Χιλιάδες άνθρωποι στο πλευρό της Κωνσταντίνας, της Ελένης Σωτηρίου

Συνεχίζεται το κύμα αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα. Χιλιάδες άνθρωποι από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό εκφράζουν τη συμπαράστασή τους. Επιτροπές αλληλεγγύης δραστηριοποιούνται και πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις, κάνοντας πλατιά γνωστή τη δολοφονική επίθεση που επί εβδομάδες αποσιωπούνταν από τα ΜΜΕ και για την οποία οι "αρμόδιες αρχές" κώφευαν. Ταυτόχρονα, έχει τεθεί από αυτό το πολύμορφο κύμα αλληλεγγύης το θέμα των εργασιακών σχέσεων των καθαριστριών και ευρύτερα των εργαζόμενων που απασχολούνται με σύγχρονες μορφές δουλεμπορίου από εργολαβικές εταιρίες, οι οποίες δραστηριοποιούνται κυρίως για λογαριασμό του κράτους… Ήταν αυτή η ευαισθητοποίηση χιλιάδων ανθρώπων που ανάγκασε, το τελευταίο διάστημα, διάφορα ΜΜΕ να αφιερώσουν εκπομπές και άρθρα στο θέμα (ενώ συνεχίζουν, βέβαια, να προσπαθούν να υποβαθμίσουν και να αποκρύψουν τις πιο "ενοχλητικές" πλευρές του). Υποχρέωσε επίσης τους "διωκτικούς μηχανισμούς" να αφήνουν να διαδοθεί ότι στρέφουν, επιτέλους, την έρευνα προς την κατεύθυνση των προφανών αυτουργών – ενώ μέχρι τώρα ερευνούσαν προκλητικά σε άσχετες κατευθύνσεις. Αυτοί πάντως που ακόμα σφυράνε αδιάφορα και δεν κάνουν τίποτα, ούτε για τα μάτια του κόσμου, είναι οι επικεφαλής της ΓΣΕΕ – εκείνοι, δηλαδή, που θεωρητικά θα έπρεπε πρώτοι να ξεσηκώσουν τους εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή, είναι προβληματικό κάποιοι να σιωπούν γιατί το θέμα δεν φέρνει κομματικά οφέλη, άλλοι να το χρησιμοποιούν άγαρμπα στο πλαίσιο πολιτικών και συνδικαλιστικών μικροσχεδίων και ορισμένοι να εμπλέκουν, με εντελώς πρόχειρο τρόπο, την υπόθεση με εκλογικές επιδιώξεις. Ενώ δεν λείπουν κι εκείνοι που προσπαθούν να επιβεβαιώσουν την πολιτική τους αντίληψη χρησιμοποιώντας το παράδειγμα ενός σωματείου η διαδρομή του οποίου, στην πραγματικότητα, καμιά σχέση δεν έχει με τα "καθαρά" μοντέλα που προβάλλουν. Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΟΕ και της Ένωσης Εργαζομένων στηρίζουν κάθε είδους πρωτοβουλίες και κινήσεις αλληλεγγύης με την Κωνσταντίνα και το σωματείο της. Θέτουν την ανάγκη πλατιάς ενωτικής κίνησης ώστε να αναδειχτεί το τεράστιο θέμα του σύγχρονου δουλεμπορίου και να υπάρξουν αγώνες και νίκες των εργαζομένων. Οργανώνουν μικρές και μεγάλες δράσεις αλληλεγγύης, ενώ στο λογαριασμό της Ένωσης Εργαζομένων έχουν ήδη συγκεντρωθεί πάνω από 3.600 ευρώ, που αυτές τις μέρες θα παραδοθούν στην οικογένεια της Κωνσταντίνας.

Ελένη Σωτηρίου

 


Διεθνή μηνύματα αλληλεγγύης

Από διάφορες χώρες φτάνουν στην Ένωση Εργαζομένων συγκινητικά μηνύματα αλληλεγγύης και γράμματα που απευθύνονται στην Κωνσταντίνα. Δημοσιεύονται κείμενα για τη δολοφονική επίθεση εναντίον της και αρχίζει να οργανώνεται η αλληλεγγύη. Δημοσιεύουμε ορισμένα μόνο ενδεικτικά αποσπάσματα:

Θέλουμε με αυτό το μήνυμα να σφιχταγκαλιάσουμε την Κωνσταντίνα, και να της πούμε: "Κουράγιο! Αγωνίσου για τη ζωή σου, όπως αγωνίστηκες για όλους τους εργάτες και τις εργάτριες".

Συνδικάτο βάσης SLAI COBAS του Τάραντο (Ιταλία)

Στέλνουμε στην οικογένεια και στους συναδέλφους της Κωνσταντίνας Κούνεβα, στην οποία επιτέθηκαν βάρβαρα τα πληρωμένα τσιράκια της άρχουσας τάξης, την αμέριστη αλληλεγγύη μας.

Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ουρουγουάης

Μου λείπουν τα λόγια για να να εκφράσω την οργή και την αγανάκτηση μου. Μπροστά σ’ αυτό που διέπραξαν ενάντια στην Κωνσταντίνα, μια μόνο απάντηση υπάρχει: ανυποχώρητος αγώνας!

Αντριάνα Κιάια (Ιταλία)

Καθώς οι αγώνες και η αλληλεγγύη δυναμώνουν σε όλο τον κόσμο, η καταπίεση και η καταστολή ενάντια στην εργατική τάξη εντείνονται. Απευθύνουμε την αλληλεγγύη μας στην Κωνσταντίνα.

Συνομοσπονδία Τούρκων Εργατών στην Ευρώπη (ΑΤΙΚ)

Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μου στην Κωνσταντίνα. Έστειλα και μια ταπεινή οικονομική ενίσχυση. Ζήσε, Κωνσταντίνα, για να συνεχίσεις τον αγώνα σου και τον αγώνα μας!

Κριστιάν, εργάτης από τη Γαλλία

Θέλουμε να εκφράσουμε το θαυμασμό μας για το θάρρος της Κωνσταντίνας, που δεν λύγισε μπροστά στις απειλές και ρίχτηκε με ορμή στον αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Ευχόμαστε στην ίδια και στην οικογένειά της κουράγιο και δύναμη.

Μαρξιστικό Λενινιστικό Κόμμα Γερμανίας (MLPD)

Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στη συντρόφισσα Κωνσταντίνα Κούνεβα, θύμα απόπειρας τύπου φασιστικής συμμορίας, από αυτές που οργανώνουν και πατρονάρουν τα αφεντικά.

Αντιφασιστική Επιτροπή του Τορίνο (Ιταλία)

Η επίθεση στην Κωνσταντίνα Κούνεβα είναι το απόγειο αυτής της αηδιαστικής, θρασύδειλης πολιτικής που απαξιώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και χτυπά τα δικαιώματα της εργατικής τάξης.

Μπ. Φίσερ, συνδικαλιστής της IG Metall Δρέσδης (Γερμανία)

Ευχόμαστε στην Κωνσταντίνα ταχεία και πλήρη ανάρρωση. Και στους Έλληνες καπιταλιστές ευχόμαστε να βουλιάξουν μέσα στα οξέα που ρίχνουν στους αγωνιζόμενους συνδικαλιστές.

Συντονιστικό Συμβούλιο Εργατικού Κινήματος (KSRD), Ουκρανία

 


Οικονομική ενίσχυση

Η Ένωση Εργαζομένων συγκεντρώνει χρήματα για την ενίσχυση της Κωνσταντίνας Κούνεβα στο λογαριασμό 664/747626–49 της Εθνικής Τράπεζας.

Μπορείτε επίσης να καταθέσετε απευθείας την ενίσχυσή σας στο λογαριασμό 5012 – 019021 – 277 της Τράπεζας Πειραιώς.