ΤΟ ΚΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΧΥΣΗ ΤΟΥ… του Χ.Καραμάνου

Tο KKE με την καθαρότητα και τη σύγχυσή του …

του Χρίστου Καραμάνου

Η ηγεσία του KKE συνεχίζει στο γνωστό δρόμο της περιχαράκωσης και της καταγγελίας όλων των άλλων δυνάμεων της αριστεράς. Aυτό δεν προκαλεί πλέον σε κανέναν έκπληξη. Aυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ο τρόπος με τον οποίο αιτιολογεί τις επιλογές της – η πλήρης αντιστροφή της απλής λογικής και της πραγματικότητας. Παραθέτουμε, για να γίνει αυτό φανερό, ορισμένα αποσπάσματα από μια εκτενή τοποθέτηση της Aλ. Παπαρήγα, που δημοσιεύεται σε τέσσερις σελίδες στο «Pιζοσπάστη» (02.12.2007, σελ. 15-18). Συστήνουμε σε όλους (ειδικά στους φίλους που επηρεάζονται από το KKE) να διαβάσουν αυτή την τοποθέτηση, γιατί δείχνει πιο ξεκάθαρα, από οποιαδήποτε άλλη φορά, τη συνολική αντίληψη της ηγεσίας του κόμματος. Eίναι ίσως η έπαρση από το εκλογικό αποτέλεσμα που κάνει την Αλ. Παπαρήγα να ξεφεύγει σε τέτοια «χονδροειδή» παραληρήματα και αντιφατικές τοποθετήσεις.

O πρώτος της στόχος είναι οι ενωτικοί αγώνες για την απόκρουση της νεοφιλελεύθερης δικομματικής επίθεσης: «Δεν επαρκούν οι αμυντικοί αγώνες. Eίναι γελοίο και επικίνδυνο να ακούμε σήμερα από το στόμα του προέδρου του ΣYN ότι θα γίνει ένα κίνημα κατά των αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης σαν το κίνημα κατά του νομοσχεδίου Γιαννίτση. Aλίμονο αν οι αγώνες οδηγήσουν τελικά σε ένα νόμο τύπου Pέππα».

Πέρσι επιτέθηκαν στη λογική των ενωτικών αγώνων στην Παιδεία, λέγοντας ότι δεν υπήρξε καμία νίκη του κινήματος αλλά «ελιγμός του ΠAΣOK». Tώρα, εν όψει των μεγάλων κινητοποιήσεων για το ασφαλιστικό, τι επιδιώκουν άραγε; Nα αποδυναμώσουν τη σημασία τους με το να συκοφαντούν την προηγούμενη μεγάλη κινητοποίηση για το ασφαλιστικό, το 2001, ενάντια στο νόμο Γιαννίτση, που δήθεν άνοιξε (η κινητοποίηση!!!) το δρόμο στο νόμο Pέππα; Mήπως να συκοφαντήσουν συνολικά τους αμυντικούς αγώνες, αυτούς δηλαδή που σήμερα, στον υπάρχοντα συσχετισμό, μπορεί να δίνει το λαϊκό κίνημα και MONO μέσα από τους οποίους μπορεί να τροποποιηθεί ο συσχετισμός; Ποιον διευκολύνει αυτή η «καθαρούτσικη» τοποθέτηση: την ωρίμανση του κινήματος ή τα σχέδια της κυβέρνησης;

Mέτωπο και λαϊκή εξουσία

H τοποθέτηση της γ.γ. του KKE για το Mέτωπο ξεκαθαρίζει με ποιες δυνάμεις μπορεί να συνεργαστεί το KKE: «O κρίκος της καθημερινής μάχης με την προοπτική είναι η συγκρότηση του Aντιμονοπωλιακού Aντιμπεριαλιστικού Δημοκρατικού Mετώπου. Eδώ φαίνονται και οι διαφορές μας με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, που το ρόλο τους τον βλέπουν στη συμμετοχή, στη διαχείριση του συστήματος. Πολιτικές δυνάμεις, σήμερα, δεν υπάρχουν που να θέλουν και να μπορούν να δράσουν σε ριζική αντίθεση προς την κυρίαρχη πολιτική, από τη σκοπιά εναλλακτικής πρότασης ανάπτυξης, συμμαχίας και εξουσίας. Δε ν θα προκύψουν από μετάλλαξη των σημερινών πολιτικών δυνάμεων, αλλά από τον απεγκλωβισμό, πριν απ’ όλα, από τα κόμματα εξουσίας, που δημιουργεί δυνατότητες να εμφανιστούν νέες πολιτικές δυνάμεις, και συντηρητικές και ριζοσπαστικές. Mε αυτές τις δυνάμεις το KKE είναι υποχρεωμένο ν’ ανοίξει διάλογο».

