ΤΟ ΘΕΜΑ: Μετανάστες, της Ρούλας Μουτσέλου

Οι σύγχρονοι “κολασμένοι” πληρώνουν πρώτοι τις συνέπειες της κρίσης

Όσο η οικονομική κρίση βαθαίνει, η διακηρυγμένη πολιτική της Ευρώπης-φρούριο εξελίσσεται σε ανοιχτό πόλεμο ενάντια στους μετανάστες, που πρώτοι απ’ όλους πληρώνουν τις συνέπειες της κρίσης. Και όσο οι κοινωνικές εκρήξεις στοιχειώνουν τα όνειρα του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών, όσο ξυπνούν οι μνήμες της Γαλλίας του 2005 αλλά και του πρόσφατου ελληνικού Δεκέμβρη, ο κατασταλτικός έλεγχος συνολικά των κοινωνιών, και ειδικά των μεταναστών, αποτελεί προτεραιότητα. Αυτή η “οχύρωση” είναι που υπαγορεύει για την Ελλάδα –νότιο “συνοριοφύλακα” της ΕΕ– συγκεκριμένες αντιμεταναστευτικές πολιτικές: εντατικοποίηση του ελέγχου των θαλάσσιων συνόρων και των επιχειρήσεων-σκούπα, μαζικές απελάσεις, “τυχαίους” θανάτους μεταναστών, επιθέσεις φασιστικών συμμοριών, σύγχρονα κέντρα κράτησης, νόμους νομιμοποίησης-απονομιμοποίησης των μεταναστών, μηδενικά ποσοστά χορήγησης ασύλου. Η αλληλεγγύη στους μετανάστες, οι κοινοί αγώνες Ελλήνων και μεταναστών εργαζομένων για να μην πληρώσουν τα σπασμένα της κρίσης και η δράση ενάντια στο ρατσισμό πρέπει να αποτελούν, ένα κεντρικό μέτωπο τόσο για το εργατικό κίνημα όσο και για την Αριστερά.

Κείμενα: Ρούλα Μουτσέλου

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χωρίς νόμιμα έγγραφα –γιατί κάθε νομιμοποίηση κόστιζε περισσότερο από την προηγούμενη και απαιτούσε δεκάδες έγγραφα, που οι μετανάστες αδυνατούσαν να συγκεντρώσουν–, άνθρωποι “στιγμιαία νόμιμοι”, με άδειες παραμονής που ανά πάσα στιγμή μπορεί να αρθούν, ένας εφεδρικός στρατός εργαζόμενων με χαμηλότερα μεροκάματα, λιγότερα ως καθόλου ένσημα, απλήρωτες υπερωρίες, με τα εργατικά ατυχήματα να τους “προτιμούν” κατά έναν παράξενο τρόπο, ευάλωτοι σε ρατσιστικές επιθέσεις. Κάπως έτσι μπορεί να περιγραφεί η κατάσταση των μεταναστών, που αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της εργατικής τάξης στην Ελλάδα, και όχι μόνο. Μια κατάσταση εκρηκτική, που προσπαθιέται να αντιμετωπιστεί με κατασταλτικές μεθόδους, αλλά και ενδεικτική για όσα έπονται για όλους τους εργαζόμενους. Γιατί, όσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν ότι όσο πιο χτυπημένοι είναι οι μετανάστες τόσο καλύτερα περιφρουρούνται οι “δικές μας” θέσεις εργασίας, η αλήθεια είναι πως ό,τι εφαρμόζεται σ’ αυτούς σήμερα επιχειρείται, στο φόντο της κρίσης, να εμπεδωθεί σε όλους μας αύριο. Κανένας δεν πρέπει να νιώθει σίγουρος για τη δουλειά και τα δικαιώματά του. Αυτό είναι το μοντέλο διαχείρισης της κρίσης και της κοινωνικής αγανάκτησης που διογκώνεται. Η ανασφάλεια και η πλήρης ελαστικοποίηση: τετραήμερη εργασία, νοικιασμένοι εργαζόμενοι, stage, συμβασιούχοι, εργολαβικά συνεργεία-δουλέμποροι, χωρίς κανόνες για την ασφάλεια, χωρίς επιδόματα, χωρίς δικαιώματα. Έτσι μας θέλουν όλους, ντόπιους και μετανάστες, και στο σχέδιο αυτό, το “διαίρει και βασίλευε”, αποτελεί αναντικατάστατο εργαλείο.

Η αναγωγή της “λαθρομετανάστευσης” από τα ΜΜΕ σε αιτία όλων των δεινών, η ταύτιση μεταναστών και εγκληματικότητας, τροφοδοτεί φοβίες και ανοίγει το δρόμο σε φασιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις, που δηλητηριάζουν την ελληνική κοινωνία. Οι μετανάστες μετατρέπονται σε αποδιοπομπαίους τράγους, για να εκτονωθεί επάνω τους η απόγνωση και η οργή που προκαλούν στους εργαζόμενους οι αντιλαϊκές πολιτικές, έρμαια στις εκστρατείες μίσους που εξαπολύονται εναντίον τους, ώστε να καλυφθούν οι ευθύνες των τραπεζών, των επιχειρηματιών και του δικομματισμού για τη γενικευμένη επιδείνωση των συνθηκών ζωής των εργαζομένων και του λαού.

Βασικός πυλώνας των ευρωπαϊκών σχεδιασμών για τη μετανάστευση είναι το “Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου”, που υπογράφηκε τον περασμένο Οκτώβρη. Με στόχο την αριθμητική διαχείριση του ζητήματος της μετανάστευσης, μέσω της στρατιωτικοποίησης των ευρωπαϊκών συνόρων, των μαζικών απελάσεων και των συμφωνιών “επανεισδοχής”, το σχέδιο προβλέπει μια “στρόφιγγα” που θα ρυθμίζει τον πληθυσμό των μεταναστών στο ύψος που απαιτούν οι εκάστοτε ανάγκες του ευρωπαϊκού κεφαλαίου για ένα φτηνό και πειθήνιο στρατό εργατών. Εκτελεστικό βραχίονα αυτού του σχεδιασμού αποτελεί o “Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση των Εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ – FRONTEX”, που με το στρατιωτικό μηχανισμό που διαθέτει, όπως οι Συνοριακές Ομάδες Ταχείας Επέμβασης (RABIT), περιπολεί στη Μεσόγειο για τον αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων. Βρετανοί αξιωματούχοι του FRONTEX ήταν, όπως κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ, που ανέκριναν μετανάστες στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στη Λέσβο, τον περασμένο Δεκέμβρη, ενώ ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της “φιλοξενίας” στον Πειραιά παραρτήματος του οργανισμού. Και δίπλα στο FRONTEX, υπάρχουν μια σειρά άλλοι μηχανισμοί φακελώματος και καταστολής, όπως το σύστημα EUROSUR για την επιτήρηση των συνόρων, η Europol, το Σένγκεν ΙΙ και το “Visa Information System” για τη δημιουργία βάσης βιομετρικών δεδομένων, που δεν αφορούν βέβαια μόνο τους μετανάστες αλλά τους στοχοποιούν ιδιαίτερα, καθώς οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες σε κάθε τόνο συνδέουν την εγκληματικότητα και την τρομοκρατία με τη μετανάστευση.

Και πέρα των άλλων, οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι καλούνται να χρυσοπληρώσουν την Ευρώπη-φρούριο με τον τριπλασιασμό των δαπανών για τον εκσυγχρονισμό του οπλοστασίου για την αποτροπή της “λαθρομετανάστευσης”. Μοιάζει αφελής η ερώτηση γιατί αυτά τα χρήματα δεν δίνονται για υποδομές στήριξης προσφύγων και μεταναστών, καθώς θα αρκούσαν για να λυθεί το πρόβλημα των τοπικών κοινωνιών, που υποκριτικά επικαλούνται ως πρόφαση για την ένταση των κατασταλτικών μέτρων.


Ξανά “χέρι χέρι” ΕΛ.ΑΣ. και Χρυσή Αυγή

Στόχος του κρατικού και παρακρατικού μηχανισμού έγιναν στις 9 Μάη οι 500 πρόσφυγες που έχουν καταφύγει στο κτίριο του παλιού Εφετείου της Αθήνας. Συμπληρωματικά στις αστυνομικές επιχειρήσεις-σκούπα, που τελευταία έχουν ενταθεί στην περιοχή, οι ροπαλοφόροι της Χρυσής Αυγής επεχείρησαν να εισβάλουν στο κτίριο της οδού Σωκράτους. Καλυπτόμενοι από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, εκτόξευσαν πέτρες, τούβλα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης εναντίον των μεταναστών και των συγκεντρωμένων αλληλέγγυων, τραυματίζοντας τουλάχιστον 5 άτομα. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ όχι μόνο δεν τους εμπόδισαν, αλλά επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους στο χώρο αντιρατσιστές, αποδεικνύοντας έμπρακτα, όπως και πριν ένα χρόνο, την οργανική σύνδεση αστυνομίας και φασιστικών συμμοριών. Μια οργανική σύνδεση που, ενώ έχει καταγγελθεί και αποδειχτεί εδώ και χρόνια, εξακολουθεί να καλύπτεται από τους υπουργούς-πολιτικούς προϊστάμενους της ΕΛ.ΑΣ. Αντί για την υποδαύλιση ρατσιστικών συμπεριφορών μέσω των ΜΜΕ, αντί για την κάλυψη των φασιστικών συμμοριών από την αστυνομία, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν ανθρώπινοι χώροι υποδοχής για τους άστεγους μετανάστες και πρόσφυγες. Είναι απαραίτητο να κοπεί το οξυγόνο που χορηγεί ο αστισμός στις συμμορίες των νεοναζί.


Μνήμες Μουσολίνι στην Ιταλία

Πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις για καταπολέμηση της “παράνομης” μετανάστευσης, η δεξιά συμμαχία του Μπερλουσκόνι με την ξενοφοβική Λίγκα του Βορρά και τη νεοφασιστική Εθνική Συμμαχία, ποινικοποιεί τη μετανάστευση. Το νομοσχέδιο, που πρόσφατα ενέκρινε η ιταλική Βουλή, προβλέπει πρόστιμο 10.000 ευρώ για όσους δεν διαθέτουν άδεια παραμονής και φυλάκιση ως τρία χρόνια σε όσους τους νοικιάζουν σπίτια, νομιμοποίηση των “ομάδων αυτοπροστασίας πολιτών” κ.ά. Κάτω από θύελλα διαμαρτυριών αποσύρθηκε η διάταξη που μετέτρεπε γιατρούς, καθηγητές κι άλλους δημόσιους υπαλλήλους σε καταδότες των “παράνομων” μεταναστών. Πριν καν πατήσουν σε ιταλικό έδαφος, η κυβέρνηση αναγκάζει σκάφη με μετανάστες να επιστρέψουν στη Λιβύη.


Ένα σχολείο… στα δικαστήρια

Στα δικαστήρια οδηγείται, στις 16/6, η πρώην διευθύντρια του 132ου Δημοτικού σχολείου Αθηνών Στ. Πρωτονοτάριου, κατηγορούμενη γιατί “παραχώρησε το σχολείο για τη διδασκαλία αλβανικών, χωρίς την άδεια του Υπουργείου”, παρόλο που οι σχετικές δράσεις είχαν εγκριθεί στο πλαίσιο του προγράμματος της Ολυμπιακής Παιδείας. Για συνδρομή στο αδίκημα διώκεται και η δασκάλα του προγράμματος. Για δύο χρόνια οι δράσεις στο 132ο Δημοτικό, στο συγκρότημα της Γκράβας, όπου το 72% των μαθητών είναι αλλόγλωσσοι, είχαν σημαντικά αποτελέσματα. Η μαθητική διαρροή περιορίστηκε δραστικά, τα κρούσματα βίας εξαφανίστηκαν. Τότε παρενέβη η διοίκηση. Η διευθύντρια απομακρύνθηκε και ο νέος διευθυντής του σχολείου σταμάτησε όλες τις δραστηριότητες και τώρα ετοιμάζεται να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας εναντίον της.


Η θέση της ΚΟΕ

  • Όχι στην Ευρώπη-φρούριο – Κατάργηση του “Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου”
  • Άδεια εργασίας και παραμονής σε όλους τους μετανάστες – Ίσα δικαιώματα για όλους τους εργάτες, Έλληνες και ξένους – Ανοιχτή πρόσβαση στις δομές παιδείας και υγείας
  • Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών χωρίς οικονομική επιβάρυνση και γραφειοκρατικά προσκόμματα – Πολιτικά δικαιώματα στους επί μακρόν διαμένοντες στη χώρα – Υπηκοότητα σε όλα τα παιδιά που γεννιούνται ή μεγαλώνουν στην Ελλάδα
  • Πολιτικό άσυλο για όλους όσοι διώκονται από αυταρχικά καθεστώτα – Να φύγει η αρμοδιότητα εξέτασης αιτημάτων ασύλου από την αστυνομία
  • Μέτρα ενάντια στα δουλεμπορικά κυκλώματα και όχι ενάντια στα θύματά τους
  • Τήρηση των κανονισμών για την προστασία από τα εργατικά “ατυχήματα”
  • Κατάργηση των συνοριοφυλάκων και των σωμάτων πάταξης της “λαθρομετανάστευσης” – Να καθαριστούν τα ναρκοπέδια των βόρειων συνόρων
  • Ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία – Να διαλυθούν οι φασιστικές συμμορίες