διοικητής των Μαοϊκών ανταρτών, Janardan Sharma, δήλωσε πως εφεξής όποιος εφαρμόζει αυτό το σύστημα θα τιμωρείται. Ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση δημιούργησε επιτροπή που έχει επιφορτιστεί με την επανένταξη των πρώην δουλοπαροίκων και των οικογενειών τους.

 

Χώρα των Βάσκων: Απελευθερώθηκε ο Αρνάλντο Οτέγκι

Ο Αρνάλντο Οτέγκι, ηγέτης της Βασκικής Πατριωτικής Αριστεράς, απελευθερώθηκε πριν μία εβδομάδα, μετά από 15 μήνες κάθειρξης με την κατηγορία «προσβολής του βασιλιά» και «εξύμνησης της τρομοκρατίας». Ο Οτέγκι δήλωσε ότι η σκέψη του παραμένει στο πλάι των εκατοντάδων Βάσκων αγωνιστών που παραμένουν φυλακισμένοι, κι ότι μόνο με διάλογο και διαπραγματεύσεις μπορεί να δοθεί πραγματική και δίκαιη λύση στο Βασκικό ζήτημα. Ταυτόχρονα, η ισπανική «δικαιοσύνη» ξεκίνησε νέο κύκλο διώξεων εναντίον της Πατριωτικής Αριστεράς: αυτή τη φορά στρέφεται εναντίον του EHAK, του Κομμουνιστικού Κόμματος των Βασκικών Εδαφών, που στις τελευταίες εκλογές πήρε 12,5% και εξέλεξε 9 βουλευτές. Πάνω από 20 στελέχη του κατηγορούνται για «συνεργασία με την ΕΤΑ», ενώ το ίδιο το κόμμα βρίσκεται υπό προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας. Η ΚΟΕ με ανακοίνωσή της καλεί το ισπανικό κράτος να σταματήσει την αντιδημοκρατική και βάρβαρη πολιτική καταδίωξης του μαζικού κινήματος του βασκικού λαού, να απελευθερώσει όλους τους πολιτικούς κρατούμενους και να αναγνωρίσει το δικαίωμα των Βάσκων πολιτών να συζητήσουν και να αποφασίσουν οι ίδιοι, αβίαστα και δημοκρατικά, για το μέλλον της χώρας τους.

 

11/9: Μαύρη επέτειος

Σήμερα 11/9 συμπληρώνονται 35 χρόνια από το στρατιωτικό φασιστικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τη λαοπρόβλητη κυβέρνηση του Αλιέντε στη Χιλή. Ο πρόεδρος της Χιλής Αλιέντε μέχρι την τελευταία στιγμή είχε ψευδαισθήσεις για τη «νομιμοφροσύνη» του στρατού. Όταν όμως έγινε φανερή η επικράτηση των πραξικοπηματιών, αρνήθηκε κάθε διαπραγμάτευση μαζί τους (του πρότειναν την ασφαλή έξοδό του από τη χώρα, μαζί με την οικογένειά του), υπερασπιζόμενος την τιμή του και το λαό του. Ο Αλιέντε παρέμεινε στο προεδρικό μέγαρο που βομβαρδιζόταν από τους στρατιωτικούς και πέθανε με το όπλο στο χέρι. Στην τελευταίο του ραδιοφωνικό διάγγελμα είπε:

«Ίσως αυτή είναι η τελευταία μου ευκαιρία να σας μιλήσω. […] Αντιμετωπίζοντας αυτά τα γεγονότα, δηλώνω στους εργάτες: Δεν θα παραιτηθώ! Είναι μια ιστορική στιγμή και θα πληρώσω με τη ζωή μου για την αφοσίωση του λαού μου. Είμαι βέβαιος πως οι σπόροι που φυτεύτηκαν στη συνείδηση εκατομμυρίων Χιλιανών, θα καρπίσουν. […] Η ιστορία είναι δική μας, η ιστορία γράφεται από τους λαούς. Αυτήν την καθοριστική στιγμή, με αυτά τα τελευταία μου λόγια, σας καλώ να διδαχθείτε από αυτό το μάθημα: Το ξένο κεφάλαιο, η ιμπεριαλιστική εξουσία, μαζί με τη ντόπια αντίδραση, καλλιέργησαν το κατάλληλο κλίμα που επέτρεψε στις Ένοπλες Δυνάμεις να διαρρήξουν την παράδοση που δίδαξε ο Στρατηγός Σνάιντερ και συνέχισε ο διοικητής Αράγια, θύματα και οι δύο του ίδιου τμήματος της κοινωνίας που σήμερα περιμένει ξένη χείρα βοηθείας για να το οδηγήσει στην εξουσία και στην υπεράσπιση του πλούτου και των προνομίων του. […] Εργάτες της πατρίδας μου! Πιστεύω στην Χιλή και το πεπρωμένο της. Θα ξεπεράσουμε αυτές τις πικρές, γκρίζες ώρες της προδοσίας. Αργά η γρήγορα οι μεγάλες λεωφόροι θα ξανανοίξουν και ο ελεύθερος άνθρωπος θα τις διαβεί για να χτίσει μια καλύτερη κοινωνία. Ζήτω η Χιλή! Ζήτω ο Λαός! Ζήτω οι Εργάτες!»

Δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές όλων των αριστερών και κομμουνιστικών οργανώσεων φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, δολοφονήθηκαν και «εξαφανίστηκαν» από το στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες της Χιλής που δρούσαν υπό την άμεση καθοδήγηση της CIA. Σήμερα έχει αποδειχθεί και με επίσημα ντοκουμέντα ότι ήταν οι ΗΠΑ που αποφάσισαν, οργάνωσαν και στήριξαν το φασιστικό πραξικόπημα, με άμεση ανάμειξη του τότε προέδρου Νίξον και του τότε υπουργού Εξωτερικών Κίσινγκερ. Στα χρόνια που ακολούθησαν η Χιλή μετατράπηκε σε «πειραματόζωο» των Αμερικανών νεοφιλελεύθερων γκουρού της οικονομίας, Φρίντμαν κ.ά., με καταστροφικά αποτελέσματα. Ο ελεγχόμενος «εκδημοκρατισμός» άφησε ουσιαστικά ατιμώρητους τους στραγγαλιστές του λαϊκού κινήματος, που μόλις τα τελευταία χρόνια ανασυντάσσεται, με τη μαθητική και φοιτητική νεολαία στην πρώτη γραμμή των αγώνων.

 

 

 

Πρόσφατα άρθρα

Η ΚΟΕ για τις ευρωεκλογές

Ανακοίνωση της ΚΟΕ για τις προσεχείς ευρωεκλογές Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις ιδρυτικές της διακηρύξεις… Διαβάστε περισσότερα

31 Μαΐου 2024

Να σταματήσουμε τους εμπρηστές του πολέμου

- 1 - Η τάση προς τον πόλεμο δυναμώνει και τα επίκεντρά του διευρύνονται: είναι… Διαβάστε περισσότερα

16 Απριλίου 2024

Απορρίπτουμε τα Φερμπότεν!

Η τριπλή απαγόρευση που επέβαλε η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση μεταξύ άλλων στον Γιάνη Βαρουφάκη, επικεφαλής… Διαβάστε περισσότερα

14 Απριλίου 2024

Ανακοίνωση της ΚΟΕ για τη σύγκρουση στην κατεχόμενη Παλαιστίνη

[Στο τέλος παρατίθενται δύο κατατοπιστικά παραρτήματα: Α. Πληροφορίες για τη Γάζα και την τρέχουσα σύγκρουση,… Διαβάστε περισσότερα

10 Οκτωβρίου 2023

Πληροφορίες σχετικά με την νέα πολεμική ένταση στη Μέση Ανατολή

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α Α.1. Τι είναι η Γάζα ● Πολύ περιληπτικά, η Γάζα είναι μια παραθαλάσσια… Διαβάστε περισσότερα

9 Οκτωβρίου 2023

Κείμενα οργανώσεων της περιοχής της Μέσης Ανατολής (7/10)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β Ως Παράρτημα Β' αναδημοσιεύουμε τις πρώτες ανακοινώσεις-τοποθετήσεις οργανώσεων της περιοχής της Μέσης Ανατολής,… Διαβάστε περισσότερα

9 Οκτωβρίου 2023