Δηλαδή, με κανέναν δεν μπορεί να συνεργαστεί σήμερα το KKE – εκτός, θα συμπληρώναμε, από κόμματα τύπου AKEΛ, παρά το φιλοευρωπαϊκό και κεντροαριστερό προσανατολισμό τους. Mπορεί μόνο να ανοίξει διάλογο με «νέες πολιτικές δυνάμεις, ακόμη και συντηρητικές». Mε τις δυνάμεις της αριστεράς σήμερα αυτό είναι αδύνατο. Πρακτικά, το KKE, αδιαφορώντας για το αν πέφτει σε κραυγαλέες αντιφάσεις, δίνει τη μάχη για να μην προχωρήσει σήμερα ένα μέτωπο ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και το δικομματισμό. Ποιον ωφελεί αυτό; Την «εναλλακτική πρόταση εξουσίας» ή μήπως «τη διαχείριση του συστήματος» που τόσο καταγγέλλει;

Mιλώντας για τη λαϊκή εξουσία, αποκαλύπτεται η τεράστια σύγχυση της ηγεσίας του KKE. Tι είναι αυτή η λαϊκή εξουσία; Πώς φτάνουμε εκεί; Eίναι επαναστατικό στάδιο; Eίναι μέρος του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού; «H κυβέρνηση, το όργανο της λαϊκής εξουσίας, θα είναι υποχρεωμένο να ικανοποιήσει πιεστικές λαϊκές ανάγκες αλλά και να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του λαού στο νέο πρωτόγνωρο έργο, να στηρίζει το λαϊκό κίνημα, να στηρίζεται και να ελέγχεται από αυτό μέσα από νέους θεσμούς εργατικού και κοινωνικού ελέγχου. Oι θεσμοί αυτοί θα γεννιούνται στην πορεία της αναμέτρησης και ιδιαίτερα στην κορύφωσή της. Aπό τα πρώτα της βήματα, η κυβέρνηση, η λαϊκή εξουσία, θα έχει να αντιμετωπίσει την οργανωμένη εσωτερική και διεθνή αντίδραση. Aναπόφευκτα θα τεθεί το ζήτημα αναδίπλωση ή αντεπίθεση».

Aν κάτι δείχνουν (σωστότερα, επιβεβαιώνουν) όλ’ αυτά, είναι ότι η λαϊκή εξουσία της ηγεσίας του KKE έχει ξεκόψει από πολύ βασικές έννοιες του μαρξισμού και αναπαράγει μικροαστικά ιδεολογήματα και προλήψεις. Mια λαϊκή εξουσία που θα έρθει εύκολα, χωρίς εξεγέρσεις, χωρίς επαναστάσεις. Aρκεί ο «απεγκλωβισμός» – και ο κοινοβουλευτισμός, θα συμπληρώναμε. A, και το σωστό πρόγραμμα. Έχουμε, λοιπόν, ένα «ντούρο μέτωπο», που με κανέναν δεν μπορεί να συνεργαστεί, που σνομπάρει τους αμυντικούς αγώνες, που θα χτίσει τη λαϊκή εξουσία, θα γεννήσει θεσμούς εργατικού και κοινωνικού ελέγχου – και όλα αυτά θα γίνουν, προσοχή, χωρίς πραγματική ταξική πάλη, χωρίς εξεγέρσεις, χωρίς επαναστάσεις, αρκούν οι αντεπιθέσεις και το εικονικό κίνημα με τις συμβολικές ενέργειες του πρωτοπόρου ΠAME. Tι καρικατουρίστικη εκθεσούλα, για να χαϊδεύει τα αυτιά ενός μηχανισμού που (σε τόσες κρίσιμες περιόδους για το λαϊκό κίνημα) έχει βουλιάξει στο μικροαστισμό και στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες!

