ΤΟ ΘΕΜΑ: Εργατικά ατυχήματα, της Μαίρης Ευθυμιάτου

Ένας εργάτης νεκρός κάθε 3 μέρες

Όταν πριν από ένα χρόνο στη “γιορτή της δημοκρατίας” ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αναφερθεί στο πολύνεκρο δυστύχημα στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος –τα αίτια της οποίας, σύμφωνα με τη δικαιοσύνη, όλως τυχαίως, για ακόμη μια φορά, αποδόθηκαν σε μοιραίο ανθρώπινο λάθος, βγάζοντας “λάδι” τους πλοιοκτήτες εφοπλιστές–, γράφαμε για τα κροκοδείλια δάκρυα της πολιτικής ηγεσίας, που αφήνει τους εργάτες να εργάζονται σε σύγχρονες γαλέρες και τους νεκρούς τούς καταγράφει ως “εργατικά ατυχήματα”.

Κείμενα: Μαίρη Ευθυμιάτου

Ένα χρόνο μετά και παρά τις διθυραμβικές εκθέσεις του OSHA (Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία), σύμφωνα με τις οποίες “όλο και περισσότερες επιχειρήσεις σε ΕΕ και Ελλάδα συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις για την ασφάλεια στην εργασία και πιστοποιούνται γι’ αυτό”, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ασφάλεια στην εργασία (!), πάνω από 15 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα το τελευταίο 4μηνο (πάνω από 50 από τις αρχές του έτους), με τις σχετικές ειδήσεις να περνούν πάντα στα “ψιλά” του αστικού Τύπου, ειδικά αν πρόκειται για εταιρίες “πρότυπα”.

Μία από αυτές είναι και η βιομηχανία ζύμης Alfa, στην Κοζάνη, πιστοποιημένη και κατά ISO 22000 –όπως κόμπαζαν στα κανάλια οι εκπρόσωποί της– στην οποία, την προηγούμενη εβδομάδα, έχασε τη ζωή της μια 34χρονη εργάτρια, που μάλιστα δεν εργαζόταν καν στο πόστο της την ώρα του δυστυχήματος, ενώ 25 ακόμη συνάδελφοί της μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν υποστεί βλάβες στην υγεία τους από διαρροή αμμωνίας (σύμφωνα με ιατρικές πηγές, οι επιπτώσεις από εισπνοή αμμωνίας μπορεί να είναι σοβαρές και μακροχρόνια, καθώς η ουσία αυτή προκαλεί έως και στείρωση!). Την ίδια ημέρα, ένας ακόμη εργάτης έχανε τη ζωή του σε εργοτάξιο της δημοτικής επιχείρησης ΔΕΥΑ του Δήμου Κατερίνης, σε σκάμμα 1,70 μέτρων, από έλλειψη μέτρων ασφαλείας. Στη συγκεκριμένη επιχείρηση είχε σημειωθεί, για ακριβώς τους ίδιους λόγους, αντίστοιχο θανατηφόρο δυστύχημα και ένα χρόνο πριν.

Ανασφαλείς εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις-γαλέρες

Ο κατάλογος των καταγεγραμμένων νεκρών εργατών του τελευταίου 4μήνου (ακολουθεί παρακάτω) αποδεικνύει περίτρανα πώς εννοούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ την “ασφάλεια και υγεία στην εργασία”. Τη στιγμή που εκτιμάται ότι περίπου 5.720 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ετησίως κατά τη διάρκεια εργατικών δυστυχημάτων σε όλη την ΕΕ, τα ίδια τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε αγαστή συνεργασία με τις εθνικές κυβερνήσεις –βεβαίως και την κυβέρνηση Καραμανλή– επιδοτούν τις επιχειρήσεις με εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ, για να ενταχθούν στο πρόγραμμα “Ασφαλείς και υγιείς χώροι εργασίας” και να πιστοποιηθούν. Τι το καταπληκτικό λέει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα; “Όλοι οι εργοδότες στην ΕΕ υποχρεούνται να διεξάγουν εκτιμήσεις κινδύνου (risk analysis) για να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας” (!). Η ευρωπαϊκή αντεργατική πολιτική και η πραγμάτωσή της από τις ελληνικές κυβερνήσεις του άκρατου νεοφιλελευθερισμού και της ποδηγέτησης των όποιων εργασιακών δικαιωμάτων είναι σαφής: Σας πληρώνουμε –τους επιχειρηματίες, εννοείται– για να κάνετε αναλύσεις κινδύνου… Γιατί για πραγματική εφαρμογή μέτρων φτάνει να επισκεφθεί κανείς ένα από τα σύγχρονα εργοτάξια ή εργοστάσια-γαλέρες, για να καταλάβει πού πήγαν τα λεφτά των “πρότυπων” επιχειρήσεων. Στην Alfa της Κοζάνης, για παράδειγμα, η έλλειψη μέτρων ασφαλείας αλλά και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας ήταν κοινό μυστικό. Οι καταγγελίες που έγιναν στον τοπικό ΣΕΠΕ (αμέσως μετά τον τραγικό θάνατο της 34χρονης εργάτριας) κάνουν λόγο για εργαζόμενους που προσλήφθηκαν για 3ωρα, 4ωρα, αλλά δούλευαν 12ωρα εκ περιτροπής, όταν η εργοδοσία τούς καλούσε, σε πόστα που δεν ήταν εξειδικευμένοι και με τον απόλυτο φόβο του εργοδότη, που απαγόρευε ρητώς το συνδικαλισμό.

Υπό αυτές τις συνθήκες, βεβαίως, και η εταιρία (όπως και η αντίστοιχη του δήμου Κοζάνης με παραπάνω από ένα θανατηφόρα δυστυχήματα και καμία τιμωρία για την παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας στα εργοτάξια) χαρακτηριζόταν “πρότυπο”. Πρότυπο “σύγχρονης εργασιακής βαρβαρότητας”, όπως χαρακτηριστικά έγραψε σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης, ενώ οι τοπικές αρχές κινητοποιήθηκαν μετά το συμβάν, με το νομάρχη Γιώργο Δακή να προχωρά σε –τι άλλο– συγκρότηση επιτροπής διερεύνησης του τραγικού συμβάντος.

Οι πρόσφατοι δύο νεκροί σε Κοζάνη και Κατερίνη (τυχαία και οι δύο στην πλήρως αποβιομηχανοποιημένη και επικίνδυνη ζώνη της Β. Ελλάδας, άραγε;) και η λίστα των νεκρών από τις αρχές του 2009 σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη καταγγελιών για τις γαλέρες-“πρότυπα”, που έχαιραν κρατικής στήριξης και πιστοποίησης, αποδεικνύουν ότι τα εργατικά δυστυχήματα είναι ένα διαρκές έγκλημα με ενόχους. Ποιους; Τις κυβερνήσεις (του ΠΑΣΟΚ, νωρίτερα, της ΝΔ, τώρα) που δίνουν γη και ύδωρ στους εκάστοτε τυχάρπαστους επιχειρηματίες, που, ενώ κάνουν χρήση των ευρωπαϊκών οδηγιών για την “ασφάλεια και υγεία στην εργασία” (“απορροφητικότητα κονδυλίων” λέγεται αυτό), έχουν μετατρέψει εργοστάσια και εργοτάξια σε χώρους κρεατομηχανής εργατών, που με όλο και λιγότερα δικαιώματα μετατρέπονται σε βορά για τα κέρδη του κεφαλαίου, με άμεσο κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα και τη ζωή τους.


 

Η λίστα του θανάτου

15 Απριλίου: Σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία στο Κέντρο Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) στον ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ, όπου εργαζόταν, ο υπομηχανικός Νίκος Κωνσταντόπουλος.

20 Απριλίου: Νεκρός εργάτης σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή της οδού Διονυσίου Σολωμού, στη Νέα Ιωνία, ύστερα από πτώση.

23 Απριλίου: Κατά την εκσκαφή για την αποκατάσταση αρδευτικού αγωγού –σε έργο της εργολαβικής ΜΠΕΤΟΚΑΤ Α.Ε.– έξω από το Πρωτοχώρι Κοζάνης, χωρίς κανένα μέτρο ασφάλειας (αντιστήριξη, που έπρεπε απαραιτήτως να υπάρχει) έγινε κατολίσθηση με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί και να χάσει τη ζωή του ένας εργάτης, ο Zaimi Bladimir, 34 χρονών.

8 Μαΐου: Ο 40χρονος Ευάγγελος Βλαστός έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της εργασίας του σε μάντρα οικοδομικών υλικών, στο Ρέθυμνο, όταν το ανυψωτικό μηχάνημα που χρησιμοποιούσε τον καταπλάκωσε.

11 Μαΐου: Σκοτώθηκε 50χρονος όταν χτυπήθηκε από γερανό κατά τη διάρκεια εργασιών στο λιμάνι του Ηρακλείου, στα έργα εκβάθυνσης της λιμενολεκάνης.

18 Μαΐου: Νεκρός είναι ο 43χρόνος οικοδόμος Ανάργυρος Τουρλίδας, από πτώση στις εργασίες κατασκευής υδροηλεκτρικού φράγματος που έχει αναλάβει η εταιρία ΤΕΡΝΑ, στο Αγρίνιο.