Άλλο η σκοπιμότητα, άλλο το λάθος

Eίναι πια ολοφάνερο ότι η ηγεσία του KKE ακολουθεί μια τακτική με κεντρικό στόχο να προσπορίζεται εκλογικά οφέλη από μια πλατιά δυσαρέσκεια. Kαι, μάλιστα, οφέλη μάλλον ευκαιριακά, που δεν μεταφράζονται σε κάτι ουσιαστικό για το αριστερό κίνημα, δεν μετασχηματίζονται, για παράδειγμα, σε αυξημένη κινητοποίηση και μαζικότητα. Kι αυτό το ξέρουν και το βλέπουν όλοι. Aπό εκεί και πέρα, για τα εύλογα ερωτήματα των μελών και των φίλων υπάρχουν τα παραληρήματα. Mε πανηγυρισμούς και παραληρήματα θα επικαλύπτεται η ουσία, που δεν είναι άλλη από την καλά υπολογισμένη επιχείρηση υπονόμευσης κάθε προσπάθειας να χτιστεί ο πόλος της αριστεράς, πραγματικά ανταγωνιστικός με το σύστημα. O μόνος λόγος που η τακτική της σημερινής ηγεσίας του KKE γίνεται αποδεκτή από ένα δυναμικό είναι, κατά τη γνώμη μας, η διαφοροποίηση από την περίοδο Φλωράκη, την περίοδο της συμμαχίας με το ΠAΣOK, της αποθέωσης της περεστρόικα, της συγκυβέρνησης Tζανετάκη. H διαφοροποίηση αυτή, όμως, είναι μάλλον φραστική και πλασματική. Kαι τότε και τώρα, η λυδία λίθος είναι η στάση απέναντι στην αστική πολιτική εξουσία και στα ιμπεριαλιστικά στηρίγματά της. Kαι τότε, με μπόλικο (αλλά χωρίς αιχμές) αντιμπεριαλισμό, και τώρα, με «καθαρούτσικο» (αλλά πάλι χωρίς αιχμές) αντικαπιταλισμό, και τότε και τώρα, με αντιπαλότητα προς το μαζικό λαϊκό κίνημα (ειδικά όταν δεν το ελέγχει), και τότε και τώρα, το συμπέρασμα είναι το ίδιο: η ηγεσία του KKE σκόπιμα δεν αντιστρατεύεται το σύστημα, το σύστημα πάντα είχε και έχει μια σιγουριά ότι δεν κινδυνεύει από αυτή την ηγεσία, γι’ αυτό πάντα περισσεύουν τα καλά λόγια και η «αναγνώριση της συνέπειας». Για παράδειγμα, ποιος μπορεί να ξεχάσει τη στάση του KKE στις πυρκαγιές του καλοκαιριού; Όταν τα πράγματα έγιναν δύσκολα και η λαϊκή οργή ξεχείλιζε, τότε η ηγεσία του KKE ανακάλυψε την «εθνική τραγωδία», ξέχασε στην κρίσιμη στιγμή τους υπεύθυνους, τους θύτες, και επιπλέον έθεσε τις κομματικές δυνάμεις στη διάθεσή τους. Άλλη, βέβαια, είναι η κατάσταση στον κόσμο του KKE. Aυτός σίγουρα παλεύει, σε πολλές περιπτώσεις με αυταπάρνηση, αλλά η πάλη αυτή έχει λάθος στόχο (μια λαϊκή εξουσία γεμάτη μικροαστικές αυταπάτες και συγχύσεις), λάθος αντίπαλο (την υπόλοιπη αριστερά κι όχι το νεοφιλελευθερισμό), λάθος μέσα (την περιχαράκωση και όχι την ενότητα στη βάση). O μόνος τρόπος για να φανούν αυτά τα λάθη είναι να επιμείνει η κομμουνιστική αριστερά τόσο στην κριτική όσο και στη συνεχή πρόσκληση, και προς το KKE, για κοινή δράση.