19 Μαΐου: Τη ζωή του έχασε ο 52χρονος εναερίτης της ΔΕΗ, Βαγγέλης Ρουκλιώτης, στην Κάρυστο, από ηλεκτροπληξία, την ώρα που μαζί με συνάδελφό του δούλευαν πάνω σε κολόνα της ΔΕΗ για αποκατάσταση βλάβης.

16 Μαΐου: 45χρονος υπάλληλος έχασε τη ζωή του όταν εγκλωβίστηκε ανάμεσα στις πόρτες του ασανσέρ του σούπερ μάρκετ, όπου εργαζόταν.

23 Μαΐου: Ο 52χρονος Φώτης Κουιμτζές, εργαζόμενος στο δήμο Βουλιαγμένης, πέθανε από τον τραυματισμό που υπέστη, όταν το απορριμματοφόρο που οδηγούσε στην Αττική Οδό αναποδογύρισε.

Νεκρός 33χρονός εργάτης από το Πακιστάν, στην Αγία Παρασκευή, στην Αθήνα, ύστερα από πτώση του κατά τη διάρκεια εργασιών κλαδέματος. Ο εργολάβος της εργασίας ακόμα αναζητείται.

29 Μαΐου: Ένας 54χρονος υπάλληλος καθαριότητας του δήμου Παλαμά έχασε τη ζωή του, όταν κατά τη διάρκεια αποκομιδής απορριμμάτων και ενώ βρισκόταν όρθιος στην ειδική θέση, στο πίσω μέρος απορριμματοφόρου, έχασε την ισορροπία του και έπεσε στο οδόστρωμα.

2 Ιουνίου: Νεκρός ο 35χρονος Σταμάτης Διπλάρης από ηλεκτροπληξία, στο εργοτάξιο της εταιρίας Άκτωρ για την κατασκευή περιοχής ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α.), στο Ρωμανό Μεσσηνίας.

Νεκρός ο Βιζάνι Μάρτους, 23 χρονών, από ηλεκτροπληξία, σε οικοδομή, στην Ανθήλη Λαμίας.

3 Ιούνη: Ο 42χρονος Ανάργυρος Τζανάκος έπεσε στο φωταγωγό από τον 6ο όροφο, στο κτίριο ιδιωτικής κλινικής, που ανακατασκευαζόταν, στο κέντρο της Αθήνα, με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατό του.

22 Ιούλη: 34χρονη εργάτρια χάνει τη ζωή της στη βιομηχανία Alfa της Κοζάνης ύστερα από εισπνοή αμμωνίας, ενώ 25 συνάδελφοί της μεταφέρονται στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Με τραγικό τρόπο χάνει τη ζωή του 50χρονος εργάτης σε σκάμμα 1,70 μέτρων, σε εργοτάξιο της δημοτικής επιχείρησης ΔΕΥΑ του Δήμου Κατερίνης, σε εργοτάξιο της οποίας είχε χάσει τη ζωή του ακόμη ένας άνθρωπος πέρυσι, λόγω έλλειψης μέτρων ασφάλειας.

25 Ιούλη: Τραγικό θάνατο καθώς καταπλακώθηκε από όγκους παλιοσίδερων βρήκε ο 39χρονος Ντανούτ Νουμιτράτσι, δουλεύοντας για λογαριασμό εργολάβου της εταιρίας ΤΕΡΝΑ, στο Μαντούδι της Εύβοιας.


 

Η θέση της ΚΟΕ

  • Κυβέρνηση, εργοδότες και ΕΕ είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για τη συνεχή χειροτέρευση των όρων και των συνθηκών δουλειάς εργατών και υπαλλήλων.
  • Να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι πραγματικοί ένοχοι, η κυβέρνηση και οι ιδιοκτήτες των εταιριών-“προτύπων” που τσεπώνουν τα λεφτά των επιδοτήσεων και δεν εφαρμόζουν κανένα μέτρο για την ασφάλεια στην εργασία.
  • Να αποζημιώνονται πάγια και άμεσα οι οικογένειες των θυμάτων και οι τραυματίες εργάτες.
  • Οι εργαζόμενοι δεν είναι “καύσιμη ύλη” για τα κέρδη του κεφαλαίου. Κανένα νέο θύμα για τα κέρδη.
  • Το εργατικό και το συνδικαλιστικό κίνημα να κινητοποιηθούν άμεσα για να ληφθούν, να εφαρμοστούν και να ελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.
  • Αγώνας μαζικός και ενωτικός με μπροστάρη την Αριστερά για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς.